koniecznie wykorzystać bakłażana, resztę składników dobrałam do niego dość spontanicznie. Wyszedł pyszny i szybki obiad, który powstał między czasie, gdy robiłam zawijańca drożdżowego :) Składniki na 2 porcje: 200g makaronu świderki (możecie też użyć pełnoziarnistego) Kilkanaście oliwek 1 bakłażan ok. 230 g Pół białej cebuli Pół czerwonej cebuli 1 duży ząbek czosnku Puszka pomidorów w puszce 400 g mięsa(...)dodać pomidory i oliwki pokrojone w plasterki. Doprawić słodką papryką i bazylią oraz szczyptą cukru. Dusić chwilę do miękkości warzyw i mięsa oraz odparowania wody z pomidorów. Ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzony wymieszać z sosem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówposypujemy zgniecionymi w moździerzu orzechami, podsmażamy. Podlewamy szklanką wody, redukujemy do połowy i wrzucamy pomidory. Posypujemy tymiankiem. Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut w temperaturze około 180 stopni. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, cedzimy, skrapiamy oliwą. Po wyjęciu z piekarnika, wyciągamy z sosu mięso, patelnię stawiamy na ogniu. Dodajemy kilka łyżek śmietanki, ściągamy z ognia, dodajemy makaron i mieszamy
BaRepasJest niemal 22, a ja dopiero za opisywanie obiadu się biorę, a to o czymś świadczy. Także bez zbędnych wstępów będzie. Czego nam potrzeba? -250 gram makaronu pełnoziarnistego -1/3 bakłażana -6 pomidorów -oliwa -czerwona cebula -300 gram wołowiny zmielonej w domu, lub u rzeźnika na Waszych oczach -czosnek niedźwiedzi, oregano, bazylia, suszona cebula, papryka słodka, (po dużej szczypcie każdy(...)ucieramy na grubej tarce, wrzucamy do mięsa, smażymy do zredukowania płynu. Dodajemy pokrojonego ze skórą w kostkę bakłażana, wrzucamy do mięsa. Gdy bakłażan puści sok solimy. Redukujemy płyn. Makaron gotujemy w osolonej wodzie na ząb. Cedzimy, skrapiamy oliwą. Wrzucamy na patelnię z mięsem i chwytakiem mieszamy. Wykładamy na talerz, w środku robimy gniazdko i wypełniamy je serem. Smacznego
BaRepasniego lazanii po prostu nie ma :) Zresztą sama lazania dietetyczna nie jest… Sekretny składnik zaznaczony został gwiazdką na liście :) Składniki: (5-6 porcji) 12-14 płatów makaronu lasagne 500 g mięsa mielonego (np. z szynki) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku Sos boloński 520 g (np. taki ) *24 plasterki topionego sera żółtego (tostowego lub gouda) -musi to być właśnie(...)Naczynie żaroodporne posmarować masłem lub margaryną. Układać naprzemiennie 3 warstwy składające się kolejno z płatów lasagne, 1/3 farszu mięsnego, 6 plasterków sera równomiernie rozłożonego, ¼ sosu beszamelowego. Ostatnia warstwa to makaron lasagne, posmarowany pozostałym sosem beszamelowym i przykryty 6 plasterkami sera. Całość posypać delikatnie szczyptą bazylii i oregano. Zapiekać po przykryciem w piekarniku 180 stopni przez 30 min. Wyjąć i odstawić
Moja Delicjabyłam na tej pięknej wyspie, ale to danie od razu z nią mi się skojarzyło :) Jeśli lubcie szpinak i bezmięsne obiady, jest to coś dla Was :) Składniki: 250g makaronu np. kolanka 1 łyżeczka soli Sos szpinakowy: 400g mrożonego szpinaku (brykiet) 30g margaryny lub masła 2 średnie ząbki czosnku 100ml słodkiej śmietanki 100ml wody Sól Pieprz Dodatkowo: ½ szklanki wody 1 płaska(...)czym dodajemy rozmieszaną wodę z mąką i mieszamy do czasu gdy się zagotuje. Na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek i przyprawiamy całość solą i pieprzem do smaku. Pozostawiamy pod przykryciem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, do chwili gdy będzie miękki, odcedzamy i podajemy z szpinakowym sosem. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site
Smakowy Rajsuszonych pomidorów, szczypiorek, świeżą bazylię, zakończymy aromatycznym parmezanem i możemy poczuć się jak we Włoszech :) Inspirowałam się przepisem z książki What Katie Ate. Składniki ok. 300 g makaronu tagliatelle 250 g mrożonych krewetek Black Tiger 1 szklanka śmietany 18% 1/2 szklanki Cin&Cin Bianco 1 szklanka bulionu drobiowego 3 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku pęczek szczypiorku - pokrojony(...)koniec wrzucić do sosu startego parmezanu i gotować jeszcze przez 2 min. aż się rozpuści. Zmniejszyć ogień na jak najmniejszy i dodać do sosu krewetki. W między czasie ugotować makaron. Gotowy wymieszać z sosem śmietanowym. Podawać z startym parmezanem, świeżą bazylią i pieprzem
pink envelopewszystkie smaki idealnie harmonizują ze sobą, to uczta dla najbardziej wymagającego podniebienia i trudno mi stwierdzić, który sos jest lepszy, bo oba są przepyszne. Na dwie porcje: 150 g makaronu spaghetti omnomom Sos mango z krewetkami: 1 owoc mango 100 g krewetek 1/2 pomarańczy 100 g serka mascarpone 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sos groszkow - serowy(...)gładki mus (kilka kulek możemy odłożyć do dekoracji). Do masy groszkowej dodajemy serek i przyprawiamy do smaku, jednak bardzo delikatnie, masa raczej powinna przeważać słodkością serka i groszku. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i podawać z dwoma sosami
Jadło i czytadłodobrym sklepie mięsnym o zmielenie. Ja zawsze tak robię, nie kupuję gotowego mielonego. Składniki - mięso mielone z udźca indyka 60 dkg. - pomidory krojone bez skórki puszka - czosnek 3 ząbki - makaron świderki 40 dkg. ( ale możę być każdy inny jaki nam smakuje ) - domowa wegeta - kminek mielony - bazylia suszona lub świeża - śmietana 12% - mąka Wykonanie Mięso mielone podsmażam na rozgrzanej patelni teflonowej(...)sosem, mieszam, doprawiam kminkiem mielonym i bazylią. W garnuszku rozrabiam śmietanę z łyżką mąki i wodą. Mieszaninę wlawam na patelnię z sosem mięsnym i gotuję jeszcze jakieś trzy minuty. Makaron gotuję w/g przepisu na opakowaniu, odcedzam wykładam na talerze i polewam obficie sosem mięsnym. Gotowe, smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródpieczarek Olej do smażenia Przyprawa do wieprzowiny 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki 0,5 łyżeczki słodkiej papryki Kilka płatków suszonego czosnku 250 ml bulionu 200 g makaronu farfalle Mięso pokroić w kosteczkę. Przyprawić przyprawą do wieprzowiny. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę i paprykę pokroić w kosteczkę. Pieczarki w pół plasterki. W garnku(...)wrzucić mięso oraz płatki czosnku. Chwilkę podsmażyć. Następnie dodać wszystkie warzywa. Dokładnie wymieszać i zalać bulionem. Przyprawić lubczykiem i paprykami. Dusić pod przykryciem do miękkości warzyw i mięsa. Makaron ugotować w osolonej wodzie
VioletoweKucharzenieDziś coś dla miłośników szpinaku. Sos do spaghetti zrobiłam ze świeżego szpinaku. Myślę, że mrożony nie dałby takiego samego rezultatu. Polecam! Składniki: makaron spaghetti, u mnie pełnoziarnisty (porcja dla 3 osób) ok 300 g świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 1/2 cebuli 150-160 g serka mascarpone 1 pojedyncza pierś z kurczaka sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej szczypta pieprzu cayenne Sposób(...)szpinaku dodajemy usmażone mięso i serek mascarpone. Chwilę dusimy. Na koniec doprawiamy według smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i pieprzem cayenne. 4. Podajemy ze spaghetti lub dowolnym innym makaronem. Smacznego
Kuchnia domowa Anilistków bazylii sól, pieprz i słodka mielona papryka do smaku łyżka miodu 1 ząbek czosnku 0,5 szklanki wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 300 g makaronu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Filety z kurczaka umyć, pokroić w cienkie paseczki, obtoczyć mąką i lekko podsmażyć. Dodać pokrojoną w cieniutkie plasterki marchewkę, cebulę i wodę.Gdy woda odparuje, dorzucić paprykę(...)pieprz i paprykę wg własnego uznania. Podawać z makaronem ugotowanym al dente. Smacznego
Gosia gotujepuszce często bywa tak rozdrobniony, że naprawdę ciężko go dostrzec pod warstwą oleju. Do tej sałatki jednak taki pasuje, zatem polecam, bo jest znacznie tańszy. Składniki : 150 g makaronu ze szpinakiem 200 g tuńczyka w oleju 2 średnie konserwowe buraczki 4 jajka 2 kiszone ogórki 5-6 marynowanych pieczarek 1 czerwona cebula 1/2 główki dowolnej sałaty kila(...)gałązek pietruszki Sos: 3 łyżki oleju odcedzonego z tuńczyka 4 łyżki majonezu Winiary dekoracyjny 1 łyżeczka musztardy francuskiej sok z 1/2 cytryny sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron ugotowałam al dente z solą i 1 łyżką oleju, odcedziłam i lekko przestudziłam. Jajka ugotowałam na twardo, również ostudziłam obrałam, pokroiłam w plasterki. Podobnie ogórki, cebulę
Gosia gotujechoć trochę pracochłonne. Ten kto lubi poświęci tę "chwilę" na ich zrobienie, by potem cieszyć się smakiem i widokiem zadowolonych min domowników. Składniki: 600 g karczku wieprzowego 300 g makaronu 1/2 główki kapusty ( około 500 g ) 2 średnie cebule 1 łyżka smalcu 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka majeranku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku kilka gałązek(...)szczypiorku Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie. Mięso umyć pokroić w kostkę, rozgrzać patelnię dodać smalec, mięso i przyprawy, podlać 1/2 szklanki wody i dusić do miękkości około 30-35 minut. Na pięć minut przed końcem duszenia dodać cebulę. Kapustę pokroić nożem, można tez oczywiście ja zszatkować ale my wolimy jej większe kawałki, więc nóż jest ok. Wrzucić
Gosia gotujewłoskich Desing: sok z połowy cytryny 3 łyżki oliwy bazyliowej 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę sól i pieprz do samaku Sposób przygotowania: Zagotować wodę, lekko osolić i ugotować makaron al dente. Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie, lekko przestudzić i obrać ze skórki. Z podanych składników w słoiczku przygotować sos. Zamknąć i potrząsając przygotować gładką emulsję(...)półmisku położyć makaron i polać połową sosu, wymieszać. Na wierzchu ułożyć bób i rukolę. Posypać zmielonymi orzechami i polać pozostałym sosem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, bo na zimno nie smakuje już tak dobrze. Smacznego
Gosia gotujeDzisiaj zapraszam na pyszny makaron duszony z kiszon ą kapustą, karczkiem i pieczarkami. Można go zrobić również w wersji wegetariańskiej pomijajac mięso. Składniki: 300 g makarou, u mnie muszle 300 g kapusty kiszonaej 300 g pieczarek 300 g łopatki wieprzowej 1 duża cebula sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżka majeranku(...)dwie łyżki oleju, wrzucić cebulę i zeszklić, dorzucić pieczarki i również dusić do miękkości. Ugotowaną kapustę odcisnąć z wody i drobno pokroić. Mięso, pieczarki, cebulę i pokrojoną kapustę wymieszać.Makaron ugotować, odcedzić i dodać do pozostałych składników. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić wg gustu solą, pieprzem i majerankiem. . Można podawać...Smacznego
Gosia gotuje