mak - 12131 przepisów (strona:603/809)

Jajka w sosie koperkowym 186

twardo,jajko mollet (polmiekkie zoltko,sciete bialko) lub jajko ugotowane w koszulce. Skladniki na sos koperkowy: 250 ml bulion warzywnego 3-4 lyzki koperku(u mnie mrozony) 1 lyzka maki krupczatki(instant) szczypta cukru,sol,pieprz do smaku 2-3 lyzki jogurtu greckiego lub kwasnej smietany szczypta cukru Wykonanie: Bulion zagotowac.Dodac koperek i przyprawy. Z dwoma lyzkami zimnej wody wymieszac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mini serniczki z malinami i mandarynka-Mini Käsekuchen 159

stolu.Nasza pomoc ograniczy sie tylko do obslugi piekarnika. Skladniki na 10 lub 12 serniczkow (zalezy od wielkosci foremek): 500 g twarogu 3x mielonego 1 duze jajko 1 pelna lyzka maki pszennej 3 lyzki stewii lub 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy lub esencja waniliowa 1 malutka mandarynka garstka mrozonych malin Skladniki na spod: 120 g ciasteczek owsianych lub sucharkow

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik cytrynowy ze stewią i polewą czekoladową 139

mase serowa : 1 kg sera( u mnie President przywieziony z Polski) 5 jajek 250 ml mleka 1,5 % tluszczu lub 250 ml kremowki,gdy nie liczymy kalorii 4 lyzki maki ziemniaczanej 2 lyzeczki esencji waniliowej lub cukier waniliowy 100 g  stewii( 9 lyzek) bedzie bardzo slodki lub mniej ,gdy nie lubimy za slodkiego skorki z 2 b. duzych cytryn

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab duszony w warzywach 183

pietruszka 1 por cwiartka selera ,2 zabki czosnku 2 liski laurowe.,4-5 ziarenek ziela angielskiego,sol,pieprz do smaku 3 lyzki masla ghee lub oleju 1 lyzka maki do obtoczenia kotletow 250 ml rosolu lub wywaru warzywnego Sposob wykonania: Kotlety lekko rozbic,posolic,dodac pieprz. Obtaczamy w mace i obsmazyc na masle na mocno rozgrzanej patelni. Obrac i pokroic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Spätzle z zielonymi szparagami i boczkiem 146

wyladowal na talerzu meza,bo kazde danie zawierajace ten skladnik go zachwyca .Nawet pierogi ruskie, byle suto okraszone boczusiem. Skladniki na 2-3 poprcje: spätzle wykonane z 250 g maki pszennej pelnoziarnistej(przepis tutaj: http://frosch.blogspot.de/search/label/Sp%C3%A4tzle ) 1 peczek zielonych szparagow 1 cebula 80-100 g boczku lub szynki 2 lyzki masla ghee sol,pieprz do smaku Wykonanie: Cebule obrac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżówki pełnoziarniste z masą migdalową i stewią 157

latwe do wspolpracy.Przy formowaniu buleczek nie ma potrzeby podsypywania maka.Jedyne co jest potrzebne to cieplo i cierpliwosc.Ciasto musi na kazdym etapie porzadnie wyrosnac. Skladniki na 13 buleczek: °500 g maki pszennej pelnoziarnistej(uzylam Lubelli) °300 ml mleka °75 g masla °25 g swiezych drozdzy lub 12 g suchych °1/2 lyzeczki soli

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Spitzkohl-młoda kapusta duszona w śmietanie 247

kapusta (u mnie Spitzkohl) maly kubek 200g kwasnej smietany(dalam tym razem jogurt grecki) lub creme fraiche 1/4 szklanki wody do podlania peczek koperku-duzo,jak najwiecej! 1 lyzka maki 1 lyzka octu winnego lub soku z cytryny sol,bialy pieprz Przygotowanie: Wierzchnie liscie z kapusty odrzucic.Przekroic kapuste na pol,wyciac glab i pokroimy w paski. Wrzucic na gotujaca wode

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik malinowy z jeżynami inaczej 159

Upieklam go w duzej formie 23-24 cm. Skladniki: 1 kg sera twarogowego 3xmielonego 4 jajka duze 1/2 szklanki cukru 350 g malin mrozonych +5 lyzek cukru 4 lyzki maki ziemniaczanej esencja waniliowa  2 lyzki dzemu jezynowego Spod sernika: 8 sucharkow pelnoziarnistych(80 g) 100 g mielonych migdalow 2 lyzki masla ghee Wykonanie: Sucharki rozdrobnic w mikserze kielichowym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i szparagami 174

piersi z kurczaka 8 szparagow 60 g serka bialego np.Philadelphia 1 lyzka masla ghee 200 ml bialego wina ( u mnie Riesling Trocken) 100 ml smietany sol, pieprz,1 lyzka maki Wykonanie: Piersi z kurczaka umyc,osuszyc i rozbic.Rozbic tylko z jednej strony,tej gornej ,lsniacej,zeby filety nam sie nie rozlecialy.Najlepiej to zrobic kladajac na piersi plat foli spozywczej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik kokosowy z truskawkami - IDEALNY 142

Landliebe) lub ser z wiaderka 200 g jogurtu greckiego 10 % 180-200 g kokosowego kremu z puszki (85 % extraktu z kokosa) 3 jajka L 3/4 szklanki cukru 3 lyzki maki ziemniaczanej lub budyn waniliowy Dodatkowo: 150-200 g truskawek i 1 op.Tortenguss WYKONANIE : Sucharki lub ulubione ciastka zmiksowac w blenderze Wmieszac maslo i wiorki kokosowe. Foremke wylozyc papierem do pieczenia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowe ciasto z owocami lata 177

warunkiem ,ze nie przeladujecie ciasta owocami.Wowczas przy jego delikatnej strukturze po prostu opadna na dno.Zachecam do wyprobowania,a nie zawiedzie Was na pewno. Skladniki na ciasto: 4 jajka maka-300 g ( 2 szklanki) cukier-230 g ( 1 szklanka) 250 g masla 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia Na nalozenie: ulubione owoce,u mnie 10 moreli,12 truskawek,garstka borowki amerykanskiej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety z indyka w marchewkowo-migdałowej panierce 145

bedzie chrupiaca i naprawde aromatyczna. Skladniki na 4 kotlety: 4 kotlety z indyka ( lub kurczaka) po 100-120 g 2 spore marchewki 4 lyzki migdalow w slupkach 2 lyzki maki 3 lyzki oleju lub masla ghee 1 jajko sol,pieprz 1/2 cytryny Wykonanie: Mieso poporcjowac,umyc, osuszyc recznikiem papierowym i rozbic przykryte platem foli.Przyprawic sola i pieprzem , jednak mocniej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa z kalarepy i kalafiora 152

Zapraszam na pyszna letnia zupe,szczegolnie wszystkich liczacych kalorie i dbajacych o linie. Zupa z mlodych warzyw - kalarepki,kalafiora i marchewki.Zdrowa,lekka,bez zasmazki,dodatku maki,jedynie z kleksem jogurtu greckiego.Zupe przygotowalam na bulionie warzywnym ,takze idealnie nadaje sie rowniez dla wegetarian. Skladniki na 6 porcji: 2  kalarepy 2-3 marchewki 1/4 kalafiora 2 garstki makaronu(nierozgotowujacego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jagodowe ciasto jogurtowe-Heidelbeerkuchen 149

jest twarozek,zatem zawiera minimalna ilosc tluszczu.Mozna sie nim bezkarnie objadac.Swietne male co nieco do popoludniowej kawy.Ciasto upieklam w malej foremce  o przekroju 20 cm. Skladniki: 200 g maki 1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia sol 2 jajka M 100 g brazowego cukru  125 g jogurtu z pelnego mleka 225 g jagod Skladniki na krem: 150 g twarozku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ryż z cukinią i smażonym łososiem -Zucchinireis 163

lyzki oliwy 125 g ryzu 1 zielona cukinia 2 kawalki lososia po 160 g galazka rozmarynu sok z cytryny sol.pieprz Cayenne do smaku 300 ml bulione warzywnego 1 lyzka maki Wykonanie: Cebule pokroic w drobna kostke.Podsmazyc na 1 lyzce oliwy,dodac ryz i podsmazac razem. Dolewac 300 ml bulionu stopniowo,kazdorazowo odczekac,az ryz "wypije"plyn.Ewentualnie dosolic i pozostawic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania