końcu odzyskałam komputer więc znów mogłam ruszyć z kuchnią :)) Aby nie było nie próżnowałam tworzyłam różne receptury na makaron powstałam między innymi grahamowy ale to już innym razem. Codziennie słyszę mamooo daj mi coś słodkiego więc powstało kilka rodzai muffinek. Robi się je bardzo szybko są pyszne można szaleć za każdym razem robić inne :)) Przy produkcji muffinek świetnie bawią
Basia w kuchniZapiekanka z łososiem i brokułami to delikatne, a zarazem pożywne i proste w przygotowaniu danie. Łosoś, oliwki i kapary przywodzą smaki kuchni śródziemnomorskiej, a brokuły idealnie
Słodka StronaOd czasu do czasu przygotowuję taką zapiekankę, jest smaczna i sycąca. Znika bardzo szybko a to o czymś świadczy :) Składniki: 30 dkg pieczarek 30 dkg szynki
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaSkładniki: makaron penne ok. 330 ml przecieru pomidorowego 30 dkg szynki cebula ząbek czosnku słodka i ostra papryka w proszku sól, świeżo zmielony pieprz bazylia, oregano ok. 20 g startego parmezanu (dla miłośników) oliwa z oliwek do podsmażenia cebulki łyżka kwaśnej śmietany koperek Wykonanie: Cebulkę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Szynkę(...)zioła, przyprawy i podlewamy odrobiną wody. Gotujemy ok 15 min.,na koniec dodajemy łyżkę kwaśnej śmietanki 18% i wsypujemy garść posiekanego koperku. W międzyczasie gotujemy w lekko osolonej wodzie makaron. Odcedzamy, wykładamy na talerz. Polewamy sosem. Dodajemy starty ser, najlepiej parmezan (ja sobie odpuszczam) i... zjadamy. Smacznego
Walijskie Pichceniepapryka pół średniej cebuli dymki 180gramów - 1 słoiczek koncentratu pomidorowego przyprawy do mięsa - czosnek granulowany, złocisty kurczak, ostra i słodka papryka, majeranek (my dodajemy ich dość dużo, gdyż lubimy wyrazisty smak mięsa, ale jak kto woli). W garnku gotujemy makaron al dente. Na dość dużej patelni (gdyż później będzie nam łatwiej mieszać wszystkie składniki razem), którą wcześniej przecieramy ręcznikiem papierowym
WeAreCrazywody 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę 3 ziemniaki pokoroje w kostkę 15 dag pieczarek pokojonych w plasterki 5-6 łyżek suchego makarony risini 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka przyprawy gulaszowej (u mnie pikantnej) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki śmietana sól, pieprz mąka olej, ew. smalec Wykonanie: Na patelni podgrzewamy tłuszcz, dodajemy słodką paprykę i lekko
Kulinarne przygody Gatityziaren ziela angielskiego kilka garści fasolki szparagowej (u mnie mrożona) 4 ziemniaki 300-400 g pokrojonych pomidorów (mogą być z puszki) garść makaronu 300-400 g świeżej ryby (u mnie filety z łososia) ewentualnie kilka łyżek słodkiej śmietanki (30%) sól pieprz (u mnie młotkowany z kolendrą) W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy obrane i pokrojone(...)litra wody, pół łyżeczki soli i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie dorzucamy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pomidory i gotujemy kolejne 10 minut. Następnie dodajemy makaron, fasolkę szparagową i gotujemy aż makaron zmięknie. Na 4-5 minut przed końcem gotowania wkładamy pokrojoną w spore kawałki rybę. Po tym czasie doprawiamy danie solą oraz pieprzem. Gotową zupę możemy
Rozpustne gotowaniedzisiaj. Zapraszam na makaron mafalde z sosem z sera gorgonzola i szpinakiem, podanym ze świeżymi pomidorami. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram makaronu mafalde, 250 gram świeżych liści szpinaku, 150 gram sera gorgonzola, 150 ml słodkiej śmietany 30%, 3 średnich pomidorów, 1 średniej cebuli, 2 ząbków czosnku, oliwy, soli, białego mielonego pieprzu, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Jak już(...)podgrzewałem na małym ogniu, dość często mieszając, aż szpinak stracił swoją objętość. Dopiero wtedy przyprawiłem całość niewielką ilością soli i białego mielonego pieprzu. Następnie dodałem na patelnię 150 ml słodkiej śmietany 30% i 150 gram delikatnie pokruszonego sera gorgonzola. Całość podgrzewałem na średnim ogniu, aby ser się rozpuścił, nadmiar płynu odparował, a sos uzyskał pożądaną dość gęstą konsystencję. W międzyczasie
Wyprawy kulinarnewięc na kolejny pyszny obiad z mielonego . Uwielbiam mielone z kurczaka , bo szybko się je przyrządza. Jak już robię mielone z kurczaka to koniecznie z pomidorowym sosem i makaronem. Tak lubią moje dzieci. Wcinają aż im się trzęsą uszy! Nie znam chyba dziecka, które by nie lubiło mielonych. Specjalne danie dla niejadków. Moje dzieci tak lubią mielone, że nawet przymykają(...)pieprzu Sos pomidorowy 1 mała cebula 2 ząbki czosnku garść świeżej bazylii 3 łyżki pomidorowego przecieru 250 ml bulionu z kurczaka 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku szczypta pieprzu 4 łyżki śmietanki 1 łyżka oleju Dodatkowo makaron natka pietruszki do posypania Przygotuj farsz. Pokrój drobno dymkę i suszone pomidory. Dodaj mięso, przyprawy, jajko i śmietankę. Wymieszaj farsz i uformuj
codojedzeniamniej składników, tym pyszniej! Składniki (2 porcje) 1/2 opakowania makaronu do spaghetti (u mnie pełnoziarnisty) 1 puszka pomidorów 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 250g mięsa mielonego 2 łyżki przecieru pomidorowego (lub koncentratu) 5 czarnych oliwek parmezan do posypania 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, papryka słodka/ostra, dużo bazylii, czosnek granulowany, majeranek Przygotowanie: Sos: W jednym garnku(...)cebuli. Dodajemy mięso mielone. Podsmażamy na średnim ogniu. Czekamy, aż nie będzie surowe. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu, łyżeczkę papryki ostrej i słodkiej oraz majeranek i czosnek. Mieszamy. Czekamy, aż wyparuje woda. Dodajemy do sosu, mieszamy na małym ogniu. Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. My uwielbiamy al dente, dlatego podczas gotowania często go próbuję, by wyczuć odpowiedni moment. Makar odcedzamy
Kitchens Alphabetkremowym sosie śmietanowym, z dodatkiem groszku konserwowego, który urozmaicił to klasyczne danie i fajnie podkręcił jego smak. SKŁADNIKI: (ok. 4 porcje) 500g makaronu tagliatelle 450g szpianku (ja użyłam mrożonego) 1 łyżka masła 2-3 ząbki czosnku 100g słodkiej śmietanki 30% 100g sera feta 2 trójkąciki serka topionego śmietankowego 1 puszka groszku konserwowego 1. Szpinak rozmrozić i odcisnąć za wody
Kto ugości moich gości?powstałą pianę, dokładamy podzielonego na różyczki kalafiora, marchewkę,pokrojonego w półplasterki pora. Dodajemy suszone warzywa, doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie jeszcze słodką papryką, można też ulubionymi ziołami. Gotujemy ok 30 minut, zabieramy mięso z zupy, dokładamy makaron.Gotujemy do miękkości makaronu. Podajemy z pieczywem. Zupa wyszła super.Duża to zasługa również dobrego makaronu. Użyłam nitki walcowanej Czanieckie Makarony. Makaron jest świetny
Z Majeczką w kuchnibrokułowym pesto i papryką (4 osoby) Składniki: 1 opakowanie penne 1 świeży brokuł 1 słodka śmietanka 12% (300 ml) 1 mini papryczka czerwona 1 mini papryczka żółta 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku kiełki rzodkiewki pieprz, oregano, bazylia, tymianek oliwa z oliwek Makaron gotujemy al dente :) Brokuł obieramy z liści, twardych korzeni i blanszujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie(...)rozgrzaną oliwą. Smażymy chwile i dolewamy 300 ml. słodkiej śmietanki, którą doprowadzamy do wrzenia i teraz dodajemy zmiksowane brokuły. Dobrze wszystko mieszamy razem i doprawiamy ziołami i pieprzem. Dusimy jeszcze chwile aż sos dobrze zgęstnieje. Wyłączamy ogień i dodajemy sos do penne. Całość mieszamy tak, aby sos dobrze okleił makaron. Podajemy na talerze i posypujemy kiełkami rzodkiewki. Gotowe :) Życzymy smacznego
vegetaniewięc spożywanie na bieżąco nie wystarczy, by zjeść je wszystkie. I zrobiłam z nich sos. A teraz pachnie mi w całym mieszkaniu pysznym, słodkim tylko od pomidorków i pięknym w kolorze mazidłem, które spożytkuję do makaronu, pizzy i jako zamiennik ketchupu. Składniki (na ok. 1,2 sosu): 2 kg pomidorków koktajlowych cebula jalapeno (ilość to kwestia gustu) łyżka octu
Weekendy w domu i ogrodzieśmietanki 30% -2 cebule w piórka pokrojone -8 pieczarek w ćwiartki pokrojone -masło klarowane -cukinia pokrojona w kostkę ze skórką -lubczyk, papryka słodka, czosnek niedźwiedzi, sos sojowy, sól, pieprz, pieprz ziołowy, bazylia -400 gram makaronu pełnoziarnistego -200 gram startego żółtego sera Makaron niezależnie od informacji na opakowaniu wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę z kroplą oliwy na 5 minut. Cedzimy
BaRepas