Witajcie.Tym razem kolejna propozycja na fileta z kurczaka :), coś innego, ale na prawdę bardzo dobre. A jest to filet z kurczaka w sosie paprykowo-pomidorowym podany z makaron tagliatelle. Składniki: 1 filet z kurczaka 1 papryka czerwona pomidory bez skórki w puszce 150ml soku pomidorowego cebula makaron tagliatelle sól, pieprz, papryka słodka oliwa z oliwek Przygotowanie: Fileta myjemy, osuszamy(...)pomidorowy. Całość dusimy pod przykryciem aż papryka będzie miękka, a sos zgęstnieje. Na koniec wszystko doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. W oddzielnym garnku z osoloną wodą gotujemy makaron tagliatelle, Z wierzchu na talerzu możecie posypać serem startym na tarce o drobnych oczkach. Smacznego
Gotuj z MąkąWitajcie :) Dziś kolejna propozycja na obiad. Od pewnego czasu chodziło za mną spaghetti, aż postanowiłam zrobić! Przepyszny pomidorowo-mięsny sos polany na makaron, szybkie, smaczne i proste w przygotowaniu danie, a zarazem przepyszne! Zapraszam :) Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie akurat była łopatka wieprzowa) 3 pomidory butelka passaty pomidorowej 2 - 3 małe cebule (użyłam szalotki) 3 ząbki czosnku(...)papryka ostra, papryka słodka, pieprz, sól zioła: tymianek, bazylia, oregano makaron Przygotowanie: Cebule i czosnek obieramy, myjemy. Cebule kroimy w kostke, a czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy. Następnie na rozgrzaną patelnie z oliwą wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy, aż się zeszkli. Na patelnię do cebuli i czosnku wrzucamy mięso i smażymy. Gdy mięso się usmaży, przyprawiamy
Gotuj z Mąkąmożesz wyczarować szybkie i smaczne danie. Nie ważne czy obiad, czy kolacja - zapiekanka pasuje na każdą porę dnia. Zapiekanka jednogarnkowa z kapustą kiszoną Składniki*: kapusta kiszona piersi z kurczaka makaron świderki pieczarki kminek mała śmietana jajko pieprz zioła prowansalskie czosnek ser Przygotowanie: Do posmarowanego margaryną naczynia żaroodpornego wsypać ugotowany makaron. Piersi z kurczaka pokroić na kawałki, przyprawić. Gdy już się(...)usmażą dodać do makaronu. Następnie usmażyć kapustę kiszoną z odrobiną kminku oraz pieczarki pokrojone na kawałki. Wszystko dodać do naczynia. Na górę można położyć potarty ser. Zalać sosem i piec w 180 stopniach do czasu roztopienia się sera. Sos Do małej śmietany dodajemy jedno jajko, odrobinę czosnku, pieprz oraz zioła prowansalskie. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. *Nie podawałam
My World by Dagmara Rekkońcu nadszedł ten dzień. Najpotrzebniejsze składniki zakupione, teraz zostaje pomyśleć jak owy szpinak przyrządzić. I udało się! Domownicy zadowoleni z obiadu, a ja z tego, że im smakowało. Składniki: Makaron uszka Lubella pierś z kurczaka opakowanie szpinaku mrożonego mozarella śmietana mała przyprawy - sól, pieprz zwykły, pieprz ziołowy, papryka, czosnek Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy według własnego uznania. 2. Piersi(...)kurczaka kroimy na małą kosteczkę, doprawiamy. 3. Szpinak podsmażamy na patelni, dodajemy śmietanę oraz doprawiamy do smaku. Na sam koniec dodajemy mozzarellę. Wykładamy na talerz najpierw makaron, następnie piersi z kurczaka a na sam koniec szpinak. Jeżeli korzystasz z moich przepisów, to poproszę o zdjecia potraw. Chciałabym zobaczyć jak Wam wychodzą i jak smakują. Piszcie do mnie na fanpage
My World by Dagmara Rektrzeba wymyślać składników, wystarczy dać to co mamy w lodówce. Zawsze mówimy, że to zapiekanka "na winie", czyli.. to co się nawinie to do zapiekanki. Składniki: makaron kokardki Lubella pierś z kurczaka po jednej papryce: czerwona, żółta i zielona 10 pieczarek 1 cebula mozzarella 1 mały brokuł Sos: 1 mała śmietana 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka majonezu przyprawy(...)pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka, zioła prowansalskie 2-3 ząbki czosnku 1 jajko Przygotowanie: 1. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. 2. Makaron ugotować 2-3 minuty mniej niż na opakowaniu. 3. Piersi z kurczaka pokroić na małe kosteczki, doprawić do smaku, a następnie podsmażyć. 4. Pieczarki oraz cebule pokroić w kosteczkę, Podsmażyć na patelni, w międzyczasie doprawić solą i pieprzem
My World by Dagmara RekZupa pho to flagowe danie kuchni wietnamskiej, esencjonalny rosół z mięsem, makaronem i innymi dodatkami, doprawiony aromatycznymi korzennymi przyprawami. Spośród innych bulionów, pho wyróżnia niesamowita koncentracja mięsnego smaku umami oraz anyżkowo-korzenny aromat. Swój smak zawdzięcza dużej ilości mięsa oraz długiemu czasowi gotowania. Opalona nad ogniem lub grillem cebula dodaje zupie dymnego aromatu. Taką cebulę dodaję nie tylko(...)imbiru 4 ząbki czosnku 3 gwiazdki anyżu 1 laska cynamonu 3 goździki 8 ziaren pieprzu 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżka soli 1 łyżka cukru Dodatki: wołowina z wywaru makaron ryżowy, ugotowany dymka kiełki kolendra papryczka chili limonka sos sojowy Przygotowanie: Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 5 minut, po czym wylewamy wodę, przemywamy mięso, wkładamy
Smakowity Blog Kulinarnylaczego lubię być blogerem? Między innymi dlatego, że czasami zapraszają na takie fajne eventy jak ten, czyli gluten party na 38. piętrze wrocławskiego Sky Towera . Makarony w nieprzyzwoitych ilościach, prosecco już w całkiem przyzwoitych, pyszna włoska kuchnia, doborowe towarzystwo i nauka fotografii w pięknym apartamencie z widokiem na miasto nocą. Brzmi fajnie, prawda? Taką właśnie niespodziankę zgotowała Barilla , zapraszając(...)Dziękuję marce Barilla za fantastyczny wieczór, a Was zapraszam na skromną fotorelację. Uważam, że nie ma co się rozpisywać, bo zdjęcia mówią same za siebie! :D Rodzina makaronów Barilla w komplecie Studio fotograficzne na 38. piętrze Sky Towera. Gwiazda wieczoru: makaron z krewetą. Walka z oświetleniem na planie. Parmezanowe koszyczki z kremem tuńczykowym i pistacjami. Rewelacyjne włoskie antipasti
Food SquareNiedziela, obiad u mamy, rosół z domowym makaronem, schabowe, szarlotka... Brzmi tak swojsko, ciepło, rodzinnie. Dla niektórych to wręcz tradycja, bez której nie wyobrażają sobie weekendu. Dobry rosół lubi być gotowany długo i to chyba jedna z przyczyn, dla której w polskich domach rzadziej jest gotowany na tygodniu. Może też stąd bierze się jego magiczna moc, gdy jednoczy rodzinę przy(...)rosół w garnku do mnie mruga. I tak oto powstał najlepszy domowy rosół jaki kiedykolwiek jadłam (babcinego nie licząc:) Tak długo gotowany rosół wychodzi klarowny, esencjonalny. Podaje go z makaronem, marchewką i kawałkami mięsa, a czasem po prostu nalewam do kubków, bo lubimy popijać czystym rosołem krokiety albo paszteciki. Składniki: 1 ćwiartka kurczaka 1 korpus kury (najlepiej wiejskiej, domowej
Obiad gotowyZamarzył nam się obiad na słodko, więc padło na jabłka ;) Składniki 3 duże słodkie jabłka 1 kora cynamonu 200 g ulubionego makaronu 1 goździk 100 ml syropu jabłkowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej cukier mielony cynamon Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach(...)Gotujemy 20 min, po czym dodajemy rozrobioną w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną. Zupę zagęszczamy, podgrzewając ją kilka minut. Do smaku doprawiamy cukrem i mielonym cynamonem. Na głęboki talerz wykładamy makaron, zalewamy zupą. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent
R'n'G Kitchenmiałam z nią do czynienia.. no i oczywiście zrobiłam pyszną zupkę. pierś z kurczaka 1 marchew kawałek selera kawałeczek świeżego imbiru domowa vegeta 200 g makaronu 1 kapusta pak choi troszkę trawy cytrynowej suszonej sól, pieprz Pierś pokroić w paseczki, przełożyć do garnka z wodą [ ja miałam troszkę bulionu] .Dodać pokrojoną marchewkę ,selera.Dodać także imbir(...)przyprawy. Gotować do miękkości mięsa i warzyw.Dodać makaron i posiekaną kapustę.Gotować do miękkości makaronu.Doprawić w razie potrzeby
Moje domowe kucharzenieliterka M, czyli MĄKA. źródło: bioking.com.pl Mąka to produkt, który powstaje z silnego rozdrobnienia ziarna zbóż, cechując się drobną granulacją i sypką konsystencją. Mąka używana jest do produkcji pieczywa, makaronów i produktów cukierniczych. Tyle wikipedia. Ale zapewne chcecie więcej. TYP MĄKI, czyli zawartość minerałów. Im więcej popiołu pozostanie ze spalania jej w wysokiej temperaturze, tym więcej substancji wartościowych dla naszego(...)mąka wrocławska, poznańska) idealna do ciast kleistych, np. do klusek i pierogów. Zagęszcza zupy i sosy. TYP 550: (mąka luksusowa) dobra do wyrobów smażonych, np. pączków, a także do makaronów. mąka gryczana, źródło: badapak.pl TYP 750-850: (mąka chlebowa) dobra na ciasto na chleb lub pizzę. TYP 1850: (mąka graham) ciemna i gruba. Idealna do ciast dietetycznych, ze względu
Gotuję Testujęaromatyczne danie. Pięknie pachnie cukinią, suszonymi pomidorami. Dodatkowym atutem smaku całego dania jest świeży czosnek, lubczyk i fasola, która dodaje delikatności daniu. Składniki: 230 g makaronu wstążki (zamiennie świderki, kolanka, penne, inny krótki) 1 cukinia 3 ząbki czosnku 1 średnia cebula 2 łyżki białej fasoli z puszki 2 suszone pomidory z oleju 3 łyżki oliwy z oliwek(...)szpinak, liście rzodkiewki opcjonalnie: tarty drobno dowolny ulubiony ser Przygotowanie: Cukinię myjemy, przekrawamy wzdłuż i kroimy na nie za grube półksiężyce. Suszone pomidory, cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soli według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę wraz z 1 łyżką oleju z suszonych pomidorów, przesmażamy na nich cebulę wraz z czosnkiem
Zasmakuj Kuchnisosem chrzanowym. SKŁADNIKI: ok. kg rostbefu 2 marchwie 1/2 pora 1 większy korzeń pietruszki 1/2 selera Lubczyk 1/2 sporej cebuli Ciepła woda-ok.2-3 litry Cienki makaron Natka pietruszki Sól PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy, wkładamy do garnka zalewamy wodą. Cebule obieramy i przypalamy nad gazem Zbieramy tzw. "burzowiny" do momentu,aż woda się nie zagotuje. Następnie dodajemy warzywa(...)korzeń pietruszki) plus sól, zmniejszamy gaz do minimum-gotujemy ok 2-2,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Z garnka wyjmujemy mięso i warzywa-całość przelewamy przez sito. Makaron gotujemy. Na talerz nakładamy makaron, marchewkę w kostkę, posiekaną pietruszkę i zalewamy rosołem
Kopystką po garachdość sporych pomidorów (sparzyć, obrać ze skórki), poza sezonem 2 puszki 2 ząbki czosnku 1/2 sporej cebuli 1 łyżka tłuszczu 1 łyżka sera Ricotta 2 łyżki świeżo startego sera Makaron penne Sól Pieprz Oregano Ew. cukier PRZYGOTOWANIE: Filety myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon, kroimy w kostkę. Na tłuszczu, podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek, dodajemy kurczaka. Smażymy 3-4 minuty(...)mieszając. Następnie wkładamy pomidory, sól, pieprz, oregano i cukier (jeżeli pomidory są kwaśne). Wysmażamy przez 15-20 minut. W tym czasie gotujemy makaron. Gdy pomidory będą już odpowiednio wysmażone dodajemy ricottę Całość mieszamy z makaronem i posypujemy serem
Kopystką po garach