podsmażamy drugą połówkę pokrojonej w kostkę cebuli i pomidory z puszki i przyprawy: sól, oregano. Podlewamy wodą i dusimy.Całość łączymy na jednej patelni i sos jest już gotowy!Teraz czas na ugotowanie makaronu: w tym przypadku kolorowy makaron wstążki :) Czyli nie takie zwykłe spaghetti :)Ser żółty ścieramy na tarce.Makaron polewamy sosem, posypujemy serem i ziołami dalmatyńskimi. Obiad - palce
Lawendowe NieboBavette narodziło się w Genui i ma kształt spłaszczonego spaghetti. To długi, typowo liguryjski makaron. Danie z użyciem makaronu bavette wyszło znakomicie, sos doskonale otula makaron i rezultat jest znakomity. Polecam gorąco bo danie szybko się robi, trochę się czeka a potem szybko znika. Bavette w sosie pomidorowym z mango. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniejesiennym spacerze i od razu świat staje się piękniejszy. Jest niezwykle pożywna, rozgrzewająca i pyszna. Większość z was dobrze zna ten smak, który bardzo przypomina jeden z najpopularniejszych sosów do makaronu – alla bolognese. Zupa według podobnej koncepcji jest równie pyszna. Od sosu odróżnia ją większa ilość warzyw, dodatek ryżu i lżejsza konsystencja. Z kawałkiem chleba właściwie stanowi kompletny posiłek(...)duś jakieś 30 min. Jeśli trzeba, dolej wodę. Zupa ma być gęsta, ale nie tak jak sos. W połowie gotowania do garnka wsyp garść ryżu. Na koniec wlej śmietankę, wymieszaj i zagotuj. Gotowe! Rada: zamiast ryżu do zupy można wsypać garść makaronu. Artykuł Zupa bolońska z mięsem mielonym. Pożywna i rozgrzewająca [PRZEPIS] pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna Polskaniestety, lepiej gdy są świeże i sezonowe ) z chrupiącym groszkiem, który nadaje słodkości w sosie i marchewką. Nie obejdzie się bez dużej ilości pietruszki, która ma mnóstwo witaminek. Oczywiście dla lepszego smaku można pulpeciki posypać startym serem. Dla sytości podałam sosik i pulpeciki z makaronem razowym ugotowanym al dente. :) "Mówię" wam pycha ! SKŁADNIKI NA 3-4 PORCJE: Pulpeciki: mięso mielone(...)marchewkę. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. Doprawić kucharkiem, cukrem, pieprzem, oregano i bazylią. Makaron ugotować według wskazówki na opakowaniu ( bez soli ). Gotowy makaron polać sosem i posypać dużą ilością pietruszki
Kuchnia PaulettesJest to najprostsze danie z makaronu. Co prawda ryby sama nie wędziłam, ale zapewniam Was, że pesto jest domowe. Pesto bucatini to trochę grubszy makaron z dziurką w środku. Jest świetny, bo idealnie wsiąka sosy nawet pesto. Pesto zmiksowałam z jarmużu i pietruszki. Świetnie pasuje do wędzonej ryby. To danie często przygotowuję na kolację. Mój S. bardzo je lubi
codojedzenianowo rozkopanej kuchni, stworzyłam coś prostego, szybkiego, ale jednocześnie bardzo pysznego. Chciałam podzielić się z Wami przepisem na pyszny kremowy sos serowy. Do jego przygotowania wykorzystałam włoski ser gorgonzola, parmezan oraz pecorino, który połączyłam z jajecznym makaronem typu tagliatelle. Idealny przepis dla wielbicieli włoskich smaków ;) polecam serdecznie i życzę smacznego! SKŁADNIKI 320 g makaronu typu tagliatelle 100 g sera gorgonzola(...)senza grumi. Per ultimo aggiustate di sale e pepe. Nel frattempo cuocete la pasta in abbondante acqua bollente, salata a piacere. Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy z przygotowanym sosem. Przed podaniem makaron oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz startym parmezanem. **** Scolate la pasta e versatela nella pentola con la crema di formaggi, mescolando bene il tutto. Servite la pasta
La grande e la piccola cuocażeby się nie zlepiły) i gotować je około 3 minut, po czym wyciągnąć i rozłożyć na talerzu. Układanie warstw: Na spodzie naczynia żaroodpornego ułożyć 3 płaty makaronu, posmarować je warstwą sosu beszamelowego, nałożyć warstwę mięsa mielonego. Na mięso mielone ponownie nałożyć 3 płaty makaronu, posmarować je beszamelem, nałożyć warstwę szpinaku (całość) i ponownie ułożyć 3 płaty makaronu. Makaron posmarować beszamelem(...)nałożyć pozostałe mięso mielone i ponownie 3 płaty makaronu. Górę posmarować pozostałym sosem beszamelowym i posypać serem. Na koniec górę lasagne i boki polać sosem pomidorowym, nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego, włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać 40-50 minut. Gotowe mięso mielone. Gotowy szpinak. Gotowy sos beszamelowy i potarty ser. Wyciągnięta prosto z piekarnika lasagne. Smacznego
Passions hobbies lifeAromatyczny jesienny obiad gotowy w kilka chwil. Makaron penne zanurzony w pysznym dyniowym sosie z rozmarynem i parmezanem oraz sytą cieciorką. Takie 15-minutowe patenty na obiady bardzo się przydają, gdy półtoraroczny szkrab wisi ci na nodze ;P Przepis pochodzi z "15 minut w kuchni", książki Jamiego Olivera , którą ostatnio odkrywam na nowo. Przepisy Jamiego Olivera są fenomenalne, pozwoliłam sobie(...)lubisz. Ja zmiksowałam go tylko trochę - sos stał się bardziej kremowy, ale zostawiłam kawałeczki dyni oraz ciecierzycę. Dodaj do sosu parmezan, dopraw go solą i pieprzem. Makaron odcedź i wymieszaj z sosem dyniowym. Rozłóż pomiędzy talerze, posyp odrobiną parmezanu i kilkoma listkami rozmarynu. Macie swoje patenty na 15 minutowe obiady? Co przygotowujecie, gdy czasu i sił Wam brakuje
Chilli Czosnek i Oliwazastanowię się czy nie spróbować swoich sił w kolejnej edycji zabawy Zobacz też: Makaron z suszonymi pomidorami, kurczakiem i serem pleśniowym Tagliatelle z łososiem i brokułami w sosie śmietanowym Makaron z pieczarkami i szynką Drukuj przepis Porcji: 3-4 Czas gotowania: 20 minut Składniki makaron Capellini Barilla 10 pieczarek bez ogonków dwa duże plastry szynki średnia cebula 50 g parmezanu(...)pieczarek - podsmażamy kilka minut, aby cebulka się zeszkliła. 3 Całość zalewamy śmietanką, dodajemy sery, gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. 4 Następnie dodajemy sok z cytryny i skórkę, natkę oraz koperek - gotujemy jeszcze kilka minut. 5 Podajemy z ugotowanym makaronem, posypany skórką cytryny, natką oraz parmezanem. *wpis powstał we współpracy z marką Barilla Artykuł Makaron z pieczarkami i szynką
Kuchnia BazyliiMakaron z groszkiem w kremowym sosie z koziego sera, kremówki i jogurtu. Składniki na 2 porcje: 150 g makaronu spaghetti 25 g (2 plastry) wędzonego boczku 1 cebula dymka 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki białego wina 50 ml śmietany 30% 50 ml jogurtu naturalnego 1/4 bulionu warzywnego 100 g koziego sera kremowego 1 szklanka groszku, rozmrożonego skórka otarta(...)Zalać winem, jogurtem, śmietaną i bulionem. Zredukować o połowę. Dodać groszek oraz ser kozi. Mieszać, aż ser się rozpuści. Dodać skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Gotowy sos wymieszać z makaronem, posypać natką pietruszki
Moja Galeria Smakupracowałam w warszawskim Mordorze, gdzie nie ma ani jednego miejsca z odpowiednim stosunkiem ceny do jakości posiłku. Uczyłam się gotować przygotowując sobie bento do pracy. Zaczynałam od makaronu z sosem, ale u szczytu mojej korpo-kariery miałam klub obiadowy i przygotowywałam pracowe obiady dla 6 osób. Jeśl przeczytacie tylko ten wstęp, to podzielę się z najważniejszymi rzeczami do jakich doszłam(...)zapakować gotowe danie, żeby nie straciło smaku. Danie będzie się kisić w pojemniku przez kilka godzin, a potem będzie jeszcze odgrzewane, więc gotujcie makaron tak, żeby był lekko twardy i pakujcie sos i sałatkę osobno. Chyba że lubicie jeść rozgotowaną breję. Słoiki na słodko i na słono Autorzy: Alexia Janny Chivoret i Pierre Chivoret (zdjęcia) Wydawnictwo: Buchmann, 2016 Słoiki szykujemy
Ugotowane pozamiatanewinegret: 2-3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego nierafinowanego 3-4 łyżki soku z limonki lub cytryny 1-2 łyżeczki jasnego sosu ostrygowego lub rybnego 4 łyżki greckiego gęstego jogurtu (na piankę) odrobina mleka lub wody Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy by nabrał ładnego żółtego koloru. Oliwę,sok z limonki i jasny sos ostrygowy(...)wymieszać razem na gładką emulsję.Jasny sos wybrałam po to by winegret pozostał jasny i przejrzysty nie zabarwiajłc sałatki na ciemny kolor jaki by stało się od ciemnego sosu rybnego. Makaron wymieszać w powstałym winegrecie i odstawić pod przykryciem do lodówki na ok. 1/2 godz lub dłużej aby się zamarynowa?. Zamarynowany makaron rozłożyć na talerzach przetykajżc kawałkami wędzonego łososia
Sztuka gotowania w/g Samiryjakości. Ja najbardziej lubię malinowe, ale mogą być też inne odmiany. Mascarpone nadaje pomidorom kremowej tekstury i głębokiego smaku. Sam smak sosu przypomina gęstą pomidorówkę we włoskim stylu – z dodatkiem parmezanu i bazylii. Sycące i pyszne. Makaron z pomidorami i mascarpone: 300 g niewielkiego makaronu np. kolanka, rurki 5 średnich pomidorów malinowych 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy(...)mascarpone i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie gotujemy makaron w osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (al dente). Gdy makaron się ugotuje, dodajemy do sosu starty parmezan i dużą garść porwanych na mniejsze części listków bazylii. Wrzucamy makaron i gotujemy go w sosie jeszcze minutę. Od razu podajemy przybrany bazylią – możemy
Poezja smakuProsty sos, włoskie sery, włoski makaron – cała kwintesencja kuchni włoskiej na jednym talerzu. Dzisiaj ugotujemy makaron tagliatelle z gorgonzolą i szpinakiem. Wielbiciele mięsa nie będą wybrzydzać . To danie nie wymaga zbyt wielu umiejętności kulinarnych . Jest przeznaczone dla każdego, kto ma choć odrobinę chęci, ale nie tylko. Jest również dla mających pojęcie o gotowaniu, ponieważ będzie dobrą bazą do eksperymentowania(...)danie i tak się uda a będzie smakować nawet najbardziej wymagającym . Jeśli chcesz zaskoczyć gości bardziej wykwintnym daniem kuchni włoskiej to wypróbuj również tego przepisu na makaron z łososiem w kremowym sosie winnym. Myślę, że będziesz zachwycony efektami. Gorgonzola pochodzi z północnych Włoch, z regionu Lombardia. Produkowany z mleka krowiego, jest jednym z najstarszych i najlepszych serów z niebieską pleśnią
Słodkie GotowanieCoś PYSZNEGO. SKŁADNIKI:- cebulki, małe, czerwone.- oliwki zielone,- oliwki czarne,- indyk/wędlina z indyka,- papryka marynowana,- papryka czerwona,- grzybki shitake (kup tutaj - SKWORCU),- kiełki fasoli Mung,- makaron ryżowy (nitki/wstążki),- sos sojowy (bezglutenowcy pomijają),- czosnek (NIE chiński),- przyprawy: czarny pieprz, papryka słodka, papryka ostra.- odrobina serka (może być topiony, kanapkowy itd)/ilość składników zależy od Was. My dodawałyśmy(...)odrobinę oliwy. Mieszamy. Jeśli zostanie Wam makaron - nie martwcie się, na drugi dzień jest tylko lepszy.- ścieramy ser, może być zwykły żółty bez wyjątków. Możecie podawać: makaron, na niego "sos" i na górę serek, ale równie pyszne będzie po wymieszaniu. GRZYBKI SHITAKE - Co to takiego?Twardnik Japoński nazywany po polsku "uchem brzozy". Jego "naturalnym środowiskiem" są tereny Azji
Wypisz Wymaluj