ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka przyprawy 5 smaków 1,2 l bulionu warzywnego 5 g pasków grzybów mun 1 liść kaffiru opakowanie makaronu soba natka pietruszki pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Odcedzamy. W rondlu, rozpuszczamy masło, dodajemy warzywa(...)sojowy, posiekany czosnek i imbir, chwilę razem podsmażamy i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy liść kaffiru, paski grzybków. Gotujemy do miękkości warzyw i grzybów, doprawiamy pieprzem. Zupę podajemy z makaronem i posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
R'n'G Kitchenpietruszka spory kawałek selera 6 cm pora 1 cebula 1 kostka bulionu warzywnego (opcjonalnie) 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego natka pietruszki świeży koperek lubczyk sól, pieprz Dodatkowo: makaron Ugotować wywar drobiowy z kostką bulionową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodać pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, selera i pora). Cebulę opalić nad płomieniem aż do przypalenia się skórki (dokładnie(...)obierać). (Ten prosty trik zapewni zupie złoty kolor i niepowtarzalny aromat.) Około 10 minut przed końcem gotowania wrzucić pokrojoną na ćwiartki cebulę. W międzyczasie ugotować makaron (wg przepisu z opakowania). Na końcu rosół doprawić do smaku, posypać solidną porcją posiekanej natki pietruszki, koperku i lubczykiem. Makaron umieścić w miseczkach i zalać rosołem
Di gotujeJeżeli zastanawiacie się nad prostym i szybkim pomysłem na obiad to mamy dla Was idealne rozwiązanie. Mianowicie spaghetti z kurczakiem i szpinakiem. Składniki dla 2 osób : Makaron spaghetti Szpinak (świeży) 400 g Pierś z kurczaka (pojedyncza) 3 ząbki czosnku Śmietanka 30 % Zioła prowansalskie sól, pieprz Olej Łyżeczka papryki w proszku (słodkiej) Jak sami widzicie składników jest(...)osusz i wrzuć na patelnie na której smaży się kurczak. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól pieprz i szczyptę ziół. Gotujemy osoloną wodę na makaron i gotujemy go zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiedy kurczak będzie już prawie gotowy dodajemy śmietankę i redukujemy całość. Do zredukowanego sosu dodajemy wcześniej ugotowany makaron i mieszamy, chwilę jeszcze
Wspólne smakidawno wróciłam), więc w ruch idą mrożonki - namiastka letnich smaków ;). My wykorzystaliśmy jeszcze nasz ogródkowy groszek i fasolkę, jednak teraz te mrożonki dostępne są praktycznie wszędzie :). Zimowo-zielony makaron Składniki 200 g mrożonego groszku 200 g mrożonych brokułów 200 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej 1 duży kubek jogurtu greckiego (400 g) 1 jajko 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka zmielonego(...)pieprzu (u mnie zielony) 2 duże szczypty chilli w proszku (polecam zielone) Sól do smaku Oliwa Makaron świderki (u mnie pełnoziarnisty) Przygotowanie Mrożonki wrzucam do wrzącej wody, gotuję ok. 5 min. Oliwę rozgrzewam na dużej patelni, wrzucam ugotowane warzywa, podsmażam kilka minut, tak aby wszystkie warzywa pokryły się oliwą i do końca zmiękły. W międzyczasie dokładnie mieszam jogurt, jajko
Kuchnia w szuwarachCiąg dalszy pysznych smakołyków. Suszone śliwki w Wigilię występują u mnie w postaci zupki, podaje ją z makaronem przeważnie świderki. Składniki: śliwki suszone bez pestek 200 g woda 2 litry cynamon szczypta goździki 3 szt miód 2 łyżki śmietana 30% 200 ml makaron świderki 200 g Wykonanie: Do garnka wlewam wodę, śliwki kroje drobno ( w paseczki(...)wody. Gotuję na małym ogniu około 30 minut, dodaje goździki i cynamon do smaku. Gotuje nadal na małym ogniu, dodaje do smaku również miód płynny, jedna łyżka starczy.Zaprawiam śmietaną. Makaron świderki gotuje przed podaniem zupy
Różowa kuchniaproduktów (dotyczy to zwłaszcza żywności szybko psującej się). Jeżeli jednak okaże się, że poprzedniego dnia przeliczyłe(a)ś się z ilością przygotowanego jedzenia, np. ugotowałe(a)ś za dużo makaronu postaraj się to wykorzystać. Zmodyfikuj zaplanowany wcześniej posiłek – zamiast ryżu z warzywami i serem przygotuj makaronową zapiekankę. Planując kolejne potrawy zwracaj uwagę na to co już masz w lodówce – jeżeli(...)może musiał(a)byś wyrzucić. Przecier pomidorowy (najlepiej domowy) lub pomidory w puszce – stanowią bazę do pysznego sosu pomidorowego, idealnie nadają się jako dodatek do pozostałego z poprzedniego dnia makaronu, ryżu czy kaszy. Kukurydza/groszek/fasola konserwowa – nieodłączne składniki wielu sałatek – jeżeli w lodówce znajduje się więdnąca sałata lub kawałek fety, z którym nie do końca wiadomo co zrobić wystarczy otworzyć
moj przepis naOstatnio bardzo często jem makaron z sosem pomidorowym, ponieważ jest to danie, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Tym razem jednak urozmaiciłam je, tworząc tagliatelle z cukinii . Dzięki temu danie nabrało nowego wyglądu, a dodatkowo stało się bezglutenowe :) Tworząc to danie inspirowałam się raw food, które to miałam okazję posmakować w praskiej restauracji. I chociaż nic tutaj nie jest(...)sosu sojowego. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu do momentu zagęszczenia sosu. W międzyczasie szatkujemy pietruszkę. Cukinie myjemy pod gorącą wodą. Za pomocą obieraczki tworzymy grube nitki makaronu tagliatelle . Pozostały miąższ kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do sosu. Na patelni po pomidorach delikatnie podsmażamy tagliatelle z cukinii Do sosu dodajemy pietruszkę (garść zostawiamy do posypania). Nakładamy
VegUlkaSkładniki: 150 g makaronu razowego 2 duże pomidory 2 łyżki kukurydzy konserwowej oregano, czosnek granulowany, papryka ostra mielona Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pomidory kroimy na małe kawałki i wrzucamy na patelnie z odrobiną oliwy, posypujemy przyprawami i smażymy do momentu, w którym powstanie sos. Makaron odcedzamy wykładamy na talerz polewamy sosem i posypujemy kukurydzą - mieszamy. Obiad gotowy
Moje-pitraszeniePodjęłam kolejną współpracę z rodzinną wytwórnia makaronów Fabijańscy , która posiada w swojej ofercie ekologiczne makarony z certyfikatem wyprodukowane na wodzie źródlanej. Do produkcji makaronu zostały użyte mąki z ekologicznych upraw. Zachęcam do zapoznania się z ofertą i zapraszam na stronę http://bio-fabijanscy.pl
Bajeczna KuchniaBrak wolnego czasu .. i tak oto powstała szybka i smaczna potrawka.. makaron 1 łyżka masła pieczarki cebula parówki sos cygański papryka sól, pieprz Makaron ugotować w osolonej wodzie.Odcedzić,zahartować zimną wodą,Przełożyć do miski ,dodać masło i wymieszać.Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać pokrojoną paprykę i pieczarki , parówki,kilka minut razem(...)smażyć.Dodać sos, troszkę bulionu , doprawić do smaku.Zagotować .Makaron wymieszany z masłem polać sosem
Moje domowe kucharzenieSałatka z kurczaka, z makaronem... Tak niewiele pracy, a na śniadanie czy kolacje zamiast kanapek możemy zjeść pyszną sałatkę... Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka 200 g drobnego makaronu (gwiazdki, ryżowy) 5 dużych ogórków konserwowych puszka groszku konserwowego sól, pieprz majonez koper (opcjonalnie) Pierś kurczaka kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, przesmażamy na odrobinie oliwy. Studzimy. Makaron gotujemy
Pelusiowa Kuchniazasadą "da się zrobić", zrobiłem... Efekt smaczniejszy niż się spodziewałem. Składniki: 500g filetów z piersi kurczaka nieduża papryka średnia cebula czosnkowa 3 łyżki majonezu 1 i 1/2 szklanki makarony świderki pasta z suszonych pomidorów tarty ser sól, pieprz, tymianek, opcjonalnie przyprawa do kurczaka Przygotowanie: Kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy wzdłuż na plastry. Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni (najlepiej grillowej(...)smażymy kurczaka okolo 10 minut do zrumienienia z obu stron. Przyprawiamy solą i pieprzem lub przyprawą do kurczaka. Makaron gorujemy al dente (około 6 minut). Odlewamy i wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i paprykę w słupki. Jeśli ktoś nie przepada za gryzieniem cebuli może pokroić ją w kostkę. Łączymy makaron i warzywa z majonezem. Dokładnie mieszamy
Gotuj z Rumcajsemrybki oprószyć solą i obtoczyć w mące. W rondelku rozgrzać olej i usmażyć stynki w głębokim tłuszczu na chrupiąco na bursztynowy kolor. Przygotować gorące talerze rozkładając na nich porcje makaronu. Jeśli zadamy sobie trud nagrzania talerzy makaron nie wystygnie tak szybko. Na patelni rozgrzać masło z olejem i ułożyć na niej przegrzebki. Dorzucić również plasterki czosnku i cebuli i wszystko(...)Dobrze zrobione przegrzebki powinny mieć bardzo miękkie delikatne mięso. Przegrzebki ułożyć na tagliatelle Do patelni dodać jasny sos klarowny sos rybny, przemieszać z cebulą i czosnkiem i polać po makaronie i przegrzebkach Mizunę i plasterki rzodkiewek również delikatnie wymieszać w kilku kroplach oleju lub oliwy (może byc ze smażenia byleby nie była gorąca bo mizuna "zwiędnie") i dodać
Sztuka gotowania w/g Samirymakaronu ryżowego 2 opakowania tofu po ok. 20 dag 1 średnia cebula 3 garście fasolki szparagowej 3 cm świeżego korzenia imbiru 2 ząbki czosnku marynata (1/2 szklanki sosu sojowego, pieprz cayenne, 1 łyżka oleju sezamowego) Tofu kładę na talerzu, dociskam deską i pozostawiam na kilkanaście minut po to aby puścił nadmiar płynu, dzięki temu wchłonie całą marynatę. Tofu kroję(...)czasie odsączam go a marynatę zachowuję. Fasolkę płuczę, odcinam końcówki i kroję na pół. Cebulę kroję w kostkę. Imbir ścieram na tarce. W cienkie plasterki kroję czosnek. Makaron zalewam wrzącą wodą, przykrywam i odstawiam na ok. 15 minut do spęcznienia. Potem dokładnie odsączam. W woku rozgrzewam olej a kiedy jest bardzo gorący wrzucam do niego imbir, czosnek i cebulę
Bike By Lifepyszne i syte danie! Składniki: 18 arkuszy papieru ryżowego 18 krewetek (np. Vannamei) 1 marchewka 1/2 zielonego ogórka kiełki rzodkiewki 4 łyżki masła 3 ząbki czosnku 100 g makaronu ryżowego sos sojowy natka pietruszki (suszona lub świeża) szczypiorek sól Przygotowanie: Krewetki podsmażamy przez parę minut na maśle wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz natką pietruszki. Delikatnie solimy(...)smaku. Marchewkę i ogórka obieramy ze skórki i kroimy na paski (przydatny jest w tym celu nożyk do warzyw lub nożyk do krojenia sera). Makaron ryżowy zalewamy gorącą wodą. Gdy zmięknie mieszamy go z dwoma łyżkami sosu sojowego. Wlewamy na talerzyk wodę i zamaczamy w niej arkusz papieru ryżowego przez parę sekund. Gdy zmięknie rozkładamy go na desce
Taste Therapy