święta i nie tylko... Składniki: 5 filetów śledziowych matjas puszka czerwonej fasoli 3 jajka biała część pora (ok 10-15 cm) 4-5 ogórków korniszonów 2 łyżki majonezu,1 łyżka śmietany 18 % sól,pieprz Przygotowanie: śledzie moczymy w wodzie ok 2 godz,czas można skrócić lub wydłużyć w zależności od tego jak słone mamy śledzie,następnie osuszamy ręcznikiem papierowym(...)kroimy w paseczki. Fasole odsączamy na sitku i przepłukujemy przegotowaną wodą. Porę kroimy w pół plasterki i przelewamy wrzątkiem.Ogórki kroimy w kostkę.Wszystkie składniki mieszamy w misce dodajemy majonez i śmietanę ,doprawiamy solą i pieprzem,schładzamy w lodówce. Smacznego
Swojskie jedzonkoburaczkami, ogórkami kiszonymi i cebulą. Całość smakuje obłędnie. Składniki: 450g śledzi Matias 2 ogórki kiszone 2 jabłka 3 buraki 1 czerwona cebula 3 ziemniaki 3 jajka 5 łyżek majonezu sok z 1/2 cytryny sól pieprz Dekoracja: 1 burak pokrojony w gwiazdki (za pomocą foremki) Wykonanie: 1. Filety śledziowe wymoczyć w czystej wodzie, następnie pokroić w paseczki. 2. Ziemniaki(...)Jabłka obrać i pokroić w kostkę. 5. Czerwoną cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. 6. Ogórki kiszone również pokroić w kostkę. 7. Ziemniaki, buraki, jabłka, cebulę, ogórki, majonez wymieszać ze sobą, doprawić solą i pieprzem, przełożyć do salaterki. Na wierzchu ukośnie ułożyć na przemian filety śledziowe, jajka i udekorować buraczkiem pokrojonym w gwiazdki, oprószyć solą i pieprzem
Szalona Kuchnia Ewelinyjajka ugotowane na twardo 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy około 5 płatów śledziowych np: z zalewy octowej 1 duża cebula czerwona 2,3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Wykonanie: Buraczki, marchewkę, jajka, cebulę i paprykę kroimy w kostkę.Śledzie kroimy w paseczki. Z kukurydzy odlewamy wodę, do miski przekładamy wszystkie składniki, przyprawiamy solą i pieprzem(...)pieprzu dość sporo ma być lekko ostra.Następnie dodajemy majonez i mieszamy. Przekładamy do miski i odstawiamy na godzinkę do przegryzienia smaków. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliuroczystości. Polecam! Składniki: ok 350g solonych filetów śledziowych – matiasów 3 średniej wielkości buraki 3 średniej wielkości ziemniaki 1 jabłko 1 cebula 3 ogórki kiszone 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (lub śmietany) sól, pieprz 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru pół pęczka szczypiorku *** Buraki oraz ziemniaki gotujemy w łupinkach(...)moczymy w wodzie przez kilka godzin), osuszamy i kroimy w kosteczkę *** *** Cebulkę drobno siekamy *** *** Do dużej miski przekładamy ziemniaki, śledzie, cebulkę, jabłko oraz pokrojone w kostkę ogórki kiszone *** *** Dodajemy majonez oraz jogurt (lub śmietanę), mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem (solą delikatnie gdyż śledzie są już słone) *** *** Tak przygotowaną sałatkę śledziową rozkładamy na płaskim półmisku i wykonujemy
Blog z Apetytemwspaniałego. Szczypta imbiru sprawia, że ta surówka ma niezwykły smak. Składniki: pół główki poszatkowanej czerwonej kapusty, 2-3 ugotowane i starte buraki, mała cebula, dwie łyżki kwaśnej śmietany, łyżka majonezu, sól, czarny pieprz, pół łyżeczki sproszkowanego imbiru. Zrób tak: kapustę dopraw solą i pozostaw na około 15 minut, żeby zmiękła. Dodaj drobniutko posiekaną cebulę, buraki, śmietanę, majonez i przyprawy, dokładnie
Kulinarna Polskaśrednie marchewki 3 średnie korzenie pietruszki 3 średnie ziemniaki 1 mały seler 4 jajka 3 ogórki kiszone 3 małe kiełbasy 1 duże jabłko 1 mała cebula 1 czubata łyżka majonezu 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Marchewki, pietruszki i seler obieramy i gotujemy prawie do miękkości. Ziemniaki gotujemy w mundurkach także prawie do miękkości, obieramy jeszcze jak są gorące(...)warzywa, jajka, ogórki i kiełbasy kroimy w kostkę mniej więcej tej samej wielkości, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich pokrojoną w drobną kostkę cebulę, starte na grubych oczkach jabłko, majonez, jogurt, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki
Kardamonovysera typu feta * kilka suszonych pomidorów w zalewie * pieczywo na grzanki albo gotowa bagietka czosnkowa Składniki na sos: * 5 łyżek jogurtu naturalnego najlepiej gęstego * 1 łyżka majonezu * 2 ząbki czosnku * natka pietruszki (opcjonalnie) Majonez i jogurt połączyłam i dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek. Można do sosu dodać również natkę z pietruszki. Odstawiłam sos na pół godzinki do lodówki, żeby przegryzł
Pieprzyć z Fantazjąpapryki (żółta, czerwona, pomarańczowa), 50 dag piersi kurczaka, puszka kukurydzy, mała kapusta pekińska, 2 x zupka chińska Vifon (czerwone curry), majonez (420 ml), 3-4 łyżki oleju, przyprawa do złocistego kurczaka pieprz cayenne, czosnek granulowany, sól. Dzisiaj zaproponuję kolejną sałatkę z zupek chińskich. Tym razem nie w wersji warstwowej lecz z wymieszanymi razem składnikami. Tą sałatkę wymyślił mój(...)piórka, a papryki w kostkę. Przełożyć do dużej miski w której docelowo znajdzie się nasza sałatka. Kukurydzę odsączyć. Dodać do miski. Następnie dodać kurczaka, makaron z zupek i majonez. Doprawić pieprzem cayenne, czosnkiem granulowanym i solą. Wszystko dokładnie wymieszać. Sałatka powinna być dosyć pikantna. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchniostra mielona papryka i czosnek ) 2 łyżki oleju rzepakowego 1 czerwona cebula , mała 3 ogórki korniszony sól do smaku sos czosnkowy : 1 mały kubek ,gęstego ,jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1/2 łyżeczki tartego chrzanu śmietankowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka otartego , suszonego majeranku sól , cukier , pieprz do smaku dodatkowo : ketchup Mięso z uda indyka , kroimy w małe kawałeczki . Podczas krojenia(...)łyżkę oleju , przyprawę do kebabu i mieszamy . Odstawiamy do lodówki na godzinę . Ja robię to wieczorem dzień wcześniej i zostawiam na noc w lodówce W misce mieszamy jogurt z majonezem , wyciśniętym praską czosnkiem . chrzanem , majerankiem , pieprzem , cukrem i solą do smaku . Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy na nim mięso , do momentu aż będzie gotowe , czyli złociste Czasami trzeba
Ogrodnik w podróżyśledziowy kawior, który bardziej lubimy. Nie tylko niesamowicie podbija on smak, ale też nadaje paście fajną strukturę. Jeśli naprawdę lubicie ryby, będziecie zachwyceni. Składniki: 1 pikling, średnia cebula, łyżka majonezu, łyżka musztardy, świeżo mielony czarny pieprz. Zrób tak: z ryby usuń głowę i skórę, wyjmij ikrę, oczyść z błonek innych wnętrzności, wyjmij kręgosłup i w miarę możliwości jak najwięcej ości(...)Mięso zmiksuj razem z majonezem i musztardą na gładką masę (można też zmielić w maszynce), dodaj drobniutko posiekaną cebulę, dopraw pieprzem, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki, aby pasta się schłodziła. Przed podaniem ponownie wymieszaj. Najlepiej smakuje z lekko opieczoną bagietką i odrobiną koperku. Artykuł Pikling czyli śledź wędzony w całości. Zrobisz z niego pyszną pastę [PRZEPIS] pochodzi z serwisu
Kulinarna Polskagości czymś nowym i fajnie podanym. Na pewno będzie im smakować. 3 marchewki 60 dkg dorsza filet 1/3 brokuła 500 g pieczarek w zalewie octowej ogórek zielony do dekoracji majonez natka pietruszki sól, pieprz czarny, czerwony 2 ziela angielskie 1 liść laurowy 1 plaster selera 1 kawałek pora 7 łyżeczek żelatyny 2 litry wody Bulion: Do garnka wlewam(...)lodówki na 15 minut. Na pieczarki wykładam brokuł, potem wykładam resztę ryby, zalewam bulionem i znowu do lodówki. Jak mocno stężeje galareta wyjmuje ją z foremki, folię odrywam, dekoruję majonezem, ogórkiem, pieczarkami, natką, pieprzem
wesoła kuchniapuszka groszku konserwowego 1 słoik śledzi w zalewie olejowej 800 g 2 ogórki konserwowe ( dodatkowo ) sól, pieprz do smaku odrobina chrzanu 1 łyżka oleju 3 łyżki majonezu dodatkowo natka pietruszki(...)zalewy, cebulę wyciskamy, która tam się znajduje, śledzie kroimy w paski. Groszek odcedzamy, cebulę obieramy i jabłko obieramy, kroimy w kostkę. Do miski przekładamy pokrojone warzywa, groszek. przyprawy i majonez. Wszystko dokładnie mieszamy. Buraczki również kroimy w kostkę, ( 2-3 plastry buraczka odkładamy do dekoracji ) przekładamy je osobno doprawiając odrobiną chrzanu, solą i pieprzem. Dekoracja 1 -Na podłużny półmisek
Kulinarne Fantazje Mariolipuszka kukurydzy 1 puszka ananasa 1 słoiczek selera konserwowego około 150 g żółtego sera (u mnie cheddar) 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego 2-3 łyżki majonezu szczypta granulowanego czosnku sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso oczyszczamy z błonek. Następnie kroimy na paseczki i umieszczamy w misce. Mięso skrapiamy sosem sojowym, oprószamy mieloną papryką słodką(...)sicie, a następnie osuszyć dodatkowo ręcznikiem papierowym). Seler konserwowy osączamy z zalewy (lekko można jeszcze odcisnąć nadmiar płynów). Kukurydzę osączamy z zalewy. Ser żółty trzemy na tarce jarzynowej. Majonez łączymy ze śmietaną. Doprawiamy do smaku granulowanym czosnkiem, solą oraz pieprzem, mieszamy. Wszystkie składniki łączymy w misce, mieszamy z przygotowanym sosem. Odstawiamy do schłodzenia
Smaki Na Talerzuszklanka makaronu ( koraliki ale może być inny ) 400 g pieczarek 1 mała cebula 2-3 ogórki konserwowe 2-3 kawałki konserwowej papryki 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżki majonezu light Sól Pieprz Niewielka ilość oleju Wykonanie: Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia solimy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie a następnie odcedzamy. Razem(...)pieczarkami pozostawiamy do wystygnięcia. Ogórki i paprykę kroimy na małe kawałki, podobnie pieczonego kurczaka. Cebulę drobno siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami. Na koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Dodajemy majonez. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewymięs i sałatek. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * filety śledziowe matjasy- 500 g * biała cebula – 2 szt * ogórki konserwowe – ok. 200 g * Vegeta Natur z curry Podravka – 2 łyżki * majonez – 5 łyżek * rodzynki ( namoczone wcześniej ) – 1 duża garść * świeżo mielony pieprz ZALEWA: * woda – 500 ml * ocet – 500 ml * cukier – 2 łyżki * sól – 2 łyżki(...)dwukrotnie wodę. ZALEWA: Składniki zalewamy, gotujemy, studzimy, zalewamy śledzie, odstawiamy na 5 dni do lodówki. SOS CURRY: Cebulę siekamy, ogórki kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy namoczone rodzynki oraz majonez i Vegetę z curry Podravka – wszystko razem dokładnie mieszamy. Dodajemy do pokrojonych na kawałki śledzi, ostawiamy do przegryzienia. Smacznego! Jest pyszna! Ps. można użyć już gotowych do jedzenia śledzi
Ostra na Słodko