makarony - 24536 przepisów (strona:1043/1636)

Gulasz z łopatki z papryką 126

Gulasz z łopatki wieprzowej z dodatkami. Można podawać go  z ziemniakami, ryżem, makaronem, kaszą lub kluskami. Ja najbardziej lubię z kaszą, a Wy? Na blogu znajdziecie przepisy na inne gulasze np. z wołowiny, kiełbasy kurczaka czy karkówki. Wszystkie są smaczne i godne polecenia. Jeżeli skorzystaliście Państwo z moich przepisów i przygotowaliście jakieś danie to proszę podzielcie się swoją opinią

O kuchni z uczuciem
Spaghetti z bakłażanem w sosie pomidorowym 130

łyżeczka oregano 400 g passaty pomidorowej 100 ml białego wina 4 łyżki oliwy (uwaga bakłażan wchłania) sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru 2 garści parmezanu 250 g makaronu typu spaghetti Wykonanie:   Na gorącą oliwę wrzucić posiekaną szalotkę i czosnek, pokrojony w kostkę bakłażan, oregano zamieszać, smażyć kilka minut do zmiękczenia bakłażana. Podlać winem, odparować chwilę, dodać

Wino Francja Kuchnia
Boeuf Stroganow 172

karkówki wołowej. Im kawałki wołowiny będą większe, tym dłuższego czasu duszenia będą wymagały. Koncentrat pomidorowy to nie to samo co przecier pomidorowy. Gulasz można podawać z ziemniakami, kaszami, ryżem, makaronem, kluskami kładzionymi czy  z pieczywem. Boeuf Stroganow idealnie nadaje się do mrożenia . Wystarczy jedynie włożyć porcje gotowego, wystudzonego gulaszu do woreczków strunowych przeznaczonych do kontaktu z żywością

Gospodyni Miejska
Amarone i przepis na risotto z winem 175

rubinowy granat Nos: syrop wiśniowy, konfitury, cynamon, gałka muszkatołowa, lukrecja, czarny pieprz Usta: miękkie taniny, wytrawne, strukturalne, energiczne i pełne Łączenie z potrawami : pasuje do intensywnego w smaku mięsa, makaronów i dojrzałego sera. Szczególnie dobrze łączy się z potrawami z regionu Veneto, np. z gulaszem typu spezzatino di musso czy pastissada al caval. Amarone dodaje się też do tradycyjnych dań

Ugotowane pozamiatane
Sałatka ze szparagami i jajkiem 225

pyszną kolację, sałatkę z zielonych szparagów z jajkiem na miękko. Zamiast jajka na miękko możesz zrobić także jajko poche. Szukacie przepisów ze szparagami? zajrzyjcie do tych przepisów: – makaron ze szparagami i czosnkiem – szparagi z jajkiem – mini tarty ze szparagami – krem z białych szparagów – spaghetti carbonara ze szparagami Przygotowanie : 15 minut Ilość porcji: 1 Składniki: – garść

nietylkopasta.pl
Tajska zupa z łososiem / Thai salmon soup 176

amatorów egzotycznych smaków. Jest banalnie łatwa w przygotowaniu, dosłownie w pół godziny. Jeżeli tak jak ja jesteś fanem orientalnych smaków, polecam także moją pikantną i ekspresową zupę tajską z makaronem i równie smaczną zupę tajską z mięsem mielonym . Zapraszam! Scroll down for recipe in English Tajska zupa z łososiem (4-6 porcji) Składniki: 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki masła

karmelowy
Ravioli z twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim 256

wymieszać z drobno posiekaną dymką oraz czosnkiem niedźwiedzim. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Ciasto cienko rozwałkować i podzielić na dwie części. Najlepiej zrobić to za pomocą maszynki do makaronu. Na jednej części wyłożyć łyżeczką nadzienie w odległości ok 5 cm. Wkoło farszu za pomocą pędzelka posmarować delikatnie ciasto wodą. Nałożyć drugą część ciasta, docisnąć wokół nadzienia pozbywając się powietrze

https:KKuchniaMniam
Zupa z zielonego groszku i rukoli 108

nastaniem słonecznych dni zmienia się także moja kuchnia. Jest lżejsza i świeższa pod kątem składników. O ile w zimowym czasie królowały rosoły, pomidorowe z domowych przecierów z kluseczkami lub makaronem, żurki i cięższe zupy na wędzonce, o tyle teraz staram się wykorzystywać lekkie buliony do delikatniejszych propozycji. Dzisiejsza zupa powstała z połączenia charakterystycznego zielonego groszku i mocniejszej, ostrzejszej w smaku

Raj dla Podniebienia
Barolo i przepis na bocconcini z winem 127

aromaty kawy, tytoniu i wanilii Usta: dobrze ułożone, eleganckie, pełne wino z odrobiną czerwonych owoców, dojrzałej wiśni i marmolady z nutami lukrecji i tytoniu. Food pairing: pasuje do mięsa, makaronów typu spaghetti bolonese i do sera dojrzawającego Adriana szczególnie poleca Barolo z następujących winnic: Ribote z okolic Monforte d’Alba, Silvano Bolmida (także Monforte d’Alba) oraz

Ugotowane pozamiatane
Żytni chleb z semoliną 154

jadła. Poproszę o więcej, powiedziała 😐. Faktycznie, chleb o niezwykle aromatycznym zapachu i smaku. Piękne i równomiernie rozłożone dziurki. Przepyszny! Mąka z pszenicy Durum kojarzy nam się z wyrobem makaronu, który jest po ugotowaniu jędrny i nie skleja się. Użycie tej mąki do wypieku chleba w połączeniu z inną mąką sprawia, że chleb nabiera wyjątkowego smaku i aromatu.  Dodatek

Leśny Zakątek
Kolorowa sałatka z kaparami, oliwkami, fetą z sosem vinaigrette 218

mięs, wędlin, jajek. Zawierają antyoksydanty (antyutleniacze), które zapobiegają się starzeniu organizmu i działają antynowotworowo. Wspierają właściwe funkcjonowanie układu krążenia i układu pokarmowego. Ja kaparów używam do przygotowywania sosów do makaronu, do sałatek i sosów majonezowych. Dzisiaj zapraszam na jedną z sałatek, gdzie kapary pysznie harmonizują z fetą, pomidorkami i oliwkami. Dopełnieniem jest sos vinaigrette, który jednak należy dodawać dopiero bezpośrednio

Codzienna kuchnia niecodzienna
Viet Street Food - prawdziwy Wietnam w Warszawie 182

wieprzowe zawinięte w miękkie ciasto, podane w bardzo esencjonalnym ciemnym wywarze. Pierożki rozpływają się w ustach, a ciemny rosół jest obłędnie smaczny Bún bò Nam Bộ (30zł) -  cienki makaron ryżowy z wołowina z woka , warzywnymi piklami, kiełkami, sałatą, świeżymi ziołami, prażoną cebulką i specjalnym sosem. Przed zjedzeniem wszystkie składniki trzeba dobrze wymieszać Klasyczne Banh Mi (17 zł) - z domowym

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak pieczony na płasko, jak to zrobić ? 163

zmniejszyłam gaz do 150 C i piekłam go jeszcze przez godzinę, a na ostatnie 10 minut wrzuciłam górną grzałkę żeby go mocniej zarumienić. Ja go podałam na obiad z makaronem oraz tym pysznym sosem. Trochę go zostało na kolejny obiad a co z niego zrobiłam w ramach tak ważnej idei Zero waste ? To już w kolejnym wpisie :) Zapraszam Kurczak pieczony

Kuchnia na wzgórzu
Czwartek: Krem z groszku Nigeli Lawson 158

Był taki moment w historii polskiej kuchni, że zupa krem z groszku z ptysiami stała się żelaznym składnikiem każdego weselnego obiadu, tworząc realne zagrożenie dla nieśmiertelnego rosołu z makaronem! Nie wiemy, jak obecnie wygląda między zupowa rywalizacja, bo na weselu dość dawno nie byliśmy, wiemy natomiast, że groszkowy krem jest daniem najprostszym z najprostszych, niezwykle smacznym, o bardzo przyjemniej kremowej

Niedzielny kucharz
Pierogi ze szpinakiem i fetą 186

żeby lekko zmiękło i nie wyschło. następnie rozwałkujemy cieniutko jak na  normalne pierogi,wycinamy kółka ,nakładamy gotowy farsz i sklejamy pierożki.Nastawiamy wodę w garnku,solimy jak na makaron  i do gotującej wody wrzucamy pierożki,delikatnie mieszamy,przykrywamy,jak zaczną wypływać to odkrywamy i jeszcze dosłownie kilka minut (5-6) i wyławiamy na talerz ,polewamy naszą omastą

Swojskie jedzonko