makaron z kurczakiem i warzywami - 1874 przepisów (strona:63/125)

Makaron z kurczakiem w porowo-cukiniowym sosie śmietanowym 143

serka i podane z makaronem. Delikatne, pyszne i sycące:) około 500 g piersi z kurczaka 2 duże cebule 2 pory 2 nieduże cukinie około 1 szkl. śmietanki 30% 100 g serka topionego (np tylżycki) czosnek granulowany opcjonalnie – 1 kostka cebulki pieczonej Knorr szczypta ostrej papryki sól, pieprz Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem piersi kurczaka kroimy w niewielkie paseczki. Cebule(...)paseczki kawałki kurczaka, doprawiamy niewielką ilością soli, pieprzu, czosnku granulowanego i dalej smażymy. Gdy mięso jest już usmażone dodajemy cukinię, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy chwilę. Do niedużego garnuszka wlewamy śmietankę i pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony. Pogdrzewamy na niewielkim ogniu do momentu roztopienia się serka. Następnie całość dodajemy do mięsa z warzywami. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze

Smaki Na Talerzu
Pyszny Makaron z Piersią Kurczaka i Cukinią na Obiad 238

pieprzem cayenne Link do filmu z przygotowania: Makaron z piersią kurczaka i cukinią https://www.youtube.com/watch?v=U8cYXRUteE0 Przygotowanie: Makaron gotuję dopiero pod koniec przygotowywania sosu aby był gorący do podania. Najpierw przygotuję pierś z kurczaka: Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję na paseczki o długości około 3 centymetrów (mogą być paseczki lu kostka). Do miski daję mąkę ziemniaczaną, sos sojowy(...)pieczarek. Usmażone pieczarki z cebulą przekładam do garnka. Teraz na rozgrzaną patelnię przekładam pierś z kurczaka razem z marynatą i smażę do miękkości mięsa przez około 10 – 15 minut – usmażoną pierś dodaję do pieczarek w garnku. W tym czasie gdy smaży się pierś gotuję makaron według przepisu na opakowaniu, ugotowany makaron odcedzam. Następnie na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cukinię

Uwaga Babcia Gotuje
Zupa pomidorowa na passacie Jamar 160

razu nastawiłam się na pomidorową. Pomidorowa z cienkim makaronem na passacie Jamar . Podaję ją także z ryżem, gotową zupę można zaprawić śmietaną, dziś jednak pominęłam ten krok. Dzięki czemu wyraziście czuć pomidory z passaty Jamar . Składniki: szponder wołowy 500 g 3-4 uda z kurczaka ewentualnie kilka skrzydełek, pałek z kurczaka opakowanie w kartonie passaty Jamar 4 marchewki 2 pietruszki(...)włoszczyzną, zalewamy zimną wodą do około 2 cm powyżej warzyw i mięsa, dodajemy liście, ziele, pieprz ziarnisty, doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy delikatnie na mniejszym ogniu, w międzyczasie zbieramy z wierzchu powstające szumowiny, gdy warzywa będą miękkie dodajemy przyprawy i passatę Jamar , mieszamy, zupę podajemy posypaną natką lub koperkiem z makaronem lub ryżem. Dla tych co lubią właśnie na koniec

Zasmakuj Kuchni
Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną 173

Dawno nie było gulaszu, a taki z kurczaka, z dodatkiem kaszy jęczmiennej to prawdziwie rozgrzewające danie w zimowe dni, z suszonymi ziołami, nie ma nic lepszego, w dodatku to danie dla całej rodziny! Nie wyobrażam sobie życia bez kasz, syte, smaczne, zdrowe i lekkostrawne z powodzeniem zastąpią ziemniaki, makarony czy ryż. Moja ulubiona ostatnio to kasza pęczak, która wykorzystuję(...)włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami  Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Kasza manna na mleku z jeżynowym musem Kasza manna na mleku z orientalnymi przyprawami Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka

Moja smaczna kuchnia
Sajgonki - spring rolls 209

zawijaniu farszu w papier ryżowy, a nie w naleśnik. Jeśli chodzi o farsz to sprawa dowolna, może być z samych warzyw, z mięsa, mięso z warzywami, owoce morza, z ryżem lub makaronem ryżowym. Obowiązkowo farsz powinien być doprawiony sosem sojowym. Mój farsz powstał z produktów, które były dostępne w lodówce, może niektóre mało azjatyckie, ale farsz wyszedł smakowity. Najwięcej czasu(...)sajgonek w papier ryżowy, w połowie dochodzimy do wprawy i idzie już szybciej. Z podanych składników wyszło 50 sztuk. Składniki: papier ryżowy (około 50 sztuk) 300 g pieczonego indyka, kurczaka lub innego mięsa raczej chudego ( u mnie pieczony indyk ) 1 duża papryka czerwona 1/2 szklanki ryżu jaśminowego 2 średnie marchewki 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1/2 puszki kukurydzy konserwowej

Kuchcik gotuje
Chiński makaron z zielonymi warzywami 217

Składniki: 25 dag makaronu chińskiego (pszennego) 0,5 kg mięsa z udźca kurczaka 20 dag zielonej fasolki szparagowej (mrożonej) 20 dag mieszanki brokułów, kalafiora i marchwi (mrożonka) 4 liście kapusty pekińskiej 8 małych brukselek 0,5 pora 4 ząbki czosnku  3 łyżeczki tartego imbiru 4 łyżki oleju sezamowego 4 suszone papryczki chili peperoncini sól Sposób wykonania: Na patelni rozgrzewamy(...)wszystkich stron.  Pora kroimy w pół krążki a kapustę w paski. Dodajemy do mięsa razem z brukselką i mrożonymi warzywami. Doprawiamy solą oraz papryczką i smażymy całość do momentu aż wszyskie warzywa będą miękkie. W tym czasie gotujemy makaron (według przepisu na opakowaniu) Gdy mięso z warzywami będzie gotowe, dodajemy na patelnię makaron i podgrzewając wszystko razem dokładnie mieszamy

Qchnia po prostu
Makaron w sosie śmietanowym z groszkiem i selerem naciowym. 178

Makaron w roli głównej z pysznymi zielonymi dodatkami. Danie smaczne i ekspresowe. Polecam. Składniki; 20 dag makaronu pełnoziarnistego 20 dag zielonego groszku 7-8 łodyg selera

Radość kipiąca uśmiechem.
Zielone curry z kurczakiem 207

osób): 2 łyżki oleju z pestek winogron 500g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę 400ml mleczka kokosowego (wersja dietetyczna - mleczko kokosowe light) 125ml wywaru z warzyw lub kurczaka 1 średnia cebula, pokrojona w piórka 1 dymka, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżki zielonego curry (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) 1 łyżeczka świeżego startego imbiru(...)doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe! Wskazówka: Zielone Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można też użyć makaronu sojowego lub ryżowego. Smacznego

Tajskie smaki
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem 161

posypania Wykonanie: Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Czosnek i cebulę obrać drobno pokroić, podsmażyć na oliwie z oliwek. Filet z kurczaka opłukać pokroić w małe kawałeczki oprószyć przyprawą do kurczaka i podsmażyć na oleju. Marchewkę obrać pokroić w talarki. Z papryki usunąć gniazda nasienne i również pokroić w małe kawałki. Pod koniec smażenia fileta dodać warzywa aby zmiękły. Wszystkie

Pomysłowa kuchnia
Pierś kurczaka z suszonymi pomidorami i fasolką 154

podsmażyć kurczaka, doprawić   ( solą, pieprzem, papryką, imbirem i czosnkiem ). Jak już ładnie się podrumieni dodać ser, pomidorki i część fasolki. Wszystko razem wymieszać i skropić kilkoma kroplami cytryny.  Makaron zrobić według przepisu na opakowaniu ( ja użyłam ryżowego bez gotowania, więc zalałam go osolonym wrzątkiem i po 3 min jest gotowy ). Na makaron położyć mięso z warzywami i skropić

Gaździnka warzy
Curry z kurczaka w sosie saté 390

kawałki kurczaka, obtaczamy w powstałej na woku masie i smażymy na złotawy kolor.  Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy warzywa, sos rybny oraz cukier. Doprowadzamy do wrzenia, i na małym ogniu gotujemy około 20 minut (lub do momentu w którym uznamy, że warzywa są wystarczająco miękkie). Tuż przed podaniem posypujemy orzeszkami ziemnymi (*papryczką chili, kolendrą).  Serwujemy z makaronem noodle

W mojej holenderskiej kuchni
Makaron w kremowym sosie z porem 161

lekkie i delikatne. Do przepisu opcjonalnie można dodać mięso np. kurczaka, indyka lub tak jak ja – wcześniej upieczoną rybę np. dorsz czy łososia. Jednak potrawa bez tych dodatków i tak jest pyszna. Zapraszam! Makaron w kremowym sosie z porem porcja dla 1 osoby Składniki: około 100 g makaronu orkiszowego 1/2 szklanki mleka 1 łyżka mąki orkiszowej/jaglanej 1/3 pora żółtko(...)jaja 1/3 szklanki tartego sera ( polecam półtwardy lub twardy np. parmezan) 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1/2 małej cebuli 3 łyżki oleju Przygotowanie: Makaron ugotować zgodnie z instrukcją. W garnku rozgrzać olej. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać aby powstała zasmażka. Powoli dolewać mleko szybko mieszając. Zagotować i trzymać na małym ogniu około 5 minut aby powstał

Jaglusia
Dyniowo - marchewkowe fusilli z indykiem 159

imbiru, po którym nie pozostaną nieprzyjemne nitki. Dynię pieczemy (dokładne wskazówki - tutaj ) i trzemy na tarce na grubych oczkach (lub szatkujemy w malakserze). Warzywa wrzucamy na patelnię zawierającą cebulę i mięso, dolewamy 2-3 szklanki wody (warzywa intensywnie "piją" wodę, więc aby otrzymać odpowiednią konsystencję, musimy dolewać trochę wody - w zależności od tego, jaki chcemy, aby sos był) i dusimy(...)dusimy przez około 30 minut - aż mięso i warzywa będą odpowiednio miękkie. Kilka minut przed końcem gotowania dodajemy łyżeczkę przyprawy garam masala, która świetnie pasuje do dyni i podkreśla jej smak. Co nieco o tej niezwykle aromatycznej przyprawie możecie przeczytać  tutaj , gdzie została ona wykorzystana do przygotowania pikantnego kurczaka.  Sos jest dość gęsty, ale wyśmienity! Smakując, czujemy

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
rosół z gęsi 182

igiełek rozmarynu - makaron domowy z pietruszką i lubczykiem Składniki na 10 porcji. Do garnka wrzucamy gęś, kurczaka, szponder wołowy i zalewamy zimną wodą. Gdy zacznie nam się gotować dajemy mniejszy ogień żeby rosół nam mrugał (pojawiają się pojedyncze pęcherzyki powietrza) gdyż jeżeli będziemy mieć za duży ogień to rosół nam zmętnieje. Teraz dodajemy obrane i pokrojone warzywa. Cebulę kroimy

Kuchenne Wariacje
Kurczak w warzywach z jabłkami. 1307

Wykonanie. Kawałki kurczaka marynować 20 minut w sosie sojowo sezamowym. Warzywa pokroić w duża kostkę. Mięso przesmażyć 2-3 minuty na oleju, dodać warzywa, cząstki jabłka,posypać ziołami i smażyć jeszcze 2-3 minuty ciągle mieszając. Podlać niedużą ilością wody ,doprawić pieprzem i solą i dusić ,aż mięso będzie miękkie. Posypać natką pietruszki. Podawać z ryżem lub makaronem albo pajdą

Kulinarny karnet Christophera