Dzień dobry! Jakie ciasta nieodłącznie kojarzą się Wam ze Świętami? Na pierwszym miejscu pierniczki i pierniki, prawda? Później? Sernik? Makowiec, strucla makowa lub jeszcze inna wariacja z makiem? Coś jeszcze? Tak! Keks! Keks wypełniony po brzegi bakaliami :-). W tym roku postanowiłam przygotować go w wersji mini, w sam raz jeden keks dla jednej osoby, także można go podarować jako jadalny
Pora coś zjeśćtabliczkach lub grudkach, wyglądających jak kawałki ułamanych skał czekoladowych) - Ciemna z Wiśnią - Czarna z Pieprzem - Czarna z Orzechami Laskowymi - Czarna z Chili - Czarna Klasyczna - Biała z Wiśnią - Biała z Makiem - Biała z Orzechami Laskowymi i Rodzynkami - Biała Klasyczna - Mleczna Klasyczna - Mleczna z Chrupkami - Mleczna z Anyżem - Mleczna z Orzechami Laskowymi - Mleczna z Kokosem - Mleczna z Wiśnią (z nadzieniem wiśniowym) - Mleczna
W kuchni Karmel-itkizakalcowi - w przypadku chleba z dodatkami, na 15 minut przed wyłączeniem pieca, zmienić funkcję na pieczenie od dołu. ******** Z MĄKI ŻURKOWEJ ZE SIEMIENIEM LNIANYM 0,3kg maki pszennej 0,7 kg mąki żurkowej 1 szklanka siemienia lnianego 2 łyżeczki soli 100g drożdży Postępujemy jak przy chlebie pszennym. ******** PSZENNO-ŻYTNI ZE SŁONECZNIKIEM I PŁATKAMI OWSIANYMI
W kuchni Karmel-itkipieczenia. Przed włożeniem do piekarnika powinny sobie poleżeć jeszcze przez około 10-15 minut. Z wierzchu paszteciki można posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać np. czarnuszką, czarnym sezamem lub makiem, dla ozdoby. Ja niestety nie miałam czym posypać, więc ominęłam ten etap. Paszteciki piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Powinny być zarumienione. Podawać oczywiście z barszczem czerwonym
Zgrabne Gotowaniejuż kupione i spakowane, zakupy zrobione, dom posprzątany, mogę w spokoju robić to co sprawia mi największą przyjemność. Wczoraj spędziłam prawie pół dnia na lepieniu pierogów - ruskich i z makiem. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na bardzo dobre ciasto do pierogów oraz na farsz do ruskich, które uwielbiam! PIEROGI RUSKIE Składniki: Ciasto do pierogów: - 500 gram mąki pszennej
Zgrabne Gotowaniejeżeli ktoś zostawia tę przyjemność na jutro, to mam nadzieję, że mój przepis się przyda :) Mazurek jest pyszny i bardzo słodki! MAZUREK KAJMAKOWY Składniki na ciasto: - 170 gram maki pszennej (trochę więcej niż szklanka) - 3 łyżki zimnego masła - 1/3 szklanki cukru pudru - 1 żółtko - 1 łyżka kwaśnej śmietany Składniki na polewę: - puszka mleka skondensowanego słodzonego (lub gotowa masa kajmakowa) Dodatki
Zgrabne Gotowanieletniej wody 1½ łyżeczki suchych drożdży (6 g) lub 12 g drożdży świeżych 1½ łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko 2 łyżki roztopionego masła lub oleju mała garstka maku Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia i od dłoni. Dodać tłuszcz i wyrabiać do momentu aż ciasto
Blondynka GotujeBiszkopt: 6 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 2/3 szklanki (100g) mąki pszennej 2/3 szklanki (100g) maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia Nasączenie: wiśniówka (około pół szklanki) Przełożenie: średni słoiczek konfitury wiśniowej (użyłam z własnej spiżarni z dużą ilością owoców) Masa: 500 ml śmietany kremowej 36% (Łaciata) – bardzo dobrze schłodzonej 500 g serka
Blondynka GotujeBiszkopt: 6 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 2/3 szklanki (100g) mąki pszennej 2/3 szklanki (100g) maki ziemniaczanej 2 łyżki przyprawy piernikowej lub korzennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia Nasączenie: sok wyciśnięty z 2 świeżych pomarańczy (około pół szklanki) Przełożenie: średni słoiczek konfitury wiśniowej (użyłam z własnej spiżarni z dużą ilością owoców) Masa
Blondynka GotujeBożego Narodzenia - w domu zrobiło furrorę wśród męskiej części rodziny. Zniknęło do ostatniego okruszka w ciągu dwóch dni:) SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 2 łyżki oleju Wszystkie składniki powinny byc w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec
Blondynka Gotujedzień też są dobre,ale to już nie to! Jednak przepis warty do przetestowania! Czarne, mocno czekoladowe i w środku kawałki białej czekolady ....mmmm! Składniki suche: 250 g maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 175 g cukru 2 łyżki kakao 150 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady Składniki mokre: 250 ml mleka lub maślanki
Blondynka GotujeSkładniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej 1 szklanka maki pszennej 1/4 kostki drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek 1 płaska łyżka soli 3/4 szklanki ciepłej wody Wykonanie: Drożdże rozrabiamy z wodą cukrem i łyżką mąki pszennej, odstawiamy na ok 15 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i rozczyn, a na końcu w trakcie wyrabiania
Blondynka Gotujesmak...KONIECZNIE MUSICIE PRZETESTOWAĆ TEN PRZEPIS tym bardziej, że jest bajecznie prosty i szybki. Czekam niecierpliwie na w asze komentarze:) Składniki: SPÓD: 150 g mąki pszennej 100 g maki ziemniaczanej 50 g cukru 150 g masła 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 1 jajko Blaszka o wymiarach 25 cm ×35 cm. Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać ziemniaczaną, kakao, cynamon
Blondynka GotujePrzepis pochodzi z Kwestii Smaku:) Składniki: 100 g masła 150 g maki pszennej 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia 120 g cukru brązowego, trzcinowego, drobnego 120 g cukru białego, drobnego 1 jajko 2 łyżki cukru waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 300 g czekolady (po 100 g białej, mlecznej i gorzkiej); 100 g czekolady
Blondynka Gotujepochodzi z rodzinnego zeszytu z przepisami. Wrzuciłam zdjęcie wersji podstawowej i bez jabłek - takie było życzenie mojego Słoneczka. Składniki: 1 jajko 1 szklanka cukru 1 szklanka śmietany 2 szklanki maki pszennej 4 łyżki oleju 4 łyżki dżemu aromat dowolnie wybrany 1 łyżeczka sody bakalie jabłka pokrojone w kostkę, obtoczone w mące Wykonanie: Hmm cóż mogę tu napisać:) Wrzucamy wszystkie składniki
Blondynka Gotuje