makarony - 24536 przepisów (strona:673/1636)

Spaghetti bolognese ze świeżych pomidorów 121

Istnieje wiele rodzajów spaghetti, lecz to jest moim ulubionym. Aromatyczny sos, który oblepia smakiem długie nitki makaronu. Najbardziej smakuje mi jesienią - kiedy można go przygotować na bazie świeżych pomidorów. Sos bolognese nie należy do sosów ekspresowych. Aby był smaczny i pełen smaku należy gotować go długo aby uzyskać pełną gamę smaków. Zdecydowanie polecam! Porcja na 4 osoby: - 35 dag mięsa(...)minut) pod przykryciem. Następnie zwiększyć gaz i gotować ok. 15 minut bez pokrywki w celu odparowania wody i zagęszczeniu sosu. Doprawić cukrem, pieprzem cayenne i solą. Makaron spaghetti ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić. Przełożyć do rondla z sosem. Wymieszać, odstawić na kilka minut aż makaron nabierze smaku sosu. Ewentualnie doprawić solą. Podawać. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie

kawawszklance
Makaroszotto z dyni makaronowej i pęczaku z jagodami goji 183

Właściwości jagód goji są wprost niezrównane. Co dzień odkrywam ich przydatność w kuchni, a dziś współpracują świetnie w daniu z patelni. :) Makaron dyniowy posklejał się z powodu użycia sporej ilości sera, jednak nadało mu to nieco bardziej stałą, przyjaźniejszą do jedzenia konsystencję. Idealne, koloowe danie w jesienny piątkowy dzień! :) 1 mała dynia makaronowa (ok. 400g) 100g kaszy pęczak 1 duży(...)goji odrobina soli sok z cytryny natka pietruszki Dynię pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około pół godziny. Gdy zmięknie, przy pomocy widelca wyskrobujemy z niej miąższ w postaci makaronu. Przekładamy go do miski i lekko posypujemy solą. Gdy dynia puści sok delikatnie go odciskamy. Kaszę pęczak gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Pora kroimy w cienkie krążki, łodygę selera

Kuchenna Kontrrewolucya
Tydzień włoski w LIDL Polska od 19 pazdziernika – DOLCE VITA w zasięgu ręki 121

wytworna jak szynka z Parmy, rozsławiona na całym świecie. Kuchnia włoska znana jest wszędzie, dzięki swej prostocie i przede wszystkim dzięki lokalnym produktom nie do podrobienia. Znana z wyśmienitych makaronów, najsmaczniejszych serów, gdzie niewątpliwie królem jest parmezan, gorgonzola, mozzarella czy chociażby ricotta. Cucina italiana obfituje w ryby i frutti di mare, w niezliczoną ilość owoców, warzyw i ziół. Włosi(...)zawdzięcza prostocie i całemu temu ludzkiemu zamieszaniu, które towarzyszy Włochom już od wczesnych godzin rannych. Poranne caffe, cornetto, prasa. Święty spokój przynajmniej rankiem, nawet gołębie nastawione przyjaznie!  Południowy makaron, frutti di mare pachnące plażami tak cudnymi, że trudno oderwać oczy.  Chrupiące i pełne tradycji łakocie do kawy ,choćby słynne na cały świat sfogliattine glassate, amaretti czy torroncini

Z Kuchni Do Kuchni
Zapiekanka z makrelą wędzoną 200

obowiązki :) Po powrocie do domu musiałam zjeść coś rozgrzewającego a zapiekanka nadaje się do tego idealnie. Proporcje są spore, więc obiad na dwa dni mam gotowy :) Składniki: - 1 kg makaronu nitki - 1 brokuł - 1 mały słoiczek zielonych oliwek - 2 średnie makrele wędzone - 250 g sera żółtego sos - 1 mały jogurt naturalny - 2 łyżki majonezu - 1 łyżeczka curry - 1 łyżeczka czosnku(...)białego - 1 łyżeczka papryki słodkiej - 1 łyżeczka papryki ostrej - kilka kropli magii - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka musztardy - sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Wszystkie podane składniki na sos mieszamy. Makaron i brokuła podgotowujemy na półtwardo. Oliwki kroimy w plasterki a makrele pozbawiamy ości i rwiemy na mniejsze kawałki. Brokuły dzielimy na różyczki i kroimy na mniejsze kawałki

Zainspirowana w kuchni
Makaron z pieczarkami, szynką szwarcwaldzką w sosie smietanowo – kaparowym 181

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Makaron z pieczarkami, szynką szwarcwaldzką i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowo – kaparowym. Te pyszne danie wyczarujecie w zaledwie 30 minut, które smakiem podbije nie jedno podniebienie. Sos z dodatkiem kaparów wyostrza smak całego dania i nadaje mu fajnego, oryginalnego smaku. Polecam,potrawa smakuje przepysznie Post Makaron z pieczarkami, szynką

Marta Gotuje
Zupa z brukselki i sera pleśniowego 105

razem pleśniowy lazur, równie pyszny i "śmierdzący" ;) Składniki 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 500 g brukselka 1 łyżeczka masła klarowanego 200 g drobnego makaronu 1.2 l bulionu warzywnego 125 g sera pleśniowego lazur koperek pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewki, pietruszkę, seler kroimy w kostkę. Brukselkę oczyszczamy, większe kroimy na pół. Warzywa(...)podsmażamy na maśle, zalewamy bulionem, gotujemy do momentu, kiedy będą półtwarde. Następnie dodajemy makaron i pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Dotujemy do miękkości makaronu. Na koniec wrzucamy posiekany koperek. Do smaku doprawiamy pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
Kurczak ala tajski 125

łyżka brązowego cukru 1 mała papryczka chili 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka ziaren sezamu 200ml mleka kokosowego 1 czerwona papryka mini kukurydza - pół opakowania garść groszku cukrowego makaron jajeczny Przygotować marynatę do kurczaka: W misce wymieszać sok i skórkę z limonki, , czosnek, cebulę, sos rybny, cukier, chili, olej sezamowy, dodać kurczaka, przykryć i wstawić do lodówki na około(...)godziny. W międzyczasie: Przygotować makaron jajeczny wg instrukcji na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni uprażyć sezam. Na patelni lub w woku rozgrzać olej, przesmażyć kurczaka wraz z marynatą. Gdy kurczak będzie usmazony dodać paprykę i kukurydzę, przesmażyć, dodać mleka kokosowego. Gotować na małym ogniu przez kilkanascie minut, pod koniec gotowania dodać groszek cukrowy.  Do kurczaka dodać makaron i przez chwilę

Codzienne Gotowanie
Jedzonko do pracy #2 123

ktorej robie sie glodna juz po godzinie!  Śniadanie: Omlet chiński (3 jajka roztrzepane z 1 łyżką sosu sojowego) i sałatka rozmaitości (sałata, ogórek, pomidor, rzodkiewka, dymka). Lunch: Makaron z brokułem - makaron i brokuła ugotować al dente, na patelni przesmażyć drobno posiekaną cebulę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodać 150g serka Philadelphia, podlać mlekiem dla uzyskania w miarę rzadkiego sosu(...)dodać makaron i podzielonego na małe różyczki brokuła, doprawić do smaku solą i pieprzem, ostra papryka oraz mielonymi migdałami (1 czubata łyżka).  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Sałatka makaronowa z bobem 172

smacznego dania, a tu najlepiej pasowała mi sałatka - lekka, letnia, orzeźwiająca.  Wraz ze mną danie z bobu przygotowali: Mirabelka , Panna Malwinna , Zuzia , Lejdi i Bartosz . Składniki : 350g drobnego makaronu (np. orzo, choć u mnie były to literki;)) 250g zielonego groszku (świeży lub mrożony) 250g bobu 4-5 łyżek oliwy z oliwek pół czerwonej papryczki chili 1 łyżka płynnego miodu(...)połowy cytryny sól, pieprz kilka listków mięty do przybrania Przygotowanie : Groszek i bób ugotować al dente (gotować po kilka minut), następnie odcedzić i przepłukać zimną wodą, odsączyć.  Makaron ugotować również al dente, odcedzić i opłukać zimną wodą.  W niewielkiej miseczce dokładnie wymieszać oliwę, sok z cytryny, czosnek wyciśnięty przez praskę, papryczkę chili pokrojoną w drobniutką kostkę, miód, sól

Codzienne Gotowanie
Zupa pho z wieprzowiną 131

ponieważ gotuje się bazę, a przy stole każdy może doprawić sobie zupę wg własnego smaku, do dowolnej ostrości lub kwaskowatości. Zdecydowanie będę tę zupę przygotowywać częściej. Polecam! Składniki : 100g makaronu ryżowego 1 gwiazdka anyżu 1 łyżka ziaren kolendry mała laska cynamonu (około5cm) 1 ząbek czosnku 1 litr bulionu warzywnego świeży imbir (około 3cm) 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru(...)cytryna lub limonka pokrojona w ósemki 2 łyżki świeżej kolendry posiekanej 0,5 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki 1 mała papryczka chili drobno pokrojona pikantny sos sriracha Przygotowanie : Makaron włożyć do miski i zalać wrzątkiem, zostawić na 10 minut, aby napęczniał, po czym odcedzić. Do suchego garnka wrzucic gwiazdkę anyżu, ziarna kolendry, laskę cynamonu i ząbek czosnku, prażyć

Codzienne Gotowanie
Pad thai z kurczakiem 153

dowolnie modyfikować i dodać wspomniane sk ładniki . Postanowiliśmy przygotować je do akcji wspólnego gotowania ;) Wraz ze mną pad thai przygotowali  Mirabelka , Panna Malwinna i Bartoldzik .  Składniki : Opakowanie makaronu ryżowego (płaski, szeroki na kilka milimetrów) 200-300g piersi z kurczaka 1 łyżeczka maki kukurydzianej 3 łyżki sosu sojowego 3 ząbki czosnku 1 czerwone chili(...)szczypta pieprzu kajeńskiego, ostrej papryki lub płatków chili 2 łyżki brązowego cukru szczypta białego pieprzu oliwa do smażenia świeża kolendra, dymka, orzechy (opcjonalnie do przybrania) Przygotowanie : Makaron zalej gorącą woda i odstaw aby nasiąkły. Przygotuj sos pad thai - w niewielkiej miseczce dokładnie wymieszaj pastę z tamarynowca, brązowy cukier, sos rybny, pieprz kajeński i biały pieprz. Kurczaka

Codzienne Gotowanie
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym 338

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym na bazie gęstej śmietany i białego wina, podawane na makaronie Pappardelle. Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym – Składniki: 500g polędwiczki wieprzowej sól, pieprz pół łyżeczki czosnku granulowanego 80g szynki Prosciutto olej rzepakowy do smażenia 250g pieczarek 2 cebule 80 ml białego wina wytrawnego 330g śmietany gęstej do zup i sosów (18%) 180-200g makaronu(...)nieco zgęstnieje. Ewentualnie doprawiamy jeszcze na koniec odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy polędwiczki do sosu, przykrywamy patelnie pokrywką i dusimy całość na małym ogniu przez ok. 5-7 minut. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Wykładamy na talerz, polewamy sosem i układamy na wierzchu polędwiczki. Smacznego! The post Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym appeared first

Kulinarne Przeboje
Makaron z dynią, mięsem mielonym i szpinakiem 165

cebule 3 pomidory 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 garście świeżego szpinaku szklanka bulionu 2 łyżki masła sól, pieprz słodka papryka płaska łyżka oregano tłuszcz do smażenia 50 dag makaronu Sposób przygotowania:   Dynię przez ok. 10 minut podsmażamy na maśle. Cebulę kroimy w kostkę, rumienimy na tłuszczu. Jak się zeszkli dodajemy mięso. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką Czekamy(...)pomidorami, dynię i szpinak. Zalewamy szklanką bulionu. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. słodką papryką i oregano. Całość  gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 5 minut. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Polewamy gorącym sosem. Ilość porcji: 4 Koszt wykonania:  ok. 18 zł Czas wykonania: 45 min. Źródło: przepis własny Przepis dodaję do akcji

Pobite gary Barbary
Sałatka z makaronem 209

foolish says caution It is impossible says experience It is what it is says love  Erich Fried      Przypomniała mi się sałatka z makaronem, którą się kiedyś zajadałam z kurczakiem i majonezem. Wróciłam do niej w urozmaiconej wersji wegańskiej :) Składniki: 100 g pełnoziarnistego makaronu penne 200 g czerwonej fasoli (ok. pół puszki) 85 g kukurydzy konserwowej(...)pół puszki) 90 g tofu naturalnego (ok. pół kostki) 4 łyżki śmietany sojowej opcjonalnie: pokruszone, niesolone pistacje anana s Przygotowanie:        Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Fasolę i kukurydzę (jeśli używamy tych z puszki) odsączamy. Tofu (i ewentualnie ananasa) kroimy w drobną kostkę. Do odcedzonego penne dodajemy pozostałe składniki: fasolę, kukurydzę, tofu i śmietanę

Weganizm infantylny
Sałatka na każdą okazję 265

Przepis na sałatkę pochodzi z bloga Kasi Kulinarne Inspiracje Futki. Sałatka lekka, smaczna i szybka w przygotowaniu. Składniki 100 g makaronu (u nas casarecce) kurkuma 100 g żółtego sera 100 g kiełbasy z piersi kurczaka 150 g kukurydzy konserwowej 1 ogórek szklarniowy Dip: 170 g jogurtu naturalnego 2-3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku garść świeżej bazylii 2 łyżeczki suszonej(...)bazylii sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy al dente z dodatkiem kurkumy, odcedzamy i studzimy. Jogurt mieszamy z majonezem, dokładnie łączymy do uzyskania jednolitej masy. Bazylię siekamy, dodajemy do jogurtu z majonezem razem z suszoną bazylią, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu

R'n'G Kitchen