miejsce razem z Śledziami w sosie musztardowym . Składniki : 8 filetów śledziowych (ok. 500 g) 5 ogórków korniszonów (konserwowych) ok. 3/4 szkl. grzybków marynowanych + cebula 1 łyżka majonezu (najlepiej light) 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny Świeża pietruszka (ok. 2 łyżki pokrojonej) Sól himalajska(...)Pieprz czarny Przygotowanie : Ogórki i grzybki (z cebulą) kroimy w drobną kostkę. Dodajemy majonez, jogurt, musztardę, miód, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Mieszamy. Dodatkowo przed podaniem mieszamy ze świeżą pietruszką. Filety śledziowe przekładamy na talerz i podajemy z sosem tatarskim tuż przed podaniem. Sos najlepiej zrobić dzień wcześniej aby się "przeżarł
Czarnawisienkapół długiego zielonego ogórka 1/4 czerwonej papryki około 2,5 cm pora 2 małe garście porwanej w rękach sałaty 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki naturalnego jogurtu 1 łyżka majonezu pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Ogórka obieramy i kroimy (szatkujemy) na cieniutkie plasterki. Por kroimy na cieniutkie półplasterki. Paprykę również cieniutko kroimy (szatkujemy). Ja używam do tego szatkownicy Hebel(...)solą, mieszam składniki ręką. W osobnej miseczce przygotowuję sos czosnkowy: Czosnek ścieramy na tarce na drobnych oczkach lub przeciskamy przez praskę. Do tak przygotowanego czosnku dodajemy jogurt i majonez. Całość doprawiamy do smaku pieprzem i solą, mieszamy. Tak przygotowany sos czosnkowy podajemy z naszą sałatką. Ilość zależy od upodobań, dlatego ja podaję resztę sosu osobno. Sałatkę można też od razu
Słodkie okruszkiskładniki: 4 buraki czerwone 4 filety śledziowe, marynowane 1 cebula majonez sól, pieprz wykonanie: Buraczki dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości. Następnie studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę. Filety śledziowe odsączamy z nadmiaru zalewy i kroimy w grubszą kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy majonez doprawiamy solą oraz pieprzem. Schładzamy min. 1-2 godz
Domowy Smak Jedzeniasoczysta, miękka i nie zawiera żadnej chemii. Składniki Szynka wieprzowa (kulka) ważąca około 1 – 1,3 kg 6 łyżek soli 1 duża cebula 5 ząbków czosnku 3 łyżki majonezu 6 listków laurowych 3 łyżki majeranku 1 łyżka ziarenek jałowca Woda Przygotowanie Szynkę myjemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do garnka. Zalewamy ją wodą, następnie dodajemy wszystkie składniki: sól, cebulę(...)czosnek, majonez, liście laurowe, majeranek oraz ziarenka jałowca. Nasz garnek stawiamy na piec i zaczynamy gotowanie. Od momentu zagotowania się wody odliczamy 9 minut i następnie zostawiamy szynkę w wodzie do wystudzenia na 6-8 godzin. Po upływie tego czasu ponawiamy proces gotowania, ponieważ szynka musi być ugotowana dwukrotnie. Od zagotowania się wody odliczamy 9 minut i znowu zostawiamy
Programista w kuchniprzed) 4 jajka puszka kukurydzy (28 dkg) puszka ananasa (34 dkg po odsączeniu 56 dkg przed) 1 kwaskowe jabłko 3 łyżki kwaśnej śmietany 3/4 łyżeczki soli 6 łyżek majonezu 1 łyżka soku z cytryny pieprz mały pęczek zielonej cebulki Jak przygotować sałatkę z selera . Jajka ugotować na twardo (7 minut), wystudzić, obrać i pokroić w małą kostkę. Jabłko obrać, pokroić(...)zalewy. Ananasa pokroić w kostkę. Kukurydzę odlać z zalewy. Szynkę pokroić w średniej wielkości kostkę. Cebulkę pokroić drobno. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Dodać sól, pieprz do smaku, majonez i śmietanę. Wymieszać. Gotową sałatkę schłodzić w lodówce. Sałatka z selera konserwowego Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując sałatkę. Sałatka z selera konserwowego Użyłam szynki z kurczaka. Można ją zastąpić inną
mecooksniepowtarzalny. Składniki (na 4-5 dużych porcji): 500g filetów śledziowych matjas z oleju 170g marynowanych pieczarek – mały słoik 4 średnie ogórki konserwowe 1 mała cebula 2 czubate łyżki majonezu 3 łyżki śmietany 18% płaska łyżeczka suszonej natki pietruszki płaska łyżeczka suszonego szczypiorku czarny pieprz świeżo mielony oraz pieprz cytrynowy do smaku Cebulę obieramy i bardzo drobno kroimy, przekładamy(...)wzdłóż, a następnie w małą kostkę, ale trochę większą niż ogórek i pieczarki, bo to śledź ma być najbardziej wyczuwalny. Przekładamy do miski. Do składników w misce dodajemy majonez, śmietanę, natkę pietruszki, szczypiorek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz pieprzem cytrynowym i mieszamy. Nie podałam w składnikach soli, bo moje śledzie i ogórki były na tyle słone
Smaczna StronaSkładniki: Kapusta pekińska ok 1 kg Filet z kurczaka 600 g Kukurydza puszka Papryka czerwona duża Ogórki konserwowe 7 sztuk Śmietana 18 % 180 ml Majonez 4 łyżki czosnek 2 ząbki Przyprawa do gyrosa 2 pełne łyżki Olej do smażenia Przygotowanie: Filet z kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą do gyrosa i odstawić na minimum godzinę do lodówki. Usmażyć(...)oleju. Kapustę pokroić do dużej miski, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, ogórki oraz kukurydzę z puszki. Na koniec dodać podsmażony filet z kurczaka. W osobnej miseczce wymieszać śmietanę z majonezem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Sałatkę można podawać od razu a najlepiej smakuje jak odstawimy ją do lodówki na kilka godzina. Smacznego! Zapraszam was również
Kulinarne przygodyananasa 1 słoiczek selera konserwowego 200g szynki z indyka ale może, to być wasza ulubiona szynka 5-6 jajek 1 puszka kukurydzy Spora garść drobno posiekanego szczypiorku i koperku Majonez i jogurt po 3łyżki Sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kukurydzę, seler oraz ananasa odsączyć na sicie. Jeśli ananas jest w plastrach, to pokroić go na nieduże kawałki. Jajka ugotować(...)twardo, wystudzić. Szynkę pokroić w kostkę. Wymieszać majonez z jogurtem doprawić solą i pieprzem. W przygotowanej misce/salaterce ułożyć warstwowo seler, ananasa, szynkę, kukurydzę. Na to wyłożyć przygotowany sos majonezowo-jogurtowy. Na sos ułożyć drobno pokrojone jajka, które posypać posiekanym szczypiorkiem oraz koperkiem
W garach u GosiŚwieże, nie solone, śledzie w aromatycznym sosie z musztardą, „zieleniną”, majonezem... 500 g płatów świeżych śledzi, marynata : 460 ml wody, 140 ml octu 10%, 1 łyżka soli, 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu, 2 łyżki oleju rzepakowego, łodyżki koperku z jednego pęczka, sos : 150 ml posiekanego koperku, 50 ml posiekanego szczypiorku, 100 ml posiekanej natki pietruszki, 1 – 2 zmiażdżone ząbki czosnku(...)łyżki musztardy (u mnie francuska), 150 ml majonezu, 150 ml gęstej śmietany 18%, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki soku z cytryny, Śledzie obrać ze skóry. Wodę i ocet zagotować. Dodać sól i pieprz, wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Do przestudzonej marynaty dodać pokrojone łodyżki koperku i olej. Śledzie włożyć do naczynia, zalać przestudzoną marynatą. Odstawić w chłodne miejsce na 10 godzin
królestwo garówSkładniki: ok 300g solonych filetów śledziowych – matiasów (mogą być w oleju) 2 średniej wielkości buraki 2 średniej wielkości ziemniaki 1 jabłko 1 cebula 2-3 ogórki kiszone 2 łyżki majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego (lub śmietany) 1 łyżka cukru sól, pieprz 2 łyżki posiekanego szczypiorku *** Śledzie płuczemy (jeśli są mocno słone to moczymy w wodzie przez kilka(...)studzimy, obieramy i również kroimy w drobną kosteczkę *** *** Jabłko obieramy i kroimy w drobną kosteczkę *** *** Cebulkę drobno siekamy *** *** Ogórki kiszone kroimy w kosteczkę *** *** Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, jogurt (lub śmietanę) oraz posiekany szczypiorek i mieszamy *** *** Doprawiamy cukrem oraz solą i pieprzem – do smaku *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: CIASTA I WYPIEKI ŚWIĄTECZNE KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY
Blog z Apetytemdomu często sprawdza się jako przekąska lub też dodatek do tradycyjnego obiadu. Polecam! 600g buraków (*) 50g orzechów włoskich 50g suszonych śliwek 1 ząbek czosnku (duży) Dodatkowo: 4-5 łyżek majonezu (płaskich) 4-5 łyżek jogurtu naturalnego sok z cytryny/ocet winny sól, pieprz Buraki należy upiec - klik lub ugotować, a następnie po ostudzeniu obrać i pokroić w kostkę, albo zetrzeć(...)tarce o grubych oczkach. (Ja tym razem użyłam buraczków z puszki .) Śliwki pokroić w paseczki, a orzechy drobno posiekać. Majonez wymieszać z jogurtem oraz czosnkiem uprzednio przeciśniętym przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Gotową sałatkę doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny/octem winnym i przed podaniem schłodzić w lodówce. (*) Zazwyczaj buraki piekę - klik , ale tym razem postanowiłam skorzystać
Di gotujemarchewki z ananasem, jabłkiem i porem do obiadu. Surówka doprawiona sokiem z limonki i oliwą z oliwek. Zamiast oliwy do surówki można dodać 1-2 łyżki gęstej śmietany lub majonezu. Klasyczna surówka z marchewki . Na słodko. Jak się robi surówkę z marchewki - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Korzystajcie z mojego przepisu na tą prostą i szybką surówkę obiadową(...)większymi oczkami Krok 2. Wszystkie składniki włożyć do miseczki, doprawić sokiem z limonki i szczyptą soli, wymieszać. Surówka z marchewki nabierze wyjątkowego smaku jeżeli dodamy do niej śmietanę lub majonez. Do czego podać surówkę z marchewki i ananasa. Propozycje podania: halibut smażony z tłuczonymi ziemniakami, koperkiem i surówką z marchewki >>> chrupiące udka kurczaka z ryżem jaśminowym
Moja Książka Kucharskasera żółtego u mnie ulubiony Havarti 5 jajek 300-350g pieczarek 300-350g fileta z piersi kurczaka lub polędwiczki z kurczaka 1 średniej wielkości cebula 5 łyżek majonezu Spora garść siekanej natki pietruszki Sól lub vegetta, pieprz czarny mielony 2 łyżeczki tymianku suszonego Olej lub masło klarowane do smażenia Przygotowanie: W pierwszej kolejności oczyścić pieczarki drobno posiekać(...)najlepiej każdy rozkroić wzdłuż na dwie części i dopiero wtedy rozbić mięso. Żółty ser zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, w misce roztrzepać jajka dodać starty ser oraz majonez, wymieszać. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem który, lekko posmarować masłem na nią wylać masę jajeczną z serem i piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w 170stopniach
W garach u GosiSurówka coleslaw fot. Moja Książka Kucharska Najlepszy przepis na surówkę colesław. Przepyszna surówka colesław z białej kapusty z marchewką, jabłkiem i cebulką, doprawiona sosem na bazie majonezu. Surówka colesław z chrzanem i musztardą. Sałatka wyśmienicie smakuje z dodatkiem kukurydzy albo ananasa, a zamiast ze świeżej kapusty, surówkę colesław można zrobić z kapusty pekińskiej lub czerwonej. Surówka colesław(...)Moja Książka Kucharska Surówka colesław składniki i przyprawy: 1 niewielka główka białej kapusty 1/2 cebuli sałatkowej 1 mała marchewka 1 małe jabłko sos do surówki colesław: 5 łyżek majonezu 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany 1 łyżka musztardy (ulubionej) 1 łyżka chrzanu 1 łyżka miodu sól i pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Surówka colesław - przepis krok
Moja Książka KucharskaPięknie się prezentuje i wspaniale smakuje, a wcale nie jest trudna w wykonaniu. Polecam! Składniki: Ciasto serowe: 3 jajka 30dkg żółtego sera ( użyłam sera gouda ) 3 łyżki majonezu Farsz mięsny: 0,5kg filetów z kurczaka przyprawa do kurczaka olej do posmarowania papieru do pieczenia i do smażenia Farsz pieczarkowy: 350g pieczarek 1 cebula 1 jajko 1 łyżka bułki(...)połówki i rozbijamy. Przyprawiamy z każdej strony przyprawą do kurczaka i wkładamy do lodówki *** *** Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** DO sera dodajemy jajka (3 sztuki) oraz majonez i dokładnie mieszamy *** *** Dużą blachę ( z wyposażenia piekarnika ) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go z wierzchu olejem. Na papier wykładamy równomiernie i cieniutko ciasto serowe *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego
Blog z Apetytem