każda kasza, ja wykorzystałam akurat tą drobną jaglaną, bo... od tygodni nie jadłam i chyba stęskniłam się za jej smakiem. ;) Feta, szpinak, cukinia, czosnek to ostatnio moje ulubione połączenie, które pasuje zarówno do kaszy, ryżu jak i makaronu. W wersji niewegetariańskiej dobrze smakuje z kawałkiem ryby czy mięsa. Nie jestem w stanie sprecyzować ilości porcji, ale myślę że trzy osoby
Kuchnia Elliełyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie 250g makaronu cannelloni 1/2 kostki sera feta do posypania olej 1. Nadzienie: na patelni podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy mięso mielone obsypane solą i pieprzem. Dorzucamy czosnek. Smażymy do zarumienienia, po czym dodajemy szpinak, pokrojony w małe kawałki ser feta i mleko. Dusimy na niewielkim ogniu, około(...)minut od momentu kiedy szpinak się rozmrozi. 2. Sos pomidorowy: na patelni podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy pomidory w puszce. Dusimy na małym ogniu około 20 minut. Dodajemy koncentrat, przyprawy do smaku, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy gaz. 3. Za pomocą małej łyżeczki nadziewamy makaron przygotowanym farszem tak by wypełniał całe rurki. Układamy je w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym
Szefowa kuchnimogłam już dłużej się opierać i musiałam w końcu zrobić zielone pesto do makaronu oczywiście. Pesto na oliwie oczywiście... i z czosnkiem, sokiem cytrynowym i orzechami. Orzechy czasem mieszam z ziarnami słonecznika jeśli mam ich za mało. Marzyłam od dawna o takich lśniących, długich wstążkach tagliatelle, wymieszanych w soczystym zielonym pesto z dużą ilością czosnku i odświeżającym sokiem z cytryny(...)pistacjowych sok z 1/2 lub 1 całej cytryny sól i pieprz do smaku Wykonanie: Nastawić posoloną wodę na makaron i ugotować go al dente, czyli nie za miękko. Do malaksera wrzucić zielone, czyli to z czego robimy pesto np.: bazylia, rukola, szpinak, roszponka itp. Dodać do malaksera również oliwę, oliwę odsączoną z sardynek i jedną całą sardynkę lub dwie
Sztuka gotowania w/g Samirytakże karczochy. Natomiast można tu oczywiście podejść do tematu kreatywnie i dokonać jakiś zmian - zamiast groszku sprawdzi się szpinak, a karczochy można zastąpić np. suszonymi pomidorami. Będzie inaczej ale też pysznie:) Makaronowa zapiekanka z tuńczykiem, groszkiem i karczochami 400 g makaronu świderki 1 duża cebula 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 1 szklanka wywaru warzywnego albo rosołku 1 szklanka mleka
Smaczny zeszytzawsze wychodzą pyszne. Uwielbiam je zarówno na słodko, jak i na słono. W postaci tradycyjnej, ale też jako roladki lub...jako makaron. Na ciepło i na zimno. Ogranicza nas tylko wyobraźnia :) Ostatnio zachciało mi się naleśników ze szpinakiem i łososiem. Początkowo szpinak miał być nadzieniem do naleśnika, ale w trakcie gotowania zmienilam koncepcję i wrzuciłam go do naleśnikowego ciasta
Zawsze głodna!Gołąbki z suszonymi grzybami to pomysł na wegeteriańskie gołąbki z grzybami. To dość pracochłonne danie niemniej jednak gdy robię gołąbki przypomina mi się dzieciństwo, jak mama
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!takie duże makaronowe muszle czymś nadziewane i zapiekane. Jeszcze nie mam na nie pomysłu, ale coś mi podpowiada, że pierwsze skrzypce może grać szpinak z twarogiem. Pomyślimy, zobaczymy… A tymczasem wróćmy do obecnego przepisu. PRZEPIS NA MAKARON Z PIECZARKAMI I SOSEM GORGONZOLA Makaron z pieczarkami i sosem gorgonzola – składniki: Na około 5-6 porcji: 400 g makaronu tagliatelle
Marder&Marder Manufactureprowansalskich, sól, pieprz. Sos: 50 dag przecieru pomidorowego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka cukru. Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy pokrojone w drobną kosteczkę szalotki. Gdy się ładnie zeszklą dodajemy szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Fetę kruszymy, pół mozarelli ucieramy na tarce. Mieszamy w osobnej miseczce za pomocą widelca z jogurtem
Pobite gary BarbaryRamen to japoński makaron, który podaje się z mocno esencjonalnym wywarem rybnym, mięsno- warzywnym lub wegetariańskim. Jest to jedna z lepszych zup jaką miałam okazję jeść. Na blogu są już dwa przepisy na zupę ale ten jest znacznie inny. Przede wszystkim ugotowałam zupę na wywarze z kości perliczki z dużą ilością różnych warzyw i przypraw, w tym topinamburu(...)łyżeczce sosu ostrygowego, smażone na dużym ogniu do zarumienienia makaron Ramen przygotowany według przepisu na opakowaniu (ja użyłam makaronu z tapioki) grzyby shitake, moczymy i postępujemy tak samo jak z pieczarkami jajka ugotowane na twardo lub z odrobinę płynnym żółtkiem świeży szpinak - kilka liści cebula dymka płaty wodorostów nori- wymoczone przez kilka sekund w wodzie i pokrojone w paski Wszystkie
Mango Papajaosolonej wodzie – pokroić w kostkę. makaron 1/2 opakowania ugotować w osolonej wodzie 1 opakowanie serka mascarpone 250 g Przygotowanie Pierwsze zaczynamy od ugotowania makaronu ,jak mamy gotowe przekładamy makaron do garnka dodajemy serek mscarpone i z nim mieszamy na malutkim ogniu aż się roztopi i zdejmujemy ‚. A teraz następne składniki mięso ,pieczarki ,szpinak wymieszać lekko .Na koniec dodać pomidorki
Moje WyrobySałatka z makaronem orzo czyli potocznie mówiąc sałatka z makaronem w kształcie ryżu, jest idealna na przyjęcie rodzinne czy grilla. Swoim wyglądem i smakiem zachwyci wszystkich. Uwielbiam sałatkę posypaną dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu i natką pietruszki. Pamiętajcie, aby majonez dodać dopiero przed podaniem, by nie wchłonął się w makaron 🙂 Jeśli lubicie łatwe sałatki, sałatka z makaronem orzo z kurczakiem(...)wracać. Spróbujcie, smacznego! Zobaczcie przepisy na inne sałatki: Sałatka z kalafiorem Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem Sałatka ze szpinakiem, gorgonzolą i granatem Sałatka z pieczoną marchewką, granatem i serem feta Sałatka z pieczarkami marynowanymi Przepis na sałatkę z makaronem orzo z kurczakiem Drukuj przepis Porcji: 8-10 Czas gotowania: 30 minut Składniki 250 g makaronu orzo 2 piersi
Kuchnia BazyliiPaccheri with meat. Paccheri - neapolitański makaron w kształcie dużych krótkich rur. Nadziewać można tym co tylko sobie wymarzymy - serem, tuńczykiem, mięsem, szpinakiem. Stanowi doskonałą przekąskę, tak na gorąco jak i na zimno. Składniki: 10 szt. paccheri 15 dag mięso mielone 5 dag ser żółty mozzarella 1 cebulka 1 łyżka śmietana 18% 1 żółtko 1 ząbek czosnku oregano papryka ostra sól(...)pieprz Panierunek: 1 jajko bułka tarta frytura do smażenia Wykonanie: Paccheri ugotować al dente, w osolonej wodzie. Zahartować . Mięso, ser i pozostałe składniki wymieszać. Powstałą masą nadziewać makaron. Panierować w bułce, jajku, bułce. Smażyć we frytkownicy ew. na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Bardzo dobrze smakuje z sosem czosnkowym
Kulinarny karnet ChristopheraMakaron z warzywami zawsze smakuje dobrze. Ja go urozmaiciłam kolorowymi świderkami (gotowe kupiłam w sklepie, zabarwione na czerwono dzięki suszonym pomidorom i na zielono dzięki szpinakowi). Warzywa dusiły się w ziołach i czosnku, zaś całość smaku podkreślił tarty parmezan wymieszany z jogurtem naturalnym. Nic dodać nic ująć. Składniki: niecałe 2 szklanki kolorowego makaronu świderki 2 ząbki czosnku szklanka pokrojonej
Zasmakuj Kuchniduży słoik domowego przecieru pomidorowego (900ml) 2-3 łyżki suszonych płatków papryki sól, czarny pieprz, oregano, tymianek, rozmaryn, cynamon, kmin rzymski mielony, słodka i ostra papryka Sposób przygotowania Makaron gotujemy al. dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i przykrywamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę pomidorową i szklimy na niej posiekaną w małą kostkę cebulę z dodatkiem przeciśniętego czosnku. Dodajemy mięso(...)około 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie doprawiamy do smaku oregano, tymiankiem, rozmarynem, paprykami, cynamonem, mielonym kminem oraz solą i pieprzem. Makaron wykładamy na ciepłe talerze i polewamy pośrodku sosem, Dekorujemy rukolą/młodym szpinakiem. Czas przygotowania: 35’ Trudność: łatwe Ilość porcji
Pyry na Gazsumie to zawsze :D Miłego dnia :) Cukiniowe gofry z kremowym serkiem, szynką szwajcarską, szpinakiem i pomidorem Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem i fetą Curry z ciecierzycy i kalafiora z pure dyniowym, ryż jaśminowy Makaron noodle z masłem orzechowym, marchewką i brokułem Pierś z kurczaka pieczona z karmelizowaną cebulką i camembertem, kasza bulgur i brokuły
More food, love and dreams