mak - 12131 przepisów (strona:329/809)

Czekoladowy makowiec na cienkim biszkopcie 138

całkowitego wystudzenia. Polewa śmietankową: Schłodzoną śmietanę 18% wymieszać z 2 łyżeczkami miodu. Ostudzony makowiec odwrócić tak, by biszkopt znalazł się na dole. Wierzch makowca polać polewa śmietankową. Można udekorować makiem. Schłodzić w lodówce kilka godzin. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką 165

Wczoraj na Facebooku zdecydowaliście, że to właśnie ten makowiec pojawi się dzisiaj na blogu. Kruchy spód, słodki mak, leciutka pianka bezowa, a wszystko to uwieńczone złocistą maślaną kruszonką. Nie sposób odmówić... Polecam!     Składniki: (na blaszkę 35x25 cm) Ciasto kruche: 300-320 g mąki pszennej tortowej 200 g masła, pokrojonego w kostkę 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nastoletnie Wypiekanie
"Kuchnia Staropolska" - recenzja i KONKURS! 191

napojach takie cuda jak: kwas chlebowy i buraczany, ale też receptury na domowe piwa! Ostatni rozdział - oczywiście słodkości!!! Tu arkas - czyli staropolski sernik, pączki na kilka sposobów, kluski z makiem i słodkie kremy. Niebo w gębie! Dużym atutem książki są piękne zdjęcia - patrząc na nie, aż ślinka cieknie :)  Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na gwiazdkowy prezent, to polecam "Kuchnię

Moje Kuchenne Rewelacje
Makowiec 503

grubości ok. 0,5 cm. Na rozwałkowane ciasto nakładamy masę makową i rozsmarowujemy zostawiając ok. 2 cm wolnego brzegu z każdej strony. Roladę zawijamy (można dodatkowo zagiąć końce, żeby mak nie wypłynął od razu na zewnątrz), kładziemy łączeniem do dołu i odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni. Po ok. 30-40 minutach zawijamy roladę w papier do pieczenia

Ciastkozercy
MAKOWIEC ŚWIĄTECZNY 161

godziny. Wyjąć z lodówki jedną część ciasta, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o długości ok. 30 cm i szerokości ok.25 cm. Pod część ciasta podłożyć folię aluminiową. Mak z puszki wyjąć do misy, dodać 1 białko, wymieszać. Połowę masy rozprowadzić na rozwałkowanym cieście tak, aby pozostały brzegi do zlepienia. Zwijać w roladę na folię aluminiową, brzegi z lewej

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Ciasto dwuwarstwowe czyli sernik wylegujący się na makowcu. 157

budyniem. Cukier to indywidualna sprawa i trzeba go dać według własnego smaku. Należy jednak pamiętać, że masa jest słodka i biszkopty także. Na koniec partiami dodajemy pianę, wykładamy na mak i do pieca. Nagrzanego 180 stopni na około 60 - 70 minut. Zimny dekorujemy zygzakami  z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady z sokiem i olejem. Wyszło bardzo fajne ciasto

Dieta moja pasja
CIASTO Z TRUSKAWKAMI I MAKIEM 281

Wbrew pozorom w tym cieście nie ma kakao ani czekolady. Ciemny kolor to zasługa maku oraz mąki pełnoziarnistej. Czytaj więcej

Kasia Sarna
Babka makowa gotowana 172

sucha. Można ją długo przechowywać. Z tego przepisu również można upiec babkę w piekarniku w temperaturze 180 C przez 45-50 minut. Do garnka wlać mleko, dodać masło, cukier, mak, rodzynki i wszystko zagotować. następnie zmniejszyć gaz i gotować jeszcze 2 minuty. Zdjąć z gazu i zostawić do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodać żółtka, olejek migdałowy i dokładnie wymieszać. Mąkę

Kuchnia Pokoleń
Wielkanocne bułeczki zajączki (pszenno-żytnie) 140

wody 300 g mąki żytniej typ 720 150 g mąki pszennej typ 650 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju   Dodatkowo: odrobina wody do posmarowania mak, sezam, słonecznik do posypania       Przygotowanie:   Ciasto: Drożdże rozpuścić w połowie ilości mleka z cukrem i 1 łyżką mąki. Całość dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce

Nastoletnie Wypiekanie
Piegusek 182

Szybkie ciasto, które długo zachowuje świeżość. Przepis z maminego zeszytu. Składniki 5 jaj 1 szklanka maku 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia … Czytaj dalej Piegusek

czarrna od kuchni
Makowczyki - mini strucle z makiem 181

Makowczyki - maleńkie strucle z makiem sprawdzą się doskonale jako dodatek do kawy lub herbaty. Przygotowujemy je dość często zamiast makowca i stały się już poniekąd naszym popisowym ciastem. A ponieważ nadal jest na etapie testowania nowego sprzętu czyli robota kuchennego MRK-05 , więc moja aktywność w kuchni drastycznie wzrosła :) Wzrasta też coraz bardziej moje zadowolenie z tegoż urządzenia

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasteczka makowo-sezamowe 185

Składniki : pół szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru pół kostki miękkiego masła płaska łyżeczka proszku do pieczenia 20 dag płatków owsianych błyskawicznych 3 jajka 5 łyżek sezamu 3 łyżki maku Przygotowanie : Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj wszystkie pozostałe składniki i wymieszaj mikserem na jednolitą masę. Łyżeczką nabieraj masę i układaj na blasze z papierem formując płaskie placuszki

Mechanik w kuchni
Makowe muffiny z kakaowym spodem 148

osobnym naczyniu ucieramy jajko z mlekiem i olejem. Następnie stopniowo dodajemy sypie produkty. Gotową masę dzielimy na 1/4 i 3/4 . Do 1/4 dodajemy kakao i miksujemy. Do 3/4 dodajemy mak i również miksujemy.  Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni .  Do papierowych foremek jako pierwszą wlewamy masę kakaową, następnie resztę papilotki wypełniamy masą makową. Uwaga! Nie więcej niż 3/4 foremki

Kolejny blog o gotowaniu
babeczki makowo serowe 141

masę makową i miksujemy do połączenia się składników. składniki na masę serową: 250 g sera białego, trzykrotnie zmielonego 250 g serka ricotta 1 jajko 100 g cukru 1/2 łyżeczki maki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy tylko do połączenia się składników. dodatkowo: 70 g gorzkiej czekolady 1-2 łyżki masła orzechy włoskie, posiekane kandyzowana skórka

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania