makaron - 33044 przepisów (strona:834/2203)

Zupa pomidorowo-paprykowa 72

przyprawy. Nie ogarniam.  Składniki: 2 l bulionu (ja użyłam drobiowego) pół litra passaty pomidorowej 2 duże czerwone papryki 1 marchewka z bulionu pół pęczka koperku 200 g drobnego makaronu sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 5 porcji)   Papryki kroimy wzdłuż na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych, odwracamy skórą do góry, polewamy odrobiną oleju i pieczemy w naczyniu żaroodpornym(...)miksujemy na puree. Bulion podgrzewamy, dodajemy do niego passatę, puree z papryk, sól i pieprz i gotujemy jakieś 5 minut, pod koniec dorzucamy pokrojoną w mniejsze kawałki marchewkę. Makaron gotujemy al dente, koperek szatkujemy. Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy makaron, koperek, świeżo mielony pieprz i marchewkę. Artykuł Zupa pomidorowo-paprykowa pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Jarzynowa z młodą kapustą i kalarepą 88

średnie korzenie pietruszki 1 łodyga selera naciowego mała jasna część pora pół pęczka koperku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 3 łyżki śmietany 18% 150 g drobnego makaronu sól pieprz 1 łyżka masła (przepis na 4-5 porcji) Marchewki, pietruszki i por kroimy w półplasterki, seler naciowy w plasterki – wszystko wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem, smażymy(...)koniec gotowania dodajemy śmietanę (można ją wcześniej wymieszać z niewielką ilością gorącej zupy), sól, pieprz i poszatkowany koperek, mieszamy. Jeżeli zupa wyszła za gęsta, można dolać trochę więcej wody. Makaron gotujemy al dente i wrzucamy dopiero do misek z zupą. Chyba, że zjecie całą zupę od razu, wtedy makaron można wrzucić do garnka z zupą. Artykuł Jarzynowa z młodą kapustą

Kardamonovy
Gęsta zupa pomidorowa z ryżem 147

robić ze świeżych pomidorów, a ja do tego przepisu użyłam passaty. No nic, może komuś ten przepis kiedyś się przyda. Co do ryżu w pomidorowej, pasuje mi bardziej niż makaron, nic Wam na to nie poradzę. Jeżeli wolicie makaron, zróbcie z makaronem. U nas w domu też zdania są podzielone, więc gotujemy na zmianę. Składniki: 1,2 l wody

Kardamonovy
Pesto z natki pietruszki z kaparami i słonecznikiem 103

robić właściwie cały rok. Jest to jakaś namiastka moich śródziemnomorskich smakowych potrzeb. Pesto z natki pietruszki z kaparami i słonecznikiem to sos, który można użyć do wielu potraw: do makaronów, ryb, drobiu, zup. My najczęściej jemy je z makaronem i jakąś sałatą z winegretem . Do tego oczywiście jakiś ser długodojrzewający i w sumie nic więcej nie potrzeba. Tym razem pesto(...)zjedliśmy z pełnoziarnistym makaronem, bez sałaty, z serem (a jakże). Ten sos zawsze smakuje dobrze. Zrobiony z bazylii, z natki pietruszki, z koperku (przepis na ten ostatni pojawi się wkrótce na blogu). Jeżeli chodzi o orzechy, też można wydziwiać. Klasyczne jest z orzeszkami pinii, ale spokojnie można użyć pestek słonecznika, dyni, orzechów włoskich, ziemnych, czego chcecie. Podstawą oczywiście jest dobrej

Kardamonovy
Orkiszowe, wigilijne kluski z makiem 108

makiem to popularne danie wigilijne serwowane jako deser. W niektórych domach to obowiązkowy punkt menu. Nie znam tej tradycji, ale muszę przyznać, smakują wyśmienicie. Najłatwiej przygotować danie z gotowego makaronu kupionego w sklepie. Ponieważ danie jest wyjątkowe, makaron zrobiłam samodzielnie. By było i zdrowsze i bardziej wartościowe przygotowałam kluski z mąki orkiszowej, dodatkowo część mąki podmieniłam mąką pełnoziarnistą. Dodałam więcej(...)wody, niż do tradycyjnego makaronu. Dzięki temu kluseczki są mięciutkie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naleśnikowe sajgonki z wołowiną i warzywami 123

szklanka mleka 1 szklanka wody około 2 szklanki mąki 1 duże jajko 2 łyżki oleju szczypta soli Na farsz: 250g mielonej polędwicy wołowej 2 garści mrożonej mieszanki chińskiej 150g makaronu ryżowego – cienkie nitki 2 centymetrowy kawałek imbiru lub 1/2 łyżeczki mielonego ząbek czosnku 3 łyżki sosu sojowego połówka małej papryczki chili, bez pestek lub 2 szczypty suszonego chili łyżka(...)zrumieni. Upieczone, ściągamy z patelni na którą wrzucamy mrożoną mieszankę – smażymy, aż warzywa się rozpuszczą i staną się miękkie – około 5-6 minut.   W międzyczasie przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dokładnie odcedzamy.   Na patelnię z warzywami wrzucamy usmażone mięso, ugotowany makaron. Wszystko doprawiamy sosem sojowym oraz suszonym chili jeśli używamy go zamiast świeżego. Wszystko

Smaczna Strona
Spaghetti aglio olio e peperoncino z suszonymi pomidorami i bułką tartą 108

wodzie. Odcedzić, zachowując pół szklanki wody z gotowania; na dużej patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy, wrzucić czosnek i pepperoni. Smażyć, mieszając 2-3 minuty; czosnek i papryczkę usunąć, wrzucić makaron i pomidory. Podlać zachowaną woda z gotowania makaronu i gotować 2-3 minuty aż większość jej odparuje. makaron serwować posypany tartą bułką i, w zależności od preferencji, startym serem. Smacznego

Pasta Po Polsku
Łazanki z kapustą i pieczarkami 94

tania, że czasem w okresie zimowym stanowi dla nas po prostu danie obiadowe.  W przypadku, kiedy zostało wam farszu kapustno grzybowego to danie robi się ekspresowo. Składniki: - makaron łazanki - 1 kg kapusty kiszonej - pół kilo pieczarek - łyżka masła - sól, pieprz, mielony kumin lub kminek do smaku. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Kapustę siekam. Pieczarki obieram i kroję(...)zmniejszą swą objętość dodaję kapustę. Przykrywam naczynie i duszę do miękkości kapusty. Co chwilę sprawdzam, mieszam , ew, dodaję na spód trochę wody. Na koniec przyprawiam do smaku i dodaję makaron. Mieszam i podaję

Kuchnia Pełna Emocji
Zimowa zupa fasolowa ze szpinakiem i makaronem 127

selera naciowego kawałek pora  3/4 szklanki zielonej fasolki szparagowej mrożonej 4 kostki mrożonego szpinaku 2-3 łyżki oleju cebula czosnek majeranek pieprz i sól do smaku 3/4 szklanki makaronu ( u mnie gryczany) 1 łyżka sosu sojowego majeranek do smaku  Fasolę "Piękny Jaś" namaczamy w wodzie na całą noc. Odcedzamy i gotujemy godzinę. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy(...)garnka w której się gotowała wraz z wodą, dodajemy przyprawy. Gotujemy ok. 20 minut aż warzywa będą miękkie. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy rozmrożony szpinak. Dodajemy wcześniej ugotowany makaron, przelany zimną wodą. ( makaron gryczany gotowałam w osobnej wodzie, ponieważ woda jest bardzo kleista

AZgotuj!
Rosołek chiński z grzybami mung, kukurydzą i marchewką 133

kukurydzy około 4-5 suszonych grzybków mung 2-cetymetrowy kawałek imbiru 3 łyżki oleju sezamowego szczypta chili sos sojowy do smaku sok z cytryny lub limonki Do podania: ugotowany makaron ryżowy ziarna sezamu posiekana na ukos cebulka dymka   Przygotowujemy wszystkie składniki – grzyby mung zalewamy gorącą wodą, na mniej więcej 30 minut przed przygotowywaniem zupy. w Międzyczasie przygotowujemy resztę(...)paski. Marchewki obieramy i kroimy w długie słupki. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Imbir obieramy i kroimy w plasterki.   Wykorzystujemy ten czas gdy grzyby się moczą i gotujemy także makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu i odcedzeniu trzymamy w ciepłym garnku.   Namoczone grzyby mung wyciągamy z wody, której nie wylewamy, i kroimy na mniejsze kawałki

Smaczna Strona
Tagliatelle z boczniakami 132

Tagliatelle con funghi pleurotus) Tagliatelle z boczniakami. Proste, szybkie, pyszne  😀 Składniki: 250g makaronu ( tagliatelle , linguine lub penne) 300g boczniaków pęczek pietruszki 1-2 ząbki czosnku szklanka (250ml) białego, wytrawnego wina sól, pieprz, płatki chili oliwa Wykonanie: boczniaki pokroić w paski, pietruszkę i czosnek posiekać. na patelni rozgrzać 2 solidny chlust oliwy, wrzucić boczniaki i smażyć, na średnim ogniu(...)czosnkiem. podsmażyć chwilę i wymieszać z grzybami. całość podlać winem, doprawić solą, pieprzem i chili i zredukować.  poddusić na małym ogniu kolejne 5 minut. w międzyczasie ugotować makaron al dente w dobrze osolonej wodzie. makaron odcedzić, przerzucić na patelnię i wymieszać z grzybami. serwować posypany startym parmezanem, świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną pietruszką. Smacznego

Pasta Po Polsku
Sałatka z pieczoną dynią i dressingiem słodko-kwaśnym 135

porcje: ok. 400 g dyni, hokaido lub piżmowej 150 g makaronu udon 2 łyżki oleju sezamowego dressing: 60 ml octu ryżowego 1,5 łyżki ksylitolu lub cukru 10 g świeżego, startego imbiru 1/4 łyżeczki soli ⁣ Dynię kroimy w słupki. Mieszamy w oleju arachidowym. Rozgrzewamy patelnię na mocnym ogniu. Gdy będzie bardzo gorąca, dodajemy dynię i smażymy partami przez kilka minut(...)Składniki dressingu podgrzewamy w rondelku. Gdy zacznie wrzeć, ściągamy z kuchenki, odstawiamy na bok. ⁣ Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, ponownie odcedzamy. ⁣ W dużej misce mieszamy dynię z częścią dressingu. Dodajemy odcedzony makaron. Mieszamy. Przekładamy na talerze i przed podaniem polewamy pozostałym dressingiem

Kucharzyca
Wegetariańskie spaghetti a'la bolognese / Vegetarian spaghetti a'la bolognese 117

Składniki / Ingredients: makaron spaghetti / pasta spaghetti 180 g wędzonego tofu / 1 80 gsmoked tofu 50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan 2 marchewki / 2 carrots cebula / onion  pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego / 1/2 cup of dry red wine szczypta soli ziołowej / pinch of herbal salt szczypta pieprzu / pinch of papper  2 łyżeczki czosnku(...)recipe)   Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 25 min, smażenie: ok. 30 min, ilość porcji: 3   Zaczniemy od przygotowania poszczególnych składników potrawy. Marchewkę i makaron gotujemy al dente i następnie przygotowujemy sos. Ser ścieramy na tarce. Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na oleju na rozgrzanej patelni aż zmięknie. Potem dodajemy pokrojone w kostkę tofu i smażymy wszystko do zrumienia

Projekty ze smakiem
Pasta e fagioli, czyli odpowiedź na pytanie: czy da się połączyć makaron i fasolę? 102

pasty (świeżej lub suszonej). Rodzaj - dowolny, byle tylko była to pasta corta (znaczy, krótka). Może być nawet pasta mista  czyli, pięknie po włosku brzmiący miks pozostałości wszelkich makaronów jakie walają nam się po szafkach w kuchni. 350g fasoli (ugotowanej, może być z puszki). Najlepiej Borlotti albo Cannellini, ale każda biała się nada 80g boczku wędzonego (Opcjonalnie. Można spokojnie pominąć(...)ładnie skwierczeć.  podlewamy 0,5l bulionu lub wody, dodajemy fasolę (i chilli, jeśli używamy), zmniejszamy ogień do minimum i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.  dodajemy makaron (usuwamy rozmaryn) i, w zależności od jego rodzaju oraz preferowanej finalnej gęstości, jaką chcemy osiągnąć dodajemy odpowiednią ilość wrzątku/bulionu i gotujemy na małym ogniu aż makaron będzie al dente

Pasta Po Polsku