makarony - 24536 przepisów (strona:689/1636)

Pomidory faszerowane szpinakiem z czosnkiem, makaronem i parmezanem 114

Cała lodówka pomidorów malinowych, trzeba coś z nimi zrobić by się nie zmarnowały:D Pomidory faszerowane szpinakiem z czosnkiem, makaronem i parmezanem SKŁADNIKI: 4 duże pomidory malinowe 250g szpinaku (ja użyłam mrożonego w liściach) makaron (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki startego parmezanu  sól, pieprz, słonecznik Pomidory umyć, ściąć wierzch każdego(...)jakiś czas mieszając przez ok 10 minut. Rozmrożony szpinak odkryć i odparować nadmiar wody. Całość doprawić solą, pieprzem i słonecznik. Lekko przestudzony szpinak wymieszać ze  ugotowanym makaronem i wypełnić nim pomidory.   Każdy pomidor nakryć wcześniej ściętym wierzchem.  Wypełnione farszem pomidory wstawić do naczynia żaroodpornego.    Piekarnik nastawić na 200 °C i wstawić pomidory do rozgrzewającego

MarciochaKucharzy
Makaron z kurczakiem w sosie musztardowym 116

Przynajmniej raz w tygodniu musimy zjeść makaron:P Tym razem z dodatkiem musztardy SKŁADNIKI:  makaron kokardki 500 g polędwiczek z kurczaka 200g  pieczarek 4 łyżki musztardy (w sumie najlepsza byłaby francuska z ziarnami gorczycy) 400ml śmietany 18% zielony groszek z puszki cebula sól, pieprz, lubczyk, parmezan Oczyszczone i pokrojone polędwiczki z kurczaka marynujemy przez około 30 minut(...)podsmażyć do miękkości, następnie dodać pieczarki. Doprawić sola pieprzem i lubczykiem. Po 5 minutach dodać groszek. A na sam koniec śmietanę, dobrze wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i wyłączyć. Makaron kokardki gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Jak to zwykle u nas, podane z parmezanem :D   Smacznego

MarciochaKucharzy
Pasta z truflami 117

roku już nie popełnię tej zbrodni i nie pozwolę truflom ponownie zgrzybieć:) i wykorzystam je do ostatniej łyżeczki :P Makaron z truflami SKŁADNIKI: 300-400 g makaroniku 50g pasty truflowej śmietana 2 ząbki czosnku zielona pietruszka sól, pieprz, pecorino romano lub parmezan Makaron ugotować al dente. Na masełku bardzo delikatnie zeszklić czosnek, dodać pastę truflową a po chwili. śmietankę. doprawić(...)smaku tylko sola i pieprzem. Dodać makaron i dobrze wymieszać.Na sam koniec dodać posiekaną zielona pietruszkę. Całość udekorować serem i listkami świeżej bazylii Smacznego

MarciochaKucharzy
Tagliatelle z krewetkami w sosie śmietanowo-pietruszkowym 172

tłustym weekendzie na jarmarku Bożonarodzeniowym w Brnie, czas na coś delikatniejszego :) Tagliatelle z krewetkami w sosie śmietanowo-pietruszkowym SKŁADNIKI: 300-400 g dużych krewetek  400 g makaronu 2-3 łyżki masła 1 biała cebula 3 ząbki czosnku kubek śmietany 18% pęczek posiekanej pietruszki sól, pieprz, białe wino, parmezan Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Sparzone krewetki(...)śmietanę i podgrzewamy, nie można doprowadzić do wrzenia bo się nam zważy! Następnie dosypać pietruszkę, dwie szczypty soli i pieprzu. Zdejmujemy z ognia i podajemy.  Na talerz nakładamy makaron, polewamy sosem i na wierzch posypujemy szczyptą parmezanu. Pyszności

MarciochaKucharzy
Makaron z langustynkami w sosie szpinakowo- śmietanowym 169

Idealne połączenie smaków Makaron z langustami w sosie szpinakowo- śmietanowym SKŁADNIKI: kilkanaście langustynek opakowanie świeżego szpinaku 250 g pomidorków koktajlowych 400 ml śmietany 3 ząbki czosnku sól morska, pieprz czarny, suszone pomidory z czosnkiem i chili, oregano, bazylia, masło makaron parmezan Warzywa dokładnie opłukać. Langustynki sparzyć wrzątkiem i obrać z pancerzy. Czosnek chwilę podsmażyć na łyżce masła, dodać wszystkie składniki(...)podsmażać aż szpinak " zwiędnie" dodać śmietanę i na małym ogniu mieszać jeszcze 5 minut, doprawić sola i pozostałymi przyprawami. Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po odcedzeniu dodać do sosu i dokładnie wymieszać całość. Danie podawać oprószone parmezanem. Smacznego

MarciochaKucharzy
Rosół dla dziecka 215

coś normalnego. Przedstawiam przepis na najzwyklejszy rosół dla dziecka. Moja córka, jak większość standardowych trzylatów, kiedy widzi cokolwiek pływającego w zupie, co nie jest marchewką, mięsem albo makaronem głośno krzyczy BLEE. Z tego powodu zupka jest chuda i bez zbędnych dodatków.   Składniki: Pęczek włoszczyzny lubczyk - może byc suszony (ja dodaję 3 łyżeczki ) ale najlepiej pęczek świeżego(...)sół,pieprz, odrobina curry pierś kurczaka 2x makaron   Wykonanie:   Warzywa i pierś zalewamy wodą tak, aby woda przykryła składniki. Jeśli robimy zupkę dla samego dziecka (parę porcji), to spokojnie możemy użyć, pół porcji warzyw i jedną pierś.   Chwilę przed zagotowaniem ściągamy łyżką szumowiny. Całość gotujemy około godziny i przyprawiamy do smaku.   Przed

Lubczyk i Wanilia
Rigatoni z pieczarkami, papryką, kolendrą i Lazurem 134

pewno nie było w nim pieczarek, papryki czy sera Lazur... ale po tak potężnym wysiłku porównywalnym z biegiem maratończyka na pewno smakował doskonale... Składniki: ok. 250 g grubego makaronu (użyłam rigatoni) 1 szalotka 150 g pieczarek 50 g sera Lazur po kawałku czerwonej, żółtej i zielonej papryki 2 łyżki oleju 1 łyżka mąki 1 szklanka słodkiej śmietanki 18% sól(...)pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Przygotować sos. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną drobno szalotkę, obrane i pokrojone w grube plastry pieczarki pokrojone w grubą kostkę papryki, obsmażyć, dodać mąkę i jeszcze chwilkę smażyć na bardzo małym ogniu. Wlać 2/3 szklanki zimnej wody oraz śmietankę, rozprowadzić mąkę

Czerwień i błękit
Farfalle z kurczakiem, bakłażanem i pieczarkami 121

Składniki: (2-4 porcje) 500 g makaronu Farfalle 250 g piersi z kurczaka 8 plasterków bakłażana (każdy plasterek około 5 mm, pokrojony w kosteczkę) 10 dużych pieczarek 30-50 g tartego sera 250 ml śmietany 36% 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku świeża natka pietruszki odrobina masła masło do smażenia Przygotowanie: 1. Bakłażana podsmażyć na maśle, dodać pieczarki(...)uważamy by się nie wysuszył, w razie czego dodajemy po odrobinie masła 4. Gdy całość jest gotowa, zdjąć patelnię z ognia i dodać śmietanę. Mieszać całość dokładnie. 5. Ugotować makaron al dente 6. Ułożyć makaron na talerzach, pośrodku zrobić gniazdko i położyć w nie sos. 7. Całość posypać startym serem i świeżą posiekaną natką pietruszki Smacznego

KreatywnePiny
Sałatka makaronowa z pieczarkami 164

warzywnym z lubczykiem i całość doprawiam sosem sojowym- smak i aromat podobny, a przede wszystkim w zdrowszej wersji! :) P.S.: sałatka najlepsza na drugi dzień :) * pieczarki- 500 g bardzo drobny makaron- 2/3 szklanki * kukurydza- pół puszki * jajka- 3 szt. * wywar warzywny/woda- 1 litr * majonez- 2 czubate łyżki * szczypior- mały pęczek * sos sojowy- 2 łyżki * lubczyk suszony- 1 łyżeczka * sól, pieprz(...)smaku Pieczarki umyć, drobno pokroić i ugotować do miękkości w wywarze warzywnym z dodatkiem lubczyku. Makaron ugotować al dente i ostudzić. Ugotować jajka, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Odcedzone pieczarki połączyć z makaronem, jajkami, kukurydzą, pokrojonym szczypiorkiem oraz przyprawami: sosem sojowym, solą, pieprzem oraz majonezem. Całość dokładnie wymieszać. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Zupa pieczarkowa z makaronem 138

Składniki: 500 g pieczarek 1,5 l  bulionu mięsnego 3 średnie marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 1 łyżka masła klarowanego 1 mały por 200 g makaronu 250 ml śmietany kremówki 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól pieprz 2 łyżki posiekanego koperku Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę,seler, por obrać i  pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło(...)chwilę warzywa. W garnku zagotować bulion,  dodać podsmażone warzywa, pieczarki pokrojone w plasterki, liść laurowy, ziele angielskie i gotować. Wszystko doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać śmietanę. Makaron ugotować osobno według instrukcji na opakowaniu. Zupę podać z makaronem i posypać koperkiem. Smacznego

O kuchni z uczuciem
TAGLIATELLE Z CUKINIOWYM SOSEM ŚMIETANOWYM 155

niby szału nie ma... ale tu chodzi o smak :) Zjedli, aż im sie uszy trzęsły. Zostawiam Was z prostym, ale smacznym daniem i zmykam pod kołderkę. SKŁADNIKI: 250 g makaronu Tagliatelle 1 szlotka 2 ząbki czosnku 1 mała cukinia 6-7 plasterków szynki 6 pieczarek 200 ml śmietanki 30% sól pieprz parmezan olej A jak to zrobić:  Makaron ugotować(...)cukinię. Całość smażyć, aż woda odparuje. Doprawić solą, pieprzem i drobno posiekanym czosnkiem. Wlać śmietankę i zagotować, do momentu, aż sos zacznie gęstnieć, nie zapominając o mieszaniu. Dodać ugotowany makaron, który bardzo dokładnie wymieszać, aby pokrył się sosem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypując startym parmezanem

Kuchnia w opałach
Rosół 152

domowego makaronu proponuje także domowy rosół. Składniki: 1 porcja rosołowa lub cały kurczak 2 marchewki 1 pietruszka 1 gałązka selera naciowego zielone części pora 1 cebula 1 łyżka czerwonej czubricy sól pieprz ziarnisty liść laurowy ziele angielskie natka pietruszki domowy makaron Wykonanie: Porcję rosołową myję, przekładam do garnka, zalewam wodą,  wstawiam na mały gaz i gotuję około 30 minut(...)gotuje wszystko razem, aż mięso będzie odchodzić od kości a warzywa zmiękną. Z wywaru usuwam liście pora doprawiam solą, czubricą i natką pietruszki. Gotuję kilka minut sprawdzając smak. Nakładam makaron i zalewam gorącym rosołem  SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Łazanki z kapustą 140

Łazanki z kapustą-danie o którym kompletnie zapomniałam, a które raz przygotowane, na pewno zagości na dłużej:) Składniki na łazanki: domowy makaron Składniki: 1/2 kg kapusty kiszonej 20 dag pieczarek 3 cebule 2 marchewki 6 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz  woda Wykonanie: Łazanki przygotowuję tak samo jak makaron domowy. Wszystkie składniki zgniatam, rozwałkowuję bardzo cienko i kroję(...)poszatkowaną kapustę i marchew, podlewam przegotowaną wodą i dusze wszystko razem przez co najmniej 30-40 minut, aż kapusta będzie miękka. Pod koniec doprawiam solą i pieprzem, dodaje ugotowany makaron, mieszam wszystko razem i podaję na gorąco. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Azjatycka zupa pak choi 150

minuty, zielone części pak choi i pozostawione „środki”, które również przekładamy do garnka z zupą. Dodajemy sok wyciśnięty z ½ limonki i w miarę potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Makaron ryżowy wkładamy do garnka z wrzącą posoloną wodą – przykrywamy na 8 minut (nie gotujemy). Odlewamy wodę, a makaron hartujemy zimną wodą, odcedzamy. Na suchej patelni rumienimy ziarna sezamu. Zupę podajemy(...)makaronem, mięsem z kurczaka (jeżeli gotujemy na bulionie drobiowym), posypaną uprażonymi ziarnami sezamu. Azjatycka zupa pak choi zawsze zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Ważne jest, aby nie rozgotować warzyw. Mają być al dente, bo to bardzo podnosi walory smakowe potrawy. Kolejną zaletą tej zupy jest to, że możemy ją przygotować w wersji wegetariańskiej lub z dodatkiem mięsa. Jedna i druga

mojewypiekiinietylko
Pomidorowa sałatka makaronowa z kurczakiem 307

Prosta sałatka makaronowa z dodatkiem pomidorów. Dodałam trzy rodzaje pomidorów - świeże małe pomidorki, suszone w oleju i suszone granulowane. składniki: 250 g makaronu, u mnie kokardki Czanieckie 500 g piersi z kurczaka 250 g pomidorków cherry 100 g sera sałatkowego a`la feta 1/2 słoiczka suszonych pomidorów 2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią olej do smażenia słodka papryka(...)czosnek granulowny Makaron ugotować al'dente, przelać zimną wodą i dobrze osączyć. Pierś z kurczaka pokroić w średnią kostkę, oprószyć słodką papryką i odrobiną czosnku granulowanego. Następnie usmażyć na oleju i wystudzić. Suszone pomidory pokroić w paseczki a pomidorki cherry przekroić na pół. Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do miski. Dodać suszone pomidory z czosnkiem i bazylią oraz rozkruszony ser sałatkowy

Monia miesza i gotuje