Makaron muszelki z twarogiem i truskawkami To danie kojarzy mi się z gorącym czerwcem - ponieważ w tym miesiącu są najlepsze truskawkami, a wysoka temperatura nie sprzyja, aby jeść syte dania mięsne. Jeżeli nie lubicie twarogu - pomińcie go bądź zastąpcie jogurtem naturalnym/serkiem homogenizowanym. Składniki: 200 g makaronu muszelki 300-400 g truskawek 50 g twarogu cukier lub miód(...)truskawek (dodając do nich trochę cukru bądź miodu), natomiast drugą część pokroić na mniejsze części i pozostawić do dekoracji. 3. W międzyczasie zagotować wodę ze szczyptą soli i ugotować makaron muszelki (najlepiej, aby był al dente). 4. Do masy truskawkowej dodać twaróg i wszystko ze sobą połączyć, np. za pomocą widelca. 5. Odcedzony makaron przełożyć na talerze. Polać masą truskawkowo
UgotowaćZapraszam dzisiaj na pyszną sałatkę z makaronem muszelki z Makaronów Polskich , Ziarenek z Ziarenkowa Ziołowo mi oraz pysznej mieszanki warzyw z firmy Orzech(...)podałam na porcelanie Bogucice http://www.porcelanabogucice.pl/ . Składniki : 1/2 paczki makaronu muszelki 1/2 szklanki oliwek zielonych 1 papryka czerwona 1 słoiczek mieszanki( marchew ,groszek ,kukurydza
Sama słodycz i szczypta chiliwoda 3 litry, warzywa mrożone 1 opakowanie/jesienny bukiet, buraki 1/2 kg, cukinia 1 średnia, kostka rosołowa 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, masło 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, makaron muszelki 1 szklanka/suchy, ocet jabłkowy 1 łyżeczka, śmietana gęsta 1/2 szklanki do garnka wsypać mrożone warzywa zupa jesienna, starte na grubszych oczkach buraki, pokrojoną w kawałeczki cukinię ze skórką, zagotować(...)dodać kostkę rosołową, kucharka i gotować z 20 minut na średnim ogniu, następnie dodać masło, wsypać makaron muszelki i gotować makaron na "al dente" wlać ocet jabłkowy, śmietanę 18% rozmieszaną z zupą i ciut solą, nie zważy się, wsypać pieprz mielony - zupa jest smaczna, syta, nie za kaloryczna..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięgroszku lub bobu (ja miałam bób, ale Wy kupicie groszek do paelli na czwartek i trochę Wam zostanie) litr bulionu warzywnego (można zastąpić bulionem na kostce ekologicznej) 100 g makaronu muszelki sól, pieprz na pesto: 1 duży pęczek natki pietruszki, ząbek czosnku, 60 g orzechów nerkowca, 40 g startego parmezanu, oliwa Przygotowanie: Czosnek pokrój na plasterki, marchewkę i cukinię(...)dnia poprzedniego. Wystarczy wymieszaj je z ugotowanym makaronem i pieczonym brokułem i gotowe. Składniki / na 2 porcje: różyczki z 1 brokuła (które zostały z poniedziałku) oliwa ev. 200 g makaronu muszelki pesto, które zostało z poniedziałku 30 g starego parmezanu do posypania Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Różyczki brokuła polej 1 łyżką oliwy i wymieszaj. Rozłóż na blasze
Chilli Czosnek i OliwaViolaPassion Wspaniałe danie. Proste i szybkie do zrobienia Z makaronu muszelki ? Dlaczego nie? Ten drobny makaron jak dla mnie rewelacja do tej potrawy Lubella Składniki: 1 szklanka makaronu Muszelki 26 Lubella 2 łyżki masła 4 łyżki pokrojonej drobno Pancetty 70 g grzybów kurek drobno pokrojonych garść szczypiorku drobno posiekanego pieprz i sól morska świeżo mielone 50 ml białego wina(...)Dodajemy kurki i szczypiorek. Pieprz , i tylko odrobinę soli ponieważ boczek jest dość słony. Smażymy około 5 minut mieszając cały czas. Dodajemy wino i redukujemy dodając surowy makaron i wodę Cały czas mieszamy energicznie . Gdy wino i woda odparuje a makaron zmięknie danie jest gotowe. W razie konieczności dodajemy odrobinę wody. Prawda że łatwe ? Smacznego
Viola cooks with passionJedno z najbardziej klasycznych lecz zarówno najprostszych dań. Klasyczne domowe spaghetti bolognese z makaronem muszelki w mojej wersji, lecz wybór należy do Was, nie musicie przecież używać klasycznego spaghetti, może to być penne, świderki lub jak u mnie muszelki, dlaczego nie! Smakuje tak samo, przecież ;) Spaghetti bolognese najlepiej zrobić z mięsa mielonego wieprzowego, u mnie akurat jest z wołowego(...)wołowego) * 400g passaty pomidorowej LUB puszka pomidorów (zmiksowanych blenderem) * jedna średnia cebula * 1 duży ząbek czosnku * 2 łyżeczki suszonej bazyli * pół łyżki pieprzu, łyżeczka soli * 1/4 łyżeczki papryki słodkiej * makaron muszelki (lub spaghetti, świderki itd) Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, po czym przelewamy go wodą. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i podsmażamy drobno posiekaną cebulkę. Kiedy cebula
Klasyka GotowaniaSkładniki: woda 3 litry, włoszczyzna 1/2 pęczka, kalafior 1 średni, brokuł 1 większy, kostka rosołowa 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, masło 1 łyżka, pieprz czarny mielony - do smaku, makaron muszelki 1 kubek, mleko 3,2% 1/2 litra, koperek 1/2 pęczka zagotować wodę, wsypać rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę, różyczki kalafiora, brokuła, zagotować, gotować z 20 minut wsypać makaron muszelki, kucharka, kostki
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: - 1 pierś z kurczaka - 1 cebula czerwona - 1 por - 1 papryka zielona - 1 marchewka - 1 łyżka masła - 1/2 kubeczka jogurtu typu grecki - przyprawy – pieprz, sól, przyprawa do kurczaka - makaron muszelki W pierwszej kolejności rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i chwilkę dusimy do zeszklenia. Następnie kroimy kurczaka w kostkę, wrzucamy do cebuli, przyprawiamy i dusimy razem(...)tarce. Wszystko dusimy do miękkości. Na końcu dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy, próbujemy a jeżeli jest taka potrzeba to jeszcze doprawiamy. W międzyczasie gotujemy makaron. Tym razem wykorzystałam makaron muszelki który bardzo lubię. Na końcu nakładamy do misek makaron, na niego kurczaka z sosem warzywnym Smacznego
Kuchenne Wariacjezjeść. Tak mieliśmy wczoraj. Wyjazd się przedłużył i nie chciało nam się wymyślać nie wiadomo jakich frykasów. Na szybko zobaczyliśmy co jest w lodówce i wiadomo, najprostsza forma to makaron :) Muszelki z buraczkami i jajkiem (3-4 osoby) Składniki: 1/2 opakowania makaronu muszelki 1 jajko na twardo 1 średni burak 2 gałązki selera naciowego 5 pieczarek średniej wielkości 1 cebula
vegetaniewieprzowym z papryką i cebulką. To bardzo prosty przepis dla chcących zjeść pyszne danie nie poświęcając przygotowaniom dużo czasu. Składniki: łopatka świeża papryka czerwona cebula sól, pieprz rozmaryn smalec makaron muszelki Mięso kroimy na kawałki (kostki wielkości 2-3 cm). Solimy. Obsmażamy na patelni z małą ilością smalcu. W garnku smażymy na złoty kolor cebulkę pokrojoną w półtalarki(...)cebulki. Dolewamy trochę wody i zmniejszamy gaz do minimum. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i rozmarynem (można dodać 1/2 kostki rosołowej). Gdy mięso zmięknie dodajemy pokrojoną paprykę. Makaron muszelki gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Gotowy makaron odcedzamy. Podajemy z przygotowanym gulaszem. Smacznego
tojestpyszne.blogspot.comSkładniki (na 2-3 porcje): 1 średniej wielkości filet z kurczaka 1 papryka czerwona Pół puszki lub cała puszka kukurydzy konserwowej Ok. 200 g makaronu muszelki (drobne) przyprawy: curry, sól ziołowa, papryka słodka, pieprz czarny i pieprz ziołowy, zioła prowansalskie – ilość wg upodobania, można też dodać inne przyprawy Kilka łyżek śmietany 12% lub 18% Łyżka majonezu (nie jest konieczny) Przygotowanie(...)ziołami, papryką i curry oraz odrobiną soli. Wymieszać. Dodać śmietanę, wymieszać dokładnie i odstawić do lodówki na min. 30 minut. 2. Zagotuj wodę na makaron, lekko ją posól. Ugotuj makaron muszelki, uważając, by się nie rozgotował. Odcedzić na durszlaku i opłukać ciepłą wodą. Jeszcze ciepły makaron przypraw wg upodobania pieprzem i solą ziołową. Dodać majonez i wymieszać dokładnie. Paprykę umyć
Anioszek w kuchnimnie klasyka gatunku. Robię ją często bo jest błyskawiczna i najczęściej wszystkie składniki mam w domu. Jednak robiąc ją ostatnim razem dokonałam pewnego „odkrycia”. Sądziłam że makaron muszelki nosi taką nazwę ze względu na kształt, ale gdy przesypałam go jeszcze surowego z ręki do ręki stwierdziłam że dźwięk jaki temu towarzyszy jest dokładnie taki sam jak przesypywanie muszelek(...)plaży. Bardzo przyjemny… Mam nadzieję to wykorzystać w zabawie z Jaśkiem, ale teraz już do rzeczy… Składniki: 2 szklanki makaronu muszelki małe puszka tuńczyka w sosie własnym mała puszka kukurydzy 1 średnia czerwona papryka 3-4 średnie ogórki kiszone 6 plastrów ananasa z puszki 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku Wykonanie
Mama z miastabardzo się lubi. Doprawiłam danie czosnkiem i płatkami chilli, aby miało więcej aromatu. I wyszedł naprawdę zacny obiad! Składniki /na 4 porcje: 0,5 g świeżego bobu 400 g makaronu muszelki 200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę oliwa ev. 2 ząbki czosnku szczypta płatków chilli (opcjonalnie) sól i pieprz 200 g twarogu półtłustego do dekoracji: listki mięty lub posiekana(...)osolonej wody i gotuj przez 8-10 minut. Odlej, ostudź, następnie obierz go z łupinek (łupinek nie wyrzucaj - zrobisz z nich kotlety, na które przepis znajdziesz na końcu wpisu). Makaron muszelki ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozgrzej dużą patelnię. Wrzuć na nią boczek, polej go ok. 2 łyżkami oliwy. Smaż mieszając od czasu do czasu, aż boczek się zrumieni
Chilli Czosnek i OliwaUwielbiam zupy. Dziś postanowiłam zrobić zupę pomidorową z makaronem muszelki na wywarze z warzyw. Idealna zupa dla osób , które nie jedzą mięsa. Polecam :) SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: ➤2 Marchewki ➤2 Łodygi Selera naciowego ➤1 Pietruszka ➤3 łyżki drobno siekanej natki pietruszki ➤250 g makaronu muszelki ugotowanego ➤500 ml przecieru pomidorowego ➤ 3 łyżki koncentratu pomidorowego ➤sól(...)Wlewam przecier i dodaję koncentrat. 5. Doprawiam solą i pieprzem oraz lubczykiem. 6. Dodaję marchewkę ugotowaną i pokrojoną w plastry lub kostkę. 7. Dodaję do miski makaron , wlewam zupę oraz posypuję świeżą natką pietruszki. SMACZNEGO
Gotowanie Patkimielonego imbiru 1 łyżeczka soli Sos 200 ml słodkiej śmietany 30% 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki musztardy Dijon szczypta białego pieprzu Do podania 150 g makaronu muszelki świeży tymianek do smaku i dekoracji Instrukcje W większej misie, w której swobodnie zmieści się mięso z kurczaka, sporządzamy marynatę mieszając dokładnie jej płynne składniki (miód, musztardy, oliwę(...)bardzo powoli gotujemy bez przykrycia przez 5-10 minut, czasami mieszając, aż odparuje ok. 1/3 – 1/2 objętości sosu. W międzyczasie doprawiamy do smaku białym pieprzem. Równocześnie gotujemy także makaron muszelki – w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy, raczej normale niż al dente i tak, aby był gotowy mniej więcej równo z mięsem. Kurczaka podajemy od razu z makaronem
Kulinarna Pokusa