makaron - 33044 przepisów (strona:846/2203)

łazanki z pieczarkami na swojskim oleju rzepakowym 108

cebulkę – smak z dzieciństwa. Do dziś tak samo jak w moim rodzinnym domu używam tego oleju. Łazanki smakują nam tylko właśnie z nim. Składniki: * 500 g makaronu łazanki * 500 g pieczarek * 500 g kiszonej kapusty * olej rzepakowy * średniej wielkości cebula * sól, pieprz Kapustę odcisnęłam, lekko przelałam wodą, ponownie odcisnęłam. Ugotowałam do miękkości. Odcisnęłam i posiekałam. W tym czasie podsmażyłam(...)może nie mierzyć na ilość szklanek a na część szklanki. Może być tak ok. 1/3 szkl oleju. Dodałam pieczarki i podsmażyłam. Na koniec wrzuciłam kapustę i przemieszałam. Ugotowałam makaron aldente. Dodałam makaron do kapusty i pieczarek, przyprawiłam solą i odrobiną pieprzu. Smacznego! Lidka Artykuł łazanki z pieczarkami na swojskim oleju rzepakowym pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Sajgonki z mięsem mielonym i grzybkami mun 106

mięsa na kotlety. Kilka dni wcześniej zaopatrzyłam się w niezbędne produkty i dziś z samego rana naszykowałam farsz i surówkę. Składniki: * papier ryżowy * 20 dkg mięsa mielonego * niewielka garść makaronu sojowego * sos sojowy – 2 łyżki * 1 nieduża marchewka * 1 nieduża cebulka * dwa liście kapusty pekińskiej * garść suszonych grzybków mun * sól, pieprz Makaron sojowy przygotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)garść suszonych grzybków, to nie oznacza, że będzie ich garstka. One rosną w oczach! Po tym jak grzybki się ugotowały pokroiłam je w paseczki wcześniej odcinając pozostałości z nóżek. Makaron drobno posiekałam, marchewkę starłam na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno posiekałam, Liście kapusty pekińskiej drobno pokroiłam i dodałam do pozostałych składników. Na koniec zostało mi przyprawienie farszu. Dodałam dwie

Pieprzyć z Fantazją
Sajgonki z mięsem mielonym i grzybami mun 157

kotlety. Kilka dni wcześniej zaopatrzyłam się w niezbędne produkty i dziś z samego rana naszykowałam farsz i surówkę. Składniki: * opakowanie papieru ryżowego * 20 dkg mięsa mielonego * niewielka garść makaronu sojowego * sos sojowy – 2 łyżki * 1 nieduża marchewka * 1 nieduża cebulka * dwa liście kapusty pekińskiej * garść suszonych grzybków mun * sól, pieprz Makaron sojowy przygotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zalałam(...)garść suszonych grzybków, to nie oznacza, że będzie ich garstka. One rosną w oczach! Po tym jak grzybki się ugotowały pokroiłam je w paseczki wcześniej odcinając pozostałości z nóżek. Makaron drobno posiekałam, marchewkę starłam na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno posiekałam, Liście kapusty pekińskiej drobno pokroiłam i dodałam do pozostałych składników. Na koniec zostało mi przyprawienie farszu. Dodałam dwie

Pieprzyć z Fantazją
Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami 125

albo nawet grzybki w barszczyku czerwonym, do łazanek dodaję pieczarki. Robię je zawsze kiedy tylko w kuchni mam swojski olej rzepakowy. On nadaje dużo smaku potrawie. Składniki: * 400 g makaronu łazanki  * 500 g kapusty kiszonej * 400 g pieczarek * 1 duża cebula * 1/5 szklanki oleju rzepakowego * sól, pieprz czarny Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroiłam w kostkę(...)pokrywką. Dusiłam na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Posoliłam w trakcie duszenia. Kiedy kapusta była już miękka przyprawiłam jeszcze solą, świeżo zmielonym pieprzem i połączyłam z ugotowanym makaronem.  Tak przygotowane łazanki podawałam na stół. smacznego! Lidka Artykuł Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Sałatka z makrelą i łazankami 145

zrobić? Wystarczy ugotować łazanki, pokroić warzywa a nastepnie połączyć je z kawałkami wędzonej makreli. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedź go, a następnie przelej zimną wodą, żeby go schłodzić i żeby się nie posklejał. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Pora umyj(...)ściereczce i posiekaj. Wymieszaj w miseczce oliwę z solą i pieprzem. Obierz starannie rybę – ważne jest, żeby palcami sprawdzać, czy nie kryją się w niej ości. Wymieszaj delikatnie makaron z kawałkami ryby, cebulą, porem, koperkiem i oliwą. Składniki 1 wędzona makrela pęczek koperku 1 mała cebula 5 cm pora kilka szczypt czarnego pieprzu 2 szczypty soli 4 łyżki oliwy

Eat me! Fit me!
Świąteczna zupa grzybowa 147

oszczędna 2 średniej wielkości marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera korzeniowego 4 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki masła 150 ml słodkiej śmietanki 18-30 % 1 garść suszonego makaronu łazanki 1 łyżka, siekanej pietruszki sól, pieprz do smaku Rosół wlewamy do garnka . Cebulę, czosnek, obieramy, siekamy i dusimy na maśle. Jak będą miękkie i rumiane, dokładamy pokrojone w paski boczniaki(...)wrzenia i gotujemy na małym ogniu, tak żeby nie bulgotała tylko „pyrkała” jak to mówiła kiedyś moja babcia Gotujemy około 40 minut. Po tym czasie wsypujemy makaron łazanki i gotujemy do momentu, aż zrobi się miękki, czyli około 15 minut może krócej, zależy od makaronu. Na koniec zabielamy śmietanką, doprawiamy mielonym, najlepiej świeżo, czarnym pieprzem i natką pietruszki

Ogrodnik w podróży
Zapiekanka z jajek i szpinaku 101

lubię marnować żywności, dlatego z resztek produktów i tego, co mam w lodówce staram się zawsze coś przyrządzić. Tym razem zamiast tradycyjnej jajecznicy, zrobiłam zapiekankę z resztki makaronu, z dodatkiem szpinaku i boczku. Sprawdza się jako danie obiadowe, lub na kolację. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 szklanka ugotowanego makaronu (rurki, świderki) 5 jajek 200g liści szpinaku 4 plasterki wędzonego boczku(...)kostkę. Boczek pokroić w paski. 2. W miseczce roztrzepać jajka, dodać szpinak, cukinię, boczek, zioła, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. 3. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na spód wsypać makaron, następnie wlać wymieszaną masę. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. i zapiekać około 20 minut.  4. Zapiekankę można podawać z pomidorkami koktajlowymi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami 96

tylko na obiad, ale też na kolację. Większość dań tego typu doskonale smakują ze sosem czosnkowym domowej roboty, który przygotowałam  tutaj   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250g makaronu świderki 200g kiełbasy lub innej wędliny, którą mamy w lodówce 300g pieczarek 2 cebule 200ml śmietanki 18% 2 jajka 100g startego żółtego sera 2 łyżki masła+ do wysmarowania formy sól, pieprz(...)dowolne zioła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. 2. Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na dwóch łyżkach masła. Dusić do momentu odparowania wody, doprawić obficie pieprzem i posolić. 3. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Kiedy wędlina się trochę zrumieni, dodać obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Smażyć, aż cebula

Danka Pichci
Makiełki 123

święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z zapachem choinki, pomarańczy i owoców suszonych. A skoro są bakalie to muszą też być makiełki. Jest to potrawa wigilijna składająca się z makaronu, maku z dużą ilością różnych bakalii i orzechów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 szklanka makaronu łazanki 1/2 szklanki maku 30g suszonych śliwek 30g suszonych moreli 30g daktyli 30g migdałów garść(...)maszynce do mięsa. W rondelku rozpuścić masło, dodać zmielony mak, miód i pozostałe składniki. Wszystko razem podgrzać i wymieszać. Zdjąć z ognia. 6. Do przygotowanego maku dodać ostudzony makaron i delikatnie wymieszać.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Duszone warzywa z mleczkiem kokosowym i kurczakiem 104

kokosowego to pomysł na szybki i smaczny obiad. Idealnie sprawdzi się w tygodniu, gdy po pracy jesteśmy zbyt zmęczeni, aby długo stać w kuchni. Możemy go podać z ulubionym makaronem lub ryżem, a całość na pewno Wam zasmakuje. Polecam wypróbować zwolennikom szybkich dań! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 300 g filetu z kurczaka 1 marchew kawałek selera (około(...)kawałek pora (około 10-12 cm) 200 ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka curry sól, pieprz, słodka papryka w proszku olej do smażenia ulubiony makaron lub ryż (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, papryką. Odstawić na 15-20 minut. 2. Marchew i seler umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por umyć

Danka Pichci