sezamowego 1 łyżeczka mielonego imbiru Przygotowanie: Składniki sosu ze sobą połączyć, pierś kurczaka umyć i pokroić na paseczki i zamarynować - marynować w sosie prze 2h. Makaron gotujemy we wrzątku przez 2-3 minuty i przecedzamy przez cedzak płucząc zimną wodą. Rozgrzewamy wok z olejem, i podsmażamy kurczaka, dodajemy czosnek posiekany(...)drobno z cebulą. Podsmażamy przez 2-3 minuty i dodajemy makaron z warzywami. Wlewamy sos z 1/3 szklanki wody i dusimy 2-3 minuty. Smacznego
Niezły Młynekgotowca, więc postanowiłem się nieco wysilić i ukręcić sos własnoręcznie z mojej ulubionej rukoli. Podczas gotowania stwierdziłem, że przygotowanie tego dania wcale nie zajmuje więcej czasu, niż wymieszanie makaronu z gotowym sosem, bo zarówno pesto jak i łososia przygotujemy w trakcie gotowania makaronu. Fajnie nie? Drogie Panie, drodzy Panowie - oto mój sposób na ekspresowy obiad w kwadrans! * SKŁADNIKI(...)garnku zagotuj wodę na makaron. Nie zapomnij posolić. W tym czasie umieść wszystkie składniki na pesto w pojemniku blendera i zmiksuj, aż powstanie sos. Oliwy z oliwek wlej tyle, ile uważasz za stosowne. Po wstaniu makaronu zajmij się łososiem. Oczyść go z łusek, skrop sokiem z cytryny i oprósz pieprzem oraz solą, a następnie usmaż na patelni z odrobiną
Food Squarepieprzu białego - 1 łyżeczka papryki słodkiej - 1 łyżeczka papryki ostrej - kilka kropli magii - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka musztardy - sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Wszystkie podane składniki na sos mieszamy. Makaron i brokuła podgotowujemy na półtwardo. Oliwki kroimy w plasterki a makrele pozbawiamy ości i rwiemy na mniejsze kawałki. Brokuły dzielimy na różyczki i kroimy na mniejsze(...)kawałki. Ser ścieramy na grubych oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną, wkładamy do niego makaron, oliwki, makrelę i całość mieszamy. Następnie układamy pokrojonego brokuła, polewamy całość 2/3 sosu, posypujemy serem i polewamy pozostałym sosem. Zapiekankę pieczemy w 180 C przez około 45 minut
Zainspirowana w kuchniSzybki obiad z makaronem i sosem z kurczakiem w roli głównej. Kaloryczny, ale pyszny! U nas dzisiaj w przerwie między przygotowaniami do świąt a wizytą gości :) Składniki dla 2 osób: 150-170 g makaronu casarecce (u mnie Barilla) ok 300 g piersi z kurczaka po 1/2 łyżeczki kurkumy, czerwonej papryki i granulowanego czosnku 100 g tartej mozzarelli 50 g startego
Ze smakiem i z pasjąbulionu drobiowego sól himalajska do smaku pieprz kolorowy do smaku 1 łyżeczka maki ziemniaczanej szczypta płatków chili Do dekoracji: plasterki limetki lub cytryny natka pietruszki Sposób przygotowania 1. Makaron gotuję w osolonym wrzątku all dente z dodatkiem szczypty szafranu-ewentualnie możemy zastąpić drogi szafran kurkumą.Odcedzam trzymam w ciepłym miejscu. Mięso myję ,dzielę pierś na dwie części wzdłuż osuszam ręcznikiem(...)wolnym ogniu jeszcze chwilę doprawiam ewentualnie jeszcze do smaku solą i pieprzem dodaję szczyptę płatków chili. 3. Filety wyjmuję z sosu kroję na grubsze kawałki układam na ciepłym makaronie polewam sosem i podaję udekorowaną potrawę plasterkami limetki lub cytryny i listkami pietruszki
Wanilia i Kardamonkolacja na ciepło. Dziś proponuję zapiekankę brokułową na bazie makaronu. Palce lizać ;) Spróbujcie koniecznie :) Składniki potrzebne do przygotowania zapiekanki brokułowej: Podstawa zapiekanki: 1 brokuł, 250g makaronu, 200g boczku. Sos: 1 szklanka mleka, 1 łyżka masła, 1 kopiasta łyżka mąki, 125g sera feta, gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania zapiekanki brokułowej: Brokuły płuczę(...)mieszam aż do powstania jednolitego gęstego sosu, doprawiam do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym łączę ze sobą makaron, brokuły i boczek, zalewam sosem, delikatnie mieszam i zapiekam w rozgrzanym do temperatury 180 o C piekarniku przez około 20 minut. Zapiekanka brokułową gotowa :) Zapiekanka brokułowa SMACZNEGO
Gotuj Się Kto Możerazem jednak znużona, tym że dłuższą chwilę nadal nie wiem co chcę, weszłam na stronę kuchni lidla i dostałam olśnienia. Wybrałam przepis Pascala ( klik ), który przygotował makaron z sosem śmietanowo - czosnkowym z dodatkiem szpinaku, papryki i pieczarek, a przy okazji i który pozwolił zużyć z mojej lodówki niektóre składniki. Dokonałam niewielkich modyfikacji :) Składniki na 5 porcji: 300 ml śmietany(...)dodać do warzyw kurczaka, 2 łyżki wody i śmietanę z czosnkiem. Dusić chwilkę by smaki się połączyły. Ewentualnie posolić i popieprzyć jeszcze do smaku. Sos wymieszać z ugotowanym w osolonej wodzie i odcedzonym makaronem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówpołączeniu z mozarellą sprawi, że poczujesz się jak we włoskiej restauracji :) To proste, smaczne i bardzo sycące danie obiadowe. Składniki na 5 porcji: 400 g makaronu penne (rurki) sos serowo-pieczarkowy Winiary 500 ml śmietanki 18% 100 g serka topionego pieczarkowego 20 dag sera mozarella w kawałku 20 szt. pieczarek 30 dag wędzonego boczku 2 średnie cebule(...)ewentualnie jeszcze doprawić. Podgrzewać na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. W tym czasie gotujemy makaron al dente - wg wskazówek na opakowaniu. Odcedzony makaron nakładamy do miseczki i polewamy sosem. Można udekorować listkami bazylii
Alutka-Gotujejednym słowem: GENIALNE. Ale... nie byłabym sobą, gdybym nie porozpływała się nad nim w pełnym zachwytów, wzniosłym opisie... 😂 No więc... Makaron casarecce, idealnie ugotowany - al dente, w towarzystwie sprężystych warzyw: brokułów, młodego bobu i cukinii, otulony kremowym sosem z delikatną, cytrynową nutą... Z dodatkiem prażonego słonecznika - dla dodania chrupkości i odrobiną parmezanu oraz listkami świeżej bazylii - dla podkręcenia smaku(...)czosnek. Teraz dolej śmietanę i około 2-3 chochelki wody z gotowania makaronu. Dodaj sok i skórkę z cytryny, sol i pieprz do smaku. Zamieszaj i chwilę podgrzewaj sos. Dorzuć makaron, ponownie dokładnie zamieszaj, dołóż brokuły i bób (obierz go ze skórki wcześniej). Całość delikatnie zamieszaj i posyp parmezanem, uprażonym uprzednio na suchej patelni słonecznikiem orz listkami bazylii (opcjonalnie). Gotowe
Słodko-Słony Świat Ilonyprzepyszny. Rysiek wybrał tagliatelle. Dostępne są również makarony tylu ravioli szpinakowe z ricottą, mięsne, z kapustą i grzybami i na słodko z kaszą jaglaną i białym serem. Do makaronu można wybrać sos - w czasie naszej obecności było ich ok 6 ale na stronie widzę, że dostępnych jest ich aż 13 - zależy od dnia Wybrałam pół na pół - szpinakowy i vodka(...)bardzo wygodnych styropianowych kubkach które świetnie trzymają ciepło. Każda porcja została suto pokryta parmezanem i sałatą ravioli która wspaniale podkreśliła smak wybranych przez nas sosów. Dodatkową atrakcją lokalu jest możliwość zakupu świeżych makaronów - zapakowane są próżniowo przez co nawet przez 2 tygodnie utrzymują świeżość. Skusiliśmy się na ravioli faszerowane suszonymi pomidorami z kaparami- jutro planujemy je przyrządzić z sosem szpinakowym
sierotka maRysia w kuchnimyśl nasuwa się stwierdzenie "oszukane lasagne") a przy tym jest bardzo łatwa, syta i szybka w wykonaniu. Naczynie żaroodporne 20 x 30 cm - 6 porcji Składniki: 500 g makaronu tortellini z mięsem słoiczek 500 ml ogórków konserwowych słoiczek 500 ml konserwowej papryki puszka słodkiej kukurydzy konserwowej całe pomidory w zalewie własnej - 400 ml ząbek czosnku 1 mała cebula pieprz(...)sól i pieprz. Masa powinna być pikantna ale też słodkawa w smaku - jeżeli nie jest, to delikatnie posłodzić. Do sosu dodać połowę sera, połączyć. Kukurydzę, paprykę, ogórki, makaron i sos dokładnie ze sobą zmieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego lub blaszki. Posypać drugą częścią sera i zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez 25 minut. Smacznego! :-) Facebook /// Instagram
Poezja Smaków - blog kulinarnysię jako sałatka na imprezę , czy sałatka do grilla . Jest też dość sycąca, więc idealnie nada się również na obiad lub w pudełeczko do pracy. Połączenie brokuła z makaronem oraz sosem czosnkowym to propozycja nie do odrzucenia, a to wszystko uwieńczone chrupiącymi migdałami, to już prawdziwy raj dla podniebienia :) Podczas majówki (i nie tylko) polecam koniecznie zajrzeć tutaj: Sałatki(...)dente – na pół twardo) na parze lub w osolonej wodzie. Odcedzić na sitku. Makaron ugotować wg opisu na opakowaniu, odcedzić. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki lub w ósemki. Ser feta odsączyć, pokroić w kostkę. Migdały uprażyć na rumiano na suchej patelni, ostudzić. Przygotować sos czosnkowy wg tego przepisu: Sos czosnkowy – najlepszy przepis Wszystkie składniki wrzucić do jednej
Kulinarne PrzebojeWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 21 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 300 g makaronu, ciemny sos uniwersalny Łowicz, 50 dag pieczarek, średnia papryka czerwona, 40 dag łopatki wieprzowej, średnia marchewka, mała cebula, łyżka oleju, sól, papryka ostra, papryka słodka, majeranek, odrobina wody, garść posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Mięso, marchewkę i paprykę kroję
JejKuchniaJeden z najszybszych sosów do makaronu dzisiaj na blogu. Pesto z rukoli z pestkami z dyni to alternatywa popularnego pesto verde z bazylią. Poza makaronem można pesto z rukoli wykorzystać do przygotowania grzanek, zapiekanek, przekąsek lub podać jako dodatek do ulubionych serów. Ja moje pesto wykorzystam dzisiaj do makaronu i focacci. Smakuje cudownie! To takie proste! Pesto z rukoli Składniki
Moja smaczna kuchniadodaj pokruszony ser. Kiedy po 2 minutach sos zacznie gęstnieć, dodaj natkę pietruszki. Dopraw do smaku. Ugotowany makaron odcedź , ale pozostaw trochę wody (ok. 100 ml). Wymieszaj makaron z sosem i wodą. Podawaj z rukolą. Smacznego Kochani
Cukier&Puder