czeka w pogotowiu, podobnie czosnek, a że była i ricotta, zobaczcie co z tego wyszło ☺ 30 min 2 składniki: makaron (ja użyłam makaronu z pszenicy durum z dodatkiem szpinaku) PYCHA! 150 g serka ricotta 2 plastry sera koziego pesto z bazylii: PRZEPIS TUTAJ wykonanie: Pesto robimy, jak w przepisie powyżej. Dodać do niego łyżką rocotte i dokładnie połączyć składniki. Makaron
Ania i Marcin gotująCzas przygotowania: 30 minut Składniki: 500g mięsa mielonego Puszka czerwonej fasoli Puszka pomidorów w całości 200g zielonej fasolki szparagowej (np. mrożonej) 50g żółtego sera 3 czerwone cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju Makaron Przyprawy: przyprawa meksykańska, sól Nastawiamy wodę i gotujemy dowolny makaron w osolonej wodzie. Fasolkę szparagową również gotujemy. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Następnie podsmażamy(...)musi wyczuć jaka ilość przyprawy mu odpowiada. Po około 10 minutach dorzucamy fasolę czerwoną z puszki i ugotowaną fasolkę szparagową. Wszystkie składniki mieszamy. Na ciepły makaron wykładamy przygotowany sos i posypujemy startym żółtym serem. Zajadamy od razu po przygotowaniu
Kolizje Smakówtryb dresowo-kocykowy, który w sumie też nie jest na początku najgorszy, najedzmy się jeszcze tego, co latem było najpyszniejsze. Składniki: 1/2 kg małży 200 g sera feta pęczek świeżego szpinaku makaron spaghetti mały pęczek pietruszki 6 ząbków czosnku 2 cebule 2 limonki 1 ostra papryczka kilka łyżek masła 1/2 butelki białego wytrawnego wina pieprz, sól Przepis: Makaron gotujecie(...)patelni rozgrzewacie dwie łyżki masła, podsmażacie na niej posiekane drobno cebule i pozostałe 3 ząbki czosnku. Dorzucacie porwany na kawałki szpinak. Kiedy zmięknie, dodajecie fetę i mieszacie, żeby ser się roztopił. Makaron przekładacie na talerze, wykładacie na niego szpinak, dekorujecie małżami, posiekaną natką pietruszki i kawałkami drugiej limonki. Siadacie w zamkniętym już jednak – bo chłodno – oknie, chłonąc resztki
GRUBY WAŁEKskładniki * 2 piersi z kurczaka * 2 średnie cebule * 2 ząbki czosnku * 30 dag pieczarek * puszka pomidorów w zalewie * sól, pieprz naturalny, pieprz Cayenne * 40 dag makaronu rurki * ser typu parmezan do posypania Sposób wykonania Mięso pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać, pieczarki pokroić w plasterki, a pomidory zmiksować. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić mięso, cebulę, czosnek i podsmażyć(...)dusić ok.. 10 min. Po tym czasie dodać zmiksowane pomidory, Doprawić do smaku i dusić ok.. 10 min. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odsączyć, przełożyć do rondla I wszystko razem wymieszać. Przełożyć na talerze i posypać serem
Mix smakubardziej wprawnego kucharza przyprawiałaby o więcej niż zdumienie, to byłam z niej prawdziwie dumna, serwując ją swoim przyjaciółkom przy okazji spotkań w moim domu (z tego co pamiętam, makaron okraszony kopczykiem sera wszystkim smakował wyjątkowo). Toteż teraz z rozrzewnieniem wspominam i swoje początki kulinarne, i chwile z bliskimi, mając to szczęście, że najstarsza z moich przyjaźni trwa do dzisiaj(...)mielonej kurkumy, słodkiej i wędzonej papryki, kolendry, po 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki i kuminu, czarny pieprz do smaku, 1 – 2 łyżeczki suszonego oregano 400 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti (bezglutenowego lub np. orkiszowego) odrobina sera wegańskiego lub parmezanu do podania (opcjonalnie) Soczewicę przełożyć na sito i bardzo dokładnie przepłukać w zimnej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać, marchewkę
Even Better Foodserem Grana Padano) Dla wszystkich, którzy lubią wersje wegetariańską makaronu jest to bardzo fajna pozycja z karty, która jest smaczna, lekka i sycąca. Tagliolini alla campagnola (Makaron wstążki z pomidorkami koktajlowymi,serem mozzarella, czosnkiem, świeżą bazylią i oliwą Dla wszystkich, którzy cenią sobie lekkość i dobrze podkreślony włoski smak świeżą bazylią , czosnkiem i fenomenalną oliwą z oliwek. Polecam wam również(...)penne w wersji dla lubiących coś bardziej treściwego tzn. makaron z dodatkiem boczku Smacznie, pysznie i sycąco. Penne con pancetta e pomodoro (Makaron rurki z boczkiem w sosie pomidorowym z czoskiem, papryczką chili i serem Grana Padano Poniżej pełny wykaz dostępnych past w Trattori Mamma mia! Pyszności !! Makaroniarze wpadajcie, próbujcie i dzielcie się opiniami w komentarzach pod recenzją Na koniec
I LOVE LIFESKŁADNIKI : 150 g makaronu spaghetti Lubella 100 g sera fety 100 g mrożonych lub świerzych małży 150 g pieczarek 1 puszka pomidorów 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 cebula 3 lyżki oleju 200 ml bulionu 1 łyżka mąki rozmieszana w 150 ml wody sol, pieprz i zioła prowansalskie do smaku tarty parmezan do posypania(...)mieszamy, kiedy znacznie się zredukuje dodajemy małże. Po około 10 minutach sos zagęszczamy mąką rozmieszaną w wodzie i zagotowujemy. Na koniec do sosu dodajemy ser fetę pokrojoną w kostkę. Makaron nakładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy tartym parmezanem. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolidusimy chwilę, aż smaki się połączą. 7. Teraz czas na dodanie sporej garści tartego sera np. grana padano, który zagęści sos i poprawi smak. Być może trzeba będzie jeszcze odrobinę dosolić czy dosypać ziół i gotowe. Odkładamy sos z ognia. Czas na beszamel. A makaron sobie nadal schnie. 8. W rondelku rozpuszczamy masło i następnie dorzucamy dwie spore łyżki mąki(...)kładziemy płaty makaronu. 14. Makaron przykrywamy beszamelem. Uważamy z warstwami, żeby nam starczyło składników na dalsze warstwy. 15. I znów porcja sosu bolońskiego, na który trzemy ser grana padano. 16. Kolejna warstwa makaronu, który następnie pokrywamy beszamelem. 17. Następnie porcja sosu bolońskiego z tartym serem grana padano na wierzchu. 18. I ostatnia warstwa makaronu. 19. Pozostałość beszamelu. 20. Pozostałość sosu
Kawa z mlekiemwedług przepisu na opakowaniu , ugotowany odcedzam . Cebulę kroję w drobną kostkę . Szynkę kroję w cienkie paseczki o długości 3 -4 centymetrów . Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach . Groszek odcedzam z zalewy na durszlaku. Końcowe przygotowanie makaronu : Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażam cebulę przez około 5 minut , następnie dodaję do cebuli groszek , szynkę i całość smażę jeszcze(...)jest gotowy . Do naczynia żaroodpornego przekładam ugotowany makaron dodaję usmażoną cebulę z groszkiem i szynką całość mieszam . Następnie dodaję sos beszamel i dokładnie mieszam . Górę posypuję obficie żółtym serem . Naczynie z makaronem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i zapiekam około 15 minut .Makaron jest gotowy . Makaron z szynką i sosem beszamel jest gotowy . Życzę smacznego
Uwaga Babcia Gotujemyślę, że spokojnie można byłoby użyć domowego makaronu z tego przepisu (tylko inaczej go pokroić :) ). A Wy? Też tęsknicie za latem? " Składniki na 2 porcje: opakowanie świeżego makaronu (włoski) 100 g białego sera (typu włoskiego) 200 g świeżych jagód + łyżka cukru / ew. mrożone ew. śmietana 12% do polania Sposób przygotowania: Makaron przygotowujemy według rozpiski na opakowaniu(...)gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez około 4-5 minut. Odcedzamy. Świeże jagody myjemy i osuszamy. Mrożone rozmrażamy. Dodajemy cukier, mieszamy. Na talerz wykładamy makaron, na wierzch wrzucamy pokruszone kawałki sera i całość dekorujemy jagodami. Jeżeli lubicie makaron z dodatkiem śmietany, możecie dodać na wierzch mały kleks . Smacznego
Słodkie Przyjemnościząbki czosnku łyżka masła 100 g serka brie + ok. 50 g na wierzch 120 żółtego sera 200 g śmietanki 30% 100 ml mleka 2 łyżki śmietany 18% łyżeczka skrobi ziemniaczanej + odrobina wody przyprawy: gałka muszkatołowa, tymianek, biały pieprz, pieprz czarny, sól Makaron z Brokułami i Serkiem Brie - Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Brokuł dzielimy na różyczki(...)grudki). Następnie ciągle mieszając dodajemy skrobie rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Gdy sos zgęstnieje dodajemy po szczypcie przypraw, ściągamy z ognia i dodajemy 2 łyżki śmietany. Makaron wykładamy na talerze, układamy brokuły, kawałki sera brie, a całość polewamy przygotowanym sosem. Moje posty
Słodka StronaMakaronowa zapiekanka, w serowym sosie, z dodatkiem wędzonego na gorąco łososia oraz różyczek brokuła. Najbardziej smakowała mi ona wieczorem, po odgrzaniu. 200g makaronu brokuł 250 g łososia wędzonego na gorąco 200 g żółtego sera (np cheddar) 250 ml mleka 50 ml kremówki 125 g serka śmietankowego np Philadelphia 100 g sera pleśniowego (u mnie Lazur błękitny) 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)niewielkim ogniu, aż do rozpuszczenia się serów (nie gotujemy). Gdy sos osiągnie jednolitą konsystencję zdejmujemy go z palnika, lekko studzimy, po czym dodajemy starty ser żółty. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, mieszamy. Makaron łączymy z serowym sosem, dodajemy różyczki brokuła oraz rozdrobnionego na mniejsze kawałki łososia. Delikatnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy w temp. 190 stopni przez
Smaki Na Talerzuskładniki: 250 g makaronu 400-500 g filetów z moszczuka 1 opakowanie szpinaku mrożonego 1 kubek śmietany 18% 150 g sera żółtego 1 łyżeczka soli czosnkowej 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 jajko(...)majeranek olej do smażenia mąka woda ok 100 ml Filety ryby oprószyć majerankiem potem panierować w roztrzepanym jajku i mące, usmażyć na oleju na złoty kolor. Ser żółty zetrzeć na tarce. Makaron ugotować, ja użyłam wstążki ząbkowanej ale może byc tez inny . Dno naczynia żaroodpornego posmarować olejem. Ugotowany makaron wymieszać z dwoma garściami startego żółtego sera i ułożyć
Monia miesza i gotujeWystarczy wymieszać wszystkie składniki, wypełnić makaron farszem, zapiec i gotowe. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 18 sztuk (4 – 6) Składniki: 18 sztuk makaronu w kształcie rurek 50 g sera mozzarella tartego 300 g passaty pomidorowej 1 łyżka oliwy Farsz: 400 g mięsa mielonego 400 g passaty pomidorowej 100 g sera mozzarella tartego 1 łyżeczka ziół prowansalskich(...)oraz przyprawy i dokładnie wymieszać. Suchy makaron nafaszerować i przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Polać rurki resztą sosu, tak aby dokładnie przykryć makaron i całość posypać serem. Piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Krok po kroku: 1. Wymieszać wszystkie składniki na farsz 2. Nafaszerować rurki 3. Rurki
KuchniaWeDwoje.pltrochę margaryny do posmarowania naczynia 500 gramów serka mascarpone 2 jajka garść listków świeżej bazylii 2 kulki mozzarelli pokrojone w plasterki 150 gramów mozzarelli - starty żółty ser pieprz ziołowy sól W bulionie gotujemy makaron al dente, odsączamy Żaroodporne naczynie smarujemy grubą warstwą margaryny Serek mascarpone mieszamy z jajkami i przyprawami Piecyk rozgrzewamy na termoobiegu do 160 stopni C Do naczynia(...)posiekanych listków bazylii Na to wlewamy drugą połowę mascarpone z jajkami... układamy plasterki jednej kulki mozzarelli... i posypujemy mozzarellą - żółtym serem i doprawiamy Następnie układamy drugą warstwę makaronu, bazylii, plasterki mozzarelli i sera żółtego Zapiekamy 20 minut na termoobiegu, a następnie przykrywamy wierzch folią aluminiową, włączamy grzanie góra-dół, ustawiamy piecyk na 200 stopni C i pieczemy kolejne
Szczęśliwa kuchnia