Składniki: 100 dag drobnego makaronu 4 jajka 1 mała puszka kukurydzy duża garść posiekanego szczypiorku 150 dag sera żółtego mały słoiczek majonezu 4 łyżki keczupu pikantnego Wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu, jajka gotujemy na twardo. Kukurydzę odcedzamy na sitku. Do szklanej miski wkładamy przestudzony makaron, smarujemy 2 łyżkami keczupu, dodajemy dużą garść posiekanego szczypiorku, smarujemy szczypiorek majonezem. Posypujemy osączoną
kgwjanczewoSKŁADNIKI: 200 g makaronu Chow Mein 2 filety z kurczaka 1 marchewka 1 papryka 1 pęczek natki pietruszki 1 cebula 1 00 g pędów fasoli 500 ml mleka kokosowego 2 łyżki curry pasty Sól i pieprz 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego Olej kokosowy PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczakiem kroję w kostkę, doprawiam(...)oleju kokosowym. Następnie warzywa myję i kroję w słupki. Natkę pietruszki drobno siekam. Wszystko dodaję do mięsa. Dodaję mleko kokosowe oraz pastę curry. Duszę aż sos zgęstnieje. Makaron dodaję do sosu. Mieszam i pozostawiam pod przykryciem ok 5 min aż makaron z miękkie. Podaję od razu
Gotowanie PatkiSkładniki: 100 g makaronu ryżowego ( produkt suchy ) 120 g mięsa mielonego drobiowego 70 g brokuła średnia marchew 1 łyżka masła klarowanego 30 g cebuli 1 zabek czosnku 1 łyżka imbiru pieprz sok z 1/4 limonki 1 łyżka sosu sojowego płatki chili Wykonanie: 1. Makaron ryżowy ugotować wg instrukcji na opakowaniu. 2. Brokuły podzielić na małe różyczki, marchew pokroić w plasterki(...)pokrojony w plasterki czosnek. Chwile podsmażyć. 4. Dodać mięso mielone, podsmażyć. 5. Następnie dodać marchew z brokułami. Doprawić pieprzem i sokiem z limonki. 6. Połączyć z ugotowanym makaronem, dokładnie wymieszać. 7. Posypać płatkami chili. Film - krok po kroku
Atlas SmakówRobiąc przegląd moich szafek trafiłam na makaron tortellini - niestety moja ulubiona sałatka zawiera pomidory,które o tej porze roku nie są zbyt smaczne i wartościowe.....wiec postawiłam na ananasa,pora i kukurydzę.....przyznam,że wyszło smacznie.Przekonajcie się sami. Składniki: opakowanie makaronu tortellini 20-30 dag szynki 5 plastrów ananasa z puszki puszka kukurydzy biała część dużego pora pęczek(...)szczypiorku 2-3 ząbki czosnku 3-4 łyżki śmietany 18 % 3-4 łyżki majonezu sól,pieprz Makaron tortellini ugotować,ostudzić. Pora umyć,pokroić w półplasterki, posolić i odstawić na kilkanaście minut,aby puścił sok,następnie odcisnąć. Szynkę oraz odsączonego ananasa pokroić w kostkę,szczypiorek posiekać,kukurydzę odsączyć. Przygotowane składniki przełożyć do miski,wymieszać,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,śmietanę
Niespełnione zdolności kulinarneZmieniając nawyki żywieniowe posiłki przygotowuję w domu do pracy. Bardzo często robię różnego rodzaju sałatki. Jednym ze składników jest makaron pełnoziarnisty Lubella, który jest bardzo zdrowy. Zgodnie z hasłem „1000 pomysłów, jedna Lubella”. Polecam sałatki z makaronem :) Składniki 1szkl makaronu razowego penne Lubella sałatka lodowa pomidorki koktajlowe czerwona papryka czerwona cebula
Kulinarne pyszności Molkiokresie jesiennym i zimowym często na moim stole goszczą makarony Dziś zapraszam na sycące rozgrzewające danie w roli głównej z makaronem. „Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także jest bardzo zdrowy składniki 1 opakowanie makaronu kokardki 100g piersi z kurczaka 100g szynki wieprzowej 100g boczku
Kulinarne pyszności Molkismaku . Smażymy do momentu , aż pomidory się rozpadną , odrobinkę podlewamy wodą ( około 1/2 szklanki ) i dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego . Dusimy pod przykryciem , aż sos się zagęści . Podajemy z makaronem , obficie posypane tartym serem Smacznego ! Post Spaghetti a’la bolognese – szybki obiad pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżygałązka selera naciowego mała marchewka 2 łyżki oleju 300 g piersi z kurczaka sól ziołowa pieprz 1 puszka pomidorów krojonych 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 300 ml wrzątku 300 g makaronu ( u mnie świderki) 100 g sera żółtego opcjonalnie zielone oliwki Cebulę, seler i marchew pokroić w drobną kosteczkę. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą ziołową. Pomidory zblendować, wymieszać z przecierem(...)pomidorowym. W głębokim rondlu rozgrzać olej, podsmażyć kurczaka, następnie dodać warzywa. Jak cebulka zacznie się rumienić, zalać pomidorami, wrzątkiem, zagotować. Dodać makaron, przyprawić solą, pieprzem, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 10 -15 minut - do ulubionej formy makaronu. Na koniec całość posypać startym serem, można dodać oliwki. Smacznego
coolinarnyswoich gustów i potrzeb; i ugotowałam zupę, która okazała się świetna! Rewelacyjnie syci i rozgrzewa. Idealna na chłodne, zimowe dni! składniki: udko kurczaka ok 1 szkl drobnego makaronu (moje cienkie niteczki) cebula 2 ząbki czosnku ok 400 g warzyw świeżych lub mrożonych (marchew, pietruszka, brukselka, por, seler, fasolka szparagowa) 2-3 cm korzenia imbiru 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki(...)poczujemy intensywny aromat przypraw. Dodać mieszankę warzywną, sos sojowy i sok z cytryny; wymieszać, zdjąć z ognia. Zawartość patelni przełożyć do garnka z bulionem. doprowadzić do wrzenia, następnie wsypać makaron. Gotować aż warzywa i makaron będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać zupę z cząstkami mięsa, posypaną natką pietruszki
6niebonich dodać to co mamy w lodówce i to co lubimy. Ja lubię je jeść "solo" a także jako dodatek do kotleta lub podgrzanej frankfurterki. Składniki: 200 g makaronu w kształcie ryżu orzo 200 g szynki konserwowej 1 ogórek sałatkowy 4 łyżki groszku konserwowego 2 łyżki koperku 1 ząbek czosnku 2 łyżki śmietany gęstej18% 3-4 łyżki majonezu sól(...)himalajska pieprz kolorowy Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Ogórek obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Szynkę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki czyli makaron, szynka, ogórek, groszek konserwowy, koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać. Dodać śmietanę, majonez i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku i odłożyć na 2-3 godziny do lodówki
Ala piecze i gotujesmakowicie i na dodatek w śródziemnomorskich klimatach ! Mianowicie miałam ogromną przyjemność wziąć udział w warsztatach kulinarnych pod hasłem Pasta fresca, czyli krótko mówiąc uczyłam się jak zrobić prawdziwy włoski makaron. Moją nauczycielką była przeurocza Cristina, rodowita Włoszka pochodząca z Rzymu, mieszkająca w Polsce i dzieląca się swoją ogromną pasją do gotowania z wielbicielami kuchni włoskiej. Warsztaty odbyły się(...)podkreślenia - wszystkie składniki z których korzystaliśmy w trakcie warsztatów pochodziły z pobliskiego BioBazaru z Soho Factory. Jak mówi Cristina, jakość produktów jest najważniejsza ! Do ugotowania mieliśmy: świeży makaron jajeczny cannelloni z ricottą i szpinakiem tagliatelle z ragu, czyli mięsnym sosem tortellini z ziemniakami i boczkiem frappe, czyli włoskie faworki z czekoladowym sosem Farsz do cannelloni Ragu do tagliatelle
Kulinarne przygody Gatitykażdym razem może smakować inaczej. Tutaj w sosie słodko kwaśny który też przygotowałam od podstaw. Składniki na dwie porcje 200g tofu papryka czerwona 5 pieczarek skrobia kukurydziana makaron ryżowy Sos łyżeczka keczupu 3 łyżeczki octu ryżowego 3 łyżeczki brązowego cukru łyżeczka sosu sojowego szczypta soli 1/3 szklanki wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki na sos dobrze wymieszać(...)skrobią kukurydzianą tak aby każdy bok był pokryty. Na rozgrzanej patelni smażyć tofu na oliwie z oliwek na złoty kolor każdej strony przez około 7 minut. W międzyczasie makaron ryżowy zalać wrzącą wodą, przykryć talerzem i odstawić na bok. Przygotować paprykę, należy ją pokroić paprykę dość grubą kostkę, pieczarki pokroić w ćwiartki, lub trochę mniejsze cząstki
Delusional Trinesklepów. W głowie kołatała mi się myśl o kuchni dalekowschodniej. Zaprowadziła mnie ona do stoiska z artykułami dedykowanymi różnym kulinarnym zakątkom świata. W koszyku znalazły się suszone grzyby mun, makaron ryżowy i kiełki fasoli mung. Tak powstał pomysł na moje danie, skądinąd bardzo smaczne. Często takie improwizacje wychodzą nam na dobre :) Wystarczyło dodać kilka składników obecnych stale w domowej spiżarce(...)suszonych i krojonych grzybów mun 200 g fasoli szparagowej (mrożona) kiełki fasoli mung (u mnie z zalewy) 2 cebule 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili (lub więcej) makaron ryżowy sos sojowy olej sezamowy sól biały pieprz ziarna sezamu olej Wykonanie: Kurczaka pokroić w kostkę lub paski i zamarynować w sosie sojowym z dodatkiem oleju sezamowego i soli. Odstawić
zadanie-gotowaniepiersi z kurczaka 4 jajka 1/2 kapusty pekińskiej 1 opakowanie kiełków słonecznika 1 pęczek szczypiorku 600 ml bulionu 2 łyżki pasty miso (opcjonalnie) 1 łyżka sosu mirin (opcjonalnie) makaron japoński lub chiński (pszenny) 2 cm imbiru sól i pieprz 4 łyżeczki pokruszonych suszonych alg (opcjonalnie) olej do smażenia Wykonanie: Piersi z kurczaka skropić olejem i oprószyć solą. Usmażyć na patelni(...)wrzącej wody. Ostudzić szybko i delikatnie obrać. Kapustę pociąć na średniej wielkości kawałki i podsmażyć krótko ze startym imbirem (1 cm), posiekanymi jasnymi częściami szczypiorku i solą. Ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu i odcedzić. Ułożyć w głębokim talerzu lub miseczce makaron, na nim kurczaka pociętego w plasterki, połówki jajka, kapustę i kiełki. Dodać posiekane zielone części szczypiorku. Oprószyć obficie
zadanie-gotowanieręczniku papierowym, dzięki temu lepiej zachowują strukturę (niestety dowiedziałem się o tym za późno). * SKŁADNIKI na około 24 sztuki Sajgonki: ok. 24 arkusze papieru ryżowego 100 g cienkiego makaronu ryżowego ćwiartka główki białej kapusty 2 marchewki 1 biała cebula 50 g suszonych grzybów mun 1 natka kolendry 2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu(...)cukru) 1 łyżeczka skrobi z tapioki lub ziemniaczanej * PRZYGOTOWANIE Sajgonki Grzyby mun zalej zimną wodą i odstaw na godzinę. Następnie ugotuj do miękkości, ostudź i pokrój w paski. Makaron ryżowy wrzuć do wrzątku i odczekaj kilka minut aż zmięknie, odcedź i potnij nożyczkami na mniejsze kawałki. Kapustę poszatkuj bardzo drobno. Obraną marchew zetrzyj na małych oczkach. Zasyp solą, wymieszaj
Food Square