makaron jest propozycją dla ludzi, którzy nie lubią/mogą spędzać dużo czasu w kuchni. Jego przygotowanie zajmie 15 minut. Składniki na 3-4 porcje: 100 g pełnoziarnistego makaronu 1 duży filet z kurczaka 1 puszka pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki czosnku(...)granulowanego sól, pieprz natka pietruszki lub kolendra Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie na łyżce oliwy podsmażyć pokrojonego kurczaka z każdej strony. Dodać paprykę słodką, czosnek, zioła. Dodać pomidory z puszki, odsączoną kukurydzę i fasolę, Poddusić przez 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać makaron i wymieszać. Podawać z kolendrą lub natką pietruszki
Moja Galeria SmakuPotrzebne składniki: 100 g ulubionego makaronu pomidory w puszcze 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku 1 mała cebula garść listków bazylii 4 łyżki parmezanu migdałowego (przepis znajdziesz tutaj ) pieprz, sól ziołowa 1 łyżka oleju ryżowego Przygotowanie: Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, jak cebula się zeszkli dodajemy(...)puszcze (jeżeli kupiliśmy całe kroimy je wcześniej w kostkę) wraz z przyprawami: majeranek, oregano, bazylię, pieprz sól i papryczkę chili pokrojona. Sos gotujemy przez 10-15 min. Wybrany makaron gotujemy według instrukcji. Ja użyłam makaron bezglutenowy z czarnego ryżu. Makaron mieszamy z sosem i posypujemy migdałowym parmezanem
Łycha smakówPotrzebne składniki: 200 g makaronu ( u mnie mieszanka makaronów: z ryżu czarnego, z ryżu brązowego i dynią) 150 g ajvaru z dyni (przepis znajdziesz tutaj ) 2 dzwonki łosia 1 mozzarella 3 ząbki czosnku sól, pieprz oliwa sok 1/2 cytryny Przygotowanie: Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą, pieprzem, posypujemy płatkami czosnku i układamy w naczyniu i zapiekamy(...)przez ok 25 min. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W naczyniu w którym będziemy zapiekać mieszamy makaron z ajvarem, następnie układamy kawałki łososia i plasterki mozzarelli. Zapiekamy w piekarniku w 180 st. przez ok. 15 kmin
Łycha smakówKlasyczna włoska lasagne z sosem bolognese, sosem beszamelowym i mnóstwem żółtego sera. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na lasagne: 200-300 g makaronu do lasagne 2 duże cebule, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 6 średniej wielkości pomidorów, obranych ze skórki, pokrojonych w kostkę 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego(...)pieprzem. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Dużą blachę dokładnie smarujemy oliwą z oliwek (możemy też użyć mniejszych naczyń do zapiekania, na pojedyncze porcje). Na dno układamy warstwę makaronu. Posypujemy żółtym serem, Wykładamy połowę mięsa, polewamy sosem beszamelowym, ponownie posypujemy warstwą sera. Układamy makaron, znowu posypujemy serem, wykładamy resztę mięsa, polewamy sosem, posypujemy serem. Wykładamy ostatnią warstwę makaronu, obficie
My Culinary ArtPyszny, prosty makaron w sosie śmietanowym z dodatkiem szalotki, czosnku i dużej ilości ziół z boczkiem i parmezanem to danie gotowe w 15 minut na każdą okazję. Składniki (na 2 porcje): 100 gram makaronu (użyłam szpinakowego mini penne) 100 ml śmietanki 30% 80 gram surowego boczku 1 ząbek czosnku 1 szalotka 1 lampka białego wina garść świeżego tymianku 15 gram(...)tartego parmezanu szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni do wytopienia tłuszczu. Następnie dodajemy posiekany drobno czosnek i szalotkę. Całość smażymy 2-3 minuty. Dodajemy posiekane drobno zioła oraz lampkę wina. Całość chwilę dusimy, doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu i dodajemy śmietankę. Sos gotujemy
Mango Papajawegetariańskie. A dlaczego? Bo wkładam je do piekarnika i nie muszę się niczym więcej martwić – same się pieką, mi pozostaje tylko poczekać i jeść. Tym razem zapiekanka z makaronem razowym, udkami kurczaka i warzywami, nie byłabym sobą, gdyby obyło się bez sera, więc i ser się znajdzie. Zapraszam do gotowania! I just love casseroles, all kinds – with pasta(...)would’t be myself if there was no cheese, so you’ll find the cheese in the recipe. Enjoy your cooking! SKŁADNIKI (5-6 porcji): 200 g makaronu razowego 400 g kurzych udek bez kości i skóry 1 średnia cukinia 200 g pieczarek 3 średnie buraki 1 średnia czerwona papryka 1 średnia marchewka 200 g jogurtu greckiego
Martyna CooksCzasem mam ochotę na szybki obiad i dziś właśnie był ten dzień. Przygotowałam bardzo dobry makaron z mięsem mielonym wołowym i sosem kupnym z Lidla Tikka Masala. Nie byłam przekonana do tego sosu bo zazwyczaj dodaję do kurczaka ale na prawdę z połączeniu z wołowiną jest pyszny. Zapraszam:) SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wołowego 300 g dowolnego makaronu(...)czerwona papryczka chilli 1 ząbek czosnku 1/2 czerwonej cebuli pieprz 10 dag sera żółtego olej lub oliwa do smażenia mięsa ( bardzo mała ilość) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Makaron gotuję jak w instrukcji na opakowaniu. Czosnek, papryczkę oraz cebulę kroję drobno w kostkę. Na rozgrzany olej wykładam mięso. Smażę po ok 5 min dodaję papryczkę, czosnek, cebulę
Gotowanie PatkiŚwięta, święta i po świętach. Świąteczne potrawy już mi się opatrzyły. Dziś przygotowałam świetny makaron chow mein z krewetkami, cukinią i marchewką. W daniu wyczuwalny jest świeży imbir i sos sojowy. To zdecydowanie moje smaki. Danie niezwykle aromatyczne i błyskawiczne w przygotowaniu. Lubię to ! Składniki (2 – 4 porcje): makaron chow mein 16 – 20 krewetek 1 cukinia 1 marchewka(...)wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Przygotuj wszystkie składniki: imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce i małych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchewkę obierz i pokrój na cienkie plasterki. Cukinię pokrój na cienkie plastry. Na dużej patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj cebulę i smaż do momentu
Moja pasja smakuProste i smaczne danie przy minimalnej ilości składników ;-) SKŁADNIKI 2 małe piersi z kurczaka oliwa 1 brokuł 1 duża śmietana 18% (330 g) 2 ząbki czosnku makaron rurki lub inny sól, pieprz 1 łyżka mąki pszennej (np. Wrocławska) + nieco wody WYKONANIE Brokuła obrać w różyczki i ugotować (na parze 6 minut, w wodzie 3-4 minuty). Piersi z kurczaka(...)dodać łyżkę mąki i wymieszać żeby nie było grudek. Wlać do gotującego się sosu, wsypać różyczki brokuła i wymieszać. W razie potrzeby doprawić pieprzem lub solą. W międzyczasie ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu (ilość makaronu według Waszych preferencji, u mnie było to około 250 g). Makaron można wymieszać z sosem lub podawać osobno (u mnie wymieszane
Passions hobbies lifeMaka ron razowy à la ku tia (Danie jednoosobowe) Dietetyczna kutia- makaron razowy z twarożkiem z miodem, makiem, daktylami i migdałami. Taka kutia, nie kutia. Zdecydowanie wolą tę wersję od oryginału, ponieważ robi się ją 10 minut i można zamienić rodzynki na suszone daktyle, które uwielbiam. Składniki: 70g makaronu razowego świderki 100g twarożku grani bądż zwykłego twarogu zmieszanego(...)łyżką śmietany lub ricotty łyżeczka maku łyżka miodu 3 suszone daktyle 5 migdałów (namoczonych przez noc i obranych ze skórki) lub płatki migdałowe Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Daktyle drobno siekamy, a migdały przekrawamy na pół lub cieniej tworząc płatki migdałowe. Ugotowany makaron przekładamy na talerz i dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy
Moja Michaszybko. Jeśli nie posiadacie mrożonych grzybów, alternatywą mogą być pieczarki, które podsmażymy razem z cebulą. Smak gorgonzoli jest lekko zredukowany przez śmietanę. Wspaniale komponuje się z grzybami i makaronem. Składniki 400 g makaronu castellane 200 g mrożonych grzybów 100 g sera gorgonzola 150 g śmietany kremówki 1 cebula 1 łyżeczka masła klarowanego 500 ml bulionu warzywnego natka pietruszki(...)Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Posiekaną cebulę szklimy na rozgrzanym tłuszczu, zalewamy gorącym bulionem i wrzucamy zamrożone grzyby. Gotujemy 15 min, po czym dodajemy pokrojony w kostkę ser, rozpuszczamy. Do całości dodajemy śmietanę, cały czas mieszając by nie powstały grudki, redukujemy sos do ulubionej konsystencji. Do sosu wrzucamy
R'n'G Kitchendanie nazwać. Sałatka? Chyba do tego najbliżej temu daniu. Jedno jest pewne: można się tym najeść do syta. Nie podam Wam proporcji, sami zdecydujcie ile czego dodacie. Składniki: makaron - użyłam kokardek cukinia cebula czosnek pomidory cienkie, dobrej jakości parówki świeża bazylia odrobina oliwy sól i pieprz Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Nie powinien być miękki, lecz al dente(...)Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, czosnek i cukinię. (Cukinia również nie powinna być miękka, lecz al dente.) Bazylię posiekać. Wszystko dodać do makaronu, przyprawić i wymieszać. Parówki obsmażyć ze wszystkich stron, dodać do makaronu. Podawać z pokrojonymi w cząstki pomidorami. Dla tych, którzy lubią cukinię mam również placki z cukinii
Codzienna kuchnia niecodziennamojej kuchni często goszczą wszelkiego rodzaju makarony. Tak wiem, nie są zbytnio zdrowe, ale jakie są smaczne! Uwielbiam włoską kuchnię! Istnieje tak dużo dań z wykorzystaniem makaronów. Dziś zaproponuję proste i szybkie lasagne bolognese. Do tej pory lasagne tak średnio mi się udawało. Płaty lasagne pękały, wysuszały się podczas pieczenia. Próbowałam ze wstępnym gotowaniem ich i bez gotowania. Za każdym(...)razem coś było nie tak. Tym razem w Biedronce natknęłam się na świeży makaron lasagne Giovanni Rana. Od 27.10 - 16.11.2014r. można tam kupić dużo specjałów włoskich, w tym świeże makarony jajeczne. Czytaj więcej
Ana Mari's worldłososia (po 250-300g) 300g pora (dolna i środkowa część) 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon 2 łyżki masła 150ml (pół)wytrawnego białego wina 150ml bulionu warzywnego sól 200g makaronu wstążki (fettuccine, tagliatelle) kilka łyżek oliwy kilka łyżeczek czerwonego kawioru z łososia Instrukcje Łososia lekko solimy i odkładamy na kilkanaście minut. Pora dokładnie opłukujemy, zwłaszcza liście w środkowej części, gdzie(...)minut, co jakiś czas delikatnie przesuwając wzdłuż wyżłobień patelni. Następnie odwracamy go skórą do dołu i przypiekamy kolejne 7-8 minut. Z gotowego łososia usuwamy delikatnie skórę. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonego wrzątku z dodatkiem 2-3 łyżek oliwy. Po odcedzeniu dodajemy do niego 1 łyżkę masła i mieszamy tak długo, aż się rozpuści i zostanie wchłonięte
Kulinarna PokusaCiasto na makaron przygotowane, dwa oddzielne kawałki cienko rozwałkowane, zielona pietruszka dodana i między ciastem schowana. To takie "czary mary" makaronowe, a do tego masło cytrynowe. Całość żółtym serem posypane i pieprzem kolorowym doprawiane. Danie niby nic nadzwyczajnego, a jednak ma w sobie smak i coś ukrytego :P Składniki: 100 g mąki pszennej, 1 jajko, nać pietruszki, 3 łyżki(...)masła, 10 g sera twardego bursztyn, 1/2 małej cytryny, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: Makaron: Pietruszkę myjemy, suszymy i dzielimy na małe gałązki. Z mąki, jaja zagniatamy elastyczne ciasto, w zależności od wielkości jaja można dodać łyżkę wody lub mąkę. Ciasto zwijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 min. do lodówki. Ciasto
Moniki Smakołyki