tego dania skłoniła mnie do podzielenia się z Wami tym przepisem. Na porcję dla dwóch osób będziecie potrzebować: - 250g krewetek (u mnie było 18 sztuk) - opakowanie makaronu ryżowego wstążki - 4-5 łyżek sosu sojowego - sok z połowy limonki - około 2 łyżki miodu - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - dwie garście sezamu - czerwona papryka - 3 średnie marchewki - imbir, czosnek, papryczka chilli - sól, garść(...)pietruszki. Jeśli sos jest za ostry dodajemy miodu lub soku z limonki. Jeśli jest zbyt delikatny możemy dodać sosu sojowego i ostrej papryki. Smażymy chwile aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Przerzucamy wszystko do większego garnka i mieszamy sos z makaronem. Wykładamy na talerze, dekorujemy natką pietruszki i ćwiartką limonki do pokropienia przed jedzeniem. Polecam jeść pałeczkami :) Smacznego
Gotuj z Natkąsera. Zapraszam zatem do wypróbowania mojego przepisu na zapiekankę z mięsem mielonym i warzywami. Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami Składniki: 300 g makaronu rurki olej lub oliwa 1 ząbek czosnku ½ cebuli 300g zmielonego mięsa wieprzowego np. szynki 300 ml przecieru pomidorowego 250 g startego sera mozzarella 6 plastrów salami 8 pieczarek garść mrożonej(...)szparagowej 1/3 papryki czerwonej 1/3 papryki zielonej ½ marchewki ½ papryczki chili 2 łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki czerwonej papryki 1 łyżka sosu worhestershire 1 łyżka sosu sojowego pieprz Przygotowanie: Zaczynamy od ugotowania makaronu, następnie przelewamy go zimną wodą i zostawiamy do ostygnięcia. Czosnek i cebulkę siekamy drobno i podsmażamy na oleju lub oliwie. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy mielone mięso
Mania GotowaniaSajgonki z mięsem mielonym Składniki: na farsz makaronu ryżowego – nitki - 1 garść sos sojowy pieprz i sól mięso mielone wieprzowe - 0,5 kg pieczarki - 10 szt dużych kapusta pekińska - 6 liści marchewka - 1 szt jajko - 1 szt dodatkowo papier ryżowy tłuszcz do smażenia sos słodko-kwaśny do podania z sajgonkami Sposób przygotowania: Mięso mielone przełożyć do garnka, podsmażyć(...)obrać, opłukać razem z pieczarkami, pokroić w cienkie słupeczki, dodać do mięsa, poddusić przez kilka minut. Makaron połamać na mniejsze kawałeczki, zalać wrzątkiem, odstawić na 4 minuty, odcedzić, dodać do mięsa. Liście kapusty porwać na mniejsze kawałki, dodać do mięsa, doprawić sosem sojowym i przyprawami. Na samym końcu dodać jajko , wymieszać, poddusić. Pojedyncze płaty papieru ryżowego zanurzać w ciepłej wodzie
Kuchnia DanusiSkładniki (proporcje dla trzech osób): 250 g makaronu bezglutenowego penne 1 cebula 1 marchewka 250 g pieczarek 1 słodka czerwona papryka 1 mała ostra papryczka chilli 3 łyżki mrożonego groszku (tym razem nie miałam niestety) 1 puszka ananasów 1 puszka pomidorów 165 ml mleczka kokosowego (mała puszka) 1-2 łyżki sosu sojowego jasnego sól, pieprz, oregano, papryka słodka, curry oraz(...)pokrojoną w plasterki. Smażymy, mieszamy. 2. Następnie dodajemy obrane, umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, dodajemy soli, pieprzu, oregano i jeszcze trochę papryki słodkiej. Mieszamy, smażymy. W międzyczasie gotujemy makaron jak zwykle. 3. Następnie dodajemy paprykę czerwoną pokrojoną w paseczki. Mieszamy, smażymy. 4. Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę ananasy, mieszamy, smażymy. 5. Następnie dodajemy pomidory z puszki, które najpierw wylewam
Kawa z mlekiemkolendry 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 500ml bulionu warzywnego lub drobiowego 150ml śmietanki kokosowej – coconut cream (użyłam gęstego mleczka kokosowego) sos rybny do smaku (użyłam sosu sojowego) sól morska, świeżo mielony pieprz 150g makaronu ryżowego vermicelli liście kolendry do ozdoby (dałam natkę pietruszki) Przygotowanie: Rozgrzać rondel na średnim ogniu. Wlać trochę oliwy. Smażyć cebulę przez 3-4 minuty
Moja Delicjanajlepiej smakują podane z ulubionym sosem. składniki na 30 sztuk 50 dag mielonego mięsa wieprzowego 30 arkuszy papieru ryżowego 3 liście kapusty pekińskiej 100 g makaronu ryżowego 4- 5 łyżek sosu sojowego 25 g suszonych grzybów mun 2 małe cebule 1 marchewka 1 jajko szczypta ostrej papryki czarny pieprz olej do smażenia przepis Grzyby mun namaczamy w misce(...)Makaron ryżowy i grzyby mun odcedzamy. Wystudzony makaron kroimy na kilkucentymetrowe paski, grzyby mun w cienkie paseczki a następnie wszystko przekładamy do pozostałych składników farszu. Obraną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach i również dodajemy do miski, wbijamy jajko i całość doprawiamy ostrą papryką, sporą ilością czarnego pieprzu oraz sosem sojowym, wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Papier ryżowy namaczamy
Smakowite Daniaproste danie, idealne na szybki obiad lub kolację. 2-3 porcje - pierś z kurczaka - pół paczki makaronu soba - 1 duża marchewka - kilka dymek razem ze szczypiorkiem - 3-4 łyżki sosu teriyaki - pół papryczki chilli (opcjonalnie) - sos sojowy do smaku - 1-2 łyżeczki oleju sezamowego - oleju ryżowy do smażenia - sezam do posypania Kurczka kroję(...)gorący olej ryżowy do woka i chwilę smażę cały czas mieszając. Dodaję marchewkę i chilli. Gdy kurczak jest usmażony a marchewka al dente dodaję sos sojowy, dymkę i olej sezamowy, a następnie ugotowany makaron. Mieszam wszystko razem i posypuje delikatnie podprażonym sezamem (uwaga! sezam robi się gorzki, gdy go za długo prażymy). I gotowe! Jeśli
Simple Dishkurczaka 1/2 czerwonej cebuli 1 cm imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 3 łyżki sosu sojowego Tamari Kikkoman ze sklepu Kuchnie Świata 1 łyżki sosu ostrygowego ze sklepu Kuchnie Świata 1 jajko 1 opakowanie makaronu Shirataki lub makaronu ryżowego/sojowego ze sklepu Kuchnie Świata 1 opakowanie papieru ryżowego ze sklepu Kuchnie Świata olej roślinny(...)dałoby takiego rezultatu, jakiego chciałam uzyskać. Do posiekanej piersi z kurczaka dodaję starty czosnek i imbir, posiekaną drobniutko cebulę, przepłukany wrzątkiem, odsączony i drobno posiekany makaron Shirataki oraz natkę pietruszki, sos sojowy i ostrygowy, a także surowe jajko. Całość dokładnie mieszam. Do miski o średnicy około 23 cm wlewam ciepłą wodę i maczam w niej papier ryżowy
MamaOskarkagotowy:) SKŁADNIKI (2 porcje) 250g krewetek 1 duży pomidor 1 cebula 5 ząbków czosnku 1 papryczka chilli 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu teryiaki 1 łyżeczka cukru muscovado sok z 1/2 limonki pół pęczka szczypiorku czarny sezam makaron chow mein SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Makaron gotujemy 2-3 minuty w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej ryżowy(...)plasterki czosnek. Kiedy cebula i czosnek się podsmażą, dodajemy krewetki oraz sos sojowy i teryiaki. Z pomidora wykrawamy gniazda nasienne i pozostałą cześć kroimy w kostkę, Dodajemy na patelnię. Dusimy kilka minut. Doprawiamy do smaku limonką oraz cukrem muscovado. Wyłączamy ogień, całość mieszamy z makaronem, wykładamy na talerze. Posypujemy szczypiorkiem i czarnym sezamem. Smacznego
DefinicjaSmakutego stopnia, że jutro robię ją znów. Zapraszam! Składniki: - 200 g makaronu ryżowego (u mnie grubsze wstęgi) - 150 g schabu wieprzowego - mała puszka kukurydzy - garść szpinaku baby - 1/2 awokado - ogórek szklarniowy - garść pestek słonecznika i sezamu - 2 łyżki sosu rybnego - 3 łyżki sosu sojowego ciemnego - 2 łyżki sosu teriyaki - sok z 1/3 cytryny - łyżka octu ryżowego - 1/2 łyżeczki imbiru(...)smażenia Przygotowania zaczynam dzień wcześniej, od zamarynowania mięsa. Pokrojony w paseczki schab przekładam do miski, dodaję łyżkę sosu rybnego, łyżkę sojowego, łyżke teriyaki i łyżeczkę czosnku. Odstawiam do lodówki na kilka godzin (optymalnie na całą noc) Makaron ryżowy przygotowuję wg przepisu na opakowaniu, hartuję zimną wodą, dokładnie odsączam i przekładam do miski. Dodaję pozostałą łyżkę sosu rybnego, sojowego, teriyaki, ocet
Cook&Lovespędzać dużo czasu w kuchni. Warzywne leczo z makaronem ryżowym Składniki: -jedna cukinia -jedna duża cebula -pół papryki czerwonej -pół papryki żółtej -30 dag pieczarek -dwa ząbki czosnku -łyżka przecieru pomidorowego - łyżeczka oregano - bazylia świeża - pół łyżeczki rozmarynu -sól -pieprz -szczypta ostrej papryki -olej -kilka kropel ciemnego sosu sojowego Cebulę pokroić w półkrążki, małe pieczarki na pół a duże(...)rozmaryn i dusimy 10 min. W tym czasie gotujemy makaron ryzowy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gotowe warzywa doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą, sosem sojowym . Na środek talerza wykładamy leczo, dookoła układamy ugotowany makaron ryżowy. Dodajemy listki świeżej bazylii i gotowe
Kulinarne przemysleniagaram masala garść orzechów nerkowca ziarenka z 1/2 granatu Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki, zalać 2 łyżkami sosu sojowego. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie usmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody (trochę krócej niż al dente), odcedzić. Z ananasa obkroić skórę i usunąć twardy środek. Pokroić(...)opłukać, osuszyć, pokroić w plasterki. Mleko kokosowe rozmieszać z kremowym serkiem i puree z dyni. Dodać natkę pietruszki i kolendry, chili, doprawić do smaku sosem sojowym i garam masala. W naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron, posmarować 1/3 sosu curry. Następnie rozłożyć warstwę kurczaka z ananasem i rodzynkami. Całość pokryć resztą sosu i posypać nerkowcami. Piec w 180°C ok 20 minut
Pełny talerzmakaronu • 1 mała młoda kapusta • 200 g boczku wędzonego • 8 suszonych pomidorów w oliwie • 1 cebula • 2 łyżki sosu sojowego • 4 łyżki oliwy z pomidorów • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka majeranku • pęczek koperku Wykonanie: • Makaron ugotować w osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. • Kapustę drobno pokroić, cebulę obrać i posiekać, pomidory pokroić(...)dodać cebulę i razem poddusić. • Do boczku dodać kapustę, podlać 1 szklanką wody, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i sosem sojowym. Dusić ok. 20 minut do miękkości warzyw. • Do kapusty dodać ugotowany makaron i posiekany koperek, przemieszać
To co kochamłyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku sok z połówki cytryny szczypta otartej skórki z cytryny szczypta soli szczypta pieprzu szczypta cukru 1 łyżka oleju 200g makaronu 50g masła ulubione warzywa Przygotowanie: Z sosu sojowego, soku z cytryny, otartej skórki z cytryny, szczypty soli, pieprzu, cukru, 1 ząbka czosnku oraz oleju przygotowujemy marynatę. Wszystkie składniki energicznie mieszamy, aż do rozpuszczenia się(...)przekładamy na folię aluminiową, możemy skropić resztą przygotowanej wcześniej marynaty. Zawijamy folię i wstawiamy na około 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni. W tym czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie oraz przygotowujemy swoje ulubione warzywa. Makaron odcedzamy, pozostawiając w garnku odrobinę wody. Wrzucamy do niego 50g masła i starte 2 ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy i zostawiamy
Jacob Tastesprzyznać, że są wyśmienite. Mają mocny smak umami, który tak bardzo jest ceniony w Japonii. Składniki na 2 porcje: 150 g makaronu soba 150 g grzybów shimeji 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju łyżka sosu sojowego łyżka pasty miso szczypior z dymki pieprz, sól Zagotować wodę, wrzucić do niej makaron i gotować 5 minut. Wyjąć, przelać i odcedzić. Odciąć(...)przypalił. Zmniejszyć ogień i wrzucić grzyby shimeji. Smażyć, aż grzyby będą miękkie. W małej miseczce wymieszać sos sojowy, pastę miso, łyżkę wody i wlać do grzybów. Zamieszać i doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Przesmażyć całość, dodać makaron i wymieszać. Podawać z posiekanym szczypiorem
wyzwania kuchenne