mak - 12131 przepisów (strona:600/809)

Rosyjski sernik "skubany" czy poWeekendowe Lakocie odc.42 144

słodki i nie za tłusty :) podpatrzony w Kalejdoskopie Kulinarnym. Ja upiekłam go z połowy porcji, w tortownicy o średnicy 20 cm. Rosyjski sernik "skubany" spód: 400 g maki pszennej 2 średnie jajka 250 g masła 2 szczypty soli 100 g cukru pudru 4 łyżki kakao 1 op. proszku do pieczenia

Dzieje kuchennej Wiewióry
833. Świąteczne migawki. 184

Monopol, przy świetle świeczek (tak znowu mi wyłączyli prąd >.<)  Dla rodziców najlepiej zrobić w prezencie domowe czekoladki. Uśmiech niezastąpiony. ;) Zamiast zwykłego makowca, miała być plecionka z makiem, coś jak wieniec, no, ale w wyniku pewnych nieprzewidzianych sytuacji (gdy po przecięciu wszystko Ci nagle zaczyna wypływać ze środka) najlepszym sposobem na uratowanie sytuacji, było upieczenie tego

More food, love and dreams
Snikers 364

snikersa. SKŁADNIKI Ciasto: 1/2 kg, mąki  1/2 margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki modu 2 jajka  2 płaskie łyżeczki sody  Masa: 1 jajko 3 łyżki maki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 margaryna Karmel orzechowy: 25 dag orzechów włoskich 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru 2 łyżki

W kuchennym oknie Ewy
Wesołych Świąt! 158

Każda z wigilijnych potraw ma symboliczne znaczenie. Zjedzenie ryby daje gwarancję zdrowia i dostatku, a w przypadku karpia to również zwiastun obfitości oraz siły. Potrawa z makiem ma nam zapewnić w nadchodzącym roku pomyślność i bogactwo. Kapusta będzie nas chronić od złego, grzyby zapewnią szczęście i dostatek, miód- pomyślność i długie życie, orzechy- mądrość, a owoce- długowieczność. Pamiętajcie

Smakowity Blog Kulinarny
Drożdżowe zawijasy z kiszoną kapustą i pieczarkami 202

farszu użyłam pieczarek, zamiast grzybów, dzięki temu bez obaw mogą je jeść dzieci.  Składniki: ciasto: 50 g świeżych drożdży, szczypta cukru, 1 jajka, 200 ml wody, 500 g maki pszennej, 1 ½   łyżeczki soli, żółtko do posmarowania, szczypta kurkumy,   farsz: 500 g kiszonej kapusty (bez marchwi), 500 g pieczarek, 2 duże białe cebule, 2 łyżki masła klarownego, sól

Moniki Smakołyki
Kolorowa fantazja 197

święta, jednak w natłoku kuchennych obowiązków nie utrwaliłam etapów przygotowania. Pomysł na ciasto zmodyfikowane przeze mnie zaczerpnęłam TU SKŁADNIKI Na biszkopt 8 jajek 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka maki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju 4 łyżki wody Masa: Kolor masy zależy od koloru galaretki: 2 kg jabłek  2 galaretki wiśniowe

W kuchennym oknie Ewy
Makowiec zawijany 648

Pyszny, zawijany makowiec, który tradycyjne gości na moim stole w Święta Bożego Narodzenia. Piekę go już od kilku lat Ciasto drożdżowe z dużą ilości maku i bakalii, które smakuje wyśmienicie. Z podanego przepisu wychodzą 3 spore makowce o średnicy około 30-35 cm. Wypiek jest trochę pracochłonny ale warto poświęcić trochę

Marta Gotuje
Seromak 344

Mój pierwszy seromak. To ciasto łączące w sobie sernik i makowiec. Ja nie przepadam za ciastami w których jest dużo maku, ale w domciu mam makowych łasuchów więc ciasto powstało specjalnie dla nich. Szukałam przepisu z wykorzystaniem gotowej masy makowej i inspirację na ciacho znalazłam na blogu  Ewa w kuchni . składniki: masa serowa 700 g sera sernikowego (użyłam

Monia miesza i gotuje
Ciasto mandarynkowe 129

Ciasto jest proste w wykonaniu i sądzę, że nawet najmniej wprawionej w boje kucharce/kucharzowi nie może nie wyjść :) Składniki: 3 szklanki maki 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka olejku o aromacie wanilii albo  śmietankowego 1 czubata łyżka kakao około 10 mandarynek 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Bon Appetit Małgorzaty
Piernik z konfiturą Roberta Sowy 150

Przepis znalazłam w jakiejś gazecie. Oczywiście parę szczegółów zmodyfikowałam pod swój gust :) Składniki: 400 g maki tortowej 125 g margaryny 250 g cukru 2 jajka 3 łyżki kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 szklanka mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki orzechów pół szklanki rodzynek 5 łyżek konfitury (u mnie śliwkowa) 1/4 szklanki

Bon Appetit Małgorzaty
Bliny z łososiem i szpinakiem 173

zarzucił ciągłego wprowadzania zapożyczeń językowych wyrazów obcych ;)  Dlatego dziś przedstawiam Wam bliny. Ale takie małe i wytworne.... Składniki na bliny: 1,5 szklanki mąki gryczanej pół szklanki maki pszennej 2 szklanki mleka 20 g drożdży 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli 2 jajka 1 łyżka stołowa masła. Dodatkowe składniki: 150 g łososia wędzonego kubeczek gęstego jogurtu świeży szpinak albo

Bon Appetit Małgorzaty
TORCIK - SERCE (Walentynki) 158

także desery w pucharkach, które pojawią się w krótce na blogu :)  Składniki: biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 4 czubate łyżki mąki tortowej 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli pół łyżeczki octu krem: 80 g miękkiego masła lub margaryny 50 dag serka mascarpone 4 łyżki łyżki cukru pudru 8 łyżek mleka

Bon Appetit Małgorzaty
Szpinakowe gnocchi z ricottą w sosie szałwiowo-szafranowym z gorgonzoli 137

już tak gorące dodajemy ser ricottę twaróg oraz 2 żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę. Gdy uznamy, że masa jest zbyt kleista dodajemy jeszcze więcej maki. W razie konieczności doprawiamy jeszcze sola i pieprzem. Formujemy porcje jak na kopytka a następnie nakłuwamy widelcem by nadać odpowiedni wzorek. Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju

Bon Appetit Małgorzaty
Marchewkowe gnocchi + pesto z czosnku niedźwiedziego 163

już tak gorące dodajemy ser ricottę i twaróg oraz 2 żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę. Gdy uznamy, że masa jest zbyt kleista dodajemy jeszcze więcej maki. W razie konieczności doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Formujemy porcje jak na kopytka. Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju około 3 - 5 minut aż wypłyną na powierzchnię

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania