dzisiejszy obiad proponuję pyszny makaron z kurczakiem i sosem śmietanowym. Tagliatelle z kurczakiem i sosem śmietanowym Składniki : makaron tagliatelle -400 g kostka bulionowa - 1 szt filet z kurczaka - 1 szt podwójna śmietana - 18 % - 150 ml mąka - 2 łyżki czosnek(...)ząbek woda - 2 szkl sól i pieprz natka pietruszki tłuszcz Przygotowanie : Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie, odcedzić. Filet umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kawałki. Przełożyć mięso na patelnię z tłuszczem, przesmażyć, oprószyć solą i pieprzem. W garnku zagotować wodę, dodać kostkę bulionową i mięso. Następnie wlać śmietanę i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zagotować
Kuchnia Danusisumie zamysł był inny, ale wyszło bardzo smaczne danie. Trochę przez przypadek, bo sklep obok nie miał kaszy gryczanej...dzięki temu powstało coś pysznego. No, może jak na makaron (czas przygotowania), to "lata" świetlne...ale warto...nawet bardzo. Składniki 400 g makaronu fusilli 600 g żołądków drobiowych 500 ml bulionu drobiowego 1 liść laurowy woda 1 płaska łyżeczka(...)MicrosoftInternetExplorer4 Żołądki oczyszczamy, zalewamy bulionem drobiowym, dodajemy liść laurowy i gotujemy ok. 120 min. ( w razie potrzeby dolewamy wody-tak by utrzymywać poziom 500 ml ). W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Po ugotowaniu mięsa, wyławiamy, sos przecedzamy przez gazę. Żołądki kroimy na mniejsze kawałki. Sos przelewamy do garnka, lekko zagęszczamy mąką rozrobioną w zimnej wodzie
R'n'G KitchenSzybka zapiekanka makaronowa z gotowanym kurczakiem. Wykorzystałam kurczaka gotowanego w rosole i makaron, który pozostał z obiadu. Szybka w wykonaniu i jeszcze szybciej zniknęła. Nic dziwnego skoro w domu jest sporo amatorów takich dań. Inne pomysły na zapiekanki znajdziecie tutaj , a uzbierało się ich już bardzo dużo. Składniki 300 g ugotowanego makaronu gotowany kurczak (miałam udka i pierś z rosołu(...)wlewać do mąki. Stale dalej szybko mieszać, aby się nie przypalił sos. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dolać więcej mleka. Doprawić solą, pieprzem i zetrzeć odrobinę gałki muszkatołowej. Makaron ułożyć na dnie naczynia do zapiekania. Masło rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Posolić, popieprzyć i smażyć
O kuchni z uczuciemCzasem wystarczy kilka składników połączonych, dobrze doprawionych, by powstało z nich danie niebanalne w smaku oryginalne. Makaron spaghetti z karmelizowaną marchewką i różyczkami zielonego kalafiora połączyłam, solą himalajską i mieszanką przypraw chili doprawiłam, świeżą bazylię dodałam i proste danie w kilka chwil przygotowałam. To danie zdrowe, kolorowe i smakowo wyjątkowe. Składniki na 2 porcje: 100 g makaronu spaghetti(...)młode duże marchewki, 1/3 kalafiora zielonego, sól himalajska świeżo mielona do smaku, mieszanka przypraw chili świeżo mielona do smaku, 3 łyżki oleju rzepakowego, ½ łyżeczki cukru, świeże listki bazylii. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Marchewki dokładnie myjemy (nie potrzeba obierać), kroimy w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy
Moniki SmakołykiMakaron orzo to drobny makaron w kształcie ziaren ryżu. Sałatka jest pyszna i dodatkowo fajnie wygląda. Składniki: ½ paczki makaronu orzo 1 puszka kukurydzy 4 ogórki kiszone 200 g szynki konserwowej 2 ząbki czosnku majonez sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kukurydzę odsączyć, ogórki pokroić w kostkę, szynkę pokroić w paski. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem
Mama Gotujemięsem mielonym i grzybami - to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny lub doskonała przekąska dla Twoich gości. Danie jest trochę pracochłonne, ale efekt wyśmienity! Składniki: ok. 25 szt. makaronu typu muszle 1/3 szklanki mrożonych grzybów leśnych 1 mała cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 450g mięsa mielonego (wieprzowe) bazylia, ostra papryka przyprawa do mięsa mielonego sos beszamelowy ser grana(...)dużym garnku zagotuj wodę i wrzuć muszle na wrzątek - gotuj wg wskazówek na opakowaniu. Do przestudzonych muszli nakładaj łyżeczką farsz. Duże naczynie żaroodporne wysmaruj olejem za pomocą pędzelka - układaj makaron i posyp startym serem. Naczynie przykryj aby makaron nie wysechł i przygotuj sos beszamelowy - link poniżej: https://alutka-gotuje.blogspot.com/2016/03/lasagne-bolognese.html. Makaron zalej przygotowanym sosem. Piekarnik nagrzej do 190 stopni - wstaw naczynie
Alutka-Gotujejeść ciężkich dań. Bez zbędnych wstępów zapraszam Was dzisiaj na danie lekkie i zarazem sycące, pyszne i odświeżające 🙂 Danie to szczególnie polecam do wspólnego gotowania z dziećmi. Przy produkcji makaronu jest sporo zabawy, a przy stole więcej chęci do jedzenia. To nasz obiadowy hit lata. DOMOWY MAKARON […] Artykuł Pyszne danie na upał: Domowy makaron z pieczonymi jabłkami pochodzi
Wiszniówkamakaron musi tuczyć? Nie koniecznie.Wystarczy zwykły pszenny zamienić na ten ciemny z durum i nie przesadzać z tłuszczem oraz serem.Dzisiaj zrobiłam raczej zdrowszą wersję kuchni włoskiej, dodałam zaledwie 2 łyżki oleju rzepakowego, puszkę tuńczyka w sosie własnym, pół cukinii i paprykę.Z sera zrezygnowałam. Obiad rewelacyjny, przepięknie pachnący dzięki ziołom i czosnkowi i oczywiście sycący, jak to kluchy :-) Idealny(...)piątkowe zakończenie tygodnia, oczywiście piątkowe bo bez mięsa. Składniki: makaron, np. kokardki puszkę tuńczyka w sosie własnym 1/2 cukinii 1/2 czerwonej papryki 1 cała czerwona cebula duży ząbek czosnku po pół łyżeczki suszonego tymianku, czarnuszki, pieprzu ziołowego, ostrej czerwonej papryki, soli morskiej do smaku. Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę zeszklić
pieprzny smaczekblaszce wyłożonej papierem do pieczenia (skórką do góry) i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ( z termoobiegiem) przez około 30 min - aż skórka ściemnieje (może być nawet czarna :)). Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Indyka kroimy w kostkę, grillujemy lub smażymy na złoto (na beztłuszczowej patelni lub na niewielkiej ilości oleju). doprawiamy(...)Upieczoną paprykę obieramy ze skórki i miksujemy z pomidorami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przyprawiamy do smaku. Dodajemy pastę do mięsa. Mieszamy i chwilę razem podgrzewamy. Podajemy z ugotowanym makaronem. Przystrajamy świeżą bazylią. Smacznego :) 1 porcja - 552 kcal: - białko - 40,9 g - tłuszcze - 3,5 g - węglowodany - 99,1 g - błonnik - 15,8 g Zapraszam na fanpage
Moje Kuchenne Rewelacjepaćki. Zatem teraz, kiedy sama decyduję o tym, co je moja rodzina, często korzystam ze sprawdzonych przepisów, które szpinak wykorzystują lub eksperymentuję, by dodać go, gdzie tylko się da. Makaron ze szpinakiem jest daniem bardzo prostym i nie ma szans żeby się nie udało. Na 4 porcje zużyłam: około 400 g makaronu tagliatelle 4-6 ząbki czosnku średniej wielkości cebulę(...)złocista, dołożyłam pokrojony w kostkę czosnek i także krótko podsmażyła, koło 2 minuty. Wlałam śmietankę i gdy tylko zagotowała się- włożyłam lekko przesiekany, umyty wcześniej szpinak. W międzyczasie ugotowałam makaron. Gdy tylko szpinak ładnie zmiękł, doprawiłam wszystko do smaku. Użyłam parmezanu, ale nie za wiele. W tym przypadku ser potraktowałam jako przyprawę, nie chciałam żeby zdominował smak potrawy. Wyłożyłam szpinakową
Pichceniomaniapropozycja smakowa nie dość, że jest błyskawiczna w przygotowaniu - trwa tyle, ile gotowanie makaronu, to jeszcze tworzy całkiem ciekawą kompozycję smakową. Suszone pomidory wraz z jogurtem greckim doskonale ze sobą współgrają w akompaniamencie delikatnej w smaku cukinii i tuńczyka. Składniki na 2 porcje: 160g makaronu pełnoziarnistego (może być też biały) 1 mała cukinia Kilka suszonych pomidorów lub 1 łyżka pasty(...)kupienia w Biedronce) Puszka tuńczyka w puszce w sosie własnym 1 łyżka oleju 150g jogurtu greckiego Sól Pieprz Szczypta ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku Przygotowanie: Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Cukinię pokroić w grubą kostkę. Podsmażyć na odrobinie oleju do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem i paprykami. Następnie dodać suszone
Fabryka pomysłówmożna przesadzić z dodatkami, wszystko ma pełnić idealną harmonię smaku, ma być delikatne, kremowe ale wyraziste w smaku. I tak prezentuje przed Wami mój zdecydowany numer jeden na pastę (makaron) z kurkami i magiczną fasolą w kremowym sosie o smaku musztardy i miodu, za sprawą serka od Arla Apetina. Dlaczego magiczną fasolkę? Ha! A to jest super sprawa(...)śmietany 18% - 3 łyżki oliwy z oliwek wysokiej jakości - 2 łyżki masła klarowanego - sól himalajska - różowy pieprz - 2 szczypty otartej gałki muszkatołowej - garść fasolki fioletowej - 70 ml wody - makaron wysokiej jakości najlepiej z mąki durum WYKONANIE: - grzyby umyj i obierz delikatnie - fasolkę umyj i obetnij końcówki - czosnek obierz i posiekaj drobno, bądź przeciśnij przez praskę - przygotuj patelnię i garnek
SMYKWKUCHNIcoś, co dopiero poznaliśmy, pimpinelę. Kolce ma jak kaktus, środek podobny nieco do gruszki, smakuje jak kalarepa, przy obieraniu lepi się jak dynia piżmowa...dziwne, jednak w połączeniu z makaronem i sosem pomidorowym, zachwyca. Składniki 200 g makaronu maccheroni 2 małe pimpinele 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 150 ml passaty pomidorowej 2 fileciki anchois(...)łyżka kaparów natka pietruszki Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Cebulę siekamy, podsmażamy razem z obraną i pokrojoną w kostkę pimpinelą ( ok. 10 min, cały czas mieszając). Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy, dodajemy passatę, fileciki, kapary i dusimy pod przykryciem (na wolnym ogniu) około
R'n'G KitchenSzybkie danie z sezonowych warzyw, podane na ostro z makaronem konjac. Ostatnio przedstawiałam Wam ciekawy, naturalny produkt bez gotowania—>KLIK. Oto jak można wykorzystać makaron konjac w daniach na ciepło :) Szybko zdrowo i niskokalorycznie, polecam! opakowanie makaronu konjac (200g) żółta cukinia 2 duże pomidory malinowe mała cebula łyżeczka oleju rzepakowego łyżka sosu chili szczypta soli i pieprzu łyżka(...)wcześniej usuwając gniazda nasienne). Podsmażamy je do miękkości na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone pomidory, sos chili oraz ziołą i przyprawy i chwilę dusimy aż większość wody odparuje. Dodajemy opłukany makaron i chwilę mieszamy aby konjac wchłonął smak sosu. Podajemy posypane odrobiną fety. Smacznego :) Artykuł Konjac z cukinią i pomidorami na ostro pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blog