danie popularne na całym świecie. Zawdzięcza to przede wszystkim prostocie i szybkości wykonania. Jednak wersja, którą znamy troszkę różni się od tradycyjnej, włoskiej receptury. Carbonara to makaron spaghetti, pancetta, jajka i owczy ser pecorino. Jak widzicie, nie ma tutaj śmietany. Ja jednak jestem przyzwyczajona do wersji śmietanowej, na której bazuje carbonara cake . Carbonara cake 300 g makaronu spaghetti(...)wcześniej boczek, a następnie dodaj ugotowany wcześniej makaron (nie przelewaj go zimną wodą). Zdejmij patelnię z ognia, a następnie dodaj żółtka wymieszane ze śmietaną i serem. Całość dokładnie wymieszaj, przypraw solą i pieprzem. Makaron przełóż do tortownicy lub formy na muffinki, wierzch posyp startym serem. Całość zapiekaj ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Carbonara cake najlepiej smakuje
365 dni dookoła kuchnimięsa. Jeśli masz 15 min. na to, żeby zrobić ciepły posiłek to nie czekaj tylko do dzieła. Składniki na 1 porcję: 150 g makaronu wstążka (cienka), 1 jajo, 30 g sera żółtego, świeży tymianek, 1 łyżka masła klarownego, sól, pieprz do smaku(...)Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy makaron, igiełki tymianku, mieszamy, na środku robimy otwór do którego wbijamy jajko. Makaron posypujemy startym serem, przykrywamy pokrywką i podgrzewamy do momentu, aż zetnie nam się białko. Żółtko powinno być lejące. Całość doprawiamy pieprzem. Jajko można oprószyć solą. Makaron delikatnie zsuwamy na talerz
Moniki Smakołykipiersi kurczaka, 400-500 g pieczarek, 2 duże cebule, 150 g makaronu łazanki, 1 duży sos meksykański , 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa , 50 g żółtego sera . Przygotowanie: Makaron łazanki gotujemy ok. 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i układamy na spodzie naczynia żaroodpornego. Następnie cebulkę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na gorącym oleju. Lekko przyrumienioną cebulkę rozkładamy(...)równomiernie na makaronie. Piersi kurczaka, myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy na patelni. Po usmażeniu układamy w naczyniu żaroodpornym, robiąc kolejną warstwę. Następnie podsmażamy pieczarki pokrojone w plasterki, podsmażone przekładamy do naczynia. Całość zalewamy sosem meksykańskim. Na wierzchu układamy starty żółty ser lub plasterki. Zapiekamy ok 30-40 minut w 180 stopniach
Aga w kuchniwody, płaski arkusz ciasta makaronowego pokrojony w paski, bądź lasanon, które oznacza trójnogi stojak pod garnek z wodą. Włosi "pożyczyli" sobie drugie słowo, by nazwać nim garnek do gotowania makaronu. Słowo z czasem awansowało jako nazwa dla całej potrawy makaronowej. Trzecia teoria natomiast sugeruje, że lasagne pochodzi od czternastowiecznego, angielskiego przepisu na Loseyn pochodzącego z książki "The Forme of Cury(...)rondelka razem z posiekaną bazylią i zagotować. W tym czasie pokroić umyte pieczarki i lekko podsmażyć, na tarce o grubych oczkach zetrzeć żółty ser. Wszystkie składniki poza makaronem, mięsem i serem wrzucić do rondelka razem z sosem pomidorowym i dusić pod przykryciem. W tym czasie podsmażyć kurczaka, a zaraz po nim cebulę. W dużym naczyniu żaroodpornym układać kolejno płatki makaronowe
Przepysznik - BLW i nie tylkośrednia cebula 100 g boczku - ja kupuję w plastrach 100 g sera z niebieską pleśnią 1 duży ząbek czosnku sok z 1/2 cytryny sól, pieprz do doprawienia ser do posypania Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W czasie jak makaron się gotuje na patelnię wrzucamy boczek (ja nie dodaję oleju, korzystam z tego tłuszczu, który się wytopi z boczku(...)mieszamy do momentu, aż ser się rozpuści. Wyciskamy ząbek czosnku, dodajemy sok z cytryny, solimy i pieprzymy. Część boczku wrzucamy na patelnię, część zostawiamy do posypania. Makaron wyjmujemy na talerze. Dodajemy szpinak, posypujemy serem i smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!dołożycie, z makaronem zmieszacie, serek śródziemnomorski dodacie, całość doprawicie, oliwą truflową skropicie, to najprostsze danie, smakiem w pamięci Wam zostanie. Składniki: 150 g makaronu pappardelle, 150 g surowego jak najchudszego boczku, 1 główka czosnku, 50 g sera białego typu śródziemnomorskiego w kostkach z czosnkiem i pietruszką Apetina, suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku, całe oliwki czarne, sól do smaku(...)złoty kolor, a następnie dodajemy oliwki (tyle ile lubimy). Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente, odcedzamy i przekładamy na patelnię z boczkiem. Przed podaniem do makaronu dodajemy ser śródziemnomorski, doprawiamy chili, pieprzem. Polewamy niewielką ilością oliwy truflowej i dodajemy świeże oregano. Rada: surowy boczek można zastąpić parzonym lub wędzonym, ale smak zostanie zmieniony. Smacznego
Moniki Smakołykiktóre zawsze się sprawdzi gdy nie mamy pomysłu na szybki, domowy obiad. Makaron penne z aromatycznym sosem pomidorowym z suszonymi pomidorami i ziołami. Wszystko podane z serem. Wspaniały szybki obiad. Składniki: 300 g makaronu penne 1 duży pomidor 1,5 szklanki przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 1 cebula 2 suszone pomidory z zalewy sól, pieprz, cząber, lubczyk, ostra papryka, zioła(...)kostkę pomidora i drobno posiekane suszone pomidory, przypraw. Duś chwilę, dodaj przecier. W razie potrzeby dopraw. W dużej ilości osolonej wody ugotuj makaron al dente, odcedź i dodaj do gotowego sosu pomidorowego, wymieszaj. Podawaj z serem i bazylią lub natką
Zasmakuj KuchniDanie to powstało przypadkiem. W lodówce miałam ser mascarpone i łososia wędzonego, a makaron zawsze się znajdzie. Wyszło smakowicie! Składniki: • 500 g makaronu wstążki • 250 g sera mascarpone • 1 puszka pomidorów krojonych • 200 g łososia wędzonego w plastrach • 1 ząbek czosnku • po 1 łyżeczce bazylii i oregano • sól, pieprz, papryka słodka i chili Wykonanie(...)Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. • Podgrzać w rondelku pomidory, dodać ser mascarpone i dokładnie wymieszać. • Dodać zmiażdzony ząbek czosnku i resztę przypraw, doprawić do smaku. • Ugotowany makaron wsypać do sosu, dokładnie wymieszać. • Rozłożyć na talerze. Na wierzchu ułożyć łososia pokrojonego w paski
To co kochampomidorami w sosie śmietanowo serowym, jest pyszną propozycją na obiad. Składniki: na około 4 porcje 500 g makaronu pappardelle 0,5 kg świeżego jarmużu 300 g śmietany 18% ( w razie potrzeby więcej) 15 dkg dowolnego sera pleśniowego 4-5 ząbków czosnku 6-8 szt. suszonych pomidorów 1 duża lub 2 małe cebule oliwa + olej z suszonych(...)minut, żeby zmiękł. Kolej na ser pleśniowy. Rozkruszyłam go i mieszałam, aż cudownie się rozpuścił. Ser ma swój niepowtarzalny smak. Dlatego teraz można doprawić danie. Pozostało już tylko dodać śmietanę. Gdy uznacie,że sos jest za gęsty- możecie wlać trochę wody z ugotowanego makaronu. Ugotowany makaron wymieszałam z sosem. Na talerzu posypałam parmezanem i gotowe. Można zajadać. Smacznego! Inne propozycje
potrawyregionalnemakaron, który mój Luby bardzo lubi. Wszystkie posiłki z makaronem mają jedną wielką zaletę, robi się je bardzo szybko i na dobrą sprawę z kilku składników. Makaron lubi połączenie z serem, śmietanką lub mlekiem, świeżymi ziołami, dobra oliwą i czosnkiem. Wcale się nie dziwię, że Włosi tak bardzo pokochali pastę, a włoskie mamy przygotowują ją tak często. Dzisiaj bardzo(...)zeszklij posiekany czosnek i cebulkę dodaj grzyby i smaż przez 15 minut. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Mleko, jajko i śmietankę wymieszaj ze startym serem w osobnej misce. Na patelnie dodaj ugotowany makaron i zalej masą śmietanowo -serową. Całość mieszaj aż zgęstnieje, dodaj umyty świeży szpinak i smaż jeszcze kilka minut. Gotowe! Przed podaniem oprósz serem! Smacznego! wypróbuj też
SMYKWKUCHNImasła sól pieprz np.reszta kotletów mielonych z obiadu lub podsmażone mięso mielone duża cebula 1 łyżka mąki 1 szkl.bulionu 2 jajka 1/2 szkl.śmietany 3 łyżki startego żółtego sera ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ugotować makaron na pół twardo.Pieczarki pociąć na plasterki,usmażyć na łyżce masła,przyprawić.Kotlety przekroić na pół w poprzek.Stopić resztę masła,zeszklić posiekaną cebulę,wymieszać z mąką.Rozprowadzić bulionem,gotować(...)zgęstnieje.Do sosu wrzucić pieczarki,wymieszać.Dodać roztrzepane ze śmietaną jajka,przyprawić do smaku.W żaroodpornym naczyniu układamy połowę makaronu,polewamy połową sosu,układamy kotlety.polewamy resztą sosu,przykrywamy resztą makaronu.Posypujemy serem i zapiekamy ok.30 min.w 190 st.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimakaron i 2 łyżki wody z gotowania, wszystko razem dokładnie mieszamy tak, żeby drobinki z sosu obkleiły makaron. Rozkładamy porcje na talerze i posypujemy chrupiącą bułką i startym serem. NA MAKARON 300g mąki włoskiej makaronowej Tua Farina (do kupienia w sieci Piotr i Paweł, Alma, Selgros) 3 jajka M 3 łyżeczki wody mąka do podsypania 1/3 łyżeczki soli
Karo in the Kitchenzastąpmy boczek chudą szynką. Będzie równie smacznie. Składniki: makaron penne ok. 250g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 150g chudego boczku 2-3 łyżki startego żółtego sera olej sól pieprz ziołowy Wykonanie: Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Na suchej patelni rozgrzać olej, wrzycić pokrojony w drobną kostkę boczek. Całość(...)chwilę smażyć. Następnie dodać wcześniej rozmrożony szpinak, oraz posiekany czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu mieszając ok. 10 minut. Na koniec wsypać starty ser, wymieszać z wcześniej ugotowanym makaronem. Podawać gorący
Walijskie Pichceniemięsa mielonego wieprzowo- wołowego puszka mieszanki meksykańskiej puszka krojonych pomidorów 1 cebula 1 ogórek korniszony pikantny 2 papryczki chilli 2 ząbki czosnku 250 g makaronu tarty ser sól, pieprz Zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać wyciśnięty czosnek a następnie mięso mielone. Obsmażyć ze wszystkich stron, w międzyczasie doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i ogórkami,dodać meksykańskie warzywa(...)puszki.Gotować przez około 15 minut aż sos pomidorowy zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. W tym czasie ugotować makaron al dente. Dodać do sosu. Całość przełożyć do naczyń żaroodpornych, posypać startym żółtym serem. Piec w piekarniku ok 15 min. Uwaga gorące :) Smacznego
MarciochaKucharzyprzygotowania: 10 minut Składniki: Ok. 150 – 200g świeżych liści szpinaku* 2 garści obranych orzechów włoskich 3 ząbki czosnku Ok. 100 ml oliwy Ok. 50g twardego sera żółtego Sól, świeżo mielony pieprz Makaron spaghetti porcja dla czterech osób Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Na patelni prażymy orzechy włoskie. Czosnek obieramy i umieszczamy(...)myjemy, osuszamy i siekamy na mniejsza części. Wrzucamy do pojemnika, ponownie blenderujemy dolewając wąskim strumyczkiem oliwę. Doprawiamy solą oraz pieprzem (w sporych ilościach). Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Dorzucamy odrobinę do pesto. Ugotowany makaron odsączamy nie przelewając zimną wodą. Ponownie umieszczamy w pustym garnku. Dodajemy pesto i całość mieszamy. Wykładamy na talerze i posypujemy startym żółtym serem. Podajemy
Kolizje Smaków