jajka 50 ml kokosowego mleka sok i otarta skórka z 2 cytryn, około 100 ml 225 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 50 g kokosowych wiórków Lukier 250 ml cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny i otarta skórka, gęsty lukier kokosowe wiórki do posypania Utrzyj kokosowy olej z cukrem. Dodaj po jednym jajku, cały czas ucierając
codojedzeniaCzasami wystarczy drobiazg by wywołać na czyjejś twarzy radosny uśmiech. Tym razem wystarczyły kruche, maślane serduszka udekorowane lukrem żeby Żarłoczek szeroko się uśmiechnął wracając do domu po ciężkim dniu. Powstały właściwie bez okazji, ale zastąpiły wiele słów. Bo czasami potrzebny jest tylko drobiazg... Moje kruche ciasteczka nie są idealne. Szczególnie ich dekoracja pozostawia wiele do życzenia bo ja po prostu(...)cierpliwości do malowania lukrem. Świąteczne pierniczki zwykle są bez ozdób bo szkoda mi na to czasu. Poza tym nie mając cierpliwości do takiej zabawy nigdy nie nabrałam w niej wprawy, ale ponoć wszystko przede mną. Może któregoś roku zaskoczę wszystkich? Niezbadane są ścieżki, którymi podąża Pyza. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzamąki, 10 dkg drożdży, 2 żółtka, 2 całe jajka, 4 łyżki cukru, 2 kostki margaryny, ½ szkl mleka, szczypta soli, 0,5 kg gęstej marmolady Składniki na lukier: 1 szkl. cukru pudru, 1 łyżka śmietany 18% Wykonanie: Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem. Następnie dodajemy ciepłe ( nie gorące mleko) i 3 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia(...)Rogaliki pieczemy w 180C aż się zarumienią na złoty kolor na wierzchu i na spodzie ( w moim piekarniku trwa to ok. 15min) . Po upieczeniu, jeszcze ciepłe smarujemy lukrem. Smacznego
Passion of Cookingpowierzchni ciasta zaczną tworzyć się pęcherzyki, obrócić placek energicznym ruchem na drugą stronę. SEREK WANILIOWY 5 łyżek twarogu mielonego aromat waniliowy 1 saszetka cukru waniliowego Dokładnie wymieszać. LUKIER CZEKOLADOWY Składniki: 150 g cukru pudru 30 g ciemnego kakao 3 łyżki mleka płaska łyżka masła Cukier puder i kakao przesiewamy do miski. Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy masło i stawiamy(...)małym ogniu. Kiedy masło się rozpuści, wlewamy mieszaninę do miski z cukrem i kakao i ucieramy drewnianą łyżką na gładką, lśniącą masę. Lukrem polewamy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia
ClauditteMissCookingKREM POMARAŃCZOWY: 1/2 szklanki soku z pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 1/3 szklanki cukru 2 żółtka 75g masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej DODATKI: 50g czekolady gorzkiej dekoracje cukiernicze lukier Wszystkie składniki na muffinki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao, spulchniaczami i wymieszać z cukrem. W drugim naczyniu rozmącić trzepaczką jajka z olejem i mlekiem. Wsypać suche(...)ciasta placek, a kiedy czekolada zwiąże, wyciąć małe serduszka. Krem pomarańczowy nałożyć do rękawa cukierniczego z końcówką małej gwiazdy i wycisnąć na muffinki. Na wierzch nałożyć małe serduszka, ozdobić lukrem i ozdobami. Smacznego :) ♥ Dziękuję za wspólne pieczenie ♥ Dagmara Wąsińska http://naciasteczkowychpapierach.blogspot.com/…/walenty… Ewa Konsek-Benisz http://domowacukierniaewy.blox.pl/…/Brownie-z-olejem… Bożena Mdk http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/…/wafle… Ela K Kaminska http://elastokrotka.blogspot.com/…/kruche-serduszka… Iwona
https:KKuchniaMniammają mój ulubiony wzór – róże. Bardzo mi się podobają takie torty i ostatnio są w modzie. Odzwierciedlają koronki na sukniach ślubnych, dodają lekkości i wyglądają elegancko. Do zabarwienia lukru użyłam barwnika spożywczego w kolorze „dasty pink”. Lubię go używać, bo przypomina mi praktyki u Zoe Clark – mistrzyni od koronek, polecam jej najnowszą książkę „ Elegant Lace Cakes ” . Prześliczną formę(...)piekarniku lub odkładamy do wyschnięcia na kilka godzin. Następnie delikatnie ją ścigamy ( patrz FILM ). Koronki przechowujemy w ręcznikach papierowych, żeby nie zwilgotniały. Przyklejamy je do tortu, smarując lukier odrobiną wody lub klejem spożywczym ( patrz FILM ). Koronki jak wyschną są kruche i delikatne, więc proszę się nie obawiać o krojenie toru. Pozdrawiam serdecznie :) Różowy Tort Koronkowy
Mała Cukierenkawanilii lub 1 laska wanilii 4 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 kubka mleka 3,2% masa cynamonowa: 3/4 kostki masła 1 łyżka cynamonu 1 kubek brązowego cukru lukier: 2 łyżki mleka 0,5 kubka cukru pudru Przygotowanie: piekarnik ustawiamy na 200"C masło wrzucamy do rondelka,rozpuszczamy, studzimy, w międzyczasie mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz(...)formę smarujemy masłem, wylewamy ciasto masę cynamonową wykładamy na wierzch ciasta, robimy esy floresy pieczemy 20-25 minut w czasie kiedy ciasto się piecze mieszamy mleko z cukrem na lukier, którym polewamy jeszcze gorące ciasto SMACZNEGO
Luźna Kuchniawycinków z jednej z gazet. Przepis na 20 sztuk. Składniki: 200 g mąki pszennej Szczypta soli 100 g masła lub margaryny 250 ml wody 5 jajek Składniki na lukier : 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki wody Dodatkowo olej do smażenia i papier do pieczenia Sposób wykonania pączków: Masło lub margarynę rozpuścić na małym ogniu razem z wodą dodać mąkę(...)papieru do momentu aż się zarumienią. Gotowe pączki układać na wyłożonej ręcznikiem papierowym blaszce żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Cukier puder rozpuścić na małym ogniu razem z wodą. Gotowy lukier nakładać pędzelkiem na wystudzone pączki. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieskładniki: 200 g mąki 110 g masła 250 ml wody 4 jajka 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 szczypta soli dodatkowo: tłuszcz do głębokiegosmażenia lukier wykonanie: Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty o wymiarach ok. 9cmx9cm. Rysujemy na nich okręgi o średnicy ok. 6 – 7 cm. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło, cukier z wanilią oraz sól. Wstawiamy(...)smażenia papier odejdzie od ciasta i będzie łatwo go wyciągnąć. Pączki smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wykładamy je na talerze wyłożone papierowymi ręcznikami. Następnie polewamy lukrem
Domowy Smak Jedzeniaświeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 550g mąki tortowej 5 żółtek 1/3 szklanki cukru 100g rozpuszczonego masła Szczypta soli 1 kieliszek wódki lub spirytusu Marmolada z róży Na lukier: Szklanka cukru pudru Woda Skórka z cytryny 1 litr oleju do smażenia Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wstawić do mocno ciepłej wody(...)środka wkładamy łyżeczkę marmolady i zlepiamy w kulkę. Takie pączki zostawiamy jeszcze na 30 minut. Olej podgrzewamy do 180°C. Pączki smażymy z każdej strony po ok 3minuty. Lukier robimy mieszając wszystkie składniki razem na gęsty syrop. Smarujemy każdego pączka z jednej strony. Smacznego
Smaki Przyprawy i Kolorysmażenia. Polecam amerykańskie doughnuts - donuts czy donaty:) Donaty - amerykańskie doughnuts - pączki z dziurką To lubiane nie tylko w USA pączki z dziurką , oblane czekoladą, lukrem lub oprószone cukrem pudrem. Smakują dużym i małym łasuchom. Przygotowanie tych smażonych ciastek jest dziecinnie proste, więc warto je samemu przygotować. 1 kg mąki 7 żółtek 2 szklanki ciepłego(...)Donaty smażę na rozgrzanym oleju, na złoto z obu stron. Po usmażeniu układam na ręczniku papierowym, aby pozbyć się zbędnego tłuszczu. Zimne można polać polewą lub lukrem, udekorować rozmaitymi cukrowymi posypkami, lub oprószyć cukrem pudrem:) Smacznego
Takie tam pichcenieBardzo lubię pączki hiszpańskie, u mnie znane bardziej jako gniazdka. Pyszne parzone ciasto z tonami lukru, palce lizać. Zbliżający się Tłusty Czwartek zmotywował mnie do zrobienia pączków hiszpańskich w domu. Użyłam margaryny bezmlecznej i samych żółtek, aby starszy synek także mógł je jeść. Jedyny minus to taki, że nie miałam szprycy do ciast i kształt pączków nie wyszedł rewelacyjny(...)owszem! 1 szklanka wody 1/3 kostki margaryny bezmlecznej 1 szklanka mąki szczypta soli 5 żółtek (można dać 1-2 więcej, bo ciasto wyszło gęste i ciężko je było wycisnąć ) lukier (przepis - tutaj ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wodę wlać do niewielkiego garnka, dodać margarynę i mieszać, aż woda się zagotuje a margaryna roztopi. Następnie wsypać mąkę i mieszać energicznie. Mąka z wodą
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanietylko słodkim i pączkami się żywimy, które pojawią się w najbliższym czasie. żródło mojewypieki.com Składniki 200 g mąki pszennej 100 g masła 4 jajka szczypta soli olej do smażenia lukier 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki mleka Wszystko razem utrzeć, a w razie gdy lukier jest zbyt gęsty dodać odrobinę mleka. Do garnka wlać wodę, dodać masło, sól i zagotować
O kuchni z uczuciemmąki pszennej, 20 g świeżych drożdży, 1 szklanka mleka, 3 żółtka, 1 jajko, 50 g cukru, 3 łyżki oleju, 1 łyżka wódki/spirytusu, sok z połowy cytryny Lukier: 2 szklanki cukru pudru, 8-10 łyżek gorącej wody, Dodatkowo: olej lub smalec do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mleko podgrzewamy. Odlewamy pół szklanki(...)wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanym oleju do brązowego koloru. Podczas smażenia warto je obracać i zanurzać w oleju. Gotowe wyjmujemy na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Jeszcze ciepłe zanurzamy w lukrze. Smacznego
Passion of Cookingdrobny!) puder ksylitolu 1. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na bardzo gładką masę. 2. Rozlej do foremek i piecz ok. 15 minut w 180 stopniach. 3. Zrób lukier - odrobinę ksylitolu wymieszaj energicznie z sokiem np. za pomocą widelca, stopniowo dosypuj resztę pudru. Nie powinno być żadnych grudek, masa ma być błyszcząca i gęsta. W razie potrzeb dosyp ksylitolu(...)dolej odrobinę ciepłej wody. 4. Gdy pączki wystygną, polej je lukrem i ozdób pestkami granatu
Powiedz dietom nie