łyżka maki kukurydzianej – 2 łyżki oliwy z oliwek – pół łyżeczki wędzonej papryki – pół łyżeczki ostrej papryki – 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego Składniki sos: – 1/3 szklanki majonezu (możesz użyć wegańskiego) – pół łyżeczki wędzonej papryki – 1 łyżeczka mieszanki przyprawowej harissa (możesz zastąpić ostrą papryką i odrobiną kminu rzymskiego) – 1 łyżeczka octu jabłkowego Przygotowanie: Bataty umyj(...)wstaw frytki do piekarnika na 20-25 minut (temperatura 190-200 st C). Frytki powinny się lekko przyrumienić. W połowie pieczenia obróć je na drugą stronę. SOS: do majonezu dodaj przyprawy i ocet. Wymieszaj. SMACZNEGO! Artykuł Pikantne frytki z batatów pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plskładniki: 150 g makaronu, drobnego 150 g szynki w kawałku, ulubionej 150 g sera żółtego w kawałku 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1/2 puszki kukurydzy majonez sól, pieprz wykonanie: Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Papryki, szynkę oraz ser żółty kroimy w kostkę, przekładamy do miski, dodajemy odsączoną kukurydzę oraz wystudzony makaron, mieszamy. Dodajemy majonez
Domowy Smak Jedzeniaekologiczne, jajka przepiórcze. Składniki 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 1 mała puszka groszku konserwowego 4 kiszone ogórki 3 ziemniaki 2 marchewki 18 jajek przepiórczych 1 czerwona cebula 3 łyżki majonezu 1 łyżka słodkiej musztardy 3 łyżki śmietany sól, pieprz Przygotowanie Groszek i kukurydzę osączamy z zalewy. Ziemniaki i marchew gotujemy do miękkości, kroimy w kostkę, pamiętając by nie wymieszać składników(...)Ogórki kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na pół. Cebulę siekamy. Majonez mieszamy z musztardą, śmietaną, cebulą, doprawiamy solą i pieprzem. Składniki wykładamy w misce, każde osobno, na środek wylewamy sos. Podajemy schłodzone
R'n'G Kitchenwracam do niej, serwując w czasie weekendowych śniadań. A wszystko, co kojarzy się z weekendem musi być dobre :) Składniki: 1 wędzona makrela 1 cebula 2 ogórki konserwowe 2 łyżki majonezu 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Rybę dokładnie oczyścić z ości. Cebulę drobno posiekać i sparzyć wrzątkiem. Dokładnie odsączyć. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki umieścić(...)misce, dodać majonez. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem Dokładnie ugnieść widelcem, do uzyskania konsystencji pasty
zadanie-gotowanieuwielbiam. A że przygotowuje się ją w dosłownie chwilę to jest to idealne rozwiązanie dla zabieganych. Składniki: brokuł puszka kukurydzy szynka konserwowa papryka czerwona majonez jogurt naturalny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: brokuł blanszujemy - pamiętając o tym, żeby był chrupiący szynkę i paprykę kroimy w drobną kostkę brokuła dzielimy na mniejsze cząstki(...)miski wrzucamy wszystkie składniki - dodajemy majonez wymieszany z jogurtem (każdy decyduje sam w jakich proporcjach) i doprawiamy do smaku dokładnie wszystko mieszamy i wkładamy do lodówki na min 2 h tak żeby się składniki przegryzły smacznego
Gotowanie z pasjąuwielbiam. A że przygotowuje się ją w dosłownie chwilę to jest to idealne rozwiązanie dla zabieganych. Składniki: brokuł puszka kukurydzy szynka konserwowa papryka czerwona majonez jogurt naturalny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: brokuł blanszujemy - pamiętając o tym, żeby był chrupiący szynkę i paprykę kroimy w drobną kostkę brokuła dzielimy na mniejsze cząstki(...)miski wrzucamy wszystkie składniki - dodajemy majonez wymieszany z jogurtem (każdy decyduje sam w jakich proporcjach) i doprawiamy do smaku dokładnie wszystko mieszamy i wkładamy do lodówki na min 2 h tak żeby się składniki przegryzły smacznego
Gotowanie z pasjąSałatka ziemniaczana ze śledziami. Idealna na imprezki. Składniki: 4 filety śledziowe w oleju (250 g) 2 ziemniaki 3 ogórki konserwowe 3 jajka 1 średnia cebula kilka łyżek majonezu (około 4 - 5 czubatych) pieprz Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach (w osolonej wodzie). Studzimy i obieramy. Jajka gotujemy na twardo. Śledzie kroimy na małe kawałki. Cebulę, ogórki konserwowe, ziemniaki oraz jajka kroimy(...)drobną kostkę. Wszystkie składniki łączymy. Dodajemy pieprz i majonez. Całość mieszamy. Sałatkę przykrywamy i wkładamy do lodówki. Smacznego
Smak mojego domuduży słoik pieczarek marynowanych 5 jajek 20 dkg sera żółtego 1 puszka kukurydzy 1 opakowanie kiełków u mnie z brokuła 1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy 1. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, w trakcie smażenia dodajemy słodką paprykę, sól(...)usmażeniu studzimy. 2. Pieczarki kroimy na ćwiartki, jajka gotujemy na twardo, po ugotowaniu obieramy i kroimy w większą kostkę. Kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki przekładamy do większej miski, dodajemy majonez, musztardę i jogurt, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. 3. Sałatkę przekładamy do miski w której będzie podana. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na sałatkę. Na ser dajemy
kruche babeczkiawokado i łososiem Składniki: 2 bagietki 1 awokado 100g wędzonego łososia 2 ząbki czosnku Cytryna Oliwa z oliwek Sól Pieprz 1 zielony ogórek 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu Zapiekane bagietki z awokado i łososiem Przygotowanie: Bagietki kroimy na kromki o grubości około trzech centymetrów najlepiej pod ukosem, każdą kromkę z wierzchu smarujemy oliwą np. pędzlem silikonowym(...)sokiem z cytryny i całość miażdżymy widelcem na jednolitą masę. Na koniec pastę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowujemy sos czosnkowy, do miseczki nakładamy łyżkę jogurtu naturalnego, łyżkę majonezu, dodajemy jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na każdą zrumienioną grzankę nakładamy pastę z awokado, następnie po plasterku zielonego ogórka
Księga-Smakusmakuje. Polecam. 1 opakowanie (250g) makaronu w kształcie ryżu 1 duży ogórek szklarniowy 1 puszka kukurydzy 1 duża papryka 500 g mięsa z piersi kurczaka przyprawa GYROS 3 łyżki majonezu dekoracyjnego 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso umyć, pokroić w kostkę, obsypać dość obficie przyprawą GYROS, wymieszać. Pozostawić(...)Mięso i makaron wystudzić. Ogórek obrać, pokroić w kostkę. Jeżeli jest taka potrzeba osączyć na sicie. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, również pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Majonez wymieszać z jogurtem. Połączyć wszystkie składniki. Schłodzić
Praktyczna plspotkania z przyjaciółmi :) Składniki: * 4 filety śledziowe a'la matjas * 2 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach * pół puszki groszku konserwowego * 1 nieduża cebula * 4 nieduże ogórki konserwowe * 1 łyżka majonezu * 1 łyżeczka musztardy stołowej (użyłam Orzech ) * 1 płaska łyżeczka miodu Wykonanie: Śledzie namoczyć w wodzie około 2-3 godzin. Pokroić je w niedużą kostkę. Ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać(...)samej wielkości jak śledzie. Cebulę i ogórki konserwowe bardzo drobno pokroić w kostkę. Groszek odsączyć z zalewy. Wszystkie pokrojone składniki sałatki umieścić w misce. W miseczce wymieszać ze sobą majonez, musztardę i miód. Tak przygotowany sos dodać do sałatki, wszystko dobrze wymieszać. Sałatkę odstawić do lodówki na około 2 godziny
Zrób to smacznietych ), z tym, że jaja kurze zastąpiliśmy jakami przepiórczymi. Produkty ekologiczne do kupienia w żarskiej Spiżarni. Składniki 18 szt jajek przepiórczych 350 g ziemniaków 300 g cebuli 300 g majonezu 1 szalotka sól pieprz sok z cytryny Przygotowanie Jajka i ziemniaki ugotowane w mundurkach po ostudzeniu, obrałem, pokroiłem je w kostkę. Cebulę i szalotkę posiekałem. Wszystko wymieszałem z majonezem, przyprawiłem
R'n'G Kitchenkupować te zrobione bardziej z mięsa. 5 – 6 średnich pomidorów (można też pobawić się z pomidorkami koktajlowymi), 2 parówki, 1 nieduża cebula, 1 – 2 ogórki kiszone, 2 – 3 łyżki majonezu, sól, pieprz, szczypiorek, Pomidory umyć, osuszyć, ściąć „piętki” od strony szypułki. Sprawdzić czy stoją, jeżeli nie to trochę ściąć spody. Usunąć pestki i sok. Parówki zagrzać we wrzącej wodzie. Zdjąć(...)osłonki. Pokroić w niedużą kostkę. Cebulę posiekać. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Wymieszać, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem. Napełnić farszem pomidory. Posypać posiekanym szczypiorkiem
królestwo garówkupować te zrobione bardziej z mięsa. 5 – 6 średnich pomidorów (można też pobawić się z pomidorkami koktajlowymi), 2 parówki, 1 nieduża cebula, 1 – 2 ogórki kiszone, 2 – 3 łyżki majonezu, sól, pieprz, szczypiorek, Pomidory umyć, osuszyć, ściąć „piętki” od strony szypułki. Sprawdzić czy stoją, jeżeli nie to trochę ściąć spody. Usunąć pestki i sok. Parówki zagrzać we wrzącej wodzie. Zdjąć(...)osłonki. Pokroić w niedużą kostkę. Cebulę posiekać. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Wymieszać, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem. Napełnić farszem pomidory. Posypać posiekanym szczypiorkiem
królestwo garówkolację lub obiad dla 2-3 osób;) 150 g ryżu 4 duże marchewki 3 żółtka 2 łyżki bułki tartej sól i pieprz 4 łyżki oleju sos: 3-4 łyżki majonezu mały kubeczek jogurtu naturalnego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, szczypta ziół prowansalskich Ryż wsypujemy do osolonego wrzątku i gotujemy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odstawiamy do przestudzenia(...)połączenia. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy kotleciki (ok. 8-10 sztuk). Smażymy je na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoto (przez około 2-3 minuty z każdej strony). Majonez mieszamy z jogurtem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy niewielką ilość posiekanej natki pietruszki oraz zioła prowansalskie
Smaki Na Talerzu