Składniki:1 pierśduża cebulakapusta pekińska2 zupki chińskie (rosół)1 surowa papryka czerwona1 zielony ogórekpuszka kukurydzypieczarki ok. 20-30dag (ja to pominęłam)majonezPrzygotowanie:Makaron z zupek chińskich pokruszyć i wrzucić do miski razem z tym proszkiem co jest w środku. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć - dodać gorące do makaronu i zamieszać. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę
charlotte gotujejednak moim zdaniem nie jest to dla niej dobra nazwa - po pierwsze odstrasza, bo źle się kojarzy (fuj, niezdrowo!), po drugie wcale nie jest to sałatka "Z zupek" chińskich, a z makaronu, który się w owych znajduje (a ten jest dość smaczny nawet na sucho!). No i muszę się przyznać, że ponad pół roku wyśmiewałam i krytykowałam tenże przepis (niestety(...)duże łyżki majonezu (u mnie Hellmans Babuni - jest nieco kwaśniejszy niż inne) 1 mały jogurt naturalny sok z połowy limonki 1. Zupki chińskie lekko pokruszyć (nie otwierając opakowania), wyjąć z nich przyprawy (torebki z tłuszczem wyrzucić). Pokruszony makaron wrzucić do dużej miski, wsypać posiekanego pora oraz odsączoną fasolę i kukurydzę, pokrojoną na paski lub w kostkę kapustę pekińską. 2. Paprykę
Kuchnia Prezydentowejoprócz sosu? Zanim podam przepisy, pozwolę sobie jeszcze na kilka zdań o tym, co trzeba mieć pod ręką, by w każdej chwili być gotowym na przygotowanie domowego chińskiego fast-foodu. Noodle, czyli makaron - ostatnio w wielu dyskontach od czasu do czasu pojawiają się makarony soba, chow-mein itp... Kupcie 2-3 paczki swoich ulubionych i niech czekają aż najdzie
W kuchni wieczoremJakiś czas temu miałam okazję popróbować wielu chińskich specjałów. Przyznam szczerze, że dla samej kuchni mogłabym się przenieść do Chin. Postanowiłam odświeżyć wspomnienia i wyczarować jakieś danie „po chińsku”. Padło na makaron pszenny z warzywami. Aby przygotować 2 porcje potrzebne są: 1/2 opakowania azjatyckiego makaronu pszenicznego ( dostępne np w Lidlu ) 1/4 kalafiora podzielona na mniejsze kawałki 2 jajka
Jemy PijemyDziś danie z kuchni chińskiej z błyskawicznym makaronem chow mein i chrupiącymi grzybkami mun, doprawione tylko sosem sojowym. Przepis znalazłam na opakowaniu makaronu i trochę go zmodyfikowałam.składniki:200 g makaronu chow mein500 g piersi z kurczaka2 garście grzybków mun4 ząbki czosnku6 łyżek sosu sojowego150 g białej kapustyolej do smażeniaGrzybki mun przygotować według instrukcji na opakowaniu (namoczyć w goracej wodzie
Monia miesza i gotujepokroić w kostkę. Paprykę umyć, oczyścić, wraz z pomidorami pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy, przelać wodą, odsączyć na sicie. Szczypiorek pokroić. Wszystko wymieszać, dodać sam makaron z zupek chińskich. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać majonez i na 2-3 godz. wstawić do lodówki, by makaron dobrze napęczniał
Z miłości do słodkościlitrowy słoik papryki konserwowej pół litrowy słoik ogórków konserwowych 4 - 5 jajek podwójna pierś drobiowa przyprawy: papryka ostra , przyprawa do gyrosa lub do czerwonego mięsa majonez Sposób wykonania: Makaron z zupek chińskich pokruszyłam na drobno, dodałam przyprawy ( znajdujące się w środku wraz z olejem ) wsypałam kukurydzę razem z wodą przemieszałam i pozostawiłam do napęcznienia makaronu. Pierś drobiową umyłam , pokroiłam
Darcia w kuchniSkładniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 300 g makaronu gryczanego - nitki, 600 g mieszanki chińskiej w sosie słodko-kwaśnym, 2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka. Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kuchni chińskiej- 5 smaków. Następnie smażymy kurczaka na rozgrzanym oleju. Papryki(...)kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do kurczaka, dusimy ok. 5 minut. Kolejno dodajemy chińską mieszankę, dusimy ok. 15 minut pod przykryciem. Na samym końcu dodajemy ugotowany i odcedzony makaron - podsmażamy na woku
Aga w kuchniMieszamy i gotowe. Dodatkową naszą radą to możliwość zamiany makaronu babuni na Chow mein, który nie gotujemy tylko zalewamy wrzątkiem na 4 min. Zapewne większość studentów ma szybkie chińskie zupki. Wyciągnijcie makaron z zupki, a proszek dodawany do makaronu wyrzućcie do kosza. To sama chemia, nie warto tego pochłaniać :) Mamy nadzieję, że przyda Wam się nasz pomysł, a przynajmniej wytyczy
vegetanieMoja propozycja na zimowy obiad - rozgrzewające i aromatyczne danie w chińskiej nucie. Składniki: 200 g makaronu spaghetti 1 opakowanie warzyw - mieszanki chińskiej 1 polędwiczka wieprzowa 4 łyżki oleju suszony imbir słodka papryka w proszku 2 ząbki czosnku szczypta papryki chilli 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki słodkiego sosu chili sól, pieprz Polędwiczkę umyć, natrzeć olejem, przyprawić solą, pieprzem, imbirem, słodką(...)piekarniczego i piec 1 godzinę w 180 oC. Na patelni rozgrzać kilka olej. Wrzucić warzywa, dodać sos sojowy, słodki sos chili i smażyć ok. 10 minut. W tym czasie makaron ugotować w osolonym wrzątku. Makaron wyłożyć na talerze, na nim ułożyć warzywa, a na wierzch położyć pokrojoną w plastry polędwiczkę
Czerwień i błękitgenialnie sprawdza się na wszystkich imprezach. Jest szybka, prosta i ładnie wygląda a przy tym bardzo dobrze smakuje i z powodzeniem może zastąpić lekki posiłek. Sałatka z makaronem z zupek chińskich Składniki: 2 zupy marki vifon puszka kukurydzy pół kapusty pekińskiej podwójna pierś z kurczaka marchewka 2 łyżki majonezu pietruszka tymianek Do dzieła!!! Makaron z zupek kruszymy na drobniejsze
sierotka maRysia w kuchniPrezentuję Wam dziś smaczny i prosty do przygotowania obiad. Przyrządzony z makaronem z zupek chińskich i drobno pokrojoną piersią z kurczaka, z dodatkiem aromatycznego czosnku. Szybkie w przygotowaniu i naprawdę bardzo smaczne. Składniki: 3 zupki chińskie rosół podwójna pierś z kurczaka 3 łyżki przyprawy „gyros” Pół czerwonej papryki Pół żółtej papryki puszka kukurydzy 40 dag sera żółtego Sposób
Podróż w kulinariaPasuje do nich również surówka z kapusty pekińskiej i szczypiorku doprawiona olejem, octem ryżowym i solą. Składniki na około 25 sztuk: ½ kapusty pekińskiej 1 opakowanie mieszanki chińskiej (warzyw i grzybów) olej ½ opakowania makaronu ryżowego 1 filiżanka ugotowanego białego ryżu (opcjonalnie) 1-2 opakowania przyprawy chińskiej 5 smaków sos sojowy papier ryżowy woda 1 butelka sosu do sajgonek Pokrój drobno kapustę(...)mieszankę chińską. Następnie podlej kilkoma łyżkami wody i duś aż warzywa i grzyby zmiękną (około kwadrans – w razie potrzeby dolej wody). Przygotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. Wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce, dopraw przyprawą chińską i sosem sojowym. http://whiteonricecouple.com/food-photographer-los-angeles/ Nagrzej piekarnik do 180 ° C. Namocz płat papieru ryżowego w letniej wodzie (3-4 sekundy), połóż na desce
Qlinarnie i QlinarnieChiński minimalizm! Kiedyś, gdy robiłam sałatkę czy makaron, wrzucałam bez namysłu milion różnych składników, które nijak miały się do siebie. Nauczyłam się, że czasem im mniej, znaczy więcej. Dzisiaj prezentuję Wam szybką wersję chińszczyzny dla Niego, jak i dla Niej, oraz ciekawe zastosowanie kapusty pekińskiej ;)Składniki:1/2 makaronu wonton1 pierś kurczaka1 zielona papryka1 cebula1 ząbek czosnku1/3 kapusty pekińskiejkilka orzechów nerkowca
Kitchens Alphabetcebula ½ słoika konserwowej papryki Biała fasola z puszki Makaron błyskawiczny Sól Pieprz Majonez Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Makaron błyskawiczny rozdrabniamy, zalewamy gorącą, osoloną wodą ( można użyć makaronu z zupki „chińskiej” – ilość taka sama ). Z tuńczyka odlewamy olej. Fasolę z puszki wyjmujemy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą. Ogórki korniszony, cebulę, paprykę, jajka kroimy w drobną kostkę. Dodajemy tuńczyka
Smaki Ewy