Szybka, smaczna i sycąca sałatka makaronowa z szynką i warzywami. Idealna na kolację lub do pracy. Składniki 150 g makaronu rurki 1 puszka kukurydzy 4 ogórki konserwowe 4 jajka por 200 g szynki drobiowej majonez sól pieprz szczypiorek Przygotowanie Makaron ugotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, odcedzić i pozostawić do przestygnięcia. Jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć(...)kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy, szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać majonez i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Autor przepisu: Wioletka Artykuł Sałatka z makaronem i szynką pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisymuszę napisać, że ziemniaki są niskokaloryczne ! W porcji 100 g (1 średni ziemniak) znajdziemy zaledwie 73 kcal, czyli znacznie mniej niż w takiej samej porcji kaszy czy makaronu. Oczywiście tych kalorii będzie więcej, jeśli zdecydujemy się podać ziemniaka w połączeniu z sosem, albo w formie smażonej, czy pieczonej z dodatkiem tłuszczu. Ziemniak jest idealnym przykładem(...)lepiej będzie w Twoim przypadku ugotować ziemniaki dzień wcześniej, a następnie schłodzić je przez noc w lodówce, by następnego dnia skomponować z nich swój ulubiony posiłek. Podobnie postępuj z makaronem lub kaszą. Wystudzony i potem ponownie podgrzany ziemniak lub makaron jest trudniejszy do przyswojenia przez nasz układ trawienny, dzięki czemu cukier w nich zawarty wolniej trafia do krwioobiegu
Natka PietruszkiZapraszam na przepis! SZYBKA ZAPIEKANKA Z PATELNI – PRZEPIS Składniki 400 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów krojonych 1/2 papryki czerwonej 1/2 pora 150 g sera żółtego 150 g makaronu 2 ząbki czosnku 250 ml wody papryka słodka szczypta papryki ostrej sól pieprz Wykonanie Na rozgrzaną z odrobiną tłuszczu patelnię przekładamy przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę(...)czasu na patelnię przekładamy krojone pomidory z puszki, paprykę słodką, paprykę ostrą, szczyptę soli oraz pieprzu. Całość razem dusimy 3-4 minuty. Następnie na patelnię wlewamy szklankę wody, wsypujemy makaron i dusimy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu przez producenta makaronu, co jakiś czas mieszając. Po czasie zdejmujemy pokrywkę i jeszcze podgrzewamy do momentu, aż nadmiar wody odparuje. Gotową zapiekankę
Alle Dobre!Mięso mielone w sosie pomidorowym to świetny pomysł na obiad. Fajnie smakuje w towarzystwie makaronu czy ryżu. Można je również podawać z plackami ziemniaczanymi, całość smakuje naprawdę obłędnie! Danie to nie wymaga dużego nakładu pracy i żadnych skomplikowanych składników. Całość można przygotować naprawdę szybko. Mięso mielone w sosie pomidorowym idealnie sprawdzi się na obiad, dla osób zabieganych i zapracowanych. Polecam(...)przygotować większą porcję, na dwa dni i w jeden dzień zaserwować z makaronem a kolejnego z ryżem. Dzięki temu mamy dla różne obiady. Zapraszam na przepis! MIĘSO MIELONE W SOSIE POMIDOROWYM – PRZEPIS Składniki 400 g drobiowego mięsa mielonego 500 g passaty 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu (lub cukru) 1/2 łyżeczki papryki słodkiej szczypta papryki
Alle Dobre!szybkie dania obiadowe, zapiekanka makaronowa z kurczakiem i cukinią, będzie idealnym wyborem! Zapraszam na przepis. ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ Składniki 500 g fileta z kurczaka 150 g makaronu 1 cebula 1 mała cukinia 1 papryka czerwona 100 g sera camembert 125 ml bulionu 100 ml śmietanki kremówki 30% 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy sól pieprz papryka słodka(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu w osolonej wodzie. Kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką. Przekładamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i podsmażamy na złoty kolor. Na osobną patelnię przekładamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy. Paprykę kroimy w paseczki, cukinię w półkrążki, dodajemy do cebuli. Całość
Przepiski.plNastał sezon na cukinię. Podaż duża, a dzięki temu, ceteris paribus, jej cena jest niska. Od jakiegoś czasu kucharze upodobali sobie przetwarzania jej na pewną lekką formę makaronu. Tym bardziej, że możemy z niej zrobić spaghetti, pappardelle, czy nawet lasagna, czyli taki makaron z którego robi się danie o podobnej nazwie. Generalnie lasagna jak i testarolli, z uwagi(...)prostotę wykonania są najstarszymi formami makaronu, a uważa się, że najstarsze spisane wzmianki o lazanii są z XIII wieku, przy czym przepis na nią znaleziono we włoskiej książce kucharskiej Liber de Coquina, która co prawda teraz jest przechowywana w Paryżu, ale to dlatego, że Kaśka Medycejska nauczyła Francuzów gotować. Już pierwsza wersja tego dania miała co najmniej dwa warianty
Kryzysowa Książka Kucharskaprzyprawy. Nie ogarniam. Składniki: 2 l bulionu (ja użyłam drobiowego) pół litra passaty pomidorowej 2 duże czerwone papryki 1 marchewka z bulionu pół pęczka koperku 200 g drobnego makaronu sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 5 porcji) Papryki kroimy wzdłuż na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych, odwracamy skórą do góry, polewamy odrobiną oleju i pieczemy w naczyniu żaroodpornym(...)miksujemy na puree. Bulion podgrzewamy, dodajemy do niego passatę, puree z papryk, sól i pieprz i gotujemy jakieś 5 minut, pod koniec dorzucamy pokrojoną w mniejsze kawałki marchewkę. Makaron gotujemy al dente, koperek szatkujemy. Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy makaron, koperek, świeżo mielony pieprz i marchewkę. Artykuł Zupa pomidorowo-paprykowa pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyrobić właściwie cały rok. Jest to jakaś namiastka moich śródziemnomorskich smakowych potrzeb. Pesto z natki pietruszki z kaparami i słonecznikiem to sos, który można użyć do wielu potraw: do makaronów, ryb, drobiu, zup. My najczęściej jemy je z makaronem i jakąś sałatą z winegretem . Do tego oczywiście jakiś ser długodojrzewający i w sumie nic więcej nie potrzeba. Tym razem pesto(...)zjedliśmy z pełnoziarnistym makaronem, bez sałaty, z serem (a jakże). Ten sos zawsze smakuje dobrze. Zrobiony z bazylii, z natki pietruszki, z koperku (przepis na ten ostatni pojawi się wkrótce na blogu). Jeżeli chodzi o orzechy, też można wydziwiać. Klasyczne jest z orzeszkami pinii, ale spokojnie można użyć pestek słonecznika, dyni, orzechów włoskich, ziemnych, czego chcecie. Podstawą oczywiście jest dobrej
KardamonovyKoperkowa to jedna z moich ulubionych zup. I to nie są tam jakieś dyrdymały, które wypisuję we wstępie, tak naprawdę jest. Najczęściej jemy ją jednak z makaronem, nie z ziemniakami. Nie mówiąc już o jajkach, które postanowiłam dodać na sam koniec. Skąd pomysł na jajka? Nie wiem, chyba pomyślałam, że dzięki temu ta zupa będzie namiastką szczawiowej, na którą akurat(...)zupa wyszła naprawdę przepyszna. Bardzo domowa, „zwyczajna”. Jajka super ją uzupełniły, będę je dodawać częściej. Muszę jeszcze spróbować zrobić taką samą koperkową, ale jednak z drobnym makaronem. Bez jajek. Moją podstawową, ale na maśle. Kombinowałam z koperkową wielokrotnie, na dole macie linki do różnych wariacji tej zupy, ale chyba klasyczna zupa smakuje mi najbardziej. A teraz, kiedy jest
Kardamonovyksiążce, to chyba jednak lepiej zjeść go z sałatką, niż suchym (co prawda z pysznymi dodatkami) ryżem. Jamie oczywiście zaproponował sałatkę. Chociaż nie do końca typową, bo z makaronem ryżowym. Na dodatek z arbuzem. Jeżeli ktoś z Was jest ciekawy przepisu, wpiszcie sobie na jego stronie internetowej „sałatka z arbuza, rzodkiewek i makaronu”. Kule, aż z ciekawości może(...)podaniem posypujemy podprażonym sezamem. Przepisy z przyprawą pięć smaków: Kurczak pięć smaków z ananasem Kasza jaglana z gotowanym kurczakiem i melonem Udka z kurczaka pieczone z ananasem Sałatka z makaronem chińskim, kukurydzą i papryką Artykuł Udka z kurczaka w przyprawie pięć smaków pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyzielonych oliwek? Łooo… Do pieczywa – jako wegańskie smarowidło. Do faszerowania mięs, ryb. Jako dodatek do kasz, ryżów. Z tego co pamiętam dodałam ją nawet kiedyś do makaronu. O, właśnie. Na dole pod dzisiejszym przepisem wrzucę Wam parę propozycji na wykorzystanie tapenady. Rzućcie sobie okiem, może się czymś zainspirujecie. I jak zwykle, bardzo ważnym elementem tapenady jest oliwa(...)nich poszatkowane kapary, liście bazylii, rozdrobnione ząbki czosnku. Wszystko zalewamy oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy. Propozycje potraw z tapenadą: Gnocchi z tapenadą Makaron z tapenadą, rukolą i pomidorkami koktajlowymi Makaron z tapenadą Rolada z indyka faszerowana tapenadą Artykuł Tapenada z zielonych oliwek pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyNiezwykle aromatyczna i pyszna zupa z dodatkiem makaronu. Składniki: 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki 7-8 większych pieczarek 3 trójkąciki serka topionego śmietankowego śmietanka 30% ok 2 litry gorącej wody lub bulionu natka pietruszki, koperek, lubczyk suszony majeranek sól, pieprz dowolny ugotowany makaron olej lub masło klarowane do smażenia Sposób przygotowania: 1. Warzywa obrać(...)gotować, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, lubczyku, koperku i suszony majeranek. Dodać też trochę śmietanki 30%, ilość wedle uznania. W tym momencie dodać ugotowany makaron. Można też dodać go bezpośrednio na talerz i zalać zupą. Smacznego
Kuchnia domowa Anidanie ze szparagami musiało być zatem wyjątkowe i pachnące. Połączenie z boczniakami i śmietanką okazało się przepyszne 😋 A do tego pięknie pachniało estragonem. Składniki (na 3 porcje): 300 g makaronu typu rurki 6 zielonych szparagów 6 boczniaków płaska łyżeczka suszonego estragonu 100 ml śmietanki 30% olej do smażenia sól pieprz twardy ser dojrzewający szczypior z dymki Makaron(...)łyżki oleju, podsmażyć na nim szparagi i boczniaki. Gdy szparagi zmiękną dodać suszony estragon, a potem śmietankę. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelnię dodać odcedzony makaron. Wszystko dokładnie wymieszać. Danie podawać po oprószeniu tartym serem. Posypać niewielką ilością szczypioru z dymki. ----- Podobne: boczniaki a la ryba po grecku gołąbki z kaszą, szparagami i pieczarkami boczniaki ze szparagami
Weekendy w domu i ogrodzieczerwonej soczewicy (wegański grill) Grill w większości kojarzy się z mięsem, jednak za sprawą odpowiednich przypraw możemy stworzyć przepyszne bezmięsne dania z grilla. Jednym z… ZOBACZ PRZEPIS Makaron z BROKUŁEM, SELEREM NACIOWYM i PIECZARKAMI (wegański) Makaron możesz przyrządzić na wiele sposobów. Bardzo szybkim i zdrowym daniem jest makaron z warzywami. Do przepisu użyłam selera naciowego,… ZOBACZ PRZEPIS
Via Gusto