mielonego mięsa wieprzowego np. z szynki lub łopatki 1 duża cebula 2 łyżki oleju roślinnego 4 kromki czerstwego jasnego pieczywa 1 jajko 1 łyżeczka musztardy 2 łyżeczki majonezu 2-3 łyżki bułki tartej + trochę do obtoczenia sól, pieprz czarny mielony olej roślinny do smażenia Przygotowanie: Cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż na oleju(...)uzyskania ładnego złotego koloru, odstaw do przestudzenia. Tosty pokrój w cienkie paseczki. Mięso mielone wymieszaj z podsmażoną ostudzoną cebulą, jajkiem, musztardą , majonezem oraz bułką tartą. Dopraw solą i pieprzem. Na początku dodaj dwie łyżki bułki tartej, jeżeli stwierdzisz, że masa jest za rzadka dodaj jeszcze jedną łyżkę. Wyrób mięso
kuron.com.plpuszki tuńczyka w sosie własnym 1 mała puszka kukurydzy 1 papryka żółta 3 korniszony garść pomidorków koktajlowych 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 3 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej sól pieprz słodka papryka do smaku Makaron świderki Arc Pol ugotować. Tuńczyka i kukurydze odsączyć z zalewy. Paprykę, korniszony, seler naciowy oraz(...)cebule pokroić w drobną kostkę. Pomidorki koktajlowe pokroić na pół. Ostudzony makaron wymieszać z tuńczykiem oraz pokrojonymi warzywami. Dodać majonez, jogurt oraz musztardę. Przyprawić solą, pieprzem i papryką do smaku. Dokładnie wymieszać. Podawać z koperkiem
Kuchnia w oparachłyżeczki soli Sos pomidorowy 1 puszka pomidorów 2 łyżeczki majeranku 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oliwy ½ łyżeczka soli ½ łyżeczka cukru ½ łyżeczka pieprzu Sos czosnkowy 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 1 jogurt naturalny sól pieprz Przygotowanie Mąkę wsypać do dużej miski i dodać drożdże, następnie, oliwę , cukier sól i stopniowo wodę. Następnie ciasto należy dobrze wyrobić, jeżeli przykleja się(...)przygotowanych przeze mnie propozycji. Sos pomidorowy: Wszystkie składniki wkładamy do wyższego naczynia i blendujemy na gładką masę, a następnie przyprawiamy do smaku. Sos czosnkowy: Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy majonez i jogurt naturalny doprawiamy pieprzem, solą. Całość dokładnie mieszamy. Jeśli mamy do dyspozycji blender możemy wszystko zblenderować (nie musimy wtedy przeciskać przez praskę czosnku). Dodatki Propozycja I sos pomidorowy mozzarella
4stronykuchni.plmożecie je nadziać za pomocą rękawa cukierniczego. Ja dziś wykorzystałam do nadziewania jajek zwykłej łyżeczki Spróbujcie, smacznego. Składniki: 4 jajka (u mnie klasy M) 4 małe pieczarki 1 łyżka majonezu – u mnie królewski Tarsmak 3/4 łyżki suszonej cebuli w płatkach lub pół małej cebuli 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki + do ozdoby sól i pieprz do smaku niewielka ilość oleju(...)płatkach dodajemy ją pod koniec smażenia. Używając świeżej należy ją drobno posiekać i najpierw podsmażyć i dopiero później dodać pieczarki. Pieczarki z cebulą przekładamy do miski z jajka, dodajemy majonez, posiekaną zieloną pietruszkę i całość mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy do smaku. Jajka napełniamy farszem za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego. Jajka układamy na talerzyku, u mnie w towarzystwie pomidorków
Słodkie okruszkiprzekąsić to jest w sam raz na takie okazje - pachnąca wiosną sałatka. Składniki: * 1 opakowanie paluszków surimi * 10 cm ogórka zielonego * 3 rzodkiewki * kilka gałązek kopru świeżego * 1 łyżeczka majonezu * 1 łyżeczka jogurtu naturalnego * sól, pieprz Paluszki pokroiłam na ok. 3 mm kawałki. Ogórka nie obierałam ze skórki tylko wyszorowałam go pod bieżącą wodą i pokroiłam w ćwiartki. Rzodkiewki pokroiłam(...)pół plasterki a koper drobno posiekałam. Połączyłam wszystkie składniki i dodałam jogurt, majonez oraz odrobinę soli i pieprzu. Odstawiłam na chwilkę do lodówki, by sałatka przeszła smakami. Jeśli ktoś chce może proporcjonalnie zwiększyć ilość składników. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjąłyżek kukurydzy konserwowej 3 większe ogórki konserwowe 2 jajka ugotowane na twardo 4 łyżki ryżu (sypki) Do smaku: sól cukier pieprz kolorowy przyprawa Vegeta Natur Sos: 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego typ grecki 0,5 łyżeczki Vegeta Natur Przygotowanie: Brokuł podzielić na mniejsze różyczki zalać wodą wsypać łyżeczkę Vegety Natur i ugotować al dente. Po ugotowaniu od razu(...)sitko i przelać zimną wodą by ryż się nie sklejał. Kukurydzę odsączyć z nadmiaru płynu ogórki pokroić w kostkę. Jajka pokroić w większą kostkę. Wszystkie składniki wymieszać w naczyniu. Majonez, jogurt i vegetę wymieszać wlać do warzyw i delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku. Sałatkę przed podaniem najlepiej schłodzić około 2 godziny w lodówce
Ala piecze i gotujemielonego mięsa wołowego -2 jajka -pół małej cebulki -bułka tarta -mąka do panierowania -4 liście sałaty -4 plasterki sera żółtego -suszona cebula -2 ogórki konserwowe -2 łyżki majonezu -łyżka keczupu -kilka kropki sosu tabasco lub piri-piri -1 łyżeczka sosu worchester -sól, pieprz -olej do smażenia Przygotowanie Plastry schabu rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Do miski włożyć mięso mielone. Dodać(...)jajko, drobno posiekaną cebulkę, sos worchester i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Całość wyrobić na burgery. Majonez wymieszać z keczupem i sosem tabasco. w głębokim talerzu rozkłócić jajko. Kotlety schabowe panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym oleju. Z masy z mięsa mielonego formować burgery i także usmażyć. Na talerzu formować "kanapkę" kładąc: kotlet schabowy
Zielona KuchniaSkładniki : 1 torebka ugotowanej kaszy duża marchew i pietruszka 5 jaj 1 papryka czerwona ok. 4 średnich ogórków konserwowych garść ziaren słonecznika majonez, sól, pieprz czarny Przygotowanie: Marchew, pietruszkę oraz jajka gotujemy Po ostudzeniu obieramy, kroimy drobno Ogórki i umytą paprykę kroimy w kostkę Do ugotowanej kaszy dodajemy wszystkie wymienione składniki, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy ziarna słonecznika, mieszamy Dodajemy(...)majonez i ewentualnie łyżkę musztardy, mieszamy dokładnie. Smacznego. Przed dodaniem ogórków do sałatki osączam je dokładnie na sicie
Proste Potrawydysków folder z enigmatyczną nazwą „do skończenia” Obrobiłam zdjęcia – i dzisiaj jest! Robiłam ją kilkukrotnie – jest szybka, odświeżająca (bo z cytrynowym winegretem, a nie z chętnie dodawanym do tuńczyka majonezem), bardzo sycąca i bardzo wygodna! Sprawdza się – jak prawie każda sałatka – jako dodatek do śniadania i kolacji, ale sama w sobie jest też całkiem wartościową pozycją obiadową czy lunch’ową(...)warzyw. Szykujemy cytrynowy sos winegret. Najlepszy i najefektywniejszy sposób na prawdziwy, gęsty winegret – bo taki powinien być: gęsty, lekki i puszysty – to ubijanie, proces podobny do tego jak szykujemy majonez. Szykujemy sobie blender ręczny z końcówką tnącą lub ubijaczką. W wysokim naczyniu, takim do którego zmieści się końcówka blendera – mieszamy ze sobą składniki w odpowiedniej kolejności . Wlewamy sok z cytryny
Karo in the Kitchenwinogronami Sałatka makaronowa z pieczonymi burakami Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 3 upieczone buraki 2 ząbki czosnku 1/3 czerwonej cebuli 50 g mozzarelli 1/2 opakowania makaronu 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego naturalnego jogurtu sok z cytryny sól himalajska czarny mielony pieprz zielona natka Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Czosnek przeciskamy przez praskę. W szklance(...)mieszamy majonez, jogurt, czosnek i sok z cytryny. Mieszamy. Buraki obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mozzarellę rwiemy, albo też kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy do miski, solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody GatityPrzepis na delikatne kotlety z kalafiora i jajka w chrupiącej panierce. Smaczne i proste kotlety z kalafiora , jajka i cebulki w chrupiącej panierce z bułki tartej. Kotleciki z dodatkiem majonezu i koperku, przyprawione tymiankiem i szczyptą gałki muszkatołowej. Kotlety kalafiorowe są niezwykle mięciutkie. Zalecam smażenie niewielkich, ale za to grubszych kotlecików. Dzięki temu łatwiej takie kotlety obracać na drugą stronę(...)warzywne kotlety z kalafiora: 1 duży kalafior o wadze około 1,5kg 2 jajka 1 cebulka szalotka 4 łyżki bułki tartej + ok. 3/4 szklanki gorącego mleka 2 łyżki majonezu 2 łyżki posiekanego koperku szczypta gałki muszkatołowej szczypta roztartego w palcach tymianku suszonego sól i pieprz do smaku tłuszcz do smażenia bułka tarta do panierowania Przepis na kotlety z kalafiora
Moja Książka Kucharskaprzygotowaniu, nie rozpadają się podczas smażenia. Polecam. SKŁADNIKI : 10 jajek ugotowanych na twardo 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 1 pęczek szczypiorku 1 jajko surowe 1 łyżka majonezu sól, pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia(...)PRZYGOTOWANIE : Ugotowaną ciecierzycę przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem, jajka drobno kroimy lub rozgniatamy. Szczypiorek siekamy. Do masy dodajemy przyprawy, szczypiorek, jajko i majonez, dokładnie mieszamy. Ręką formujemy owalne kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto. Podajemy ciepłe. Kotlety są smaczne i syte
Kulinarne Fantazje Mariolikuskusu 3 marchewki 5 jajek 1 słoiczek tuńczyka w oleju (ja kupuję w lidlu), lub 2 puszki tuńczyka (w tym wypadku lepszy będzie ten w sosie własnym) pęczek dymki majonez sól, pieprz Kuskus przygotowujemy wg instrukcji zamieszczonych na opakowaniu (ja zalewam bulionem). Oczyszczone marchewki gotujemy na półmiękko, odcedzamy. Obieramy ze skórki, po czym kroimy w drobną kostkę. Jajka gotujemy(...)twardo. Po przestudzeniu obieramy i trzemy na tarce. Tuńczyka lekko rozdrabniamy. Cebulkę dymkę drobno siekamy (zarówno białą, jak i zieloną część). Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. Dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Schładzamy
Smaki Na Talerzubułki do hamburgerów bez konserwantów – 2 plasterki sera cheddar – 2 krążki cebuli – sałata rzymska – 2 plastry pomidora – przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka) – majonez i ketchup Przygotowanie : Mięso na kotlety doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Formujemy kotlety o średnicy ok. 7 cm. (średnica nie powinna być większa niż średnica bułek). Patelnię grillową(...)plastry boczku układamy na patelni grillowej i smażymy z obydwóch stron. Pieczemy, aż boczek stanie się chrupiący. Na patelni podpiekamy również chwilę krążki cebuli z obydwóch stron. Przygotowujemy sos (majonez mieszamy z ketchupem) Bułki do hamburgerów kroimy na pół i układamy na patelni grillowej i zdejmujemy z patelni lekko zarumienione. Na dolne części bułek kładziemy sałatę rzymską, krążki cebuli, plaster
I LOVE LIFEprzygotować surówkę z kapusty pekińskiej Surówka z kapusty pekińskiej Do przygotowania surówki potrzebujemy: kapusta pekińska pomidory kukurydza koperek majonez sól pieprz Surówka z kapusty pekińskiej W zależności czy robimy dużą porcje z dużej kapusty lub małą porcje. Podaję składniki na porcję z małej kapusty lub pół dużej, wychodzi z niej surówka na 4-6 porcji. Kapustę przekroić na pół(...)pekińskiej Do kapusty dodać pokrojone w kostkę dwa pomidory, małą puszkę kukurydzy, pokrojony koperek. jak nie mamy zielonego koperku można dodać suszony. Surówka z kapusty pekińskiej Dodać dwie łyżki majonezu i poprawić solą i pieprzem do smaku. Artykuł Jak przygotować surówkę z kapusty pekińskiej pochodzi z serwisu Podstawy Gotowania
Podstawy Gotowania