Dziś zapraszam Was na owocowe danie na zimno, idealne podczas upałów, które możecie zaserwować np. na podwieczorek lub lekką kolację. Makaron z serem i truskawkami przywodzi mi na myśl czasy dzieciństwa. Wprost za nim przepadałam, a dziś przyrządzam go swojej córeczce, która też go uwielbia :) Jedyną zmianą jaką wprowadziłam jest razowy makaron pszenny, dużo zdrowszy od zwykłego, zawierający sporą ilość(...)miksujemy na gładką masę. Następnie do truskawek dodajemy twaróg i ponownie dokładnie blendujemy (możemy też zmiksowane truskawki po prostu wymieszać z serem łyżką). Na koniec dodajemy cukier i raz jeszcze mieszamy. Do miseczek nakładamy porcje makaronu, który polewamy kilkoma łyżkami serowo-truskawkowej masy. Dekorujemy pokrojonymi na kawałki truskawkami i listkami mięty. Smacznego
MyCookBook.plwarzywami jest niezawodny w każdej sytuacji 😉 Składniki: 1 filet z kurczaka 1 ząbek czosnku 1 cebula 1/2 papryki żółtej 1/2 cukinii 5-6 suszonych pomidorów 100 g sera pleśniowego 250 g makaronu typu kokardki oliwa z oliwek do smażenia sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1 łyżeczka ziół prowansalskich Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy i drobno(...)osolonej wodzie z łyżką oliwy. Ugotowany makaron odcedzamy z wody i wrzucamy na patelnię z kurczakiem i warzywami. Mieszamy i smażymy około 2-3 min. Ser pleśniowy kroimy w kostkę. Na talerz wykładamy porcję makaronu razem z kurczakiem i warzywami, a wierzch posypujemy kawałkami sera pleśniowego
Kuchnia MagdaLenykurczaka lub wędlinę. Składniki: 30o g makaronu penne 400 g brukselki (dałam mrożoną) mała cukinia mały por cebula czerwona papryka 150 g sera żółtego 4 łyżki śmietanki 18% pieprz, sól, papryka ostra lub słodka pęczek szczypiorku Przygotowanie Makaron gotujemy w posolonej wodzie al dente, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Brukselkę, jeśli mamy duże główki, dzielimy na połówki, gotujemy do miękkości(...)kroimy w piórka, paprykę w paski, cukinię w kostkę. Warzywa podsmażamy na maśle, aby lekko zmiękły, ale nie były rozpadające się. Do podsmażonych warzyw dodajemy brukselkę, makaron, śmietanę i połowę sera żółtego startego na tarce. Całość przyprawiamy i mieszamy. Zapiekankę przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy resztą sera i zapiekamy około 20 minut w temp 180 C. Po wyjęciu z piekarnika
e-PrzepisyKulinarnekurczaka lub wędlinę. Składniki: 30o g makaronu penne 400 g brukselki (dałam mrożoną) mała cukinia mały por cebula czerwona papryka 150 g sera żółtego 4 łyżki śmietanki 18% pieprz, sól, papryka ostra lub słodka pęczek szczypiorku Przygotowanie Makaron gotujemy w posolonej wodzie al dente, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Brukselkę, jeśli mamy duże główki, dzielimy na połówki, gotujemy do miękkości(...)kroimy w piórka, paprykę w paski, cukinię w kostkę. Warzywa podsmażamy na maśle, aby lekko zmiękły, ale nie były rozpadające się. Do podsmażonych warzyw dodajemy brukselkę, makaron, śmietanę i połowę sera żółtego startego na tarce. Całość przyprawiamy i mieszamy. Zapiekankę przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy resztą sera i zapiekamy około 20 minut w temp 180 C. Po wyjęciu z piekarnika
e-PrzepisyKulinarnetuńczyka - kawałki w sosie własnym, puszka pomidorów krojonych (400 g), mała cebula, 40 g sera Grana Padano, sól, pieprz, łyżeczka cukru, zioła prowansalskie, 2 łyżki oleju. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente. Ser ścieram na tarce o małych oczkach, tuńczyka osączam z zalewy, cebulę siekam. Na rozgrzanym oleju szklę cebulę, następnie dodaję pomidory - doprawiam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i cukrem. Gotuję(...)małym ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszam. Na koniec dodaję tuńczyka i połowę sera, mieszam i gotuję jeszcze przez minutę. Makaron łączę z sosem, układam na talerzach i posypuję pozostałym serem
JejKuchniasosu beszamelowego. To ciekawe zestawienie smakowe, którego warto spróbować. SKŁADNIKI 2 udka z wędzonego kurczaka 1 brokuł 1 puszka zielonego groszku konserwowego 350 g makaronu pełnoziarnistego kokardki 200 g śmietany 30% 60 g żółtego sera 3 łyżki masła 3 łyżki mąki typ 500 (np. Wrocławskiej) 400 ml mleka sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkotołowa opcjonalnie do dekoracji posiekana(...)lekko zmiękł (brokuł można również ugotować na parze wydłużając czas do 5 minut). Brokuł wyciągnąć z wody łyżką cedzakową i przełożyć do dużej miski. W tej samej wodzie ugotować makaron, dodając odrobinę oleju rzepakowego. Makaron gotować nieco krócej niż podaje opakowanie. Odcedzić z wody i przełożyć do miski z brokułem. Do tej samej miski obrać mięso z wędzonych udek
Passions hobbies liferozpuszczamy i podsmażamy na nim mąkę aż zacznie się "pienić". Dodajemy mleko i mieszamy energicznie trzepaczką aż do zgęstnienia. Doprawiamy pieprzem, solą i gałką. Składniki do lasagne: - płaty makaronu lasagne - ser żółty lub mozzarella - ser grana padano - masło Przygotowanie lasagne: Naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą masła. Układamy pierwszą warstwę makaronu (nie trzeba go gotować), na nią wykładamy nieco mięsnego sosu(...)następnie sos beszamelowy i znowu makaron. Powtarzamy aż do wykorzystania wszystkich składników, pamiętając, że ostatnią warstwą powinien być sos beszamelowy. Całość posypujemy serami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakurazem naszła mnie ochota na makaron. Nie chciałem jednak robić zwykłego spaghetti – to miała być romantyczna kolacja tylko we dwoje, więc głośne ciumkanie długiego makaronu i ser na brodzie odpadały. Miałem też zajebiście mało czasu – w niecałą godzinę musiałem przygotować stół, danie główne i deser. Udało się . A przepis na danie główne przedstawiam poniżej. Składniki (na dwie osoby(...)szklanek mleka Sól, pieprz Papryka ostra w proszku Chilli w proszku Olej z pestek winogron Cebula Natka pietruszki Starty ser żółty (najlepiej parmezan, ale ja zrobiłem na zwykłej goudzie Pierwsze, co musisz zrobić, to wstawić wodę na makaron. Posól ją i wlej trochę oliwy, aby makaron się nie skleił. Następnie pokrój kuraka i papryki w paski o długości około
manslogblogCarbonara to jeden z moich ulubionych makaronów, jednak nie zawsze musimy przygotować go w takiej samej formie. Warto eksperymentować i wzbogacać danie nowymi składnikami. Tym razem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!paprykę słodką i zioła. Gotujemy na średnim ogniu około 10 minut i doprawiamy pieprzem oraz solą. 4 Podajemy z ugotowanym makaronem oraz świeżymi ziołami. Możemy posypać dla smaku serem. Artykuł Makaron z białą kiełbasą i pomidorami pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazyliismaku pieprz czarny mielony o smaku papryka słodka mielona do smaku zioła prowansalskie według uznania pół łyżeczki przyprawy do kurczaka olej do smażenia 40-50 dag makaronu lazanii 40 dag sera mozzarella ( w kostce ) masło do posmarowania formy Wykonanie: 1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy przyprawę do kurczaka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach. 5. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. 6. Formę do zapiekania smarujemy masłem i układamy w niej pierwszą warstwę makaronu, następnie sos i ser, w ten sposób postępujemy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być sos i ser. 7. Lazanię pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. 8. Po tym czasie kroimy
Izabelawkuchnikurczakiem. Zawsze z przyjemnością sięgam po dokładkę! Wersja wegetariańska, bez mięsa jest równie genialna i zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI : ( 2 porcje ) * makaron penne – 300 g * filet z kurczaka – 200 g * ser gorgonzola – 100 g * świeży szpinak – 250 g * czosnek – 3 ząbki * szalotka – 1 szt * paprycza chili – 1 szt * sol, pieprz, gałka muszkatałowa * oliwa * masło(...)kostkę kurczaka, smażymy kilka minut i wrzucamy oczyszczone liście szpinaku. Dodajemy czubatą łyżk masla, podgrzewamy ok. 3-4 minuty, doprawiamy sola, peprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy ugotowany al dente makaron, pokrojoną gorgonzolę, dokładnie mieszamy,podgrzewamy i wrazie potrzey doprawiamy do smaku. Podajemy gorące! Smacznego
Ostra na SłodkoDanie iście wakacyjne, ale wspaniale przemycić trochę tego smaku w ciągu mroźnej zimy :) MAKARON Z SEREM I TRUSKAWKAMI przepis własny // 1 porcja ~100g makaronu (użyłam penne z pszenicy durum) ~pół kostki twarogu ~3-4 łyżki jogurtu naturalnego ~6 tabl. stewii / 3 łyżki cukru / lub do smaku ~łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) lub cukier z prawdziwą wanilią ~300g truskawek (użyłam mrożonych
chili & sugarzapiekania posmaruj masłem. Wylej trochę sosu. Jeśli płaty są surowe, dodaj więcej sosu. Układaj płaty. Przykryj sosem, dodaj ser w plasterkach , topiony. Następnie kolejna warstwa – płaty makaronu, sos, ser topiony w plastrach. Ostatnia warstwa to zawsze płaty, sos , Gouda topiony i beszamel. Do piekarnika na 40 minut. Smakuje najlepiej kiedy sobie poleżakuje odrobinke w piekarniku. I stężeje. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnigości. Nikt nie zdoła oprz eć się pokusie skosztowania tej potrawy. Efektowna i smaczna przekąska. Można dowolnie modyfikować nadzienie dodając na przykład paprykę lub ser. Składniki: 8 gniazd makaronu wstążki 10dkg sera żółtego Składniki na farsz: 50 dkg mięsa mielonego 20 dag pieczarek jajko 1 cebula 3 łyżki bułki tartej 4 ząbki czosnku sól, pieprz, chili, oregano, bazylia Składniki(...)Wszystkie składniki na farsz wkładamy do miski, doprawiamy i dokładnie mieszamy. Dzielimy na 8 równych części i formujemy kulki. Gniazda makaronowe układamy w naczyniu żaroodpornym. Pulpeciki wkładamy w gniazda makaronu, lekko dociskając – wypełniając środek makaronowego gniazda. Śmietanę, koncentrat pomidorowy i wodę dokładnie mieszamy przyprawiamy i zalewamy sosem makaronowe gniazda. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni
Podróż w kulinaria