grzybki 2 marchewki 1 korzeń pietruszki biała część pora 1/8 selera 2 duże cebule 2 łyżki masła sól, pieprz 1 listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 300 g makaronu łazankowego lub kokardki natka pietruszki kwaśna śmietana Warzywa obrać i umyć, marchew pokroić w plasterki. Zalać 2 litrami wody, dodać przyprawy, pokruszyć suszone grzyby i ugotować wywar, w razie potrzeby(...)następnie dodać grzyby i smażyć, aż cała woda z grzybów odparuje. Z wywaru usunąć wszystkie warzywa oprócz marchewki, następnie dodać do niego grzyby i gotować jeszcze ok. 20 minut. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Zupę podawać z makaronem, posypaną pietruszką i z kleksem śmietany. Smacznego
Krylowa KuchniaSkładniki: Makaron z 2 zupek chińskich 2x70g Filet z kurczaka 2 Papryka czerwona Kukurydza puszka Ogórek konserwowy 4 sztuki Por biała część ok. 5 cm Natka pietruszki garść Majonez 2 łyżki Jogurt naturalny łyżka Sól Pieprz Filet z kurczaka pokroić w kosteczkę, przyprawić solą oraz pieprzem i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju do miękkości. Makaron zalać dwiema szklankami wrzącej wody(...)Przykryć i odstawić na kilka minut, aż zmięknie i odcedzić. Paprykę i ogórki pokroić w kosteczkę, pora w cienkie paski. Kukurydzę odcedzić. Natkę posiekać Wszystkie warzywa, kurczaka oraz makaron wymieszać w misce. Dodać przyprawy, majonez raz jogurt i ponownie wymieszać. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam
Kulinarne przygodyinne jego wersje. Zajrzyj także do: – chlebek z pesto – tosty z pesto i jakiem – kurczak z czerwonym pesto – sałatka z ziemniakami i pesto koperkowym – makaron z czerwonym pesto – sałatka makaronowa z pesto – makaron z pesto z awokado – sałatka z mozzarellą i pesto – czerwone pesto – makron z pesto i polędwicą Przygotowanie(...)pesto. Pesto możesz zużyć od razu lub przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce nawet do 2-3 tygodni. Przed użyciem należy je ogrzać w temperaturze pokojowej, dodać do gorącego makaronu i wymieszać. Jego podgrzewanie czy podsmażanie nie jest konieczne. SMACZNEGO! Artykuł Zielone pesto pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl
nietylkopasta.plzaplanować posiłki, aby wieczorem zjeść ciepłe danie, które szybko się przyrządza. Nasz wybór padł na spaghetti carbonara w nieco zmienionej wersji, bo zamiast śmietanki dodaliśmy mascarpone. W czasie gdy makaron się gotował, zrobiliśmy sos i po chwili gorące danie było już na stole. Nam i naszemu Gościowi włoskie spaghetti carbonara bardzo smakowało. Składniki na spaghetti carbonara 150 g boczku wędzonego(...)cebula 120-150 g serka mascarpone 3 żółtka sól, pieprz do smaku olej do smażenia makaron spaghetti (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę. Boczek także pokroić w kostkę. Oba składniki wsypać na suchą patelnię, podsmażać, aż cebula się zeszkli, a boczek usmaży. Makaron ugotować, odlać ale nie przelewać zimną wodą, na gorąco włożyć na patelnię
niecodziennikparyłyżeczki suszonego rozmarynu 1 / 2 łyżeczki suszonej bazylii 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 1 / 2 szklanki wody sól, pieprz do smaku olej do smażenia makaron Dodatkowo: ser żółty lub parmezan (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Cebulę obrać, posiekać, wrzucić na patelnię z olejem, zeszklić. Dosypać drobno posiekany czosnek oraz zioła, wymieszać, dołożyć mięso mielone. Smażyć kilkanaście minut. Dodać(...)koncentrat, cukier i wodę, dusić ok. 10 minut, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z makaronem ugotowanym wg instrukcji na opakowaniu. Posypać startym serem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Prosty sos bolognese pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparysmakiem. Ten ostatni wzbogaciliśmy, używając gałki muszkatołowej, która bardzo dobrze pasuje do takich zapiekanek, dodatkowo nadaje potrawie przyjemnego i apetycznego aromatu. Składniki na zapiekankę makaronową ze szparagami 350 g makaronu np. rurki, świderki 250 g szparagów zielonych 250 g szparagów białych 3 jajka 350 ml śmietanki kremówki 200 g żółtego sera w kawałku 1 pęczek natki pietruszki 1 / 4 łyżeczki(...)gotować je 5 minut, wyjąć z wody na talerz. Wrzucić białe szparagi, gotować 13-15 minut, przełożyć na talerz. W tym samym czasie w osobnym garnku ugotować al dente makaron – wg przepisu na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą. Wymieszać ze szparagami. W miseczce połączyć jajka z kremówką, posolić i popieprzyć, doprawić gałką muszkatołową. Dodać umytą
niecodziennikparybeszamelowy: 1 l mleka 50 g masła 50 g mąki pszennej 1 / 3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 100 g żółtego sera w kawałku makaron lasagne margaryna do natłuszczenia formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Mięsno-pomidorowe nadzienie: Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię z olejem, zeszklić. Marchewkę obrać, umyć, zetrzeć(...)rozprowadzić cienką warstwę sosu beszamelowego i rozłożyć płaty lasagne. Wyłożyć na nie połowę mięsno-pomidorowego nadzienia, na nie warstwami połowę cukinii i fasolki szparagowej, polać sosem beszamelowym. Ponownie ułożyć makaron lasagne, resztę mięsa z pomidorami, cukinię i fasolkę, polać połową pozostałego beszamelu. Rozłożyć makaron, na który wylać sos i zetrzeć na niego żółty ser. Lasagne z cukinią i fasolką szparagową
niecodziennikparygłówny składnik dań. Na początek ugotowaliśmy zupę paprykową o pięknym pomarańczowym kolorze. Ma bardzo przyjemny, delikatny, paprykowy smak, który przypadnie do gustu także dzieciom. Zupa z papryki podana z makaronem lub szpeclami stanowi nie tylko smaczny, ale również sycący obiad. Składniki na zupę z papryki 1 kg czerwonej papryki 750 ml gorącego rosołu 1 duża cebula 3 małe ząbki czosnku(...)łyżeczka suszonego tymianku 2 szczypty ostrej papryki w proszku sól, pieprz do smaku olej do smażenia Dodatkowo: słodka lub kwaśna śmietana makaron lub szpecle (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Papryki umyć, rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do piekarnika nastawionego na funkcję grill na maksymalnym grzaniu. Podpiekać 20-30 minut, aż skórka się pomarszczy, a nawet sczernieje
niecodziennikparyZapiekanka makaronowa z warzywami i kurczakiem to pomysł na sycący jesienny posiłek. Można przygotować ją zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację wykorzystując makaron, który został nam po poprzednim posiłku. Sos pomidorowy także można zrobić wcześniej, a przed przygotowaniem zapiekanki usmażyć tylko pierś z kurczaka i warzywa. Całość skomponuje się w pyszną zapiekankę makaronową z warzywami i kurczakiem , w której(...)kolorowe dodatki kuszą oczy, aromatyczne przyprawy przyjemnie drażnią nos, a smak zadowala podniebienie każdego jedzącego. Składniki na zapiekankę makaronową z warzywami i kurczakiem 250 g makaronu 1 duża marchewka 1 mała pietruszka 200 g miąższu z dyni Hokkaido 1 duża papryka czerwona 1 podwójna pierś z kurczaka 700 g przecieru pomidorowego 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonej
niecodziennikparyZupa pieczarkowa bardzo często pojawiała się w moim domu rodzinnym. Mama zawsze robiła ją z dodatkiem ziemniaków, ja jednak wolę ją jeść z makaronem. Zupa pieczarkowa jest szybka w przygotowaniu, a sekret jej smaku tkwi i użyciu małych, białych pieczarek, które dopiero po podsmażeniu na maśle dodaje się do gotowanej zupy. Myślę, że na taką zupę mogłabym zaprosić Mamę. Składniki(...)małych pieczarek 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1 kawałek selera 4 łyżki śmietany 18% 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 100 g makaronu (świderki lub rurki) masło do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skrzydełka opłukać, wrzucić do garnka z zimną wodą
niecodziennikparyinnego jak zapiekanka - upieczona w formie od tarty, zwarta po upieczeniu, dająca łatwo się kroić:). Może być samodzielnym daniem a możemy podać ją jako dodatek do mięsa. 250g makaronu tagliatelle 2 małe cukinie lub 1 duża 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 12% 100g tartego sera mozzarella + 2 łyżki do posypania 2 jajka sól, pieprz(...)łyżka oleju 1 pomidor 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy. 2. Cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki, cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa smażymy na łyżce oleju do odparowania wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. 3. Jajka dokładnie mieszamy ze śmietaną, solą i pieprzem oraz mozzarellą. Mieszamy z makaronem
Szefowa kuchniAzjatycka potrawa z polędwicą wieprzową i warzywami oraz pysznym sosem. Danie jest proste i szybkie do zrobienia. Potrzebujecie tylko kilka podstawowych składników. Podałam je z makaronem z brązowego ryżu bo jest zdrowszy. Na patelni musiał znaleźć się też czarny sezam bo go uwielbiam. składniki: 20 dkg makaronu z ryżu brązowego 1 polędwica wieprzowa 10 dkg fasolki szparagowej mrożonej(...)łyżki mąki ziemniaczanej sos: 1 łyżeczka cukru trzcinowego 5 łyżek sosu sojowego 3 łyżki octu winnego 2 łyżki sosu terijaki 3 cm korzenia imbiru 30 ml wody Składniki: Makaron zalewam wrzącą wodą i odstawiam na pięć minut. Polędwice obieram z błony i kropnę na bardzo cienkie plastry. Obtaczam w mące ziemniaczanej, posypuję solą, pieprzem. Por i czosnek kroję drobno
wesoła kuchniamałą ilość składników. Co więcej, do tego typu dania nie potrzeba przygotowywać już żadnych dodatków w postaci kaszy, ryżu, ziemniaków, ani żadnych surówek. Same korzyści Składniki: – 15 płatów makaronu lasagne – 1350g mrożonego szpinaku – 125g śmietany 18% – 125ml wody – 50g sera feta – 50g żółtego sera – 5-6 ząbków czosnku – 1 łyżka domowego koncentratu(...)mieszamy, w razie potrzeby całość doprawiamy. Piekarnik nagrzewamy na 175 stopni . Żaroodporną formę natłuszczamy masłem i na dno wylewamy i rozprowadzamy 4 łyżki wody ze szpinaku. Trzy pierwsze płaty makaronu układamy na dno naczynia, a na nie równomiernie rozkładamy farsz. Tę czynność powtarzamy 5 razy, kończąc warstwą farszu. Wierzch lasagne posypujemy tartym żółtym serem. Tak złożoną lasagne wkładamy do piekarnika
Be Fit Be Strongpapryczka peperoncino (dla mnie 1 jest ok) 400 g pokrojonych w kostkę pimidorów (mogą być z puszki) ser pecorino romano (u mnie bez- unikamy mleka, ja sobie czasem posypuję makaron drożdżami nieaktywnymi) sól i pieprz 300 g makaronu (u mnie bezglutenowa Barilla lub Rummo) Ja dodaję od siebie: szczyptę cukru, chlust białego wina i czasem mały ząbek czosnku lub gałązkę(...)suchej patelni lub z odrobiną oliwy. Dodajemy pokruszoną papryczkę peperoncino, chlust wina. Gdy wino wyparuje pomidory, sól, pieprz. Ja dodaję też troszkę cukru, jeśli pomidory są kwaśne. Gotujemy makaron. Gdy będzie al dente z odrobiną wody przekładamy go do sosu. Mieszamy, dodajemy ser pecorino romano
Cytryna&Co.same dobre rzeczy. Składniki: 1 l bulionu drobiowego 500 ml passaty pomidorowej 1 czubata łyżka mąki pszennej 4 łyżki śmietany 18% pół łyżeczki cukru (opcjonalnie) 200 g ulubionego makaronu sól pieprz (przepis na 5-6 porcji) Do garnka wlewamy bulion, passatę pomidorową, zagotowujemy. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, cukrem. Do miski wsypujemy mąkę i śmietanę, dokładnie mieszamy(...)pozbycia się grudek. Wlewamy do tego trochę gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do garnka z resztą zupy (możecie to zrobić na wszelki wypadek przez sitko), znowu mieszamy. Makaron gotujemy al dente, przelewamy zimną wodą. Na talerze wykładamy makaron, zalewamy zupą
Kardamonovy