Lekka sałatka z ryżowym makaronem i ogórkiem Kolejna propozycja na szybką, prostą, świeżą i lekką sałatkę. Mimo zawartości wędliny, sałatka nie traci na świeżości. Aby zaostrzyć nieco smak, proponuję nieco zaszaleć z przyprawami. Dodanie czosnku, czy też szczypty chili, doda nieco pikantności. Składniki: opakowanie makaronu ryżowego nitki 2 świeże średnie (długie) ogórki pęczek koperku 200 g szynki (najlepiej drobiowej(...)puszka kukurydzy konserwowej 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę sól pieprz szczypta chili 3-4 łyżki majonezu Sposób przygotowania: Makaron ryżowy przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Koperek posiekać. Szynkę pokroić w kosteczkę. Kukurydzę odsączyć na sicie. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, przyprawić, dodać majonez i wymieszać. Smacznego
na moim stole...odmiany „spaghetti z klopsikami” to skądinąd popularne tu czy ówdzie na świecie danie. Dosyć proste do przygotowania nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych i przypada do gustu większości tych miłośników makaronów, którzy nie są wegetarianami. Poniżej nasza propozycja tej potrawy. Z racji sposobu przyrządzenia i składników niektórych zapewne znowu najdą skojarzenia z sosem bolońskim, choć na ten ostatni przyjdzie jeszcze(...)sól (1-2 łyżeczki do smaku) 2-3 łyżeczki słodkiej papryki – opcjonalnie, aby nadać sosowi głębszego koloru 4 łyżki oliwy Dodatkowo 200g spaghetti sól i łyżka oliwy do gotowania makaronu świeże liście bazylii oraz tarty parmezan do podania Instrukcje Wędzony boczek mielimy lub blendujemy na dość gładką masę. Szalotkę obieramy i drobno siekamy. Cebulę i czosnek przeznaczone do sosu obieramy
Kulinarna Pokusaskładniki: 400 g makaronu spaghetti 1000 ml bulionu 400 g pomidorów z puszki, bez skórek i pokrojonych 1 mała cebula 4 – 5 ząbków czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 pęczka świeżej bazylii (opcjonalnie) suszone oregano i bazylia sól, pieprz dodatkowo: ser grana padano do podania świeża bazylia lub liść jarmużu do podania wykonanie: Do garnka przekładamy pomidory, pokrojoną(...)piórka cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlewamy bulion oraz oliwę z oliwek. Doprawiamy suszonymi ziołami, solą oraz pieprzem. Opcjonalnie dodajemy listki świeżej bazylii. Przykrywamy pokrywką i zagotowujemy, następnie dodajemy makaron, ponownie przykrywamy pokrywką i całość gotujemy 10 -12 min., od czasu do czasu mieszamy. Podajemy z tatrym serem i np. świeżymi listkami bazylii lub jak w moim przypadku z jarmużem
Domowy Smak JedzeniaMakaron w kształcie muszli nadziewany tuńczykiem, świeżym szpinakiem i mozzarellą, zapiekany w sosie pomidorowym z dodatkiem serka mascarpone i odrobiny szałwii. Wyjątkowo pyszne połączenie smaków… Danie idealnie sprawdzi się na obiad lub ciepłą kolację. Polecam Składniki: 22 muszle makaronowe (około 250 g) 200 g świeżego szpinaku 2 puszki tuńczyka w oleju 2 kulki mozzarelli 125 g serka mascarpone(...)pomidory (razem z zalewą!), oregano i szałwię. Zagotować, dodać serek mascarpone i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na dno naczynia do zapiekania wylać sos i układać obok siebie nadziewany makaron. Zapiekać (bez przykrycia) w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 15 minut. Smacznego
Oryginalny smakprzez wielu smakoszy. Dzisiejsza jest bardzo smaczna i świetna, bo nie wymaga wielu składników. Jeśli lubisz łazanki z kapustą ta zapiekanka jest dla Ciebie. Łazanki zastępuje sztandarowy niemiecki makaron - Spätzle. Z kiszoną kapustą i kawałkami wędzonego schabu pod chrupiącą pierzynką z przypieczonego sera wyśmienity zimowy obiad. Zapiekanka ma zwartą konsystencję i pyszną kombinację smaków. Zapraszam do przepisu! Składniki(...)cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Dodać kiszoną kapustę, wlać sok z jabłek i poddusić 5-10 minut. Dodać pokrojony Kassler w międzyczasie ugotować Spätzle (lub inny makaron) wg wskazań na opakowniu, nie dogotowując go. Odcedzić, przelać zimną wodą śmietanę wymieszać z rozbełtanymi jajkami. Mocno przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatałową, dodać majeranek 1/3 kiszonej kapusty z mięsem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!może sobie dołożyć je ile chce do zupy. Składniki: 2 garście suszonych prawdziwków 1 cebula 1 pęczek włoszczyzny 2 litry wody liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz makaron duże świdry 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki śmietany koniak- do smaku Sposób przygotowania: *Grzyby moczymy całą noc. Na drugi dzień kroimy w paski. Do wody w której się moczyły(...)pozostawiając swój aromat i smak), zestawiamy z kuchenki, blendujemy. Jeśli jest taka potrzeba jeszcze doprawiamy do smaku. *Natkę pietruszki blendujemy z dodatkiem śmietany, doprawiamy wg uznania solą i pieprzem. *Makaron gotujemy w osolonej wodzie. *Na talerz wlewamy porcję zupy, z brzegu talerza śmietanę z natką pietruszki. Na każdy talerz wykładamy też kilka dużych makaronów. Dekorujemy wg uznania
Z Majeczką w kuchnimakaronu świderki, 1 esencja do duszonego kurczaka Knorr, 2 szt. fileta z kurczaka, 1,5 szt. cebuli, 1 czerwona papryka, 1 pomidor, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 ząbek czosnku, 20 dag tartego sera żółtego, olej do smażenia. Weekend. Fajnie byłoby zrobić coś smacznego na obiad. Zrobiłam uczciwy przegląd lodówki i znalazłam piersi z kurczaka, paprykę, pomidory i cebulę. Całkiem niezły(...)kurczaka pokroić w niezbyt długie paski. Pomidora sparzyć wrzątkiem i zdjąć z niego skórkę, pokroić w kostkę. Paprykę, pomidora i kurczaka przełożyć na patelnię i dusić około 15 minut. Makaron ugotować na sposób al dente. Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć osobno na oleju. Dodać do warzyw z kurczakiem. Podlać niepełną szklanką wody. Dodać esencję do duszonego
Świat Domowej Kuchnifarszem mięsno - warzywnym, podane z pikantnym sosem słodko- kwaśnym. Sajgonki wyszły pyszne. Z pikantnym sosem słodko- kwaśnym smakowały nieziemsko :) Składniki na farsz (na 12 sajgonek): 50 g makaronu ryżowego 4 suszone grzyby mun 1 marchew 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 150 g mielonej karkówki 2 łyżki jasnego sosu sojowego pieprz sól(...)smaku Pozostałe składniki: papier ryżowy olej rzepakowy do smażenia sajgonek pikantny sos słodko- kwaśny do sajgonek - przepis na blogu TUTAJ Przygotowanie farszu: Makaron gotujemy (bez solenia) zgodnie z recepturą na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Po ostygnięciu kroimy na nitki o długości 5 cm. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie odcedzamy i kroimy
Smak mojego domulepiej :) Potrzebne składniki: 1 opakowanie papieru ryżowego 10 krewetek 1/2 czerwonej papryki 6 rzodkiewek 0,5 cukinii garść świeżych ziół (majeranek tymianek, mięta) 100 gr makaronu ryżowego 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek sok z 1/2 limonki 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 papryczki chilli 10 szczypiorków 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżki sosu sojowego(...)paprykę kroimy w cieniutkie słupki, a rzodkiewkę w plasterki, skrapiamy oliwą, posypujemy świeżymi ziołami, pieprzymy solimy i zapiekamy w piekarniku w 180 st przez ok. 20 min. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Papier ryżowy zanurzamy w ciepłej wodzie, a następnie układamy na nim: makaron, krewetkę, paprykę, cukinię, formujemy sakiewkę i związujemy szczypiorkiem. Sos: w miseczce
Łycha smakówPotrzebne składniki: 200 g ulubionego makaronu sp aghetti (u mnie kukurydziany) 2 ugotowane buraki 1 zą bek czosnku 1 łyżka octu balsamicznego m igdałowy parmezan (przepis znajdziesz tutaj ) świeże zioła ; tymianek , majeranek, rozmaryn ) sól ziołowa, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowane buraki blendujemy z dodatkiem soli, pieprzu, czosnku i z octu balsamicznego. Makaron
Łycha smakówwiększości domów niedziela kojarzy się z rosołem. Co zrobić z pozostałościami, oprócz przysłowiowej pomidorówki? Podpowiadamy... Składniki 300 g ugotowanego makaronu 500 g ugotowanego kurczaka 250 g pieczarek 300 ml rosołu 150 g roquefort (lub innego pleśniowego) 250 g startego sera żółtego 1 cebula czerwona Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Na dnie naczynia układamy makaron. Mięso(...)oddzielamy od kości, kroimy w kostkę, układamy na makaronie, następnie kładziemy oczyszczone i pokrojone na plasterki pieczarki. W rondelku zagotowujemy rosół, rozpuszczamy ser, zalewamy zapiekankę. Wierzch posypujemy startym serem i posiekaną czerwoną cebulą. Zapiekamy 30 min w temperaturze 180°C. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchengwiazdkowe 1 laska cynamonu 4 szt kardamonu 4 szt goździków 5 szt pieprzu czarnego w ziarnach łyżka posiekanego imbiru sól do smaku zielona cebulka limonka makaron chiński ja miałam taki do ramenu Kurczaka myjemy pod zimną wodą, kroimy na cztery części i wkładamy do garnka wraz z obraną i pokrojoną na dwa kawałki marchewką, pora(...)rosół do drugiego garnka i dopiero wtedy doprawiamy solą. Ja tym razem kurczaka po wyjęciu obsmażyłam na patelni na rumiano i dodałam na talerzu do zupy. Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Podajemy w miskach z makaronem, pokrojoną marchewką, kurczakiem. Dobrze jest mieć kolendrę zieloną, miętę – ale niestety u mnie dzisiaj nie udało mi się
Kuchnia na wzgórzuserki topione (200 g) 300 g wędzonej szynki około 3 litry wywaru warzywnego (bądź pozostały z dnia poprzedniego czysty rosół ) 1 liść zielony pora sól , pieprz, maggi , koperek paczka makaronu nitki około 50 g (chyba ,że ktoś lubi gęstą zupę ) 3-5 łyżek śmietanki do zupy Wykonanie: Zrobienie takiej zupy to czysta przyjemność. Można wykorzystać resztę rosołu z poprzedniego(...)koperkiem, dodajemy na koniec również pokrojony w kostkę por do smaku i do dekoracji. Ja uwielbiam jak na zupie pływa pieprz :) dlatego jak widać nie jest go mało. Gotujemy makaron dodajemy do zupy no i życzmy sobie smacznego :) Jest to trochę zupa z odzysku niczym pomidorowa , tylko nieco w bledszych kolorach :) można zupę podawać z grzankami, z różnego rodzaju makaronem
W Moim Magicznym Domupostanowiłam spróbować innego połączenia. Kluski niestety były dość przypadkowe, odkopałam paczkę w szafce, ale ich połączenie z makową masą własnej produkcji okazało się BOMBOWE! Kluski z makiem 500 g makaronu (u mnie rurki ze sklepu ale może być drobny domowy makaron) masa makowa: 400 g maku 10 łyżek cukru 70 g masła lub margaryny cukier z wanilią 200 g rodzynek(...)rozetrzeć w palcach. Odcedzamy i mielimy dwukrotnie. Tłuszcz roztapiamy na patelni, dodajemy mak, cukier, rodzynki i pokrojone orzechy i migdały. Wszystko smażymy ok. 10 min. Masę mieszamy z ugotowanym makaronem i podajemy
Dzieje kuchennej Wiewiórykosteczkę ugotowaną skórkę pomarańczową oraz sok z cytryny dokładnie wszystko mieszamy, przekładamy do dużej miski. Zagnieść ciasto z podanych produktów, rozwałkować ciasto jak na makaron pokroić w grubsze kawałki. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie odcedzić przepłukać letnią wodą. Ugotowany makaron dodajemy do maku delikatnie mieszamy. Smacznego
kgwjanczewo