odmiany krewetek małe i duże (może ktoś mi poda dokładne nazwy, ponieważ nie czuję się specjalistą w dziedzinie rodzajów krewetek) po 4 sztuki 4 małże bazylia oregano zielona pietruszka Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na patelnię wrzucić obrane i przepuszczone przez praskę ząbki czosnku. Podsmażyć na oliwie. Wrzucić mniejsze krewetki i zalać winem. Dorzucić dokładnie oczyszczone mule. Dusić około minuty(...)trwało to długo. Świeże owoce morza były na tyle słone, że nie dodałam ani grama soli. Pokroić pietruszkę. Owoce morza wyciągnąć z sosu i przełożyć do oddzielnej miski. Makaron zalać sosem i wymieszać. Nakładać na talerze, rozdzielając przy tym owoce morza, a następnie posypać pietruszką. Danie miało smakować, wyglądać i dostarczyć odrobinę zabawy, dlatego z owoców morza nie ściągnęłam pancerzyków
Karola gotujemakaronu pappardelle, 150 g szpinaku, pojedyncza pierś z kurczaka, ząbek czosnku, 5 kawałków suszonych pomidorów + łyżka oliwy z pomidorów, łyżeczka curry, około 80 ml śmietanki 30%. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie. W między czasie myję i osuszam szpinak. Pierś kurczaka kroję w kostkę, doprawiam solą, pieprzem i połową posiekanego czosnku. Na patelni rozgrzewam oliwę z pomidorów(...)curry oraz szpinak. Smażę do momentu aż szpinak zwiędnie, dosyć często mieszając. Na koniec dodaję śmietankę, mieszam, zagotowuję. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem. Na patelnię z sosem wrzucam makaron, mieszam, gotuję jeszcze chwilę, aby sos zgęstniał
JejKuchniaKolejne danie z cyklu „szybkich bardzo” można do niego użyć praktycznie każdych warzyw a sekret potrawy tkwi w sosie. Składniki na 4 porcje: opakowanie makaronu typu wstążki 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 2 marchewki 250 g fasolki szparagowej 2 ząbki czosnku Sos: 4 łyżki masła orzechowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka octu balsamicznego łyżeczka soli(...)bardzo mocno podgrzać, wrzucić zmiażdżone ząbki czosnku, marchew i fasolę. Cały czas mieszać, smażyć 2-3 minuty, dodać paprykę i smażyć kolejne 3 minuty. Do warzyw dodać sos i odsączony makaron, wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez kolejne 3 minuty. Gotowe! Jest pysznie! Smacznego
greenscarfBezmięsne danie, które zachwyci każdego. Makaron, pieczarki i groszek idealnie łączą się z delikatnym sosem. Koniecznie musicie spróbować! Jeżeli nie macie makaronu typu gnocchi, to możecie zastąpić go muszelkami. SKŁADNIKI 1 duża cebula 360 g pieczarek 450 g mrożonego zielonego groszku 80 g masła 200 g śmietany 30% 50 g żółtego sera 300 g makaronu gnocchi (można zastąpić muszelkami) sól(...)niż podane na opakowaniu. Ugotowany przecedzić i dodać do pieczarek i groszku. Następnie wlać śmietankę, zetrzeć ser, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Całość krótko gotować, aż sos odpowiednio zgęstnieje, a makaron i groszek nie będą twarde. Jeżeli sos będzie za gęsty, to można dodać przegotowanej wody
Passions hobbies lifedostępnymi sobie racjami wojskowymi. I tak powstała znana nam wszystkim Carbonara, którą w klasycznej wersji przyrządza się z boczku, żółtek, parmezanu, oliwy i pieprzu. Ja mój sos wzbogaciłam odrobiną śmietany. Składniki: 500g makaronu spaghetti 150g boczku 100ml śmietany 4 żółtka 50g sera parmezan sól, pieprz szczypiorek Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną(...)boczkiem wlewamy pół szklanki wody z gotującego się makaronu, zmniejszamy płomień i dodajemy jajka ze śmietaną i serem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy patelnię z ognia. Do sosu przekładamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Drobno siekamy szczypiorek i posypujemy nim gotowe danie
Smakowity Blog KulinarnyPiątek, piatunio :) Tuńczyk się kłania :) Duży plus - szybko i smacznie :) Składniki: 20dag makaronu puszka tuńczyka w sosie własnym 1 cebula puszka pomidorów krojonych łyżeczka koncentratu pomidorowego pół papryki czerwonej natka pietruszki kiełki do posypania sól, pieprz, bazylia 20dag żółtego sera Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Paprykę i cebule(...)drobno kroimy. Dusimy przez 5 minut w garnuszku. Dodajemy tuńczyk z sosem, pomidory i od czasu do czasu mieszając dusimy kolejne 5 minut. Dodajemy koncentrat, pietruszkę i przyprawy. Sos wykładamy na makaron, posypujemy startym żółtym serem i kiełkami. SMACZNEGO
ChilliJemywiadomo makarony u nas goszczą często, a dzisiaj kolejny pomysł na coś pysznego z jego udziałem :) Makaron spaghetti jest jednym z moich ulubionych makaronów dlatego też pojawiają się różne wariacje z nim właśnie. Połączenie sosu bolognese z oscypkiem świetnie komponowało się w całości. Danie to niby proste jednak bardzo efektowne i smaczne. Spaghetti bolognese z oscypkiem SKŁADNIKI(...)ogniu - doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Makaron spaghetti gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 8 minut, odcedzamy. Oscypka ścieramy na tarce na dużych oczkach. Na talerze nakładamy makaron i sos, następnie posypujemy startym oscypkiem i dekorujemy posiekaną natką pietruszki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimniejsze kawałki. Wszystko razem wymieszać z pestkami dyni i ziołami, całość polać oliwą. Wszystko przełożyć do pudełka i gotowe. Obiad do pudełka : Makaron + tuńczyk + brokułu (sos jogurtowy) Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 1 porcja Składniki: 50 g makaronu 120 g brokuł mrożonych 35 g tuńczyka w oleju lub sosie własnym(...)Sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu szczypta ziół prowansalskich szczypta świeżo mielonego pieprzu Przygotowanie: Makaron i brokuły ugotować w lekko osolonej wodzie. Rybę odsączyć z nadmiaru oleju lub sosu własnego (w zależności od rodzaju). Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Składniki na sos wymieszać i gotowe. Sałatkę oraz sos przełożyć
KuchniaWeDwoje.plczarny, kolor pomidorów i oliwek, który miał przyciągać wzrok klientów i działać na nich pobudzająco. Jak przygotować oryginalne spaghetti alla puttanesca? Sos serwujemy tylko z "długim " makaronem typu spaghetti; omijamy "krótki " makaron typu rurki lub kokardki. Do sosu dodajemy czarne oliwki Gaeta. Jeżeli nie posiadamy tego typu oliwek, możemy wykorzystać dowolny rodzaj czarnych oliwek(...)wykorzystujemy pomidory San Marzano. Poza sezonem świetnym pomysłem będą krojone pomidory z puszki lub passaty pomidorowe. W przepisie nie używamy soli, gdyż wszystkie składniki sosu są bardzo słone. Solimy jedynie wodę na makaron. Jeżeli nie mieliście okazji spróbować spaghetti alla puttanesca, zapraszam Was do przeczytania przepisu i ugotowania tego niezwykle smacznego i aromatycznego dania
La grande e la piccola cuocaselera 1 por 1,5-2 l bulionu ok. 300 g fasoli szparagowej żółtej (może być mrożona) 1 op. pesto zielonego świeżego (takiego z lodówki) garść drobnego makaronu oliwa sos sojowy sól, pieprz Wykonanie: Warzywa obieramy, myjemy i suszymy. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora drobno siekamy. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki (każdą(...)wrzenia. Wrzucamy fasolkę szparagową i gotujemy do momentu aż warzywa zrobią się miękkie. Na końcu dodajemy pesto oraz drobny makaron i gotujemy jeszcze kilka minut, aż makaron zmięknie. Doprawiamy pieprzem, solą i sosem sojowym
Kuchnia MagdaLenykońcu jednak się zmobilizowałam i przygotowałam pyszne i sycące jedzonko. Śniadanie - tortilla z sałatą, szynką, jajkiem i pomidorem z dodatkiem majonezu, soli i pieprzu. Pomidorki koktajlowe. Lunch - Makaron pappardelle z brokułem w sosie z gorgonzoli. Brokuła (średnie główka) podzielić na małe różyczki i ugotować al dente. W międzyczasie na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, przesmażyć ząbek czosnku wycisnięty przez praskę(...)niej makaron i ugotować al dente. Brokuła delikatnie wymieszać z sosem, jeżeli sos jest zbyt gęsty dodać odrobinę wody od gotowania brokuła. Makaron odcedzić, dodać do sosu, delikatnie wymieszać doprawić do smku solą i piperzem. Gotowe. Smacznego
Codzienne Gotowaniemoja dzisiejsza propozycja jest bezmięsna, warzywna, a jakże smaczna. W sam raz na szybki smaczny wiosenno-letni obiad. Pasta i basta! Składniki: 20 dag makaronu spaghetti 2 łyżki sosu pomidorowego do makaronu 1 cukinia 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 suszone pomidory z zalewy cukier do smaku sól do smaku pieprz do smaku parmezan do posypania bazylia olej(...)cebulę i czosnek, zeszklij, dodaj warzywa, oraz pokrojone w kostkę suszone pomidory, duś pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, podlej lekko wodą, dodaj sos pomidorowy, dopraw do smaku solą szczyptą cukru oraz pieprzem, wymieszaj z ugotowanym makaronem, posyp parmezanem i bazylią. Podawaj. Smacznego
Wanilia i Kardamonostrość: średnia, aby zwiększyć ostrość należy zwiększyć ilość czosnku, imbiru i chili. Składniki: 200g makaronu ryżowego 1 łyżka oleju do smażenia 2 ząbki czosnku 3 łyżki startego imbiru 1/2 papryczki chili 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego por papryka czerwona 4 łyżki sezamu 3 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka cukru brązowego sól do smaku Wykonanie(...)trakcie smażenia do warzyw dodajemy sezam. W miseczce tworzymy sos - mieszamy sos sojowy z octem ryżowym i cukrem. Do gotowych warzyw dodajemy makaron wyciągnięty z wody i zalewamy sosem. Ważne aby makaron nie stał długo, ponieważ się poskleja i będzie go trudniej wymieszać. Doprawiamy solą. Smacznego
Apetyt na Zielonefiletu z indyka 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku sól,pieprz papryka czerwona 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki kaszki manny 1 bułka 1 szklanka mleka pozostałe: 20 dkg makaronu penne Czaniecki 1/3 brokuła 2 ząbki czosnku 200 g śmietany 18 % ukwaszonej 1/2 szklanki sera żółtego startego 2 szklanki mleka sól, pieprz 1 łyżka maki pszennej 1 łyżka masła(...)czas mieszam. Wstawiam na ogień, zagotowuję. Dodaję czosnek rozduszony, śmietanę, sól, pieprz. Do sosu dodaję małe różyczki brokuła surowego i nie gotuję ich. Do naczynia do zapiekania przekładam sos, dodaję makaron i mieszam, układam kule mięsa które posypuję papryką. Nie gotuję brokuła i makaronu wcześniej bo one dojdą w sosie podczas pieczenia. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni, zmniejszam
wesoła kuchniałyżki pecorino romano (można zastąpić parmezanem) - 2 żółtka - pęczek natki pietruszki - łyżka masła - łyżka oliwy - sól i pieprz do smaku - łyżka soku z cytryny - 8-10 gniazd makaronu tagliatelle Makaron gotuję al'dente w dużej ilości osolonej wody z odrobiną oliwy. Cebulę i czosnek siekam. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła i oliwy. Na rozgrzany tłuszcz wrzucam cebulę i czosnek. Smażę(...)zarumienią. Dodaję śmietankę, zmniejszam ogień i gotuję, aż sos zgęstnieje. Dodaję natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Uważamy z solą, ponieważ ser też jest słony. Do sosu dodaję makaron dokładnie mieszam. Jeżeli po ugotowaniu zdążył już ostygnąć, podgrzewamy aż stanie się gorący. Zestawiamy patelnie z ognia, dodajemy żółtka i ser. Dokładnie mieszamy i wykładamy na talerze
Cook&Love