sałatkę przedstawiam w takiej właśnie formie. Kolorowa sałatka SKŁADNIKI: 1/4 kapusty pekińskiej 2 jajka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 2 papryki konserwowe sól, pieprz majonez PRZYGOTOWANIE: Kapustę pekińską drobno szatkujemy i przekładamy do miski. Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo, następnie studzimy, obieramy i kroimy na kawałki. Z kukurydzy i fasolki odcedzamy zalewę(...)dodajemy je do kapusty. Dodajemy również pokrojone jajka i paprykę konserwową. Dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijajek 1 szklanka makaronu muszelki małe 1 puszka kukurydzy 3- 4 łyżeczki przyprawy gyros 2 łyżki oleju szczypiorek do dekoracji sos: 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 3 łyżeczki chrzanu sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Jajka gotujemy na twardo. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Filet z kurczaka myjemy i kroimy(...)miski. Jajka kroimy w kosteczkę dodajemy do sera. Następnie dodajemy odcedzoną kukurydze, podsmażone mięso, ugotowany makaron i odcedzone cebulki. Całość mieszamy. Przygotowujemy sos. Do miseczki przekładamy jogurt, dodajemy chrzan majonez i pieprz z solą do smaku mieszamy. Sosem zalewamy sałatkę. Całość mieszamy. Podajemy posypując szczypiorkiem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiporem. Ta sałatka sprawdza się na wszystkich domowych imprezkach. Sałatka śledziowa z porem SKŁADNIKI: 600 g matiasów 1l mleka 4 jajka ½ pora (biała część) 2 łyżki majonezu 150 ml jogurtu naturalnego pieprz do smaku szczypiorek do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Matiasy dwukrotnie płuczemy w zimnej wodzie, a następnie moczymy przez 30 minut w mleku(...)miski. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do matiasów. Pora myjemy i kroimy w pół talarki, dodajemy do pozostałych składników – całość mieszamy. Dodajemy majonez i jogurt, doprawiamy pieprzem i całość mieszamy. Podajemy z posiekanym szczypiorem do dekoracji
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibardziej stałym elementem i sprawdzonym przepisem, dlatego polecam je wszystkim. Sałatka śledziowa - śledzie w sosie musztardowym SKŁADNIKI: 4 śledzie matiasy 1 cebula zwykła 1 cebula czerwona 2 łyżki majonezu kieleckiego 3 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki ulubionej musztardy (ja dodałam sarepską) 180 ml śmietany 18% 1 łyżeczka curry 0,5 łyżeczki kurkumy gałązki koperku do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Śledzie(...)kroimy na małe kawałki i układamy na półmisku. Cebule obieramy i kroimy na półplasterki, które układamy między kawałkami ryby. Kawałki cebuli, które Nam pozostaną siekamy drobno. Śmietanę łączymy z majonezem i musztardami. Do sosu dodajemy curry, kurkumę i posiekaną drobno cebulę. Sosik dokładnie mieszamy i polewamy nim przygotowane śledzie z cebulą. Ewentualnie mieszamy śledzie z sosem. Całość dekorujemy gałązkami
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisałatka makaronowa SKŁADNIKI: 1 szklanka makaronu w kształcie ryżu CZANIECKI 2 kiełbaski śląskie 10 dag sera w plastrach 1 puszka sałatki meksykańskiej (kukurydza groszek papryka) 2 jajka 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju 1 łyżka oliwy szczypiorek do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w osolone wodzie z dodatkiem łyżki oliwi al dente, odcedzamy. Kiełbasę kroimy(...)kosteczkę wraz z żółtym serem. Puszkę sałatki meksykańskiej odcedzamy z zalewy. Do miski przekładamy makaron, dodajemy pokrojony ser żółty, jajka, kiełbasę oraz warzywa z puszki, całość mieszamy. Dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy. Sałatkę podajemy dekorując szczypiorkiem. Słów kilka o samym makaronie. Makaronu tej firmy nie trzeba raczej reklamować, są one znane
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidziękujemy. Śledziowa sałatka z orzechami włoskimi SKŁADNIKI: 500 g śledzi - matias 500 ml mleka 3 jajka 1 cebula 100 g orzechów włoskich Helio 1 - 2 łyżki majonezu sól i pieprz szczypiorek do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Jajka gotujemy na twardo, studzimy obieramy i kroimy w kostkę. Śledzie moczymy przez około 2 godziny w mleku, po czym odcedzamy i kroimy(...)kostkę. Cebulę obieramy, siekamy w kostkę i sparzamy wrzącą wodą, odcedzamy. Przekładamy całość do miski. Orzechy włoskie siekamy w mniejsze kawałki i dodajemy do śledzi. Następnie dodajemy majonez doprawiamy do smaku i mieszamy. Podajemy dekorując szczypiorem. Kilka słów o orzechach włoskich HELIO, które otrzymałyśmy do testowania. Przejrzysta paczuszka o wadze
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiśrednie marchewki 2 średnie pietruszki - korzeń 1 niewielki seler 6-7 jajek 6 ogórków konserwowych 2 średnie jabłka 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 2-3 łyżki majonez sól i pieprz do smaku szczypiorek do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler dokładnie myjemy i wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy warzywa w mundurkach do miękkości(...)kostkę. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę wraz z ogórkami konserwowymi. Do miski przekładamy wszystkie pokrojone składniki. Następnie dodajemy odcedzony groszek i kukurydzę, mieszamy. Dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Sałatkę przekładamy do miski i posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSKŁADNIKI: 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1/2 puszki ciecierzycy 2-3 korniszony 1/2 pora 1/2 słoiczka papryki konserwowej (3 szt) 3 jajka 1 łyżeczka musztardy 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Jajka gotujemy w lekko osolonej wodzie na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy na kawałki, dużą kostkę. Kukurydzę, groszek i ciecierzycę odcedzamy z zalewy i dodajemy(...)jajek. Ogórki kroimy w kostkę, a paprykę i pora drobno. Mieszamy wszystkie składniki ze sobą. Dodajemy majonez i musztardę, po czym doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikurczakiem, mango i prażonymi migdałami. SKŁADNIKI: 1 filet z piersi kurczaka, 1 mango, 1/2 słoika selera konserwowego wiórki, 1 puszka kukurydzy, 50g płatków migdałowych, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z kurczaka przekładam do garnka, zalewam wodą, solę i gotuję do miękkości. Mięso kroję w kostkę. 2. Mango obieram ze skóry, usuwam pestkę. Owoc kroję(...)niewielką kostkę. Selera i kukurydzę odsączam z zalewy. Płatki migdałowe prażę na suchej patelni. 3. Kurczaka, mango, kukurydzę, seler oraz migdały dokładnie ze sobą mieszam. Dodaję majonez, sól oraz pieprz. Łączę wszystkie składniki. Sałatkę podaję z pieczywem
Tradycyjna kuchnia Kasiśredniego selera 3 ziemniaki 2 jabłka 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej 3-4 łyżki śmietany 18 % 3-4 łyżki majonezu sól pieprz czarny mielony zielona natka pietruszki Sposób wykonania : Nadchodzi jesień, warto więc wykorzystać ten czas i zrobić doskonałą sałatę ze świeżych warzyw z naszej działki czy ogrodu. Nie jest(...)kupić w sklepach lub w internecie. Gdy pokroiliśmy już wszystkie warzywa oraz jabłka w kostkę , wsypujemy teraz do nich konserwowy groszek, kukurydzę oraz fasolkę. Mieszamy wszystko razem. Śmietanę oraz majonez mieszamy razem w misce lub niedużym garnku i wlewamy do sałatki. Na końcu wsypujemy pokrojoną wcześniej zieloną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie wszystko razem mieszamy
Przepisy i porady kulinarnepomidor 10 dkg szynki ( gotowanej ) zielona natka pietruszki 2-3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich estragon tymianek Sos : 3-4 łyżki majonezu sól cukier Sposób wykonania : Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę , skropić sokiem z cytryny i oliwą. Selera gotować przez 7-8 minut, obrać, pokroić w słupki lub zetrzeć(...)cebulą. Pomidor obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Natkę pietruszki opłukać, posiekać. Pokrojony pomidor wsypać do warzyw, dodać pozostałe składniki, doprawić ziołami do smaku. Na koniec dodać sos ( majonez wymieszany z solą i cukrem ), dokładnie wszystko razem wymieszać. Rada : Seler można dać surowy, bez gotowania, trzeba go tylko obrać i dokładnie umyć
Przepisy i porady kulinarneCZARNEJ RZEPY /własny; współpraca z Winiary;/ 3-4 porcje 200g startej czarnej rzepy 40g startego korzenia pietruszki 50g łuskanego słonecznika 1 posiekany pęczek natki pietruszki 2 łyżki majonezu Winiary 1 łyżka soku z cytryny 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Słonecznik prażę na suchej patelni, aż będzie złocisty, aby wydobyć z niego orzechowy aromat. Studzę. Rzepę(...)korzeń i natkę pietruszki, majonez, sok z cytry mieszam razem, dodaję prażony słonecznik i doprawiam solą oraz pieprzem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki