mak - 12131 przepisów (strona:603/809)

BUŁKI MLECZNE, MAŚLANE NA MĄCE PSZENNEJ 235

Pyszne, mleczne bułeczki. Z dodatkiem maku, idealnie smakują przy porannej kawie czy herbacie;) Jestem wielką fanką pieczenia bułeczek, dlatego niedługo możecie spodziewać się czegoś "ode mnie"!  Bądźcie czujni!:)) Z przepisu znalezionego tutaj wychodzi ok. 10 bułeczek. Składniki: -3 szklanki mąki pszennej tortowej -30g świeżych drożdży -2 żółtka -3 łyżki cukru trzcinowego -1/3 (8 dag) masła -szklanka mleka

Smaczne Zdrowe
CHLEB ORKISZOWY ( NA DROŻDŻACH) 326

przenieść ciasto i dokładnie wygładzić. Najlepiej łyżką maczaną w wodzie. Formy napełniamy do połowy. Na wygładzony, mokry chlebek można wysypać ulubione ziarna: sezam, siemię, słonecznik, itp. Ja swój posypałam makiem. Wierzch można jeszcze spryskać wodą, wtedy mamy pewność, że ziarna z upieczonego chlebka nam nie odpadną.  Formy przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok.1-1,5h. Mój wyrastał

Smaczne Zdrowe
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI JASNY Z ZIARNAMI NA DROŻDŻACH 267

Zamieszać całość, najlepiej drewnianą kopyścią. Przełożyć do formy wysmarowanej lekko olejem kokosowym( przy silikonowych formach) lub posmarowanej i wysypanej mąką. Dokładnie poprzyduszać, wygładzić  łyżką maczaną w wodzie, obsypać makiem lub innymi ziarnami, spryskać wodą i odstawić na ok.15 minut. Po tym czasie ciasto powinno ładnie wyrosnąć.    Wstawiamy je do nagrzanego do 200*C piekarnika i pieczemy ok.35

Smaczne Zdrowe
CHLEB ORKISZOWY JASNY Z ZIARNAMI NA DROŻDŻACH 289

wysmarowanej lekko formy ( można także wysypać ją mąką lub otrębami, silikonowej nie trzeba) i dokładnie "ubić" ciasto oraz wygładzić łyżką maczaną w wodzie.  Posypać ulubionymi ziarnami - u mnie mak , który uwielbia moja Córcia, lekko skropić wodą , by ziarna lepiej się trzymały i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Piec w nagrzanym do 200*C piekarniku ok.15 minut góra

Smaczne Zdrowe
BUŁKI KAJZERKI ORKISZOWE XXL 268

imponujący. :-) Niekiedy robię je obsypane ziarnami od góry i od dołu;  a wówczas gdy mają być do hamburgerów posypuję je tylko delikatnie od góry dwoma rodzajami sezamu lub makiem. Z przepisu wychodzi 10-12 solidnych bułek. Znalezione tutaj , z moimi modyfikacjami. Składniki: - 760g mąki orkiszowej - u mnie typ 750 (mąki pszennej- 4,5 szklanki) - 350ml ciepłej wody (nie gorącej

Smaczne Zdrowe
KRUCHE CIASTECZKA WANILIOWO-MAKOWE Z KASZĄ JAGLANĄ 202

mąki pszennej - 50g mielonej kaszy jaglanej - 200g zimnego masła - 1 budyń waniliowy bez cukru (40g) - 50g ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy - 60g ksylitolu lub cukru - 1/2 szklanki maku (całego) - 2 żółtka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Łącznie ksylitolu (lub cukru) i cukru waniliowego ma być 110g. Masło pokroić na mniejsze kawałki. Do misy miksera wrzucić wszystkie składniki

Smaczne Zdrowe
JOGURTOWIEC NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE Z MALINAMI I ERYTRYTOLEM 484

ok.75% ich słodyczy, tzn. musimy go użyć ok.1/4 więcej. Jogurt grecki zamiast śmietany sprawdził się idealnie, wyszło bardzo smaczne dietetyczne ciasto. Baaardzo gorąco polecam :-) Składniki na kruche ciasto: - 510g maki orkiszowej białej (u mnie typ750) - 5 żółtek - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 200g zimnego masła - 100g erytrytolu Masło pokroić na mniejsze kawałki

Smaczne Zdrowe
SŁODKIE ROGALIKI MAŚLANE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 249

roślinne) - 80g masła (bez laktozy, z ukwaszonej śmietanki) - 25g świeżych drożdży - 3 łyżki ksylitolu (lub cukru) - szczypta soli - 2 żółtka Dodatkowo: - ziarna do posypania (u mnie biały i niebieski mak oraz sezam) - białko lub całe jajko do posmarowania rogali Do kubeczka rozkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę mąki i trochę ciepłego mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrastania. W tym czasie

Smaczne Zdrowe
Zielony chleb cukiniowy 241

ciekawym posmakiem cukinii - zielone zdrowie na talerzu! Zainspirowałam się ciekawym przepisem konhambos ze Smakera na chleb z cukinią , wprowadzając jednak pewne modyfikacje. Składniki na 1 okrągły bochenek: 300g maki pszennej 2 łyżeczki suchych drożdży (7g)   180 ml ciepłej wody   2 łyżeczki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany - jeśli lubi się posmak miodu w pieczywie można zaszaleć

Grunt to przepis!
Baranek orzechowy 178

drugi dzień jest  do popołudniowej kawki.Ciasto jest bardzo smaczne i lekko wilgotne. Składniki: jajka 3 szt masło 120 g cukier 140 g mąka pszenna 90 g maka ziemniaczana 70 g orzechy włoskie drobno mielone 120 g proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki esencja waniliowa 1 łyżeczka szczypta soli Przygotowanie:   Masło ucieramy z cukrem do białości stopniowo dodając

Ala piecze i gotuje
Babeczki marchwiowe z karmelizowaną marchewką 258

cukru brązowego 150 g cukru 4 jajka 1 łyżka skórki z pomarańczy* 1 szk oleju rzepakowego Rapso 0,5 szk mąki żytniej typ 2000 1,5 szk maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do pierników 300 g marchewki 0,5 szk rodzynek Kresto Lukier 1 białko cukier puder Karmelizowana marchewka 1 większa marchewka 1 łyżeczka skórki

Ala piecze i gotuje
Wytrawna bruschetta ze swieżymi figami i serem 195

szyneczka jest słonawa i już możemy prosić gości do stołu! Smacznego. Tym wpisem dołączam się do akcji na Durszlaku ” Z oliwą z oliwek mo ż na…” i " Figa z makiem...". Ten przepis polecam na lekką kolację

Mia Cucina Sofieta
Śniegowe kule 216

szklanka) płatków błyskawicznych ( u mnie orzechowe chrunchy,         przepuszczone prze maszynkę z grubymi oczkami)  130 g mąki pszennej  130 g maki krupczatki  Szczypta soli  Około 1,5 szklanki cukru pudru  1/3 szklanki ciepłego mleka  2 szklanki wiórków kokosowych  32 czereśnie w maraschino( u mnie kandyzowane czereśnie

Mia Cucina Sofieta
Tort mimoza 252

Woda/cukier v   ewentualnie ananas z puszki( u mnie mango i ananas) Składniki na krem: v   2  jajka v   120  cukru v   30 g maki pszennej v   500 ml mleka v   250 ml słodkiej śmietanki 36 %   v   1 czubata łyżka cukru pudru Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną

Mia Cucina Sofieta
Sernik z brzoskwiniami i kruszonką 362

się dużym wzięciem w naszym domu. Nie pogardzimy żadnym soczystym serniczkiem: lubimy te cięższe i bardziej zbite, oraz te lekkie jak pianka z serka ricotta, uwielbiamy kombinacje z owocami, makiem czy kruszonką. Cieplejsze, już prawie wiosenne dni aż proszą się o równie wiosenne menu. Już jakiś czas temu miałam ochotę na pyszny sernik z brzoskwiniami, dostrzeżony u Dorotki

Mia Cucina Sofieta