Wspomnienie dzieciństwa, proste ale smaczne danie. Szczególnie jak dodamy wiejski ser. Składniki 300 g makaronu typu świderki 400 g boczku wędzonego surowego 1 duża cebula 1 łyżka oleju 200 g białego sera wiejskiego szczypiorek sól pieprz Przygotowanie Makaron ugotowałem zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Odcedziłem. Boczek pokroiłem w dużą kostkę, lekko obsmażyłem na oleju. Następnie dodałem(...)pokrojoną w kostkę cebulę, zeszkliłem i dodałem makaron, lekko obsmażając go. Do całości dodałem rozdrobniony ser oraz posiekany szczypiorek, dokładnie składniki połączyłem. Do smaku doprawiłem solą i pieprzem
R'n'G KitchenChciałam zrobić pulpety w sosie koperkowym ale w ostatnim momencie zmieniłam zdanie i zrobiłam zupę koperkową z pulpecikami, a że makaron był drobny to zalałam mniejszą ilością zupy i wyszło idealne połączenie. Treściwa zupa koperkowa z pulpetami Składniki: - 500 g łopatki - 250 g makaronu - pęczek koperku - 100 ml śmietany - jajko - łyżka natki pietruszki - bułka tarta - ząbek czosnku - olej - bulion Przygotowanie(...)garnka i zalewamy bulionem tak by wszystkie pulpety były zakryte i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut. Dodajemy posiekany koperek i śmietanę, dusimy jeszcze ok. 10-15 minut. Makaron gotujemy według przepisu z opakowania, po odcedzeniu przekładamy do talerzy i zalewamy zupą wraz z pulpetami. Życzę smacznego
Kulinarne życieZupa grzybowa Składniki: - 500 g grzybów leśnych (ja dałam podgrzybki) - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1 cebula - 2 łyżki masła - 200 ml śmietany 18% - bulion ok.1,5 l - 250 g makaronu świderki - 1 łyżka natki zielonej pietruszki - sól - pieprz Przygotowanie: Grzyby czyścimy, myjemy pod bierzącą wodą, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dusimy na maśle, dodajemy(...)kostkę marchewkę i pietruszkę. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do miękości. Wlewamy śmietanę, dodajemy natkę pietruszki, przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze ok. 5-10 min. W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Makaron zalewamy przygotowaną zupą. Życzę smacznego
Kulinarne życieSezon owocowy i upały, więc na obiad pyszna zupa ze śliwek, która jest idealna na zimno i gorąco. Zupa śliwkowa Składniki: - 700 g śliwek węgierek - 250 g makaronu świderki - cukier - szczypta cynamonu - śmietana Przygotowanie: Śliwki myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Zalewamy 2 litrami wody, słodzimy do smaku i gotujemy około 30 minut, doprawiamy cynamonem. W między czasie(...)gotujemy makaron. Ugotowaną zupę miksujemy. Podajemy z makaronem, zabieloną śmietaną, można też jeść bez śmietany. Na upały najlepsza jest na zimno, ale równie pyszna jest na gorąco. Życzę smacznego
Kulinarne życieMoja propozycja na zimowy obiad - rozgrzewające i aromatyczne danie w chińskiej nucie. Składniki: 200 g makaronu spaghetti 1 opakowanie warzyw - mieszanki chińskiej 1 polędwiczka wieprzowa 4 łyżki oleju suszony imbir słodka papryka w proszku 2 ząbki czosnku szczypta papryki chilli 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki słodkiego sosu chili sól, pieprz Polędwiczkę umyć, natrzeć olejem, przyprawić solą, pieprzem, imbirem, słodką(...)piekarniczego i piec 1 godzinę w 180 oC. Na patelni rozgrzać kilka olej. Wrzucić warzywa, dodać sos sojowy, słodki sos chili i smażyć ok. 10 minut. W tym czasie makaron ugotować w osolonym wrzątku. Makaron wyłożyć na talerze, na nim ułożyć warzywa, a na wierzch położyć pokrojoną w plastry polędwiczkę
Czerwień i błękitRoman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki (na 1 porcję) - filet z łososia (ok. 100g), - porcja makaronu Tagliatelle (ok. 50g), - szpinak świeży lub mrożony (ok. 100g), - 2 łyżki jogurtu greckiego (ok. 50g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - ząbek czosnku, - sok z cytryny, - przyprawy: sól, pieprz. Sposób przygotowania(...)jogurtem greckim i doprawiamy do smaku (nie gotujemy sosu, ponieważ może się zważyć). 5. Filet z łososia smażymy na patelni teflonowej po ok. 7 min z każdej strony. 6. Makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. 7. Łososia nakładamy na makaron wymieszanym z sosem szpinakowym. Tagliatelle jest bogate w: - żelazo (pochodzące ze szpinaku), które odpowiada za prawidłowy transport tlenu, - kwasy omega
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 2 porcje) - 2/5 opakowania makaronu (ok. 200g), - 2 łyżki oleju rzepakowego (ok. 20g), - 2 piersi z kurczaka (ok. 200g), - 1 cebula (ok. 40g), - ząbek czosnku, - 4 suszone pomidory (ok. 80g), - opakowanie świeżego szpinaku (ok. 150g), - 4 łyżki jogurtu greckiego (ok. 100g), - przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, curry, sos, sojowy. Sposób przygotowania 1. Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy(...)Suszone pomidory kroimy w kostkę. 4. Do szpinaku dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, pomidory suszone i kurczaka. 5. Całość zagęszczamy jogurtem greckim (możemy dodać również odrobinę wody) 6. Makaron gotujemy al dente i podajemy z sosem. Makaron z sosem szpinakowym jest bogaty w: - żelazo (pochodzące ze szpinaku), które jest składnikiem hemoglobiny, - likopen (pochodzący z suszonych pomidorów), który działa przeciwnowotworowo, - substancje
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 2 porcje) - 2/5 opakowania makaronu (ok. 200g), - 2 łyżki oleju rzepakowego (ok. 20g), - 2 piersi z kurczaka (ok. 200g), - 2 cebule (ok. 140g), - ząbek czosnku, - opakowanie pomidorków koktajlowych (ok. 250g), - 4 łyżki jogurtu greckiego (ok. 100g), - przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, świeża bazylia. Sposób przygotowania 1. Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w łyżce oleju i ulubionych przyprawach(...)koktajlowe 3. Do pomidorków dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i kurczaka. 4. Całość zagęszczamy jogurtem greckim. 5. Makaron gotujemy al dente i podajemy z sosem. Kurczak z pomidorkami i makaronem jest bogaty w: - likopen (pochodzący z pomidorów), który działa przeciwnowotworowo, - substancje przeciwbakteryjne, pochodzące z cebuli i czosnku. Wartość
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachBardzo fajny pomysł na zapiekaną rybę zdrową i pyszną.Przepis nie jest trudny , tak więc niesprawi trudności kucharzowi.Makaron jest przepyszny i nieczuć go rybą .Teraz będę częściej ten makaron wykorzystywać w mojej kuchni.POLECAM przepis i makaron. 30 dag.makaronu fettuccine z dodatkiem atramentu z kałamarnicy 30 dag.filetów białej ryby 4 łyżki masła 1łyżka oleju 1/2 szkl.mąki 2 szkl.startego żółtego(...)nożem)do miseczki.Teraz przygotować sos z 2 łyżek mąki i masła.Masło roztopić w rondelka, stopniowo dodając mąkę i mieszając .W ostatniej fazie dodać połowę startego sera .Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i odcedzić, wymieszać z rybą i wyłożyć do żaroodpornego naczynia.Połać sosem , posypać serem i włożyć do pieca 200 stopni.Zapiekać ok..15 minut.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiskładniki: ok. 15 szt makaronu muszle 300 g mrożonego szpinaku 270 g sera feta 4 – 5 ząbków czosnku 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 1 puszka rozdrobnionych pomidorów ser żółty, starty sól, pieprz suszona bazylia wykonanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z 1 łyżką oliwy. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Rozkładamy aby każda leżała osobno. Cebulę
Domowy Smak Jedzeniacztery 5 cm (ok 40 g) obranego i pokrojonego w plasterki imbiru 6 ząbków czosnku, pokrojone w plasterki sól, pieprz woda do doprawienia: sos rybny sos sojowy do podania: makaron ryżowy pokrojony szczypior, kiełki fasoli, kolendra. przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Kurczaka umyć, włożyć do misy wolnowaru, dodać , cebulę, imbir, czosnek, pieprz, trochę soli. Dolać tyle gorącej wody(...)przecedzić rosół z wolnowaru do garnka. Doprawić solą, sosem sojowym i rybnym. Dodać mięso, (jeżeli zupa jest za gęsta uzupełnić wywarem warzywnym), podgrzać i ewentualnie jeszcze doprawić. Ugotować makaron zgodnie ze wskazówkami z opakowania. Na każdy talerz położyć porcję makaronu, zalać rosołem z mięsem, posypać szczypiorem i kiełkami i kolendrą. Podawać gorące. Smacznego! Uwaga: Możemy mięsa nie wkładać
Stare Garyróżnych produktów. Później zerknęłam do szafek i lodówki - okazało się, że akurat wszystkie mam. Jeśli już więc mam wszystko, to czemu nie spróbować? Sałatka dość nietypowo łączy różne smaki; makaron, smażone mięso, warzywa; jest bardzo pożywna i sycąca. Świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie kolacyjne; na przyjęciu, na które ją zabrałam zniknęła jako jedna z pierwszych. składniki: 300 g grubego(...)makaronu (u mnie świderki tricolore) 500 g mięsa mielonego nieduży kalafior główka sałaty lodowej puszka kukurydzy kilka kiszonych ogórków cebula jabłko nieduży seler odrobina oleju sos: 4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 2 łyżka keczupu Składniki sosu wymieszać, odstawić w chłodne miejsce. Kalafior podzielić na nieduże kawałki, zalać wrzątkiem, przykryć, odstawić na ok 7 minut. Następnie osączyć na sitku
6niebociężkim, wyrazistym sosem, przygotowałam lekki dodatek w postaci kurczaka, pieczarek i rukoli. Wyszło bardzo smaczne danie, do tego szybkie i pożywne, a przy tym nie za ciężkie:) składniki: opakowanie makaronu tagliatelle z czosnkiem niedźwiedzim podwójna pierś kurczaka ok 300 g pieczarek pęczek rukoli odrobina soku z cytryny oliwa sól, pieprz do smaku Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, al'dente(...)paseczki, pieczarki w plasterki. Rukolę umyć. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso, smażyć mieszając, po ok 7 minutach dodać pieczarki, smażyć jeszcze ok 7 minut., zdjąć z ognia. Makaron wymieszać z zawartością patelni i rukolą. Dodać jeszcze odrobinę oliwy, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Bezzwłocznie podawać
6nieboGenui, a składającym się z czosnku, parmezanu, orzechów pinii i parmezanu. Wszystkie składniki najlepiej ucierać ręcznie, w moździerzu. Świeże liście można wykorzystać do aromatyzowania oliwy z oliwek lub przygotować makaron bazyliowy czy gnocchi. Bazylia podczas gotowania staje się bardziej pikantna. Szałwia Szałwia to roślina śródziemnomorska. Zioło o ostrym smaku, które świetnie łączy się z potrawami o równie wyrazistym smaku. Wspomaga(...)nadaje się do suszenia, ale musi być wtedy najwyższej jakości. Oregano Niezastąpiony składnik kuchni włoskiej, doskonale łączy się z tymiankiem jeśli przygotowujemy mięso wołowe czy wieprzowe. Makarony, focaccia i pizza to tylko niektóre, napoplarniejsze dania z jego użyciem. Warto przygotować w domu aromatyzowaną oliwę z oliwek, w tym celu do butelki dodajemy suszone oregano, plasterki czosnku i zalewamy
Moja smaczna kuchniawarzyw, a ja użyłam mrożoną mieszankę różnych warzyw..Ja swoją zupkę gotowałam w multicookerze, ale można i w zwykłym garnku -tradycyjnie.. 1 opak.mieszanki mrożonych warzyw 20 dkg makaronu bulion 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki śmietany sól, pieprz, listek, ziele koperek Do gotującego się bulionu wrzucić makaron, następnie dodać warzywa oraz przyprawy.Gotować do miękkości makaronu
Moje domowe kucharzenie