makowe tosty francuskie* z rozgniecionymi malinami, miodem i cytryną *z domowego chleba tostowego, tosty obtoczone w maku Zostałam również nominowana do Versatile Blogger przez Martynę , za co ogromnie dziękuję ;) Zasady zabawy: - nominować 15 blogów do wyróżnienia, - poinformować wybranych przez siebie blogerów o wyróżnieniu, - wyłonić o sobie 7 faktów, - podziękować blogerowi, który Cię nominował u niego
More food, love and dreamsMarcina, który przypada na 11 listopada. Zrobione są z pysznego ciasta drożdżowo – francuskiego oraz masy składającej się z orzechów, bakalii i białego maku. Wyszły rewelacyjne, rozpływały się wręcz w ustach. Jedyną wadą tych rogali jest fakt, że są trochę pracochłonne ponieważ samo ciasto drożdżowo -francuskie zajmuje sporo czasu aby je wykonać
Marta Gotujepachnące. Składniki: 35 g świeżych drożdży 40 g margaryny - dałam Kasię 1,6 szklanki mleka 3 łyżeczki soli 1 jajko 5,4 szklanki mąka jajko do posmarowania mak do posypania Wykonanie: Do rozpuszczonej margaryny dodajemy mleko /zostawić 3 łyżki na rozpuszczenie drożdży/, wymieszać, podgrzać ok 3-4 minut. Drozdże rozpuścić w dużej misce w pozostawionym letnim mleku
Anioły w kuchniłyżki oleju 2 małe łyżeczki cukru 4 cebule 2 - 3 łyżki oleju 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany sól, pieprz 2 - 3 łyżeczki suchego maku 2 łyżki mleka 1 jajko Cebulę obrać, pokroić w półkrążki lub kostkę, zeszklić, dodać odrobinę wody i dusić do miękkości.Po odparowaniu wody dodać śmietanę.Przyprawić do smaku solą
Moje domowe kucharzeniełyżki płatków migdałowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław szczypta soli Margarynę utrzeć z cukrem dodając po 1 jajku .Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem dopieczenia i mak i razem utrzeć.Przełożyć do tortownicy.Obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka ułożyć na wierzchu ciasta .Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40-50 minut
Moje domowe kucharzeniemargaryny 1,5 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 1/2 szkl. jogurtu 2 łyżki maku Kresto 2 łyżki skórki pomarańczowej Gold Pak Margarynę roztopić i przestudzić. Suche składniki wymieszać w jednym naczyniu,a mokre w drugim.Mokre połączyć z suchymi składnikami i wymieszać. Ciasto przelać do formy
Moje domowe kucharzeniesłodko- ostrym sosem chińskim I szybkim ruchem rolujemy na macie rolki (zdj. poniżej). Pamiętajcie, że nie powinno się zjeść więcej niż 1 rolkę (8 sztuk sushi maki) ze względu na zawartość jodu w algach. Podajemy wraz z paseczkami mango, które dadzą efekt odświeżenia podobny jak marynowany imbir. Prze prze pyszne! Polecam! przepis zgłaszam do konkursu, więc trzymajcie
SMYKWKUCHNI100g mąki żytniej pełnej 1,2 łyżki cukru pudru (0,6 + 0,6) 0,6 łyżeczki soli 0,75 łyżeczki suszonych drożdży 180 ml wody żółtko z wodą sezam, mak W misce łączymy mąki, sól, 0,6 łyżki cukru pudru, drożdże, wodę. Zagniatamy ciasto (jeżeli bardzo się klei podsypujemy mąką). Odstawiamy na 1,5h w ciepłe miejsce do wystygnięcia. Następnie
Brzuszki Łakomczuszkiwodzie. Obwarzanek Krakowski został wpisany do rejestru „Chronionych Oznaczeń Geograficznych” (ChOG) przez Komisje Europejską. Zostały też unormowane jego wymiary, waga czy kolor. W Krakowie tradycyjne obwarzanki znajdziemy posypane makiem, sezamem, wielicką solą lub bez dodatków. Czasami też są posypywane startym serem, czy też ostrą mieszanką przypraw. Często też są mylone z bajglami- żydowskim pieczywem. Prawdopodobnie wymyślonym również w Krakowie
Pora coś zjeśćktórych używa się masy o takim smaku, jednak nie w formie kremu. Tak, chciałam ten smak przenieść na babeczkę i sądzę, że jak najbardziej to się udało. Poza tym, mak przynosi dobrobyt, więc nie może go zabraknąć w czasie Świąt. Aby dodać swoim wypiekom jeszcze bardziej świątecznego wyglądu, wystarczy wykorzystać takie papilotki do babeczek . Dodatkowo w zestawie znajdziecie te piękne
Pora coś zjeśćczekoladą to moje najnowsze odkrycie na delikatny i kremowy wypiek o aromacie cytryny. Makowce Strucla makowa vel makowiec zawijany to wypiek bez którego święta się nie obejdą! Wilgotny, pełen maku i bakali, otoczony puszystym ciastem drożdżowym z dużą ilością masła. Makowiec z bezą na kruchym spodzie to wspaniały wypiek, który nie tylko smakuje wyśmienicie, ale też wygląda doskonale na świątecznym
Słodki BlogŚwiateczny-śliwkowy-piernik. Fale-Atlantyku Szaszłyki-z-mięsa-mielonego-ze-śliwką Rogaliki-z-makiem. Meksykańskie-śledzie. Ciasto-Rafaello. Kotlety-pożarskie. Kuleczki-ryżowe Ciasto-Misiałek. Śledz-w-zalewie-octowej. Roladki-z-wątróbką-w-sosie-śliwkowym. Wafelki-Tabalugi. Kiszpsuja. Kajzerki-paszteciki. Karnawałowe-pączki. Orzeszki-francuskie. Roladki-salami. Świąteczne-ślimaczki-makowiec. Kuleczki-surmii
Kulinarna ChwilaOceń ten przepis Rewelacyjny keto piernik czekoladowy to kolejna propozycja na świąteczne ciacho, które z pewnością Wam zasmakuje! Mocno czekoladowe, a zarazem mocno piernikowe ciasto przełożone
Ola la LCHFKutia to przepyszne danie na słodko, które szykujemy na Wigilię. Przepis jest bardzo prosty i składa się z gotowanej pszenicy lub pęczaku oraz maku, miodu i bakalii. - tradycyjnie na Wigilię - ciekawe porady i zamienniki do składników - dokładny opis wykonania oraz zdjęcia kroków
AniaGotuje.pldzisiaj przepis na szybki chlebek bez drożdży. Z dużą ilością białka: jogurtu i twarogu. Ze zdrowymi ziarenkami: np. siemię lniane i słonecznik. Można też wziąć kminek, sezam, czarnuszkę, chia, mak, dynię lub siekane orzechy. Część mąki pszennej można zastąpić mąką razową. A jeśli lubisz słodką wersję dodaj trochę więcej cukru lub miodu, rodzynki i np. posiekane suszone śliwki
dolcevitainmykitchen