Dziś przedstawiam przepis na smaczny, a zarazem prosty i szybki w wykonaniu makaron ze świeżym szpinakiem (możemy zastąpić mrożonym), pomidorami i serem feta. Przepis został opracowany wspólnie z moją ukochaną młodszą Siostrą :) Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 4 osób: 2 łyżki oliwy z oliwek +odrobina 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 3 pomidory, drobno posiekane 2 opakowania świeżego szpinaku(...)śmietanki 30% 1 opakowanie sera feta, pokruszonego szczypta soli świeżo mielony pieprz 400 g makaronu spaghetti CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. 2. Na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez chwilę. Dodajemy pomidory i smażymy 10 minut, aż pomidory całkowicie się rozpadną. Dodajemy
My Culinary Artkiełbasę...myślę ,z czym połączyć?'...otwieram szafkę ,a tam chrzan...fakt ,dawno nie jadłem sosu chrzanowego...Od razu wziąłem się za przygotowanie czegoś szybkiego i smacznego. Składniki 250 g makaronu penne 3 białe kiełbasy 2 łyżki chrzanu cebula łyżka smalcu łyżeczka majeranku łyżeczka suszonego oregano 500 ml bulionu warzywnego 150 ml śmietany 18% sól ,pieprz tarty ser żółty świeże oregano(...)bulionem ,dodajemy chrzan ,majeranek i oregano , zagotowujemy. Sos zestawiamy z ognia i zabielamy śmietaną. Jeśli jest za rzadki ,redukujemy (cały czas mieszając ) ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente ,odcedzając zostawiamy trochę wody po gotowaniu makaronu. Sos wlewamy do makaronu i przez chwilę podgrzewamy. Danie rozkładamy na talerze ,przed podaniem posypujemy startym serem i świeżym oregano
R'n'G KitchenSzybko ,smacznie i tanio. Do sosu można użyć dowolnego makaronu np. spaghetti. Składniki kilka grubo pokrojonych plastrów bekonu 400 g makaronu fettuccine 3 żółtka jaj 250 ml gęstej śmietany 40 g startego parmezanu szczypiorek Przygotowanie Makaron gotujemy al dente. W tym czasie bekon smażymy na chrupko. Przygotowujemy sos. Żółtka mieszamy ze śmietaną i serem. Makaron odcedzamy i mieszamy razem
R'n'G KitchenLekka, szybka, aromatyczna, makaronowa kolacja Składniki 25 dag makaronu tagliatelle 3 łyżeczki oliwy z oliwek 35 dag boczniaków 50 dag pomidorów 2 ząbki czosnku 1 pęczek tymianku 100 ml octu balsamicznego 100 ml bulionu warzywnego (kostka) biały pieprz sól Przygotowanie Makaron ugotować w osolonej wodzie. Grzyby oczyścić. Pomidory umyć , osuszyć . Pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić(...)poodrywać od gałązek, posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, na niej przesmażyć grzyby na złoto. Dodać pomidory , czosnek i tymianek. Chwilę dusić. Zalać octem i rosołem. Gotować ok. 2 minuty. Makaron odcedzić. Wymieszać z sosem na patelni . Całość doprawić solą i białym pieprzem. Makaron podawać natychmiast po przygotowaniu
R'n'G Kitchenwłoska zachwyca bogactwem smaków warzyw i oliwy. Wyśmienita mieszanka selera ,parmezanu ,oliwy ,czosnku oraz suszonych pomidorów ,zachwyci nie tylko wegetarian. Polecamy na lekki obiad bądź kolację. Składniki 250 g makaronu tagliatelle 4-5 łodyg selera naciowego 2 ząbki czosnku kilka suszonych pomidorów 5 łyżek startego parmezanu 100 ml oliwy z oliwek garść liści selera naciowego garść natki pietruszki sól ziołowa(...)Seler kroimy w plasterki i razem z oliwą ,startym parmezanem ,przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pomidorami blendujemy na pastę (niezbyt drobno) ,do smaku doprawiamy solą ziołową i pieprzem. Makaron gotujemy al dente ,odcedzamy (pozostawiamy trochę wody z gotowania makaronu ,ok. 50 ml). W garnku mieszamy pesto i makaron (podgrzewamy ,cały czas mieszając) ,dodajemy posiekane liście selera i natki pietruszki ,ponownie
R'n'G KitchenDanie idealne dla osób zapracowanych. Szybki efekt smakowy gwarantowany. Makaron w tej postaci jest bardzo aromatyczny i nie sposób przestać jeść. Składniki 250 g makaronu trofiette 250 g mięsa mielonego z łopatki duża cebula 4 ząbki czosnku masło klarowane 400 ml bulionu wołowego liść laurowy ziele angielskie (kilka sztuk) łyżeczka mąki ziemniaczanej natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie Normal(...)niewielkiej ilości masła szklimy cebulę pokrojoną w piórka i ząbki czosnku. Zalewamy bulionem ,dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy 15 min ,studzimy. W tym czasie gotujemy makaron wg przepisu zawartego na opakowaniu ,odcedzamy. Mięso smażymy na rozgrzanej (suchej ) patelni (rozbijając widelcem ,by nie było grudek) ,oprószamy solą i pieprzem. Sos miksujemy ,dodajemy mąkę rozprowadzoną w wodzie ,zagotowujemy
R'n'G KitchenBardzo lubimy dania ,które można zrobić w oka mgnieniu. Makaron w połączeniu ze szpinakiem i serem pleśniowym jest alternatywą na szybkie ,proste i smaczne danie. Składniki 300 g ulubionego makaronu 300 g świeżego szpinaku 100 g sera pleśniowego (niebieskiego) 3 łyżki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku sól ,pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy al dente (zgodnie z opisem zawartym(...)dodajemy szpinak i dusimy na wolnym ogniu. Po 10 min dodajemy pokrojony w kostkę ser ,dusimy dalej do jego rozpuszczenia. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do garnka z makaronem dodajemy sos i chwilę podgrzewamy ,cały czas mieszając. Podajemy od razu po przygotowaniu
R'n'G Kitchenpołączeniu z natką i tartym parmezanem. Jak widać nie trzeba szaleć ze składnikami by "wyczarować" coś smacznego. Warto stawiać na minimalizm w kuchni. Polecamy szczególnie makaronożercom ;) Składniki 250 g makaronu Casarecce Siciliane (lub ulubionego) 2 fenkuły pęczek natki pietruszki szalotka 2 ząbki czosnku 100 ml oliwy z oliwek łyżeczka pasty imbirowej parmezan sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false(...)false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Odsączamy ,zostawiając 50 ml wody z gotowania makaronu. Koper włoski kroimy w piórka ,podsmażamy na oliwie ,miksujemy razem z oliwą ,przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pastą imbirową. Szalotkę kroimy w kostkę ,razem z posiekaną natką dodajemy do pesto. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane pesto dodajemy
R'n'G KitchenCóż tu dużo pisać...makaron palce lizać. Kurczak oblany sosem śmietanowym ,do tego różyczki kalafiora...na dokładkę świeża i aromatyczna natka pietruszki...Yummy! Składniki 250 g makaronu casarecce (opcjonalnie można podać inny) 400 g filetów z kurczaka 300 g różyczek kalafiora 1 duża cebula 200 ml bulionu warzywnego 300 ml śmietany 36% łyżka mąki pęczek natki pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie(...)Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. W garnku na odrobinie masła klarowanego szklimy posiekaną cebulę ,dodajemy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka oraz podzielonego na małe różyczki kalafiora. Całość smażymy ok. 5 min doprawiając do smaku solą oraz pieprzem ,pod koniec smażenia oprószamy mąką. Filety zalewamy gorącym bulionem warzywnym dusimy
R'n'G KitchenPyszny ,sycący obiad z dodatkiem konkretnego mięsiwa. Składniki 500 g szynki wieprzowej 300 g makaronu tagliatelle 2 marchewki duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 50 ml bulionu warzywnego 1 puszka krojonych pomidorów natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę siekamy i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmażamy(...)ogniu około 10 min. W tym czasie pomidory przecieramy przez sito ,dodajemy do mięsa i dusimy dalej na małym ogniu. Lekko redukujemy sos ,doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Makaron gotujemy al dente ,odsączamy. Do garnka w którym gotował się makaron ,przelewamy sos. Do sosu dodajemy makaron i podgrzewamy około 5 min ,cały czas mieszając. Zestawiamy z ognia i wsypujemy
R'n'G KitchenDanie dla amatorów makaronów. Ten użyty przeze mnie , capunti jest formowany palcami. Składniki 500 g makaronu capunti 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 2 ząbki czosnku 2 cebule oliwa z oliwek 1 łyżeczka cukru trzcinowego kilkanaście czarnych oliwek kilka gałązek tymianku pieprz sól parmezan Przygotowanie Makaron ugotowałem we wrzącej osolonej wodzie przez około 13 minut, od czasu do czasu(...)wcześniej umytych i oczyszczonych ), podsmażyłem, aż zmiękły. Zalałem ¼ szklanki wody wymieszanej z cukrem, skarmelizowałem. Oliwki pokroiłem na ósemki. Dodałem tymianek. Doprawiłem solą i pieprzem. Tak przygotowany sos połączyłem z makaronem, skropiłem oliwą, posypałem startym parmezanem
R'n'G Kitchenwiemy jak Wy ,ale my uwielbiamy makarony. Zawsze mamy pełny asortyment ;) Danie proste ,szybkie i mega smacznie. Składniki 400 g makaronu spaghetti 4 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej bazylii 80 ml oliwy z oliwek sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy według przepisu zawartego na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę ,dodajemy posiekany czosnek(...)Lekko podsmażamy. Następnie do oliwy dodajemy odcedzony makaron ,dokładnie łączymy z oliwą ,dodajemy posiekaną bazylię. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para
R'n'G Kitchenużyć orzechów włoskich, migdałów, pestek słonecznika czy dyni. Pesto możemy trzymać w zamkniętym słoiku w lodówce około tygodnia, i na jego bazie przyrządzać wiele pysznych potraw. Dziś prosta wersja makaronu z pesto - bezmięsna (ale pyszna) :)) Jeśli chcemy uzyskać treściwsze danie dodajmy podsmażony w kosteczkę boczek lub podsmażone kawałki kurczaka. Składniki: 200g dowolnego makaronu - u mnie spaghetti Na pesto: liś(...)szpinaku świeża bazylia kilka orzechów włoskich oliwa sól pieprz 2 małe ząbki czosnku 2 łyżki startego żółtego sera grana padano lub parmezanu (jeśli nie mamy - pomijamy ten składnik) Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy. Szpinak, bazylię, orzechy, pokrojony czosnek oraz starty ser blendujemy. Dodajemy oliwę, sól i pieprz do smaku. Pesto przekładamy do garnka z makaronem, dokładnie mieszamy
Walijskie Pichceniewyrazisty, ostry smak cebuli dymki czy kwaśnej cytryny a z drugiej słodkawy posmak marchewki i delikatną nutę twarożku. Takie połączenie daje nam gwarantowany sukces kulinarny wśród naszych gości. Składniki - makaron rurki ( ok. 500 g ) - 40 dag szynki - 1 duża marchewka - 3 średnie dymki - 3 łyżki majonezu - 3 łyżki jogurtu naturalnego - opakowanie twarożku homogenizowanego - sok z połowy cytryny - sól(...)bloga aby było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Makaron ugotować al dente, odcedzić i ostudzić. Dymkę wraz z szczypiorem posiekać jak najdrobniej, marchewkę utrzeć na tarce o dużych oczkach. Wędlinę pokroić w kostkę. W salaterce wymieszać makaron, szynkę, dymkę
Świat Smakuugotowany z odrobiną soli jest doskonałym daniem. Jednak w sezonie, kiedy bobu jest pod dostatkiem postanowiliśmy przetestować inne dania z wykorzystaniem tej rośliny strączkowej. Dzisiaj jedno z nich! :) Wegański makaron z bobem i pomidorami Przepis na ok. 3-4 porcje Potrzebujemy: - ok. 300 g wegańskiego makaronu - ok. 30 dkg obranego ze skórki bobu - 4 pomidory (2 czerwone i 2 żółte(...)suszonych pomidorów w oleju - 2 ząbki czosnku - pół cebuli - odrobina słodkiej mielonej papryki - ok. 1 łyżeczki ziół prowansalskich - pieprz ziołowy - sól, pieprz - oliwa Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy. Co jakiś czas sprawdzamy, aby się nie rozgotował. 1. Odpowiednią ilość ugotowanego bobu obieramy ze skórki. 2. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. 3. Na patelnię dorzucamy bób
Bananowe Pole