Składniki: 8 płatów makaronu do lasagne; Białe części 2 dużych porów; 100 g suchej, czerwonej soczewicy; Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g); 2 łyżki koncentratu pomidorowego; 1 łyżeczka suszonego oregano; 2 łyżki oleju; 1 ząbek czosnku; 100 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 100 g serka topionego, śmietankowego; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Pomidory wraz z zalewą przelać do miseczki. Doprawić(...)czosnek, sól i pieprz do smaku, wlać 125 ml zimnej wody i gotować kolejne 5 minut. Naczynie żaroodporne wysmarować cienką warstwą oleju i układać w nim kolejno: 2 płaty makaronu lasagne, 1/4 farszu z soczewicy i porów, 1/4 pomidorów i tak do wyczerpania składników. Na górze lasagne powinien znaleźć się farsz przykryty pomidorami, a nie makaron. Wierzch lasagne posmarować sosem
Gospodyni Miejskaimbiru 1 papryczka chilli 15 g suszonych grzybków shiitake 1 mała cebulka szczypior 1 ząbek czosnku 2 duże pomidory bez skórki 100g noodli 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki oleju arachidowego 1. Grzyby shiitake zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny. Ja dodałam tyle wody, żeby później ugotować w niej makaron :) Makaron przygotowujemy o minutę krócej, niż
Tajskie smakiPyszne danie, smaki super się ze sobą łączą. Można podać to danie z ziemniakami, makaronem lub ryżem. Zdjąć skórę z pałek, wyciąć kości. Lekko rozbić, doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Obsypać suszonym oregano. Na każdym płacie mięsa położyć kawałek mozzarelli i suszony pomidorek. Zawinąć w rulonik i obwinąć kawałkiem szynki parmeńskiej. Na patelni rozgrzać olej(...)położyć roladki, lekko obsmażyć ze wszystkich stron. Dodać pokrojone na cztery części pieczarki i chwilkę smażyć. Wlać pomidory z puszki dodać suszoną bazylię. Dodać tyle wody, żeby roladki były przykryte do 3/4 wysokości. Doprawić do smaku solą. Gotować na małym ogniu około 30 minut. Sprawdzić czy wystarczająco miękkie. Można wlać trochę śmietany, ale nie jest to konieczne. Pycha, polecam
Kuchnia Pokoleńoliwek lub miksu tłuszczów *pomidorowy sos Pesto z suszonymi pomidorami, bazylią, orzechami nerkowca, serem Grana Padano i Pecorino Przygotowanie: Ser koryciński (z dodatkami lub bez) trzemy na tarce na grubych oczkach – na tą porcję około 3 1/2 łyżki startego sera. Na patelni podsmażamy pokrojoną czerwoną cebulę. Dodajemy ugotowany gorący (!) makaron spaghetti, 2 łyżki pesto rosso i starty
Słodkie okruszkikolację na gorąco. Robię ją od lat :)Składniki:opakowanie makaronu lasagne1 kg mięsa mielonego (u mnie wołowe)1 słoiczek przecieru pomidorowego1 puszka pomidorów20 dag żółtego sera w plastrach albo tartego (u mnie w plastrach)30 dag pieczarek2 cebule2 ząbki czosnkusól, pieprz1 litr wody suszone oregano, suszona bazyliaprzyprawa chili natka pietruszki i świeża bazylia do dekoracji.olej do smażenia2 czubate(...)mięso mielone. Zalewamy wodą i dodajemy pokrojone pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, chili oraz suszonymi ziołami i wszystko gotujemy około 15 minut. Po tym czasie robimy zaklepkę z mąki i wlewamy do gotującego się sosu. Gotujemy nadal przez 10 minut. Do naczynia żaroodpornego układamy pierwszą warstwę surowego makaronu (na styk), wylewamy 1 warstwę sosu
Bon Appetit MałgorzatyDziś tak po prostu: Lasagne bolognese SKŁADNIKI: 200 g makaronu lasagne (bez wcześniejszego gotowania) 500 mięsa mielonego ( wieprzowo- wołowego) 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 marchewka puszka pomidorów krojonych 100 g oliwy z oliwek sól, pieprz, suszone oregano , bazylia suszona, papryczka chilli Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 500 ml mleka tarty(...)Dodajemy pomidory i startą na dużych oczkach marchewkę. Doprawiamy solą,pieprzem, papryczką, oregano, bazylią. Rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Płaty lasagn e układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą, na makaron kładziemy trochę sera, potem
MarciochaKucharzymiesiącu :) Przepis z opakowania makaronu uprościłam, jak umiałam. Składniki: - 1 opakowania makaronu (20 dkg), - 2 opakowania mrożonego szpinaku, - 2 duże pomidory, - oliwa, - 30 dkg sera żółtego (może też być pleśniowy, biały - według upodobań i możliwości), - 6 ząbki czosnku, - przyprawy: sól, pieprz, papryka suszona, a do sosu dodatkowo szczypta tymianku, bazylii i oregano. Przygotowanie: 1. szpinak smażymy(...)czosnku, soli, pieprzu, papryki suszonej aż będzie miękką, lekko wilgotną masą. Pod koniec dodajemy połowę sera (startego). 2. Sos z pomidorów uzyskujemy obierając pomidory (wcześniej sparzone wrzątkiem), krojąc je drobną i smażąc na oliwie z pozostałym czosnkiem i przyprawami (tymianek, bazylia, oregano, sól, pieprz, papryka) dopóki nie rozpadną. Wtedy sos z grudkami pomidorów blendujemy lub przecieramy na sitku
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisycukinia, szpinak, suszone pomidory w zalewie z kaparami i pokrojony w kosteczkę ser bałkański oraz sos winegret. Opcja druga była lunchem z przyjaciółką – oprócz zielonej bazy, suszonych pomidorów z zalewy i kaparów dodałam ugotowane wcześniej tortellini z trzema serami, a do ozdoby i pochrupania – chipsy z parmezanu i cheddara. Łatwo je zrobić. Zetrzyjcie sery na tarce o drobnych(...)prosta, pyszna i szybka. I okrutnie zielona. Wersja bez makaronu będzie idealna dla tych z Was , którzy są na diecie bez węglowodanów. I pierwsza i druga opcja jest pyszna. SKŁADNIKI mała młoda cukinia, ok. 350g 3-4 garści młodego szpinaku 100g ugotowanych tortellini /sera bałkańskiego (ewentualnie feta) 8 pomidorów suszonych kilka kaparów 3 łyżki startego cheddara 3 łyżki startego
Karo in the Kitchenprosty w wykonaniu , a smak delikatny. Duża ilość parmezanu podkręci jego smak. Składniki makaron forma kokardki – ile chcesz dynia pierzasta ile chcesz puree z dyni , około 3 łyżek (przepis znajdziesz W TYM MIEJSCU ) zielona papryka ok. 2 sztuki pomidory malinowe,dowolna ilość naturalna przyprawa- suszone zioła +kurkuma- około 1 płaska łyżeczka świeże zioła – szałwia, tymianek,rozmaryn- w sumie(...)kokardki al dente. Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju kokosowego. Wsyp dynię pierzastą pokrojona w kostkę. Dodaj przypraw, ziół. Podsmaż. Dodaj paprykę i pomidory . Przykryj pokrywką, duś. Kiedy pomidory się rozpadną dodaj puree z dyni. Duś. Makaron wymieszaj z gotowym gęstm dyniowym sosem. Formę dużą, prostokątną nasmaruj oliwą z oliwek i wyłóż makaron. Posyp gęsto parmezanem. Zapiekaj do pół godziny
Z Kuchni Do Kuchniposiekaną papryczkę chilli. Opcjonalnie, jeśli lubicie, możecie również użyć pomidorów suszonych pokrojonych w paseczki (ilość wg uznania, kilka sztuk). W osobnym garnuszku podgrzewamy śmietanę i pokruszony lazur, aż ser się rozpuści i masa zacznie bulgotać. Gorącą śmietanę z lazurem przekładamy do składników na patelnię, a następnie dodajemy makaron, całość mieszamy i gotujemy przez chwilę na wolnym ogniu. Penne
Taste Of My Daypulpeciki z makaronem razowym ugotowanym al dente. :) "Mówię" wam pycha ! SKŁADNIKI NA 3-4 PORCJE: Pulpeciki: mięso mielone drobiowe ok. 400 gram czosnek 2 ząbki cebula 1/2 szt. natka pietruszki suszona 2 łyżki sól 1 łyżeczka pieprz świeżo mielony 1/3 łyżeczki żółtko z jednego jaja bułka tarta 2 łyżki olej z pestek winogron 2 łyżki Sos: pomidory w puszce(...)duża szt. bazylia 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki kucharek 1 łyżeczka lub do smaku przecier pomidorowy 2 łyżeczki cukier 1/2 łyżeczki pieprz do smaku Dodatkowo: makaron razowy 1 op. natka pietruszki ok. 2 łyżek ( posiekana ) METODA: Pulpety: Mięso mielone wymieszać z solą, żółtkiem, pieprzem, natką pietruszki, bułką tartą oraz startą cebulą i czosnkiem na tartce
Kuchnia Paulettesłyżeczki pieprzu 2-3 ząbki czosnku lub płaska łyżeczka suszonego garść liści bazylii 3 łyżki oliwy (użyłam mniej świeżej bazylii, bo wykorzystałam domowej roboty bazyliową oliwę, tu znajdziecie przepis ) w oryginalnym przepisie jest również łyżeczka papryki, ale ja nie lubię jej połączenia z pomidorami na każde 100 g makaronu 100 ml wody +-100 ml w zależności od tego
greenscarfpłatków drożdżowych nieaktywnych, a kurczaka zastąpić ugotowaną cieciorką. Składniki na 6 porcji: Na pesto: 75g suszonych pomidorów 35g orzechów włoskich 12 listków bazylii 3 ząbki czosnku ½-1 papryczka chili 50-60 ml oliwy z oliwek 15g parmezanu lub grana padano Na makaron: 500g makaronu pełnoziarnistego (u mnie penne) 800g piersi z kurczaka 1 łyżka oliwy z oliwek sól
Fabryka pomysłówpodwójnej ilości składników i przechować na dzień następny, ewentualnie zaprosić na taki sos z makaronem przyjaciół, szybciej zniknie :)Składniki: 2 średnie cebule 4-5 ząbków czosnku puszka pomidorów bez skóry ok.400 g 4-5 łyżek oliwy 10 łyżek gęstego przecieru pomidorowego łyżeczka suszonego oregano, listek laurowy łyżka posiekanej świeżej bazylii pieprz mielony prawdziwy i ziołowy sól, cukier do smaku(...)pomidory z puszki -mieszamy i gotujemy na "wolnym" ogniu Dokładamy ziołowe składniki , liść , koncentrat pomidorowy i gotujemy na bardzo małym ogniu Gotowanie trwa około 30 - 40 min. często mieszamy, nie dopuszczamy do przypalenia, sos powinien być gęsty Z ugotowanego sosu wyjąć listek , doprawić solą , (ewentualnie cytryną) i cukrem, zmiksować Przelać ( nadmiar ) do słoika i używać do makaronów
Proste Potrawypuszka całych pomidorów wraz z zalewą (waga 400 g); 250 g makaronu Rigatoni; 200 g sera ricotta; 350 g startej mozzarelli; 1/4 szklanki startego parmezanu; 1 jajo; 1 pęczek natki pietruszki; 1 łyżka oleju; 2 ząbki czosnku; 1 średnia cebula; 1 łyżeczka suszonego oregano; 1 łyżeczka suszonej bazylii; 1/4 łyżeczki płatków chili; Sól; Pieprz. 1 szklanka(...)wytopionego podczas smażenia tłuszczu. Pozostawić jedynie około 1 łyżki dla zapewnienia smaku sosu i soczystości mięsa. Następnie na patelnię z podsmażonym mięsem wlać przecier pomidorowy. Dodać pomidory z puszki wraz z zalewą. Przyprawić suszonym oregano (1 łyżeczka), bazylią (1 łyżeczka), płatkami chili (1/4 łyżeczki) oraz solą i pieprzem do smaku. Sos gotować na małym ogniu, od czasu do czasu
Gospodyni Miejska