słupki. Opcjonalnie zawsze możecie zetrzeć cukinię na zwykłej tarce na cienkie paski, chociaż nie będzie to wtedy wyglądało jak spaghetti… ale nadal będzie pysznie smakowało Składniki: Makaron: 1 duża cukinia 1 łyżeczka soli Sos: 2 papryki czerwone 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju Dodatkowo: 1/2 szklanki ugotowanej cieciorki 1-2 łyżeczki oleju 1/4 łyżeczki mielonej papryki słodkiej szczypta(...)mieloną, kumin i mieszamy. Smażymy aż ziarenka się złociście zarumienią. Na talerzu układamy cukinię, polewamy sosem z papryki pieczonej i posypujemy pieczoną ciecierzycą. Gotowe! Smacznego! Artykuł Makaron z cukinii – spaghetti w sosie z pieczonej papryki pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.pludział w konkursie kulinarnym LubelLOVE inspiracje dla blogerów. #lubelloveinspiracje #lubella Zapraszam! Składniki: 2 szklanki makaronu, u mnie MINI makaron 5 warzyw, Lubella 1 cukinia 1 bakłażan 1/2 czerwonej papryki 1/2 cebuli oliwa Składniki na sos jogurtowo-jajeczny: 180 g jogurtu naturalnego 2 jajka 10 listków bazylii garść koperku garść natki pietruszki sól pieprz papryka słodka papryka ostra(...)ostrą, dodać posiekane zioła. Na patelni rozgrzać oliwę i łyżkę masła, dodać cebulę, kiedy się zeszkli dodać paprykę, bakłażana i cukinię. Smażyć ok 10 minut. Warzywa wymieszać z makaronem i sosem jogurtowo-jajecznym. Delikatnie przełożyć do papilotek. Na każdą "babeczkę" ułożyć plasterek mozarelli. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20 minut. Makaron z warzywami można oczywiście upiec
Trufelkowotrzeba z nim robić, żeby od razu zjeść, świetnie odnalazło się w super szybkim spaghetti z tym tofu właśnie. Wystarczy w czasie gotowania wody na makaron zacząć robić ekspresowy i przepyszny sos z soku pomidorowego (by biedronka, najsmaczniejszy sok pomidorowy jak dla mnie) czyli: - wlać karton soku do głębokiej patelni, postawić na średnim ogniu, dosypać trochę pieprzu, wycisnąć ząbek czosnku(...)mięknie, rozpada się i świetnie zagęszcza sos, jednak tym razem dodatkiem białkowym miało być tofu), - na koniec dodać łyżkę oleju kokosowego albo oliwy z oliwek i sos gotowy. Kiedy makaron już ugotowany, wystarczy pokrojone wcześniej w kostkę tofu dodać do sosu i lekko przemieszać, całość dopełnić świeżymi listkami bazylii i mamy naprawdę dobre, lekkie danie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEDzisiaj "Światowy Dzień Makaronu", z tej okazji przygotowałam szybki, pyszny makaron z kurczakiem i sosem Alfredo. Danie popularne, mało składnikowe, a sos jest na tyle pyszny że można go zjeść z samym makaronem bez żadnych mięsnych czy warzywnych dodatków. Sos Alfredo to połączenie masła, śmietany i parmezanu. Klasyka. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniktego przepisu wyszły 2 naczynia żaroodporne średniej wielkości. Makaronowa zapiekanka SKŁADNIKI: makaron rurki -500 g olej -3 łyżki kiełbasa cienka -1 pętko pieczarki -1/2 kg cebula -3 szt ser żółty -100 g jajka szt 4 oregano -1 łyżka tłuszcz sól i pieprz SOS POMIDOROWY koncentrat pomidorowy- 1,5 słoiczka kostka drobiowa -1 szt ser żółty starty(...)żółty zetrzeć na tarce o dużych otworach. SOS POMIDOROWY Do gorącej wody dodać kostkę drobiową, koncentrat pomidorowy i starty ser, dobrze wymieszać. Wszystkie składniki wymieszać z makaronem i sosem pomidorowym. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzać do 180 stop. zapiekać do rozpuszczenia się sera. Podawać zaraz po przygotowaniu. Jak ktoś lubi można polać zapiekankę
Kuchnia Danusipietruszki pół opakowania makaronu penne olej do podsmażenia przyprawy: sól czosnkowa , pieprz, słodka papryka , czy też inne ulubione przyprawy do podsmażenia kurczaka 1/4 szklanki sosu sojowego Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu aldente. Po ugotowaniu odcedzamy , zostawiając przy tym 1/4 szklanki wody spod makaronu. Filety z kurczaka kroimy w grubszą kostkę, przyprawiamy go przyprawami(...)zalewamy 1/4 szklanki sosu sojowego. Odstawiamy na parę minut , w tym czasie przygotowujemy pesto. Na patelni wok podsmażamy na odrobinie tłuszczu fileta z kurczaka , po usmażeniu przekładamy go na ręcznik jednorazowy , w ten sposób pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu ze smażenia. Na woka przekładamy makaron , dodajemy pesto z pietruszki , wodę spod makaronu i wszystko lekko podsmażamy , cały czas mieszając
Aromatyczne Podróżesię jako dressing do sałatki lub dip do przegryzek (słupków warzyw, nachos, tortilla chips). Niesamowicie smakuje rozlany na lekko poduszonym brokule, kalafiorze, brukselkach, itp. Służy jako cudownie pyszny sos do makaronu, pizzy, kaszy. Gdy mam go w lodówce, nigdy nie brak mi pomysłów na obiad. On podpowiada, z czym go przyrządzić, on w mojej kuchni rządzi! Wystarczy ugotować jedno warzywo(...)dzieci, czyli mojej osobie. Czasem zdarza się dzień, w który jestem w stanie wygospodarować jedynie 5 minut na przygotowanie obiadu. Wtedy wrzucam warzywo, makaron albo kaszę do gotującej się wody. Po lekkim przestudzeniu polewam gotowym sosem i danie gotowe, dzieci i matka szczęśliwi. Składniki na 330 ml sosu: 3/4 szklanki nerkowców, 1/2 szklanki migdałów, 200 ml wody (lub więcej
Jeść, by żyć w zdrowiuząbki czosnku 5 cm kawałek świeżego imbiru 2 garści orzechów nerkowca, uprażonych na suchej patelni 2 łyżki sosu chili 1 łyżka sosu rybnego 3 łyżki sosu sojowego olej do smażenia około 200 g makaronu do dań z woka Przygotowanie: Oczyszczoną wołowinę kroimy w cienkie plasterki w poprzek włókien mięsa. Paprykę oczyszczamy, kroimy w podłużne paski. Obieramy marchewki i imbir(...)można smażyć mięsa zbyt długo, bo zrobi się twarde. Odkładamy je na talerz. Na patelnię wrzucamy marchewkę, imbir i cebulki, smażymy przez około przez 2-3 minuty. Dodajemy makaron, mięso, sos rybny, sojowy, chili, mieszamy i chwilę podgrzewamy. Na koniec dodajemy orzechy i posiekany szczypiorek z dymki. Nakładamy na talerze i podajemy
Smakowity Blog Kulinarnyłyżki przecieru pomidorowego2 łyżki startego żółtego sera1 łyżeczka oregano (suszone)1 łyżeczka bazylii (otarta)Sól, pieprz do smakuOlej do smażeniaPrzepis:Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. W tym czasie przygotowujemy sos:1. Cebulę oraz pieczarki obieramy i kroimy w drobną kostkę. 2. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę oraz pieczarki.3(...)minut. 4. Dodajemy na patelnię krojone pomidory i koncentrat. Całość często mieszamy i trzymamy na średnim ogniu ok. 10 minut.5. Do sosu dodajemy ulubione przyprawy i doprawiamy go do smaku. 6. Po odcedzeniu makaronu nakładamy go na talerz, wierzch posypujemy oregano i bazylią.7. Na tak przygotowany makaron nakładamy sos.8. Wierzch posypujemy startym żółtym serem
Emcia Pichcipozorom nie jest słodki, tylko lekko kakaowy w smaku :) Aby całe danie było jeszcze bardziej sycące to dodałam do niego sos twarogowy przygotowany ze zmiksowanego twarogu i jogurtu naturalnego. Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu czekoladowego 1 kostka twarogu (250 g) 2-3 łyżki jogurtu naturalnego cukier do smaku 2 garście mrożonych truskawek 1 garść malin kilka(...)małe kawałki, dodać jogurt oraz 1 łyżkę cukru, a na sam koniec zmiksować. Jeśli masa twarogowa będzie zbyt gęsta to należy dodać odrobinę jogurtu naturalnego. Oba sosy posmakować i ewentualnie dosłodzić. Makaron ugotować we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić. Na talerze wyłożyć sos twarogowy i sosu truskawkowego ( odrobinę sosów pozostawić do dekoracji!) . Następnie dodać makaron
Ugotowaćteż pieczonego kalafiora z sosem romesco. Czas : 35 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2 Składniki: Kalafior – mała główka 1-2 opakowania makaronu spaghetti Tarty parmezan Siekana bazylia lub pietruszka do posypania Sól i pieprz Sos pomidorowy 400 ml passaty pomidorowej Pół główki cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka masla Liść laurowy Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj w garnku(...)ponownie wodę, w której blanszowany był kalafior, włóż do środka makaron spaghetti, gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź. Krok 5 Wyciągnij kalafiora z piekarnika, dodaj do makaronu, całość wymieszaj z sosem pomidorowym (sos dodawaj według własnego uznania,nie musisz wlewać całego). Na wierz makaronu zetrzyj ser parmezan. Artykuł Piątek: Spaghetti z pieczonym kalafiorem w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu
Niedzielny kucharzłatwo przygotować, ale i na długo nas nasyci, gdyż makaron pełnoziarnisty w połączeniu z mięsem stopniowo dostarcza nam energii. Makaron ugotowany al'dente jest korzystny nawet dla osób będących na diecie, bo to nie on tuczy, tylko dodawane do niego sosy. Podczas jego trawienia nie występują skoki poziomu cukru, długo czujemy się najedzeni i zaraz po posiłku nie dopada(...)około 5 minutach dodać pomidory z puszki i rozmieszany w niewielkiej ilości wody koncentrat. Mięso smażyć do miękkości, pod koniec połączyć je z pieczarkami. Jeśli lubimy makaron z dużą ilością sosu, to wystarczy pod koniec smażenia mięsa i pieczarek, dodać kilka łyżek śmietany 30% i odrobinę wody, w której gotował się makaron i po zagotowaniu, otrzymamy więcej bardziej kremowego sosu
Kuchcik gotujeMakaron podany z sosem serowym papryką i chrupiącym boczkiem. Bardzo smaczne danie i bardzo szybkie. Na jego przygotowanie potrzebujemy dosłownie tyle czasu, no może paru minutek więcej, ile gotuje się makaron :) Więc możemy się zasycić w kilka minut. Polecam :) Składniki ( dla 4 osób ) - makaron u mnie świderki ok. 35-40 dkg - papryka czerwona - boczek wędzony 25 dkg. - sól(...)wlewam na patelnię z boczkiem i papryką, doprawiam gałką muszkatołową i wegetą. Mieszam. Jeśli jest za gęsty to dodaje troszkę przegotowanej, gorącej wody. Gorący makaron wykładam na talerze i polewam aromatycznym, również gorącym sosem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródumyte, osuszone i pokrojone drobno pieczarki. Smażyć chwilkę, pieczarki tylko muszą puścić wodę. Nadzienie nie powinno być suche. Przygotowanie makaronu – do każdej muszelki makaronowej nałożyć farsz za pomocą łyżeczki. Rozłożyć muszelki na dnie dużego żaroodpornego naczynia. Odstawić na bok. Sos pomidorowy – na patelni rozgrzać olej. Dodać posiekaną cebulkę, smażyć aż cebulka nabierze złotego kolory. Wlać pomidory z puszki(...)lubicie. Zagotować i zdjąć z ognia. Zmielić na jednolitą masę za pomocą blendera lub malaksera. Dodać ser, wymieszać. Zostawić trochę sera do posypania na górze. Wylać sos na makaron. Pieczenie – włożyć zapiekankę do nagrzanego piekarnika do 200 C. Naczynie z zapiekanką musi być przykryte. Piec godzinę, 10 minut przed końcem odkryć naczynie i posypać pozostałym serem. Smacznego
Kuchnia PokoleńBoczniak to mój ulubiony grzyb, prawie zawsze przygotowywałam go jak kotlet schabowy albo flaczki. Tym razem postanowiłam przygotowując sos do makaronu kierując się wyłącznie instynktem. Wyszedł absolutnie fantastyczny sos, daję mu pięć gwiazdek i zaliczam do ulubionych. Porcja dla 3 osób: 300 g boczniaków 1 cebula 3 ząbki czosnku 3/4 szklanki słodkiej śmietany 1 łyża mąki(...)dodać boczniaki, przyprawy i dusić do miękkości grzybów. Następnie wlać śmietankę, rozgnieciony czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Zagęścić łyżką mąki rozmieszaną w 1/3 szklance zimniej wody. Podawać z makaronem
Jadło i czytadło