mnie obniżonej zawartości tłuszczu) 0,5kg piersi z kurczaka lub indyka 250g pieczarek 1 papryka czerwona lub żółta (ja użyłam 2 połówek obu dla dodatkowego koloru) 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczki sosu rybnego olej kokosowy lub sezamowy do smażenia marynowane tofu (opcjonalnie) świeża kolendra (opcjonalnie) makaron ryżowy do podania sól i pieprz do smaku Kluczem(...)używacie gotowej pasty, to pastę. Podsmażamy chwilkę, by poczuć jak wszystkie składniki uwalniają swój aromat. Następnie dorzucamy kurczaka i skrapiamy go sokiem z limonki oraz sosem sojowym. Wszystko przesmażamy do momentu aż kurczak zmieni kolor. Następnie dorzucamy paprykę oraz pieczarki. Smażymy aż warzywa nieco zmiękną. Wszystko zalewamy bulionem i dodajemy także sos rybny, który wspaniale podkręci smak. Pozwalamy się całości
Cooking Monsterdodałam powyższe dodatki, ale możecie spróbować z innymi warzywami i dodatkami. Na talerz wykładam chrupiące frytki, na nich układam kurczaka i polewam wszystko sosem serowym. Do dania dodaję krojone oliwki oraz suszone pomidory. Całość wykańczam rukolą. Pychota! 😊 To idealne danie, gdy potrzeba Wam nieco "pocieszenia". Sos serowy możecie wykorzystać także do makaronu czy jako dipu do nachosów lub chipsów. Frytki
Cooking Monsterpołączyły 2. Na patelnie wrzucamy mrożone warzywa (u mnie mieszanka z brokułem, kalafiorem, marchewką, groszkiem, fasolką). Gdy już się rozmrożą lub wrzuciliśmy już rozmrożone dajemy im chwilkę, dodajemy masło oraz kurczaka. 3. Dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego gdy kurczak będzie miękki, dusimy pod przykryciem ok 10 minut. 4. Gotujemy ulubiony makaron ii podajemy. SMACZNEGO
BezglutenowaIzabelapołączyły 2. Na patelnie wrzucamy mrożone warzywa (u mnie mieszanka z brokułem, kalafiorem, marchewką, groszkiem, fasolką). Gdy już się rozmrożą lub wrzuciliśmy już rozmrożone dajemy im chwilkę, dodajemy masło oraz kurczaka. 3. Dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego gdy kurczak będzie miękki, dusimy pod przykryciem ok 10 minut. 4. Gotujemy ulubiony makaron ii podajemy. SMACZNEGO
BezglutenowaIzabelaZdrowe i bardzo smaczne pesto z pietruszki to wspaniały dodatek do makaronu, który łatwo przygotujemy na obiad. Można nim również nacierać ryby lub kurczaka przed pieczeniem
Kuchcik gotujeTaki pasztet świetnie nadaje się na śniadanie, kolację czy przekąskę na świąteczny/imprezowy stół. Dzięki warstwie z nitek makaronu spaghetti i nie wmieszanej w masę żurawiny jest znacznie ciekawszy dla oka, oryginalny. Do masy mięsnej można dodać też pozostałe warzywa z rosołu - pietruszkę, seler, cebulę, por czy co tam się w Waszym rosole znajduje. Dzięki temu smak będzie dodatkowo wzbogacony(...)będą te prawdziwe, ale po przyjęciu plenerowym czy dla gromadki dzieci nie trzeba będzie ich myć ;) są też pucharki deserowe czy trwałe akcesoria silikonowe. Składniki: 1/2 piersi kurczaka z rosołu ugotowany makaron spaghetti żurawina 2 marchewki 1/2 szkl. bulionu/rosołu 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz Sposób przygotowania: Mięso ugotowane w rosole rozdrabniamy, dodajemy pokrojone
Kolorowy PrzepisownikTortellini w sosie szpinakowym – szybki obiad! Wypróbujcie koniecznie! Z takich szybkich propozycji obiadowych może przypadnie Wam również do gustu: Tortellini z mięsem mielonym w sosie
Kulinarne Przebojewiosenna i makaronem. Składniki: 200g polędwiczki z kurczaka 50g suchego makaronu + woda 250g mieszanki wiosennej przyprawy: pieprz czarny, czosnek granulowany, kebab-gyros, zioła prowansalskie, papryka słodka 1 łyżka oleju lnianego Sposób przygotowania: Do wrzącej osolonej wody wrzucamy makaron. Gotujemy ok. 8-10 minut. Między czasie na rozgrzanej patelni z olejem rzucamy warzywa i polędwiczki. Smażymy ok. 10 minut
Truskawkowa Fiestasól , pieprz do smaku Zaczynamy od wstawienia makaronu bo to on najdłużej będzie się gotował. P piersi z kurczaka kroimy w paski i podsmażeniu na patelni tylko do zamknięcia się włókien, potem przekładamy na osobny talerzyk. Marchewki i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Podsmażamy na patelni aż warzywa zmiękną i dodajemy passatę pomidorową i podsmażoną wcześniej
W kuchennej krainiepracą Kolacja: Lasagne W związku z tym, że M. kończy pracę późno jemy ok 22. No i gdy przeanalizowałam to swoje menu, uznałam - bez sensu. Nieregularnie, bez planu, bez warzyw, biała mąka i tłuszcz. I w tym momencie trafiłam na dwie Panie, które w 3 sezonach programu "Rewolucja na talerzu" mówią: nie rezygnuj ale jedz zdrowo. No i okazuje(...)różnych syfów; zamiast szynki, można zrobić cudowną domową wędlinę z piersi z kurczaka (która jest niesamowicie soczysta i ma mnóstwo smaku); zupa - ok ale bez śmietanki 30%; pierogi - jak najbardziej, tylko z mąki pełnoziarnistej i pieczone, a nie smażone; lasagne - jak najbardziej, ale dlaczego makaronu nie zastąpić bakłażanem i cukinią, mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, udźcem z indyka, zrezygnować z beszamelu
Brzuszki Łakomczuszkiprzed smażeniem również wystarczy. :) Jako dodatek użyłam kaszy jaglanej (bo ona nawet z curry smakuje świetnie!), ale doskonale będzie pasować także ryż czy chiński makaron. Składniki (na 2-3 porcje) : pierś z kurczaka 1/2 kalafiora 2 marchewki cebula ząbek czosnku olej (niewielka ilość) 2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry szczypta ostrej i słodkiej papryki pół łyżeczki cukru sól(...)kurczaka, czerwoną pastę curry i łyżkę-dwie sosu sojowego. Przyprawić. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować na średnim ogniu pod przykryciem ok. 10 minut (do miękkości warzyw). Pod koniec delikatnie zabielić i zagęścić - wymieszać energicznie w szklance kilka łyżek sosu ze śmietaną i mąką. Wymieszać z potrawą. Skropić sokiem z cytryny i posypać świeżą natką pietruszki. Curry podawać z ryżem, makaronem
Kuchnia Ellieniecodzienny ryż: Bulion warzywno-drobiowy 1 szkl Mleko kokosowe 1 szkl Ryż 1 szkl Cebula 1 szt Makaron rosołowy 80 gr Rodzynki 100 gr Olej do smażenia Sól, pieprz, cynamon mielony CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Z nóżek kurczaka ściągamy skórę prawie do końca. Luzujemy z kości, oddzielamy od mięsa. Mięso mielimy na średnich oczkach. Cebulę(...)kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na maśle klarowanym, następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i na koniec cukinię –pozbawioną pestek. Do przesmażonych warzyw dodajemy śliwkę suszoną pokrojoną w cząstki. Całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, kolendrą i kminem rzymskim, dodajemy posiekaną natkę i koperek. Wszystko dokładnie mieszamy, wkładamy do rękawa cukierniczego. Faszerujemy skórę z nóżek
My Culinary Artrozpuść w niej łyżeczkę koncentratu. Dodaj do warzyw i wymieszaj. Duś pod przykryciem przez 20 minut co jakiś czas mieszając. Na koniec dodaj płaską łyżkę rozpuszczonego miodu i dokładnie wymieszaj. Spróbuj także: Wiosenne fit śniadanie twarożek papryka Kurczak w sosie paprykowo-pomidorowym pierś z kurczaka papryka pomidory Ajvar - pikantna pasta warzywna z makaronem papryka bakłażan pomidor
Fit&Fast Kitchensuszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Ugotowany makaron mieszamy z cukinią, dodajemy grillowanego kurczaka pokrojonego na mniejsze kawałki (najlepiej plasterki), garść czerwonej bazylii pokrojonej w paski i ponownie mieszamy. Przed podaniem dodajemy paseczki sera grana padano i listki bazylii. Rada: żeby mieć płatki z sera wystarczy pokroić go obieraczką z ząbkami do warzyw lub zetrzeć na grubej tarce
Moniki Smakołykigazowym bądź na suchej patelni. Mięso z kurczaka włożyć do garnka, zalać wodą, włożyć warzywa i przypieczoną cebulę, zagotować. Gdy wszystko się zagotuje, zmniejszyć ogień, zdjąć powstałe szumy, dodać liście i ziela angielskie. Gotować na małym ogniu przez kilka godzin. Pod koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i lubczykiem. Podawać gorący z makaronem i posiekanym koperkiem lub natką pietruszki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie