się takimi śniadaniami i obiadami. W ekstremalnych sytuacjach posiłkuję się waflami ryżowymi, serkiem wiejskim czy też szybką owsianką z suszonymi owocami. Makaron z tuńczykiem - szybki i prosty, zostałam zainspirowana przez koleżankę z pracy ;) Składniki (około 3 porcje): puszka pomidorów puszka tuńczyka we własnym sosie lub wodzie puszka groszku (ważne, żeby nie było w składzie cukru) puszka kukurydzy (ważne
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpostanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Przepis na 2 porcje (ja ugotowałam do sosu 1,5 szklanki makaronu- mierzone na sucho). Składniki: 2 łyżki oliwy 1 duża czerwona papryka 0,5 cebuli 2 ząbki czosnku 2 suszone pomidory 1 mini papryczka chili (jeśli macie te standardowe, dodajcie 1/3) 3/4 szklanki przecieru pomidorowego sól (u mnie himalajska), słodka papryka
kuchnia do kwadratujest ktoś, kto nie lubi brukselki???!!! ;) 4 porcje: * pierś z indyka- 200 g * brukselka- 200 g * makaron- 100 g * pomidory koktajlowe- około 10 szt. * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * bulion warzywny- 800 ml (lub gorąca woda+3 łyżki suszonej włoszczyzny) * wino białe półsłodkie- 150 ml * olej ryżowy- 2 łyżki * sól, pieprz, papryka słodka- do smaku * masło(...)doprawić. Na dużej patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać sprasowany czosnek wraz z mięsnymi kulkami i lekko podsmażyć. Wlać gorący bulion, doprowadzić do wrzenia, wrzucić brukselkę oraz makaron i gotować pod przykryciem. 5 minut przed zaleconym na opakowaniu czasem ugotowania się makaronu wlać wino, dodać masło, pomidorki koktajlowe, i bez przykrycia 'smażyć' do momentu odparowania płynu, jednak zostawiając odrobinę
Kraina Miodem Płynącaktórej zawdzięcza swój piękny kolor i delikatny smak. Makaron taki jest świetną alternatywą nie tylko dla osób stosujących dietę bezglutenową , ale również dla tych, którzy chcą zrzucić kilka kilogramów . Makaron bezglutenowy spaghetti Sam Mills nabyłam w supermarkecie on-line Frisco.pl . W poniższym przepisie użyłam białej mąki i bułki tartej, ale dla osób na diecie bezglutenowej podaję informacje czym można składniki(...)puszka pomidorów (400 g) 1 mały sok z pomidorów (330 ml) 2 ząbki czosnku garść świeżej bazylii (można zastąpić łyżeczką suszonej) 1/2 garści świeżego oregano (można zastąpić łyżeczką suszonego) 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, chilli Pozostałe: 500 g makaronu bezglutenowego spaghetti Sam Mills liście bazylii do dekoracji WYKONANIE Pulpeciki: Mięso mielone przełożyć
Passions hobbies lifeSpaghetti bolognese wg Jamiego Olivera Składniki (3 porcje): - 250 g makaronu spaghetti - 50 g parmezanu - 1 plaster wędzonego boczku - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 marchewka - 1 łodyga selera naciowego - oliwa z oliwek/olej rzepakowy - 1 łyżeczka suszonego oregano - bazylia* - 250 g mielonego mięsa** - 400 g krojonych pomidorów np. z puszki - sól, pieprz do smaku Na rozgrzanej oliwie podsmaż(...)bardzo się zredukuje dodaj trochę wody. Ugotuj makaron zgodnie z opakowaniem (koniecznie al dente). Zdejmij sos z ognia, a parmezan zetrzyj na tarce. Połowę sera dodaj do sosu. Porwij listki bazylii i dodaj do sosu, ale kilka mniejszych zostaw do podania. Pomieszaj i dopraw w miarę potrzeby. Dodaj ugotowany makaron, podgrzej w miarę potrzeby i wymieszaj. Przełóż na talerze, skrop
Corner With Recipesnadawać do przekąsek i wszelkiego pieczywa oraz sera. Sprawdzi się równie dobrze jako pomidorowe pesto do makaronów. :) Bez problemu znajdziecie w internecie mnóstwo przepisów na pomidorowe pesto. Ten przepis jest jednak zupełnie inny. Po pierwsze większość pesto robi się z suszonych pomidorów (jest szybsze i łatwiejsze do wykonania). Spotkać też można bardziej ambitne przepisy, na pesto ze świeżych pomidorów
Garniec Magaliemogą być w innym kolorze) 2 puszki pomidorów 1 duża, kwaśna śmietana 18% 3 ząbki czosnku kilka liści świeżej bazylii i oregano (jeżeli nie macie, to może być suszone) 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego do smaku sól, pieprz, zioła prowansalskie 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej + 1/2 szklanki wody 400 g makaronu wstążki WYKONANIE Cebulę umyć, obrać i pokroić w kostkę(...)kostkę (usuwając z papryki gniazda nasienne), dodać do mięsa i zostawić na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie robimy sos. Do misy blendera wlać pomidory w puszce, dodać śmietanę, czosnek, liście bazylii i oregano, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i dużą ilość ziół prowansalskich. Do szklanki napełnionej do połowy wodą dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze rozmieszać
Passions hobbies lifemozzarelli z bloku szczypta chili suszonej w płatkach szczypta pomidorów suszonych sól pieprz 1 pomidor oregano Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć posiekaną cebulkę i czosnek, dodać mięso, przysmażyć mieszając i rozdrabniając mięso. Dodać przyprawy i sok pomidorowy, pogotować ok 5 min. Ugotowany makaron wymieszać z sosem, przełożyć do naczynia do zapiekania. Śmietanę wymieszać z jajkami i przyprawami
Gotowanie jest łatwemakaron rureczki długie 1 op 1 jajko na sos boloński 600 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów całych 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy Pfeffer Gold - SKWORCU w składzie (cebula płatek, pieprz czarny, sól, kminek, papryka, czarnuszka, imbir, kolendra, lubczyk, pieprz cayenne, pasternak) 3/4 szkl rosołu lub wody kilka suszonych grzybków sól(...)cebulki sól pieprz imbir 500 ml mleka 3 łyżki mąki 1 jajko Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, przepłukać zimną wodą. Pozostawić na durszlaku. Mięso przysmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, podlać odrobiną rosołu lub wody i dusić ok pół godziny. Dodać przyprawy, resztę rosołu, pomidory i grzybki, gotować jeszcze ok 30 min. Przygotować beszamel. W rondlu rozpuścić masło
Gotowanie jest łatwemięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 2 większe cebule, 5-6 ząbków czosnku, świeża bazylia ( lub suszona), 2 łyżeczki oregano, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 3-4 łyżki oleju lub oliwy, 1 puszka pomidorów ( pokrojonych), 0,5l przecieru pomidorowego, sól, pieprz, 0,5 kg makaronu spaghetti, ser corregio Wykonanie: Na rozgrzanym oleju/oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek
Passion of CookingSkładniki możecie oczywiście zmodyfikować według własnych upodobań. Makaron z kurkami w sosie śmietanowym Składniki: 250-300 g makaronu tagiatelle 150-200 g kurek 70 g sera koziego ½ papryczki chili 200 g boczku w plastrach 1 mała czerwona cebula około 5 suszonych pomidorów 1 ząbek czosnku 40 g startego parmezanu 2 garści rukoli 250 ml śmietany 2 jajka sól, pieprz(...)oraz czosnek, dodajemy kurki i nadal smażymy. Dodajemy następnie pokrojone w kostkę suszone pomidorki oraz chili. Smażymy około 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Na końcu dorzucamy pokrojony w małe kawałeczki ser kozi oraz wcześniej podsmażony boczek. Smażymy chwile aby ser się lekko rozpuścił. Makaron gotujemy al. dente w osolonej wodzie. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem
Mania GotowaniaDrodzy, jeśli nie macie pomysłu na pyszny obiad lub wyborną kolację, to ja przychodzę Wam z pomocą!:) Makaron Conchiglioni, czyli dorodne makaronowe muszle wypełnione najlepszym serowym nadzieniem: mozzarellą, mascarpone i camembertem. Cudowny, śmietankowy smak połączyłam z soczystym, pomidorowym sosem i całość zapiekłam w piekarniku. Danie wyszło przepyszne, nie dość, że cieszy oczy, to jeszcze wykwintnie smakuje. Bardzo polecam!SKŁADNIKI(...)serka mascarpone2 kulki mozzarelli170 g sera camembertsólSKŁADNIKI na sos pomidorowy:1 puszka pomidorów w kawałkach2 ząbki czosnku0,5 cebuli5 łyżek oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki soli (lub więcej wg uznania)2 łyżeczki brązowego cukru 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu1 łyżeczko suszonej bazyliiWYKONANIE:MAKARONOWE MUSZLE: Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente. Odcedź.Mozzarellę poszarp na małe kawałeczki, camembert pokrój
Słodko-Słony Świat Ilonypomidorach przygotowuje bardzo często z kilku powodów: przede wszystkim jest pyszny, szybki w przygotowaniu i łatwy :) Najczęściej w towarzystwie makaronu. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 puszka pomidorów 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku bazylia i oregano (najlepiej świeże) kilka suszonych pomidorów (opcjonalnie) sól, pieprz, tymianek, cukier- po szczypcie odrobina tłuszczu Wykonanie: Pierś umyć, oczyścić i lekko natrzeć solą, pieprzem
Tradycyjna KuchniaDzisiejsza propozycja to pstrąg łososiowy z pomidorowym pesto. Pesto przygotowywałam już jakiś czas temu: TUTAJ . Dodaję ją do makaronów lub na kanapki. Sprawdziła się także w połączeniu z rybą. :-) 1 duży filet z pstrąga łososiowego 1/2 cytryny 10 suszonych pomidorów z oleju 10 orzechów, u mnie nerkowca 5 listków świeżej bazylii 1 duży ząbek czosnku lub 2 małe szczypta
Szefowa kuchni