mak - 12131 przepisów (strona:331/809)

Pomidorowa zupa literkowa. 200

Współpraca z Wesołymi Literkami od Pol-Mak postawiła przede mną nie lada wyzwanie. Skusić dzieci do jedzenia, hmm.. Nie wszystkie dzieci lubią jeść. Może to kwestia genetyczna, może wymaga się od dzieci zjedzenia zbyt dużych porcji albo.. zwyczajnie dziecku jedzenie, które mu się podaje nie najada jego oczu. Tak, dzieci jedzą oczkami! Postaraj się drogi rodzicu :)  Makaron

MamaOskarka
Makowiec śnieżny (Siostry Anastazji) 392

zawiodłam:) Pyszne, wbrew pozorom wcale nie za słodkie, świąteczne. Podbiło serca moich gości, to i może Waszych też podbije?:) Polecam. Upiec cienki jasny biszkopt. Masa makowa: 25 dkg maku mielonego; 10 dkg cukru kryształu; 3 białka; 2 łyżki miodu; 125 ml słodkiego mleka; olejek migdałowy (kilka kropli); 20 dkg bakalii (rodzynki, płatki migdałowe, kostka z ananasa lub papai); Wszystkie składniki

In my kitchen
Tort makowy z musem jogurtowo-czekoladowym 149

pyszny! Palce lizać! Zwolennikom maku na pewno posmakuje! Ja to ciasto piekłam już kilka razy i zawsze jest pyszne. Mocno makowe, wilgotne, pełne bakalii...Przepis od Anitki . Polecam. Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm Składniki na ciasto: 4 jaja; szczypta soli; 4 łyżki wody; 100 g cukru kryształu; 130 g mąki pszennej; 30 g kakao; 2 łyżeczki proszku

In my kitchen
BABKA TULIPAN 158

podobają się Wam takie kolorowe ciasta, to polecam jeszcze sprawdzić przepis na ciasto kantyczka . W zeszłym tygodniu dostałyśmy paczkę od firmy Bakalland :). Przy okazji pieczenia babki tulipan mogłam wypróbować mak niebieski. Przepis krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku

Przepisy Aleksandry
Babka na piwie cytrynowym z makiem 179

tuż dlatego czas najwyższy pomyśleć o świątecznych wypiekach, babach których na naszym stole nie może zabraknąć. Dlatego dzisiaj proponuje wam babkę piwna bo z dodatkiem piwa cytrynowego i maku. Fajna, delikatna, aromatyczna i zdecydowanie najlepsza drugiego dnia po upieczeniu. Polecam. Źródło. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sushi! 163

drugie totalnie inne a mianowicie z kaszy jaglanej ;-) tak tak kaszy jaglanej i powiem Wam że jest extra! Fajny patent na to jak zabierzecie sie za robienie sushi maków w domu a nagle okaże się że brakuje Wam ryżu. Spróbujcie jeżeli lubicie nowości nie zawiedziecie się! Sposób wykonania sushi: 1. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudź całkowicie

SMYKWKUCHNI
Gwiazda drożdżowa z makiem 134

której będziemy piec gwiazdę (u mnie tortownica o średnicy ok 25 cm). Umieszczamy pierwszy okrąg na papierze do pieczenia, smarujemy go połową masy makowej, nakrywamy drugim krążkiem, ponownie smarujemy makiem i przykrywamy ostatnim krążkiem ciasta. Sklejamy brzegi ciasta widelcem, następnie kroimy je jak tort na 16 kawałków, pamiętając, aby pozostawić nienacięty okręg w środku. Następnie wywijamy po dwie części

e-PrzepisyKulinarne
szybkie ciasteczka orzechowo-makowe 118

Składniki: 4 białka ¾ szklanki brązowego cukru 100g maku --u mnie biały 100g mielonych orzechów –u mnie wloskie Wykonanie: Białka ubić na sztywną piane dodać cukier sok z cytryny dosypać wiórki kokosowe oraz kardamon. Wykładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C około 20 minut

w mojej kuchni
Makowiec zawijany 142

Dzisiaj przepis znaleziony niedawno w gazetce Lewiatana i wypróbowany. Nie polecam masy makowej Helcom (takiej granatowej), bo moim zdaniem strasznie słaba (zresztą 20% maku..), ale tacie smakuje :/ Składniki (na 2 strucle): 500 g mąki pszennej 50 g drożdży świeżych 125 g margaryny 250 ml mleka 150 cukru pudru 3 żółtka szczypta soli białko do posmarowania ciasta z wierzchu opakowanie masy

W kuchni bez szafek
Makowiec drożdżowy 147

pomimo, że drożdżowe zachowało świeżość, ale zauważyłam, że to jest właśnie plus dodania oleju zamiast masła. Wprawdzie makowce nie podbijają naszych serc. Córeczka powiedziała, że byłby pyszny, gdyby nie mak, nie ma co ukrywać, że dzieci są najbardziej szczerymi i surowymi krytykami. Polecam do wypróbowania. Przepis inspirowany przepisem Ani . Składniki: - 300 g mąki ( 2 szklanki ) - 1/2 łyżeczki soli

dom-agi.pl
Obwarzanki jak Krakowskie 110

Przepis znalazłam na stronie Apetyt . Polecam bardzo;)  Składniki: 510 gram mąki pszennej 250 ml wody 20 gram drożdży  3 łyżki masła łyżeczka cukru łyżeczka soli mak, sól, sezam, zioła do posypania Wykonanie:  Drożdże rozpuszczamy z odrobiną wody, łyżeczką cukru i mąką, zostawiamy je do podwojenia objętości. W między czasie rozpuszczamy masło, studzimy. Do miski dodajemy przesianą mąkę

Krakowskie smaki Ani
866. Muffina w świątecznych smakach. 181

Pomarańczowa muffina z makiem*;  twarożek z pomarańczą** *ze startą skórką pomarańczową, sokiem pomarańczowym, aromatem pomarańczowym, olejkiem kokosowym **ze startą skórką pomarańczową i aromatem Dawno jej u mnie nie było w tej większej wersji, także trzeba było odpalić w końcu piekarnik w te ferie :P Nie próbuję analizować kształtów tej muffiny.. bo nie potrafię, jakby jakiś wulkan

More food, love and dreams
862. Omlet smażony z makiem. 125

Omlet smażony z makiem; z ricottą i miodem; pomarańcza  A teraz idę "pobawić" się w nianię ^^ Faceb

More food, love and dreams
Krakersy z ziarnami 125

ząb ;-) Przepis wzięłam z tej strony. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 3 łyżki masła lub margaryny 3/4 szklanki wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka maku 1 łyżeczka ziaren sezamu 1 łyżka kminku 1 rozmącone jajko Sposób wykonania: Mąkę pszenną i krupczatkę wymieszać z sola, dodać masło i stopniowo wodę. Zagnieść jednolite ciasto. Pozostawić ciasto pod przykryciem

Na słodko lub wytrawnie
Puszyste ślimaczki z makiem 138

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Znalazłam ten przepis w jednym z numerów gazety TINA.   W oryginale bułeczki były z makiem i śliwkami. Ja ponieważ miałam otwartą puszkę z masą makową, postanowiłam ją wykorzystać do drożdżówek lecz bez śliwek bo akurat nie miałam. Drożdżówki   wyszły przepyszne. Niesamowicie puszyste i delikatne

Na słodko lub wytrawnie

Proponowane wyszukiwania