jedyne idealne ciasto. Ja tez do tej pory taki miałam i myślałam ze jest super, jednak kiedy przeczytałam na forum gazety o idealnych pierogach zrobionych tylko z maki i maślanki nie zawahałam się ani na moment żeby to sprawdzić. I co? No i kochani muszę wam powiedzieć ze to faktycznie jest ciasto idealne, nic dodać nic ująć nie pracowało
Bernika - moj kulinarny pamietnikbardzo je lubimy jeść. Tym razem zamiast je kupić postanowiłam zrobić własne domowe, wykorzystując przepis Karoliny i Eweliny . Nie są to jednak klasyczne lubelskie wypieki bo nie dodałam maku, za to dałam ser. Ciasto jest pyszne, łatwo się je robi, bułeczki wyszły idealne. Będzie powtórka ale ze zmiennym nadzieniem, bo jest tyle możliwości ze szkoda pozostać tylko przy cebuli
Bernika - moj kulinarny pamietnikupiec im ciasto, które będzie zdrowe, dietetyczne, lekkie, szybkie i pyszne. I takie tez znalazłam na blogu Dietetycznie siostro . Ciasto jest o tyle ciekawe ze nie posiada w składzie maki ale puree z fasoli, którego to autorka często używa jako zdrowego zamiennika. I dodam ubiegając wasze pytanie: w cieście fasola jest niewyczuwalna, ciasto jest wilgotne, słodkie i pyszne. Jak gwarantuje
Bernika - moj kulinarny pamietnikobgotowujemy grzyby. Sos- Do garnka dajemy pol kostki masla, dwie lyzki maki - laczymy. Dodajemy bulionu wolowego -250 ml. Laczymy. Zciagamy z gazu I dodajemy ok 250 ml smietany , pieprz, duzo papryki. Pokrojona natke pietruszki. Blendujemy. Stawiamy na gaz, dodajemy pokrojone grzyby. Gotujemy ok 10 min. I sos gotowy. Kroimy poledwice w wieksze kawalki I marynujemy w papryce, pietruszce, pieprzu, czosnku
Smaki Edytywolowiny 1 cebula 2 papryki- czerwona I zielona 200 gr pieczarek 3 trojkaciki sera topionego Sol, pieprz i papryka Placki ziemniaczane: Ok 1 kg ziemniakow 1 cebula 2 lyzki maki 1 jajko 2 zabki czosnku Sol, pieprz Wykonanie: 1 . Mieso pokroic , wrzucic do garnka, dodac soli, pieprzu i papryki- podsmazyc, a pozniej dusic ok 1 godziny. Dodac pokrojona w poltalarki
Smaki Edytytubce lub puszka pomidorow 3 trojkaciki sera topionego 3 zabki czosnku 1 lyzeczka musztardy dijon sol, pieprz, bazylia, ziolowe ziarenka smaku, Sos "beszamelowy" ok 500 ml smietany 1/3 szklanki maki jajko sol, pieprz ser pokrojony w plastry makaron Wykonanie: 1. Mieso mielone wrzucic do garnka z podgrzana niewielka iloscia oleju, dodajac wycisniety czosnek, pieprz i sol do smaku
Smaki Edytylyzki ciemnego sojowego sosu, 4 lyzki koncentratu pomidorowego, 3 sprasowane zabki czosnku, 1 lyzeczka startego swiezego imbiru, sol do smaku. Zagotowac. Do pol szkl wody dodac 2-lyzki maki ziemniaczanej. Dodac do sosu zagotowac. Odstawic. Kroimy cebule w cwierctalarki, wrzucamy na wok-z dodatkiem 2 lyzek oleju orzechowego . Smazymy 2 min. Dodajemy mieso z kurczaka (ja dalam z 6 podudzi
Smaki EdytyZapraszam na lososia ze szparagami w sosie koperkowym: Sos koperkowy: Roztapiamy 3 łyżki masła, dodajemy ok 3 lyzek maki laczymy, na małym gazie. Zalewamy mąkę rosołem z kostki kurczakowej (250 ml)- łaczymy mieszając. Zciagamy z ognia dodajemy ok 300-400 ml smietany-miksujemy- blendujemy. Dodajemy pęczek świeżego lub suszonego koperku I pieprz do smaku. Stawiamy na ogniu
Smaki Edytyprzy niedzieli popularna karpatka Ciasto: 1/2 kostki margaryny do pieczenia 1 szkl wody 1 szkl maki 5 jajek plaska lyzeczka proszku do pieczenia Wode z margaryna zagotowac do rozpuszczenia, wsypac make I proszek do pieczenia. Wymieszac do polaczenia skladnikow. Gdy ,masa ostygnie dodac jajka I ubic robotem lub blenderem. Wylozyc na forme, do nagrzanego piekarnika - 180 C, I piec
Smaki Edytyschab- smazylam ok 15 min Przygotowalam "sos" . Rozpuscilam 1 kostke wolowa I 1 kurczakowa w szklance, dodalam do miski ok 200 ml smietany , zmieszalam razem, dodalam 2 lyzki maki -polaczylam( zblendowalam) Dolalam do sosu- dusilam ok 10 min. Na koniec dodalam 1 czerwona I 1 zolta papryke. Odstawialm z gazu. Zrobilam salatke z pekinskiej, ogorka kiszonego, szczypiorku I dodalam
Smaki EdytyPrzy niedzielnym poranku zapraszam na ciacho : Bialo - brazowe z bita smietana. Skladniki : 2.5 szk maki 0.5 szkl kakao 3/4 szkl cukru 500 ml jogurtu naturalnego 3/4 szkl oleju 1 jajko 2 lyzeczki sody 1 aromat rumowy Wszystkie skladniki laczymy miksujac, wlewamy do formy wylozonej papierem ( 25x35 ) I wkladamy do nagrzanego piekarnika 180 C na 30 min. Masa : 1 sniezka
Smaki Edytypodsmazamy 1 pokrojona cebule, wrzucamy piecarki ok 150 gr dodajemy pol szklanki wody, sol I pieprz I dusimy ok 15 min. Dodajemy zmiazdzony czosnek, zageszczamy smietana I maka lub serkami topionymi Smacznego
Smaki Edytypapryka olej sezamowy Piersi z kurczaka, pokrojone w kostke, doprawic przyprawami I odstawic na 10-15 min. Pokroic papryke, marchewke, grzyby chinski, bean sprouts. Rozbic 2 jajka dodac lyzke maki ziemniaczanej dodac kurczaka I wrzucic na rozgrzanego woka z olejem sezamowym. Smazyc kurczaka 5 min. Przeniesc do miski. Wrzucic na patelnie grzyby- smazyc ok 5 min, dodac marchew I papryke
Smaki Edytyprzy niedzieli, moj pierwszy w zyciu makowiec Ciasto: ok. 3 ,5 szklanki maki 180 ml letniego mleka 150 g masla, roztopionego, ochlodzonego 6 zoltek 45 g 21 g suchych 6 łyzek cukru 1,5 łyzki oleju pol lyzeczki soli 1,5 łyzki spirytusu ( np. wodki) 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) Wszystkie skladniki laczymy. Ciasto odstawiamy
Smaki EdytyKtoz z nas nie pamieta gniazdek z cukierni :) Ten smak, ten zapach...ochh wspomnienia..Dzisiaj postaram się przenieść Was w czas gniazdek I malutkich cukierni :) Zaczynamy : Skladniki: 2.5 szklanki maki 200 gr masla 1.4 szkl wody szczypta soli 6 jajek Maslo rozpuscic w wodzie z dodatkiem soli . Dodac make. Wymieszac, tak by nie bylo zadnych grudek. Ostudzic. Dodac jajka - polaczyc
Smaki Edyty