kiedy trwa sezon dyniowy? bo dzisiaj zachodzę do sklepu jak gdyby nic.. a tu nie ma dyni :O szok :( Curry z ziemniaków, groszku i fasoli szparagowej Makaron chiński z tofu i warzywami risotto z burakiem i tahini Marokańska zupa pomidorowa z ciecierzycą i kuskusem Dyniowo-kokosowy tofurnik na daktylowym spodzie z polewą daktyle
More food, love and dreamsmój hit ostatnich tygodni - przygotowana na bazie ugotowanej piersi z kurczaka (ciekawą alternatywą będą tu krewetki), która dodaje jej pożywności, bulionu i kokosowego mleka. Do tego dodałam brokuła, chiński makaron chow mein i wyraziste przyprawy z papryczką chilli na czele (w wersji łagodniejszej wystarczy jej odrobina). Tajska mieszanka składników i przypraw na pewno pozytywnie podziała na Wasz nastrój w długie
Milion Smakówkakao) mascarpone i bananem Idealne na taką mgłę za oknem ^^ Dziwne jak człowiek może przyzwyczaić się do kogoś innego. Ps.Macie jakieś dobre proporcje, sposób na zamarynowanie tofu (do makaronu chińskiego) bo nie chce się zrazić jak już się przekonuję
More food, love and dreamszamarynować dzień wcześniej, ale 1 godzina przed smażeniem również wystarczy. :) Jako dodatek użyłam kaszy jaglanej (bo ona nawet z curry smakuje świetnie!), ale doskonale będzie pasować także ryż czy chiński makaron. Składniki (na 2-3 porcje) : pierś z kurczaka 1/2 kalafiora 2 marchewki cebula ząbek czosnku olej (niewielka ilość) 2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry szczypta ostrej
Kuchnia EllieChiński makaron smażony z tofu, warzywami i sezamem Składniki: - 100g makaronu z fasoli mung - ½ łyżeczki curry - 100g tofu naturalnego
Wegańska kuchnia orientalnaTo najszybszy obiad jaki robię, bo w domu zawsze mam paczkę makaronu sojowego i puszkę tuńczyka i na takie dni jak ten, czyli gdy wiatr hula
Bernika - moj kulinarny pamietnikwody i dusimy (około 5 minut). W kubku rozrabiamy łyżeczka mąki ziemniaczanej z woda. Dodajemy pietruszkę, orzeszki ziemne i podlewamy mąka. Całość mieszamy i dusimy jeszcze minutkę. Podajemy z makaronem chińskim lub ryżem. Smacznego
Lubczyk i WaniliaPhung . To jedna z nielicznych restauracji w Rzeszowie, której menu zawiera oddzielną sekcję wegetariańską z kilkunastoma daniami (!). Long Phung serwuje wyśmienitą kuchnię wietnamską w przystępnych cenach. Na zdjęciach: smażony makaron chiński z warzywami i smażone lody w cieście. Yellow split pea soup Nutritious, tasty and very easy to make. Ingredients: 1 glass yellow split peas 2 allspice grains
Qlinarnie i Qlinarnieminutach dodać imbir. Dodać obsmażonego kurczaka i wlać sos. Wymieszać całość i podgrzać jeszcze przez kilka minut, aby sos zgęstniał. Podawać na gorąco z ryżem lub chińskim makaronem. Ten przepis bierze udział w akcji
wyzwania kuchenneogniu kilkakrotnie przewracając Przyznam szczerze, że na tym mój wkład w obiad się kończy :) ponieważ nie mialam czasu (a zjeść trzeba było). Ale proponuję ugotować do tego ryż lub chiński makaron. Mięso można wówczas pokroić na kawałki, np. w kosteczkę lub cienkie paski. A jeśli ktoś lubi frytki - to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je usmażyć i podać
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwpłynie to na smak potrawy. Sos sambal oelek można dostać w większości hipermarketów, na działach dotyczących kuchni świata, jak również podczas tygodnia azjatyckiego w Lidlu. Ryż można zastąpić chińskim makaronem jajecznym. Do marynaty do kurczaka, zamiast samego sosu sojowego, można dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i świeży, starty imbir. Ilość sambal oelek należy dostosować do własnych upodobań smakowych
Gospodyni Miejskasię podczas pieczenia. Miksować . Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać jeszcze odrobinę marynaty i ocet balsamiczny. Doprawić do smaku.Kaczkę przybrać świeżą kolendrą, podawać z ryżem lub chińskim makaronem, sos podać w osobnej miseczce. Śliwki i powstały sos po pieczeniu kaczki przekładamy do miski blendera, miksujemy. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy jeszcze odrobinę marynaty i ocet
Stare Garykoniec dodajemy kurczaka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżka w sosie. Do obiadu na łyżce oleju sezamowego podsmażyłam pół brokuła i całą marchewkę. Kurczaka możemy podawać z ryżem lub chińskim makaronem- noodlami.Smacznego
Smaki Edytyzetnie, nie rumienić. Dodać usmażone warzywa, pozostały sos sojowy wymieszany z alkoholem, starty imbir i ostrą paprykę. Mięso z warzywami smażyć na dużym ogniu jeszcze chwilę i podawać z makaronem chińskim
Kulinarny karnet ChristopheraPrzepyszny łosoś w glazurze imbirowej, z warzywami i chińskim makaronem- to propozycja na letni , zdrowy i lekki obiad, który zajmuje chwilkę by zrobić, a jego smak pozostaje z nami na dłużej. Polecam :)Zaczynamy
Smaki Edytydajemy marchew i grzyby. Smażymy około 5 min. Dodajemy paprykę, bambus, sałatę i kurczaka- smażymy na dużym ogniu 2 min. Zalewamy bulionem.Smażymy od zagotowania 2 min.Gotowe :) Podajemy z chińskim makaronem- noodlami.Smacznego
Smaki Edytychoy. Smażymy 5 minut i dodajemy kiełki fasoli i kolendrę. Jak wszytko się już poddusi dodajemy mięso i kieliszek 50 ml wody.Gotowe danie podajemy z ryżem jaśminowym lub chińskimi makaronami. Smacznego
Zainspiruj się kuchniąKochani dzisiaj zapraszam Was do wypróbowania kolejnego przepisu z kuchni azjatyckiej. Pyszna tajska zupa kokosowa, ostra, aromatyczna i bardzo smaczna, z dodatkiem chili, mleczka kokosowego i
SMYKWKUCHNIczosnek. Smażymy na dużym ogniu 3-4 min.Kroimy paprykę w paski , szykujemy brokuły, kukurydzę. Wrzucamy na wok, dodajemy sos sojowy. Trzymamy na ogniu 3 min. Gotowe :) Gotujemy noodle- chiński makaron jajeczny. I obiad gotowy.Życzę smacznego :)ps. Gorące podziękowanie za pomoc przy obiedzie - Ani I mojej córce Patrycji. Buziaki dziewczyny
Smaki Edytydanie zapisało się na stałe w nasze menu i wraca do nas bardzo często. Wieprzowina w chińskim smaku SKŁADNIKI: 200 g szynkówki 200 g mieszanki warzyw chińskiej 150 g makaronu ryżowego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2-3 łyżki przyprawy do dań chińskich 1 łyżka oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE: W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy makaron, przykrywamy i trzymamy około(...)woka na rozgrzany olej i smażymy około 7 minut, następnie dodajemy sos sojowy i podsmażamy około 2 minutki. Dodajemy warzywa i przyprawę chińską, mieszamy i podduszamy pod przykryciem 7 minut. Na koniec dodajemy makaron ryżowy, dokładnie mieszamy i zostawiamy na kilka chwil na małym ogniu. Podajemy ciepło - smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibolońskiego, ale z polskim, sezonowym akcentem. Jako makaronu użyłam takie z zupki chińskiej - zalany wrzątkiem potrzebuje dosłownie kilku chwil, by być gotowym do jedzenia. Składniki: makaron z 1 zupki chińskiej (typu wonton) 1/2 cukini 30 dag mielonego mięsa (u mnie wieprzowe) sól, pieprz 1/2 cebuli 2 pomidory 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki startego żółtego sera Wykonanie(...)minut. Dodać pokrojonego w kostkę pomidora, pokrojoną w plastry cukinię. Dusić przez kilka minut pod przykryciem. Pod koniec dodać jeszcze 2 zmiażdżone ząbki czosnku. Doprawić do smaku. Makaron z zupki chińskiej zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na kilka chwil. Odcedzić i dodać do mięsa i wymieszać. Posypać startym żółtym serem
Pasja Smakupapryki czerwona cebula 4-5 ogórków kiszonych makaron z 2 zupek chińskich sól, pieprz łyżeczka bazylii suszonej 3 łyżki śmietany Przygotowanie: W dużej misce kruszymy makaron z zupek chińskich i zalewamy wo dą, tak aby go przykryła. Pozostawiamy na ok 5 minut do napęcznienia po d przykryciem. W tym czasie kroimy paprykę i ogórki w drobną kostkę
ChilliJemyCiekawe połączenie surowych pieczarek z kurczakiem i warzywami. Do tego makaron - u mnie taki z zupek chińskich, ale można użyć dowolnego - idealnie sprawdzi się taki do rosołu(...)bazie majonezu. Szybka, prosta i idealna np na kolację andrzejkową. Podana w szklankach pięknie prezentuje się na stole.Składniki :*5-6 surowych pieczarek* łyżka soku z cytryny* zupka chińska lub makaron ugotowany al dente* 2 pomidory rzymskie* 4 ogórki korniszony* gotowana pierś z kurczaka* 2 łyżki majonezu* sól, pieprz świeżo mielonyPrzygotowanie :Zupkę chińską zalać wrzątkiem, tak by tylko przykryć makaron
Magiczne Życie MartyJadłam ją chyba dopiero drugi raz w życiu, ale przygotowałam z okazji przyjazdu gości. Jest ciekawa i dobra. To doskonały sposób na inne wykorzystanie chińskiej zupki. Składniki: makaron z 2 zupek chińskich filet z kurczaka puszka kukurydzy por mała kapusta pekińska 2 średnie czerwone papryki majonez sól, pieprz przyprawa gyros Wykonanie: Makaron połamać i zalać w misce wodą. Nie musi
Pasja Smakusmaki przenikają. 1 opakowanie zupki chińskiej 6 łyżek keczupu 1 puszka kukurydzy 250 g paluszków krabowych 100 g ryżu 5 łyżek majonezu 1/3 czerwonej papryki 1/3 zielonej papryki Makaron z zupki chińskiej zalewamy wrzątkiem i czekamy aż napęcznieje. Odcedzamy. Paluszki krabowe kroimy w kosteczkę. Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Papryki kroimy w bardzo drobną(...)kosteczkę. W wysokiej szklanej i przezroczystej misce składniki układamy następującymi warstwami: makaron z zupki chińskiej, 2 łyżki keczupu, kukurydza (zostawiamy 3 łyżki), 2 łyżki majonezu, paluszki krabowe, ryż, 3 łyżki keczupu, 3 łyżki majonezu, reszta kukurydzy, kolorowe papryki
VioletoweKucharzeniejest idealny w sytuacjach kiedy coś nam wypadnie i nie ma czasu na przygotowywanie posiłku a jeść trzeba. Smaczne, sycące i aromatyczne. Nic dodać... nic ująć ;) Makaron ryżowy z mieszanką chińską Składniki: 100 g makaronu ryżowego, podwójna pierś z kurczaka, mieszanka chińska warzyw, łyżka sosu sojowego, sól, pieprz, przyprawa gyros, olej. Wykonanie: Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu
paapilotkaapójdzie szybko :) Polecam :) Składniki - dwie duże piersi z kurczaka ( pojedyncze) - puszka kukurydzy konserwowej ( u mnie ORZECH ) - mała kapusta pekińska - 2 kolorowe papryki - 1 mała cebula czerwona - 1 makaron z zupki chińskiej - sól, pieprz, czosnek mielony, przyprawa kebab-gyros, papryka czerwona mielona, majeranek, - majonez - olej Wykonanie Piersi z kurczaka dokładnie myję, wykrawam zbędne żyłki i tłuszczyk, każdą kroję wzdłuż(...)grilluję na patelni grillowej i studzę. Wystudzone piersi kroję w większą kostkę, przekładam do miski, dodaję poszatkowaną kapustę pekińską, pokrojoną w kosteczkę cebulkę, obie papryki i odsączoną kukurydzę. Makaron z zupek chińskich kruszę na drobne kawałki i wrzucam do sałatki, dodaję kilka łyżek majonezu, doprawiam solą i pieprzem. Sałatkę dokładnie mieszam i wstawiam do lodówki na ok. 2 godziny
Kuchnia z widokiem na ogródChiński sojowo-śliwkowy sos hoisin, słodko-pikantny i bardzo aromatyczny, stanowi świetne tło dla smażonej wieprzowiny z fasolką szparagową i makaronem(...)Smaczna i prosta propozycja dla wielbicieli kuchni chińskiej, ale i dla wielbicieli fasolki. Składniki na danie dla 2 osób: 400 g schabu 300 g fasolki szparagowej 100 g chińskiego błyskawicznego makaronu chow mein (można zastąpić zwykłym makaronem) 3 szalotki 4 ząbki czosnku 100 ml sosu hoisin 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka wina ryżowego (w ostateczności można zastąpić mieszanką wódki
Trzeci talerzaromatyczne warzywa jest najsmaczniejsza. Często gości na moim stole na imprezach rodzinnych ale do grilla też się sprawdza. Robimy ją wcześniej żeby smaki się przegryzły i zmiękł makaron. Składniki: 2 zupki chińskie 1 puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 1 ogórek zielony mniejszy 2 pomidory 1 pęczek szczypiorku 4 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kukurydzę odsączyć z zalewy. Paprykę(...)Pomidor sparzyć, obrać z skórki. Wydrążyć nasiona a miąższ pokroić w drobną kosteczkę. Ogórek obrać z skórki, pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa wymieszać w misce dodać rozdrobniony makaron z zupki chińskiej, pokrojony szczypiorek, majonez i wymieszać. Doprawić do smaku. Przykryć folią i włożyć na 3-4 godziny do lodówki do przegryzienia się smaków. Inspiracja stąd
Ala piecze i gotujechińszczyzna na obiad , a dokładnie kurczak z makaronem w sosie słodko-kwaśnym. Kuchnia azjatycka to ekslozja smaków, jak raz spróbujesz, nie sposób nie chcieć do niej wracać. Jedna z najbardziej lekkich I zdrowych kuchni. Uwielbiam I polecam. Co najważniejsze obiad jest gotowy w 30 min :)Zaczynamy Składniki:2 łyżki oleju orzechowego(...)kukurydzianego1 cebula- pokrojona w piórka4 piersi z kurczaka2 marchewki- pokrojone w pół talarki2 papryki- pokrojone w większą kostkę300 gr grzybów chińskich marynowanych*100 gr pędów bambusa60 gr nerkowców200 gr makaronu chińskiego-noodleSos słodko-kwaśny:250 ml wody3 łyżeczki mąki ziemniaczanej8 łyżek octu ryżowego lub winnego
Smaki Edytywoku, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, chili, sos sojowy ciemny, łyżeczkę octu ryżowego, przyprawę - "KOTANYI -Przyprawa do WOK dań Kuchni Azjatyckiej", pod sam koniec dodajcie odrobinę oleju sezamowego. 5. Makaron typu chińskiego (zamieszczam opakowanie) Wszystkie potrawy podajemy w gorących naczyniach, jemy z makaronem. Smacznego! Prawdziwa uczta dla wielbicieli tej kuchni
SMYKWKUCHNI