rezerwacji do obiadowego eksperymentu. Nie ma co ukrywać jest to danie warte powtórzenia. Do przygotowania ogromnej porcji dla 6 osób (albo i 8) potrzebujemy: 500 g makaronu kokardki lub świderki 1 podwójny filet z kurczaka 300 g kurek pęczek szczypiorku 1 szklanka startego żółtego sera 2 jajka 1 mały jogurt naturalny 2 łyżki oliwy z oliwek(...)łyżka masła sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka, czosnek Makaron gotujemy al'dente. Kurki obgotowujemy, następnie podsmażamy na maśle ze szczypiorkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka kroimy na drobną kostkę i smażymy na oliwie z oliwek. Dodajemy kurkumę, paprykę, czosnek, sól oraz pieprz wedle uznania. Makaron mieszamy z mięsem i grzybami. Wkładamy to do naczynia żaroodpornego. Jogurt roztrzepujemy
Emskie Smakipieczarek 2-3 cebule 1 puszka pomidorów bez skórki lub 2-3 świeże pomidory 1 duży słoiczek koncentratu pomidorowego około 400 ml wody kilka ząbków czosnku opakowanie makaronu lasagne (ilość potrzebna uzależniona jest od wielkości naczynia żaroodpornego) 40 dkg twardego żółtego sera nadającego się do utarcia sól, pieprz, suszone oregano i bazylia papryczka chili (ilość wg uznania(...)składniki są gotowe do przygotowania lasagne. Naczynia żaroodpornego smarujemy lekko olejem, a następnie wylewamy sos beszamelowy w ilości, która pozwoli pokryć całe jego dno. Następnie układamy surowe płaty makaronu, jeden koło drugiego. Przekładamy sosem z mięsem mielonym aż powstanie kolejna warstwa. Pieczarkami i posypujemy świeżo utartym serem.Następnie położyć drugą identyczną warstwę. Przekładać aż do wykorzystania wszystkich składników jednak
Aromatyczne PodróżeKiedy nie macie czasu na gotowanie, a na obiad trzeba coś przygotować to polecam właśnie takie błyskawiczne danie. Zapiekany makaron z białym serem i boczkiem Składniki: 250 g makaronu np tagliatelle kostkę białego sera (koniecznie tłustego) 25 dkg surowego boczku cebula sól, pieprz Makaron gotujemy al dente , zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W międzyczasie(...)drobno kroimy cebulę oraz boczek. Na suchej patelni podsmażamy boczek, gdy wytopi się z niego tłuszcz dodajemy cebulę i dalej smażymy aż do zrumienienia cebuli. Makaron odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego ,następnie układamy usmażony boczek wraz z cebulką , całość posypujemy rozkruszonym białym serem. Wszystko przyprawiamy solą i dość obficie pieprzem , ewentualnie ulubionymi ziołami. Naczynie żaroodporne wkładamy
Aromatyczne PodróżeDzisiaj szybciutko podaję przepis na wykorzystanie wspomnianej TUTAJ reszty obiadowego sosu. Ugotowałam makaron, a w czasie jak się gotował, wrzuciłam do sosu pokrojoną zieleninę i podgrzałam całość. Tym sposobem obiad powstał w 10 minut. Tak jakoś z wiosną mi się skojarzył... :) Makaron z ziołowo - śmietanowym sosem 3 porcje reszta sosu z pieczarkami i porem (czyli pół porcji z TEGO przepisu(...)posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 duża garść posiekanej roszponki 1 garść porwanej cykorii radicchio (dla koloru), może być więcej roszponki w zamian sól, pieprz Ugotować dowolny makaron. Sos podgrzać w garnku tak, aby było mocno ciepły. Zdjąć z palnika i dodać wszystkie składniki. Wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Makaron wyłożyć na talerze, polać sosem
Posadzone i zjedzonewidziałam już koźlarze. Coraz więcej jest też dojrzałych jeżyn. Ostatnio większość wieczorów spędzam siedząc w kuchni w towarzystwie tacy, pędzelka i nożyka. Ale to bardzo miłe zajęcie:-) Dzisiaj makaron z sosem kurkowym. Chociaż z powodzeniem można użyć innych leśnych grzybów. Grzybowy urodzaj jeszcze przed nami, pogoda na pewno dopisze i będzie można się nimi cieszyć aż do przymrozków(...)zimą – korzystać z mrożonych i suszonych grzybów:-) Makaron z kurkami 2 porcje 250 g kurek 1 spora cebula 100 ml gęstej, kwaśnej śmietany sól, pieprz 1-2 łyżki natki pietruszki oraz: 200- 250 g makaronu Kurki oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać w kostkę. Zeszklić ją na dwóch łyżkach oleju, dodać kurki i dusić przez około
Posadzone i zjedzonezwłaszcza żelazo. SKŁADNIKI 1 mała pierś z kurczaka oliwa (około 3 łyżki) 150 g szpinaku nowozelandzkiego (można zastąpić zwykłym) około 10 dużych liści bazylii mały pęczek pietruszki 130 g makaronu typu fusilli z pełnego ziarna (u mnie Lubella) sól (u mnie himalajska), świeżo mielony pieprz kolorowy WYKONANIE Pierś z kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do głębokiej patelni(...)Polać oliwą, przyprawić solą i pieprzem, po czym smażyć na wolnym ogniu do momentu, aż mięso nie będzie surowe. W międzyczasie ugotować makaron w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju, skracając jednak czas podany na opakowaniu. Liście szpinaku umyć i posiekać. Wrzucić do mięsa i nadal smażyć całość. Liście bazylii umyć i porwać rękami na mniejsze kawałki, po czym dodać
Passions hobbies lifeprezentuję żadnego wielkiego przepisu, a jedynie propozycję na smaczny dodatek obiadowy lub szybkie danie w wersji solo. Taki makaron może urozmaicić zwykły obiad lub też nadawać się na syte śniadanie. Zresztą już o tym wspominałam tu: klik . (2 porcje) 100g makaronu 2-3 jajka szczypiorek prażona cebulka olej (ewentualnie masło) sól, pieprz Makaron ugotować (al dente) w osolonej wodzie(...)odcedzony przełożyć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Chwilkę podsmażyć. Jajka dokładnie rozmieszać w osobnej miseczce. Dodać prażoną cebulkę, posiekany szczypiorek i po wymieszaniu zalać makaron. Całość przemieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Danie podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Di gotujeprzez najbliższe kilkanaście miesięcy będziemy wrzucać "troszkę" dań z makaronu. Mamy cały magazyn ;) Jak zwykle lecieliśmy na żywioł i powstało to pyszne cudo. Składniki 300 g makaronu fusilli 150 g parzonego boczku 1 kalarepka 2 łyżki oleju 1 cebula 50 g twardego sera koziego szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron(...)kostkę smażymy na średnim ogniu na rozgrzanym oleju, na rumiano. Następnie dodajemy posiekaną cebulę, startą na dużych oczkach kalarepę, smażymy ok. 5 min. Ser kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. Makaron dodajemy do boczku, smażymy chwilę razem, cały czas mieszając. Zestawiamy z ognia, dodajemy szczypiorek i ser. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy od razu po przygotowaniu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G KitchenWłaśnie nadszedł ten czas... grzybiarze mają co robić! ja jeszcze nie byłam w tym roku na grzybach ale kto wie... Więc dziś zapraszam Was na klasyczne danie a mianowicie makaron w sosie kurkowym. Składniki; 1 pierś z kurczaka ( ok 25 dag) 20 dag kurek śmietana 30 % 200ml. oliwa do podsmażenia sól, pieprz makaron tagliatelle szpinakowy ok 20 dag kilka(...)suszonych pomidorów z oliwy Przygotowanie; Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Filet z kurczaka myjemy a następnie kroimy w większą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wkładamy mięso. Smażymy kilka minut , często mieszając. Kurki oczyszczamy ( ja zalewałam je kilka razy gorącą woda , odczekałam chwile aż piasek opadł i czynność powtarzałam) Na patelnie do kurczaka dodajemy oczyszczone
Radość kipiąca uśmiechem.świetlicy :-). Dobra rozterki każdej mamy, której dzieci idą do szkoły ;-). O zapiekance teraz, moje smaki, pyszna, łosoś , suszone pomidory to ja love bardzo he, oscypka też, no i makaron :-). Do wszystkiego zrobiłam sos beszamelowy. Zapiekanka tak na 3 porcje, bo czwarty domownik, jeszcze takich specyfików nie jada ;-). Naprawdę polecam :-) Udanego dzionka :-) Inspiracja: Zjem to Składniki: ok 400 g makaronu(...)znowu zdejmujemy z palnika, dolewamy resztę mleka, mieszamy i ponownie stawiamy na palnik, doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszamy. Naczynie smarujemy oliwą lub masłem, wrzucamy połowę makaronu, następnie dałam łososia, pokrojonego w paski oscypka i suszone pomidory, oraz listki świeżej bazylii. To wszystko polewam połową sosu, daję resztę makaronu i sosu, mieszam delikatnie. Wkładam do piekarnika. Piekę
kruche babeczkiząbki czosnku 1 duża cebula 1/2 szklanki wytrawnego białego wina 400 g pomidorów z puszki (bez skórki) 300 g makaronu muszelki 2 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy 1/3 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/3 łyżeczki płatków chili(...)szklanki wody. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę i 15 minut. (patelnię zostawiamy). Przed końcem pieczenia gotujemy makaron o 2 minuty krócej niż w przepisie na opakowaniu. Na patelnie wlewamy 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu. Przekładamy zapiekaną ośmiornicę wraz z sosem, dorzucamy makaron i podgrzewamy razem
peggiwkuchnizależne są od preferencji każdego z nas. Można puścić wodze fantazji, dodać przeróżne składniki (np. świeże zioła, warzywa, kiełbasę, boczek, ser) i stworzyć ciekawą potrawę. (2 porcje) 100g makaronu 2 jajka 1 cebula 1 pomidor prażona cebulka starty ser koperek olej (ewentualnie masło) sól, pieprz Makaron ugotować (al dente) w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w piórka(...)podsmażyć na niewielkiej ilości oleju/masła. Dodać odcedzony makaron i pokrojonego pomidora. Całość chwilę poddusić. Na końcu wbić jajka, wsypać prażoną cebulkę, wymieszać i doprawić do smaku. Makaron posypać posiekanym koperkiem oraz startym serem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Di gotujeprzywiezieniem takiej ilości grzybów, że wystarcza na kilka porcji jakiegoś grzybowego dania. Mnie dziś sytuacja przymusiła do przygotowania szybkiego dania z kurkami przed wyjściem z mieszkania. Składniki : 100 g makaronu (u mnie rurki) garść małych i średnich kurek pół cebuli ok. 5 dag sera pleśniowego dwie "gałązki" natki pietruszki łyżeczka pieprzu ziołowego ze sporą ilością kminku łyżka oleju do smażenia(...)chrzęścił nam między zębami) i ewentualnie wypłukać. Kurki wrzucić na suchą patelnię i trzymać na włączonym palniku pod przykryciem aż do wyparowania z nich wody. Nastawić wodę na makaron. Gdy zawrze, posolić wodę i wrzucić makaron. Gotować al dente. Na patelnię z grzybami wlać olej i dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Całość podsmażyć. Wlać na patelnię
Weekendy w domu i ogrodziemięso wołowe (mielone) - 250 g koncentrat pomidorowy - 200 g ogórki kiszone 6 szt papryka czerwona 1 szt drobno pokrojona Dodatkowo: 3 ogórki kiszone do obsypania dania makaron Lu-bella ( wiecie jaki - nie muszę mówić ) połowę paczuszki Krok 1 Ogórki kiszone myjemy i odcinamy końcówki z obu stron, kroimy drobno. Paprykę czerwoną myjemy wycinamy nasionka i kroimy(...)smażymy mięsko wieprzowe i wołowe oczywiście zmielone.Dodajemy sosik i doprawiamy bazylią i oregano,solą i pieprzem,dolewamy wodę i dusimy do miękkości.( Koło godziny dusiłam wszystko razem) Krok 3 Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i przepłukujemy pod bieżącą wodą .Makaron dodajemy do naszego sosu i przykrywamy pokrywką, makaron spokojnie dojdzie do siebie przez jakieś 15 minut. Krok 4 Gotowe spaghetti
Różowa kuchniaochotę na coś konkretnego, a jednocześnie lekkiego? Dorwałam w tym roku pierwsze figi, więc automatycznie weszły do mojego koszyka. Od razu wiedziałam, że będzie sałatka. Dodałam do niej makaronu i sera, który sprawił, że nasyci nas ona na dłużej. Całość natomiast polałam sosem na bazie octu balsamicznego, celem nadania aromatyczności i włoskiego klimatu. Chyba nie pogardzicie takim lunchboxem(...)pracy? Składniki na 1 porcję: Garść roszponki 40g suchego makaronu świderki Malma 30g sera brie naturalnego 1/3 czerwonej papryki 1 większa figa Sos balsamiczny: 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego ½ łyżeczki miodu Ulubione zioła Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odlać i opłukać zimną wodą, aby był chłodny. Na talerzu ułożyć roszponkę, na niej ułożyć
Fabryka pomysłów