s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); ROSÓŁ Z MAKARONEM Składniki na rosół: - dowolne mięso z kurczaka (najlepiej bardziej tłuste części - skrzydełka, nogi etc.) - 3 marchewki - 1 pietruszka - 1 cebula - kawałek selera - 1 por - 2-3 liście laurowe(...)laurowe, ziele angielskie i kolorowy pieprz. Gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Wyciągamy mięso i obieramy je z kości. Siekamy i wrzucamy z powrotem do garnka. Solimy. Składniki na makaron: - 200 gramów semoliny - 100 gramów mąki pszennej - 1 jajko - 1 żółtko - 2 łyżki oliwy - 1/4 szklanki wody Przygotowanie makaronu: Zagniatamy ciasto z podanych składników, dbając by nie dodać zbyt dużej
Życie zamknięte w smakuCześć ! Mam dziś dla Was propozycje na szybki i pyszny obiad. Co powiecie na makaron penne ze szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym ? Gwarantuję, że pokochacie to danie Składniki: makaron penne 100 g szpinaku (świeże liście) 1 łyżka drobno startego grana padano Składniki na sos: 1 żółta cebula – pokrojona w drobną kostkę 2 – 3 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę(...)łyżeczka cukru, szczypta słodkiej mielonej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 – 2 łyżki drobno startego grana padano Wykonanie: Szpinak przepłucz pod wodą, osusz i usuń twarde łodyżki. Makaron ugotuj al dente. Sos: W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem, cukrem i słodką papryką. Całość
Moja pasja smakustrrrraszną ochotę . Z racji awersji Pana Męża do wszystkiego co dietetyczne, przedstawiam propozycję na obiad jednoosobowy - akurat dla średnio-żartej jednostki płci żeńskiej . Składniki na porcję 1-osobową: makaron razowy (50g) - ważyć suchy, przed gotowaniem 3 brykiety szpinaku mrożonego (100g) - ważyć jeszcze zamrożony kilka brukselek (100g) 1/2 kostki chudego twarogu (100g) 2 ząbki czosnku - wedle smaku i uznania(...)łyżeczka oliwy - do smażenia sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany - dowolne przyprawy do smaku Makaron ugotować zg. z instrukcją na opakowaniu. Odsączyć na sitku. Brukselkę umyć, obrać z wierzchnich listków, podciąć końcówki i obgotować w posolonej wodzie na pół-miękko - sprawdzać widelcem . Wyłożyć do odsączenia na sitku, które następnie położyć na garnku z gotującą się wodą od brukselki - aby warzywka
Grunt to przepis!Pomidorowa bez konserwantów z domowym makaronem... Jak byłam mała to była moja ulubiona zupa, potrafiłam zjeść jej trzy talerze. A to taki mały powrót do przeszłości, zupa jaką gotowała mama czy babcia bez tych wszystkich kostek, weget a smak dokładnie taki jak dawniej. Pychotka. Wywar: 40 dkg łopatki 40 dkg żeberek włoszczyzna cebula przypalana pęczek pietruszki sól, pieprz(...)przesmażamy na łyżeczce masła dodajemy trochę soli i pieprzu, jak ktoś lubi to czosnek czy bazylię, jak odparują przecieramy przez sito i dodajemy do wywaru. Do talerza wkładamy ugotowany makaron i zalewamy zupą. Możemy dodać też śmietankę, ja wolę bez ;) Makaron: na 100 g mąki dajemy 1 jajko + szczypta soli Składniki na makaron ugniatamy, wałkujemy cieniutko i przepuszczamy przez
Pelusiowa Kuchniaraczej brakuje czasu na przygotowywanie skomplikowanych dań. I właśnie dlatego chciałabym Wam zaproponować bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu danie. A że łosoś i szpinak to moje ulubione połączenie makaron ten często gości w naszym domu. Jednym słowem mogłabym go jeść codziennie. A dziś postanowiłam je trochę urozmaicić i dodałam sera fety. I powiem Wam, że wyszło(...)jakaś smaczna odmiana tradycyjnego dania. Zapraszam!!! Składniki: 100 g wędzonego łososia, 400 g szpinaku w liściach ( mrożony), 0,5 kostki sera fety, 1 cebula, sól, pieprz, dowolny makaron, olej do smażenia Wykonanie: Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy. Jak już będzie miękka dodajemy szpinak. Dusimy, przyprawiamy solą i pieprzem. Soli nie dajemy dużo, ponieważ
Passion of CookingMakaron vermicelli to makaron w kształcie długich cienkich nitek, tutaj połamanych na małe kawałki. Robiony jest z twardej pszenicy durum, kasza bulgur również robiona jest z pszenicy durum. Kupiłam już taką mieszankę bulguru i makaronu i stwierdziłam że do sałatki będzie super. Zapraszam na przepyszną sałatkę, bardzo zdrową i pożywną. Sałatka z bulguru, makaronu vermicelli i ziół. ROZWIŃ I CZYTAJ
Moje Małe Czarowanietygodniem pracy i nie w głowie im gotowanie w piątkowe popołudnie. Spaghetti z tuńczykiem w sosie ze świeżych pomidorów przygotowuje się błyskawicznie - w 10 minut, które potrzeba na ugotowanie makaronu al’dente przygotujecie sos. A co najfajniejsze w tym daniu, to, że jest zarówno szybki jak i bardzo smaczny! Przekonajcie się sami :) SKŁADNIKI: Dla 2 osób. 250 g makaronu spaghetti(...)własnym 2 - 3 ząbki czosnku 1 mała cebulka 2 duże dojrzałe pomidory 2 łyżki śmietany 30% (opcjonalnie) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. 2. W tym czasie nacinamy pomidory, zanurzamy je na chwilę najpierw w gorącej, a później w zimnej wodzie, po czym
W kuchni KatieSkładniki: 2 bakłażany 100 g makaronu 1 cebula 1 czerwona papryka 100 g zielonej fasolki szparagowej 2 łyżki startego sera 1 łyżeczka oregano olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Bakłażan przekroić wzdłuż na połówki, wydrążyć środek. Posolić i ułożyć do góry dnem, aby ściekł sok. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Przełożyć do miski. Cebulę pokroić(...)piórka, paprykę, miąższ z bakłażana pokroić w kostkę. Fasolkę ugotować, dodać do makaronu. Na oleju podsmażyć cebulę, paprykę oraz bakłażan. Dodać oregano oraz sól, pieprz do smaku. Wymieszać z makaronem i fasolką. Farsz nałożyć do wydrążonych bakłażanów, posypać serem. Zapiekać około 25 minut w temperaturze 180 °C. SMACZNEGO
magiczna kuchnia KasiSezon na kurki trwa. O tej porze te fantastyczne grzybki smakują świetnie. Proponuję je dziś z makaronem w sosie śmietanowym. Bardzo prosty przepis. Składniki: Makaron, Kurki 200 gr, Śmietana, Masło, Sól, Pieprz, Trochę koperku, jako dekoracja. Wykonanie: Makaron gotujemy wg przepisu producenta. Sos: Rozgrzewamy masło na patelni i rzucamy na nie kurki. Można je wcześniej trochę pokroić(...)mieszamy. Chodzi o to, aby sos się nie zważył. Rozmieszaną zawiesinę dodajemy do patelni z kurkami i jeszcze raz mieszamy, chwilę gotujemy i gotowe. Prawda, że łatwe. Wykładamy makaron do miski, na wierzch nakładamy kurkowy sos i oprószamy wszystko koprem. Można też przyprawić pieprzem, jeśli ktoś lubi
Smaki Przyprawy i KoloryWięc może zamiast zbiorowego "bólu dupy" rodzice tych dzieci powinni zwrócić uwagę na jakość posiłków w domu. Mam nawet dla Was zdrową propozycję na sycący obiad dla Waszych dzieci. Makaron z kolorowym warzywnym sosem to doskonały sposób na pyszny, wegetariański obiad. Zadbacie o cenne składniki w diecie Waszego dziecka. I żadnych wymówek, że nie macie czasu na stanie przy garach(...)Potrzebne nam (na 2 porcje) - 200 g makaronu orkiszowego - 2 duże pomidory - 1/3 brokuła, w różyczkach - odrobina soli - pieprz czarny - zioła prowansalskie Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Skórkę pomidorów nacinamy i zalewamy pomidory wrzątkiem. Następnie zdejmujemy z nich skórkę i kroimy pomidory w małą kostkę. Wrzucamy do rondelka i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż lekko
W poszukiwaniu inspiracjiRosół drobiowo - wołowy z domowym makaronem... Rosół, chyba każdy go lubi. Jedzony z makaronem jak i z ziemniakami. Kiedy na dworze zimno, na pewno szybciutko Was rozgrzeje, z nim choroba nam nie straszna. Ma też inne dobre zastosowanie, o którym chyba wiedzą wszyscy. Mieliście kiedyś kaca ?! O rosołku marzy wtedy chyba każdy ;) Potrzebne będą: spory kurczak kawałek wołowiny(...)goleń wołowa z kością włoszczyzna spieczona na ogniu cebula sól, pieprz zielona pietruszka Do makaronu: 40 dkg mąki 2-3 jajka 6-8 łyżek wody sól Kurczaka myjemy, porcjujemy lub nie, jak nam wygodniej, przekładamy do garnka. Włoszczyznę myjemy, obieramy, dokładamy do kurczaka. Cebulę spiekamy na ogniu lub na suchej patelni, dokładamy. Wołowinę obmywamy i wkładamy do reszty, dosypujemy soli
Pelusiowa KuchniaPrzepis na ciasto makaronowe podaje ze zwykłego lenistwa , ponieważ często robię dania używając makaronów mam zamiar odsyłać moich ulubionych czytających do tego posta. W innym wypadku post na jakieś danie byłby STRAAAAAAAAAAASZNIE długi . Makarony domowej roboty -że tak powiem - są raczej podobne i nic szczególnego w tej sprawie nie można wymyślić . Jedno jest pewne że ciasto na makaron musi(...)stolnicy jest to łatwiejsze .) Gotowe powinno być jednolite i gladkie , teraz zostaje tylko rozwałkować na placki i pokroić na szerokość jaka potrzebna . Można do tego użyć maszynki do makaronu , ale dla mnie to za długo trwa i czasami tylko używam jej do pokrojenia na właściwe kluski ( czyli na sam koniec
Eli Gotowanierzec że jest niemal tak stary jak ja i nadal zdaje egzamin na piątkę . Chodzi o szybkość wykonania , łatwość i smak . Idealny dla zapracowanych . I dla początkujących .Można wykorzystać makaron który został z poprzedniego dnia . Mogą to być świderki ,rurki, kokardki ,kolanka . Krótko mówiąc każdy grubszy . Skladniki 30 dkg ugotowanego makaronu 2 pory 1 duża marchew(...)Mieszamy , posypujemy szczyptą soli aby szybciej cebula zmiękła. Podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy ok. 5 minut. Doprawiamy pieprzem solą i 1/2 łyzki majeranku . Dokładnie mieszamy . Teraz wsypujemy makaron jeszcze raz dokładnie mieszamy , jesli potrzeba to jeszcze doprawiamy .Posypujemy koperkiem i gotowe . Nawet jeśli makaron musimy ugotować to i tak w 15 minut potrawa jest gotowa . Smacznego
Eli GotowanieWitajcie ! Dziś mam coś pysznego dla wszystkich fanów pasty – makaron penne zapiekany z cukinią i mozzarellą w domowym sosie pomidorowym. Danie szybkie w wykonaniu i obłędne w smaku. Idealne na wieczór z przyjaciółmi Składniki (4 małe porcje): 350 – 300 g makaronu penne 1 mała cukinia 150 – 200 g startej mozzarelli 1 mała czerwona cebula – pokrojona(...)smaż 1 minutę. Następnie dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Dodaj liście bazylii. Całość gotuj na małym ogniu 5 – 10 minut. Odstaw do przestygnięcia, następnie zblenduj. Ugotuj makaron chwilkę krócej niż al dente. Cukinię umyj i pokrój na małe kawałki. Ja pokroiłam plasterki na ćwiartki. Na dnie formy żaroodpornej rozsmaruj niewielką ilość sosu pomidorowego. Wyłóż makaron, dodaj resztę
Moja pasja smaku