swoją porcję zupy w talerzu. Składniki: 2 litry wywaru (bulionu) warzywnego ok 300g kurek 2 ziemniaki 1 marchew 1 cebula 1 łyżka oleju 1 łyżka masła klarowanego garść drobnego makaronu (ok 50g, np. gwiazdki) pęczek koperku sól pieprz 2 liście laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego opcjonalnie: śmietana 18% Kurki oczyścić i opłukać, odcedzić na durszlaku, większe można pokroić. Cebulę(...)Marchew obrać i pokroić w półtalarki. Bulion warzywny zagotować z liśćmi i zielem angielskim, wrzucić marchew i ziemniaki, gotować 5 minut, dodać kurki, gotować jeszcze 5 minut. Następnie wsypać makaron, gotować ok 4-5 minut, aż makaron będzie miękki. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekany koperek. Zupę można zabielić śmietaną - wg uznania. Smacznego
Obiad gotowyDomowy makaron jest bardzo szybki do zrobienia i pyszny. Idealny do zupy lub sosu. 1 szklanka wody 1 jajko szczypta soli około 1,5 łyżki wody mąka do podsypywania ( nie za dużo ) Składniki zagnieść na dość elastyczną i nie lepką masę i pozostawić przykrytą ściereczką na 30 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (podczas wałkowania można podsypać stolnicę odrobiną(...)mąki ale ciasto i bez tego nie powinno się lepić ), pokroić w paski tak jak na zdjęciu wyżej. Makaron w tej formie pozostawić na 30 minut lub dłużej jeśli nie ma on być od razu gotowany. Smacznego
cukrem pudrem posypaneSzybki i bardzo prosty pomysł na danie z kurczaka. Miękkie mięso, soczysta marchewka i kremowy sos z posmakiem czosnku. Sytości nadaje makaron! 1 filet z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Słodka czerwona papryka Sól Pieprz 2 garści świeżych liści szpinaku 1 marchewka 300 ml bulionu drobiowego 1 łyżeczka przyprawy typu Kucharek 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka mąki pszennej(...)ząbki czosnku 1 szklanka makaronu kolanka Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do kurczaka, słodką papryką, solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni przez kilka minut. Następnie dodajemy opłukane liście szpinaku oraz obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę. Całość podlewamy bulionem. Dusimy na wolnym ogniu. Doprawiamy przyprawą typu Kucharek oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na końcu dodajemy
VioletoweKucharzeniePoniższy przepis jest połączeniem tradycyjnych włoskich smaków (parmezanu, dojrzewających w słońcu pomidorów i makaronu spaghetti) z przyrządzoną według pakistańsko - indyjskiej receptury mieloną wołowiną. Ta umiędzynarodowiona wersja sosu mięsnego do makaronu, mimo, że z prawdziwym spaghetti bolognese ma raczej niewiele wspólnego, stanowiła w naszym compoundzie prawdziwy przysmak. Składniki sosu najbardziej przypominają mi popularną na Bliskim Wschodzie pakistańską kheemę , którą także bardzo(...)sól i pieprz do smaku Ps. Dobrej jakości mieszankę garam masala produkowaną przez formę TRS i wiele indyjskich przypraw można kupić w sklepie " Kuchnie Świata " Do podania makaron spaghetti starty na tarce parmezan a do tego oczywiście włoskie wino - może być nawet... bezalkoholowe :) Przygotowanie Na dużym ogniu, na 1-2 łyżkach oleju podsmażam mięso do chwili
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataczerwona papryka 1 łyżka czerwonej papryki w proszku 1 łyżka suszonej bazylii 1 ząbek czosnku lub łyżeczka suszonego sól, pieprz do smaku szczypta chili do smaku 1,5 szklanki makaronu małe kokardki ozdobne Lubella około 600 ml bulionu lub wody Cebulę, pieczarki obieramy, cukinię i resztę warzyw myjemy. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki i młodą cukinię w pół plasterki(...)przyprawy, podsmażamy tak długo aż kiełbaski się zarumienią.Następnie dodajemy, cukinię, pieczarki, przecier i czerwoną paprykę pokrojoną np: w paseczki lub jak wolicie, wszystko mieszamy.Następnie wsypujemy makaron i dodajemy bulion. Leczo dusimy tak długo aż cukinia i makaron będzie all dente takie na ząb nie może zbytnio się rozpadać bo powstanie ciapka.Na samym końcu przyprawiamy ewentualnie jeszcze
Sama słodycz i szczypta chiliMakaron wszystkim kojarzy się ze słoneczną, piękną Italią… Składniki: • 300 g kurek • 150 g GALLO Makaron kokardki (trzykolorowy) • 40 dkg boczku wędzonego • natka pietruszki • 1 cebula • 2 łyżki śmietany • pieprz i sól Przygotowanie: Grzyby czyścimy i gotujemy 15 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i podsmażamy na maśle z pokrojoną w kostkę cebulkę i boczkiem około 10 minutek. Makaron gotujemy
Podróż w kulinariaskładniki: makaron lasagne (na ok. cztery warstwy) ok. 600 g młodych cukinii (ja zużyłam 2 szt.) 200 g boczku 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 200 g żółtego sera sól, pieprz wykonanie: Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Boczek kroimy w kostkę, przekładamy na patelnie dodajemy obraną i posiekaną cebulę. Smażymy aż, cebula zmięknie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę(...)mleko, cały czas mieszając, aż mleko się zredukuje i powstanie gęsty sos. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. wykonanie zapiekanki: Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarowujemy trochę sosu. Układamy warstwę makaronu, kilka plastrów cukinii, trochę boczku z cebulą. Następnie trochę sosu i ścieramy trochę sera. Układamy kolejna warstwę makaronu, cukinii, boczku z cebulą, sos oraz ser i powtarzamy tak do wyczerpania
Domowy Smak Jedzeniabiałka i odrobiny tłuszczu. Bez wątpienia warto spróbować piersi z indyka w sosie musztardowo-miodowym, jeżeli lubisz słodko-ostre dania. Składniki 250 g filetu z piersi indyka 100 g makaronu z mąki kukurydzianej (bezglutenowy, penne/świderki/spaghetti) 150 g brokułu 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy Sól, pieprz Przygotowanie Filet z indyka oczyszczamy z błon, myjemy(...)około 30 minut. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego i dodajemy mięso. Smażymy co jakiś czas mieszając do momentu, aż indyk ładnie się zarumieni (około 20-25 minut). Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie 10 minut al dente). Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie pod przykryciem około
Programista w kuchniBukiet chiński od Poltino ma naprawdę dobrze dobrany skomponowany skład, nie brakuje tu ani grzybów chińskich, ani pędów babusa czy kiełków fasoli Mung. PRZEPIS NA ZUPĘ CHIŃSKĄ Z MAKARONEM RYŻOWYM Składniki na zupę chińską: 1 opakowanie bukietu chińskiego Poltino 1,5 litra buliony drobiowego lub rosołu 2 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki sosu rybnego(...)łyżeczka ostrego sosu chili lub odrobina chili w proszku szczypta imbiru lub odrobina startego świeżego korzenia sok z 1/2 limonki Dodatkowo: makaron ryżowy świeża kolendra lub natka pietruszki Przygotowanie zupy: 1. Na patelnię wsypać zawartość torebki z mrożonym mixem warzyw chińskich ( bez rozmrażania ). Dodać 2 łyżki oliwy i smażyć aż warzywa zmiękną. Pod koniec smażenia dodać sos sojowym
kolorowotorcikowothat eating sheep cheese you support the Polish economy (sheep cheese can be produced only in a certain region of Poland) ... :) JUST TRY IT :) SKŁADNIKI: 2-3 porcje 200g makaronu pełnoziarnistego tagiatelle cebula szalotka 200g pieczarek bakłażan 10 szt. pomidorków koktajlowych 100g bryndzy pietruszka lub bazylia 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka oliwy z chilli mix suszonych warzyw pieprz(...)mushrooms eggplant 10 pcs. cherry tomatoes 100g sheep cheese parsley or basil 2 tbsp rapeseed oil 1 tbsp olive oil with chili mix dried vegetables PRZYGOTOWANIE Ugotuj makaron al dente. W międzyczasie pokrój cebulkę w drobną kostkę, bakłażana najpierw w talarki o grubości 1 cm, a potem w ćwiartki. Pieczarki najlepiej pokroić w plasterki (z jednej średniej pieczarki
Better Life By Auntie Jutego, pyszne! Jeśli zamrozicie tak jak ja, to poratuje Was w chwili, kiedy nie będziecie mieli pomysłu na obiad,lub kiedy wpadną goście z wizytą. Składniki makaron tagliatelle speck ragu sól u mnie himalajska różowa dużo parmezanu tyle! Obiad szybki i pyszny. U mnie pasta gości często, gdyż dzieci wołają bez przerwy o makaron. I jako, że w ich żyłach(...)ragu z przepisów z powyżej. Najlepiej dzień wcześniej, i od razu więcej na zapas. Warto! Spokojna głowa, teściowa Sycylijka zawsze mroziła salsę lub ragu ,więc my też możemy! Ugotuj makaron, wymieszaj z ragu. Dodaj speck przed podaniem.Moc tartego parmezanu i...smacznego
Z Kuchni Do Kuchniwiększe marchewki, pietruszka, kawałek białej części pora, kawałek selera, 3 ziemniaki) • garść zielonej fasolki szparagowej • 100 g kalafiora podzielonego na małe różyczki • 80 g zacierki makaronowej lub innego, drobnego makaronu • 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego (może być woda, ale wtedy musimy dodać kostkę rosołową) • sól, • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu • szczypta cukru • kilka gałązek natki pietruszki Sposób przygotowania: W Thermomixie(...)posiekaną natkę pietruszki. Rozdrobnić 5s/obr.4,5. 6. Dolać bulion. 7. Wsypać przyprawy. 8. Gotować 15 min./100 st.C/obr.wsteczne 1. 9. Po 15 minutach dodać różyczki kalafiora, pokrojoną fasolkę, wsypać makaron. 10. Gotować jeszcze 10 min./100 st.C/obr.wsteczne 1. 11. Zupę przelać do garnka. Ewentualnie doprawić. Tradycyjnie: 1. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić w garnku na oliwie. 2. Dodać posiekanego pomidora
W mojej kuchniJedna z moich ulubionych zup, podaję ją z cienkim makaronem, zamiennie z ryżem. Zupa, którą chyba każdy zna, każdy lubi! Nie może być inaczej! W moim rodzinnym domu Babcia przygotowywała ją na dwa sposoby: - z dwudniowego rosołu bądź świeżą przygotowaną od postaw pomidorową. Każda wersja była wspaniała, każda smakowała wyjątkowo, a już najlepsza była na drugi dzień kiedy wszystkie składniki(...)białej części pora, 1 cebula, trochę kapusty przyprawy: liść laurowy, 2 ziela angielskie, szczypta cukru, sól, pieprz 500-600 g świeżych pomidorów ok. 150 ml śmietany 200 g makaronu opcjonalnie: suszony lubczyk Przygotowanie: Mięso umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą. Zagotować, dokładnie odszumować, dodać marchew, pietruszkę, seler, por i kapustę. Cebulę zrumienić na palniku, przełożyć do garnka. Wrzucić liść
Zasmakuj Kuchnilanguage:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Chcecie szybko i na temat? To macie ;) Z produktów dostępnych pod ręką, powstają niesamowite, aromatyczne kompozycje. Składniki 150 g makaronu penne 100 g mini marchewek 2 łodygi selera naciowego 1 słoik sosu pomidorowego z oliwkami od Barilla 150 g sera bałkańskiego sera koziego natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie(...)Marchew i seler kroimy na kawałki, zalewamy wodą (ok. 1 l), dodajemy sos i gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. W tym samym czasie gotujemy makaron wg przepisu zawartego na opakowaniu. Ser kroimy w kostkę. Natkę siekamy. Na talerz wykładamy makaron, wlewamy zupę, dodajemy ser, posypujemy natką pietruszki. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G Kitchenwidać kalafior, ale ja ostatnio używałam też brokuła, fasolki szparagowej, szpinaku, jarmużu no i oczywiście cukiniii! Krótko mówiąc, sos ten powstaje z tego, co jest pod ręką Podany z makaronem spaghetti i kalafiorowym mięsem mielonym jest niezwykle smakowitym i sycącym daniem. Polecam Składniki (przykładowe): 2 średnie ziemniaki 5 dużych pieczarek 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka(...)się nie przypaliły. Gdy marchewka zmięknie zalewamy warzywa przecierem pomidorowym rozmieszanym i dodajemy wodę. Całość zagotowujemy i pyszny sos warzywny mamy gotowy. Solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z makaronem i mięsem mielonym . Praktyczna rada: Polecam to danie szczególnie na lunch do pracy dla tych pracujących do późna. Super skutecznie zaspokoi głoda i doda energii na resztę dnia – wiem
Lamarida.pl