lukier - 7892 przepisów (strona:209/527)

Jak zrobić idealne pączki? 3832

Jest dodawany w niewielkiej ilości do ciasta na pączki, gdyż przyspiesza ich rumienienie się/przypalanie podczas smażenia. Dodatkami podbijającymi słodycz pączka powinno być nadzienie oraz dekoracja wierzchu w postaci lukru, polewy lub cukru pudru. TŁUSZCZ - Sprawia, że ciasto drożdżowe jest bardziej elastyczne i dłużej zachowuje świeżość. Do ciasta na pączki dodaje się masło, które nadaje mu maślany smak. DODATKI SMAKOWE(...)smażenia pączków, zwłaszcza, jeśli smażymy ich sporą ilość. Usmażone pączki wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na grubej warstwie ręcznika papierowego, który wchłonie nadmiar tłuszczu. DEKOROWANIE PĄCZKÓW Pączki można udekorować lukrem, polewą czekoladową lub inną, oprószyć cukrem pudrem lub obtoczyć w drobnym cukrze. Jeszcze ciepłe pączki lukrujemy lub obtaczamy w cukrze, natomiast polewą lub cukrem pudrem dekorujemy pączki po ostygnięciu

Smakołyki Bereniki
Pączki wiedeńskie z rumem - Spritzkrapfen 371

pączki rodem z Wiednia nie potrzebują drożdży czy też proszku do pieczenia by pięknie urosnąć i się napuszyć, smaży się je bowiem z ciasta parzonego. W wersji z rumowym lukrem gniazdka po prostu rozpływają się w ustach... To stanowczo jedne z moich ulubionych pączków :-) Polecam! Składniki: Na około 18 - 20 szt.: 200 g mąki pszennej 250 ml wody(...)papierowym. Następnie przekładać na kratkę do studzenia ciastek. Rumowa glazura: 200 g cukru pudru 2 łyżki rumu 1-2 łyżki wody Cukier puder utrzeć z rumem, stopniowo dodając wodę. Lukier nie powinien być zbyt gęsty, łatwiej smaruje się nim pączki. Polukrować pączki przy pomocy pędzelka. Smacznego! :-) Źródło inspiracji: książka Kaffeehaus - Rick Rodgers __________________________________________________________________________________ ZOBACZ TAKŻE:   Klasyczne pączki z różą

maniapieczenia
Pączki 202

świeżych drożdży 100 g roztopionego masła 1/3 szklanki cukru 1 płaska łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 łyżka spirytusu/wódki (ja użyłam likieru Cointreau) szczypta soli Lukier: ok. 3/4 szklanki cukru pudru kilka łyżek wody Dodatkowo: dżem truskawkowy (może być też konfitura np. różana) – na nadzienie do pączków smalec lub olej do smażenia Wykonanie: Do miseczki wkładamy drożdże(...)pączki przekładamy na duży talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym. Lekko przestudzone pączki nadziewamy dżemem lub konfiturą używając szprycy z długą, dość cienką końcówką (tylką). Na koniec maczamy je w przygotowanym lukrze (powinien być dość rzadki). Pączki układamy na paterze i już możemy rozkoszować się ich smakiem :) Smacznego

MyCookBook.pl
Ślimaczki z jabłkami i orzechami. 162

roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 25- 30 min. w 180C. aż lekko zbrązowieją. Należy jednak uważać aby od dołu nam się nie przypaliły za bardzo.   Po ostudzeniu można polukrować. lukier ; 3 łyżki mleka kilka łyżeczek cukru pudru   Z podanych składników zrobić lśniący lukier, dobierając tak składniki aby nie był ani za gęsty ani za rzadki ;-)   Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Aromatyczne ciasto cytrynowe 166

margaryny 35 dag cukru 35 dag mąki 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 jajek 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 cytryny 20 dag cukru pudru (do przygotowania lukru) Margarynę zmiksować na puch z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę, połączyć z ciastem. Na końcu dodać skórkę otartą z cytryn(...)Piec w blaszce (25x34) wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 175 stopni, około 35 minut. Wystudzić. Utrzeć cukier puder i 4 łyżki soku z cytryny. Powstałym lukrem oblać ciasto

Praktyczna pl
Makowiec zawijany 270

się rozwarstwiać) i ostawiamy na ok 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w 190 st. C przez ok 30-40 minut do złotobrązowego koloru.  Rozciąć papier i przestudzić. Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3-4 łyżki wody Cukier puder mieszamy z wodą, jeśli będzie zbyt gęsty dolewamy wody.  Lukrem  polewamy rolady makowe a na wierzchu posypujemy kandyzowaną skórką

Słodka Kraina Wypieków
Gniazdka czyli pączki wiedeńskie 276

gniazdka. Przepis na nie jest bardzo prosty, są wykonane z ciasta parzonego. Choć w smaku są bardzo słodkie, to w samym cieście nie ma cukru, całą słodycz dodaje im lukier. A takie gniazdka są pyszne :) Składniki: 200 g mąki pszennej, 250 ml wody, 100 g masła, 4 jajka,  szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, olej rzepakowy do smażenia(...)lukier. Przygotowanie:  W rondelku podgrzewamy masło z wodą. Do zagotowanej wody dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Ogień zmniejszamy i energicznie mieszamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Ciasto powinno przybrać formę kulki. Do ostudzonego ciasta wbijamy pojedynczo jajka i miksujemy. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na wycięte kwadraty (10x10cm) z papieru do pieczenia wyciskamy

Aga w kuchni
Pączki bez smażenia 194

mąki pszennej, u mnie typ 500 - 5 dag świeżych drożdży - 18 dag roztopionego ciepłego masła - 3 jaja - 5 łyżek cukru - 1/2 łyżeczki soli - 1/2 szklanki ciepłego mleka Lukier: - 1/2 szklanki cukru pudru - sok z cytryny, pomarańczy lub mandarynki Dodatkowo: - dżem lub marmolada do nadziewania pączków 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z jedną łyżeczką cukru, odstawiamy na 10 minut(...)ponownego wyrośnięcia na 35-40 minut.  3. Czas pieczenia ok. 15-20 minut, aż pączki będą rumiane. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Upieczone i wystudzone pączki można polać lukrem cytrynowym lub oprószyć cukrem pudrem

Apetyczna babeczka
Rogale bakaliowe 659

cukru pudru, 200 g masła, 2 jajka, 3 żółtka, ½ łyżeczka soli, ponadto: jajko + 50 ml mleka do posmarowania rogali, mąka do podsypania, cukier puder na lukier, czekolada deserowa, kandyzowana skórka z pomarańczy. Przygotowanie: Nadzienie: Migdały należy sparzyć (zalewamy wrzącą wodą, czekamy ok. 10 min, odcedzamy), następnie obieramy, prażymy na suchej patelni, studzimy i kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni(...)powtarzamy z kolejnymi porcjami ciasta. Czyli 5 części ciasta, to osiem rogali, co daje 32 szt.  Rogale pieczemy ok. 15 - 18 min w 185°C. Rogale możemy ozdobić lukrem i skórkami z pomarańczy lub roztopioną czekoladą. Rada: najlepiej jak mamy 2 blachy, ponieważ w momencie kiedy jedne rogale się pieką, drugie już czekają i sobie rosną. Smacznego

Moniki Smakołyki
sernik krakowski 339

masie serowej tworząc kratkę, którą smarujemy żółtkiem. Pieczemy w 170 st. C. przez ok. 50 – 60 min. Po upieczeniu pozostawiamy go w wyłączonym piekarniku, aż ostygnie. składniki na lukier: ok. 150 g cukru pudru ok. 4 łyżki soku z cytryny wykonanie: Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny. Gotowym lukrem smarujemy wierzch sernika – kratkę z ciasta

Domowy Smak Jedzenia
Orkiszowe pierniczki 195

ciasto. Wałkujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy pierniczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu można ozdobić lukrem ale ja nigdy tego nie robię bo nie przepadam za słodkim lukrem ;) Smacznego! Artykuł Orkiszowe pierniczki pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Świąteczne babeczki 171

choinki zostaną przykryte.  Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy je ok 25 min. Wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.  Dekoracje: lukier waniliowy wiórki kokosowe 230 g masła 1-2 łyżeczki mleka ok 3 szkl cukru pudru  zielony barwnik spożywczy cukier waniliowy Delecta posypki Decorada Delecta Wykonanie: Miękkie masło ucieramy(...)mleka, gdy za rzadki dosypać cukru pudru. Na koniec dodajemy barwnik i miksujemy, gotowy przekładamy do worka cukierniczego z tylką np M1./otwartą gwiazdką Gotowe babeczki smarujemy białym lukrem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Następnie z kremu maślanego wyciskamy na każdej babeczce choinki, które dekorujemy posypkami Delecta

Malinowe Pocałunki
Makowiec japoński 248

masę: 500 g maku 4 jabłka 6 płaskich łyżek kaszy manny 1 szklanki zmielonych orzechów 1 szklanka cukru 6 jajek 1 kostka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Lukier: 1 białko cukier puder sok z cytryny Wykonanie: Składniki na ciasto siekam, szybko zagniatam, zawijam w folię i wstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę. Jeśli ciasto będzie zbyt kruche należy(...)dużych oczkach do blaszki o wym 26x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładam masę makową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 45 min.  Składniki na lukier ucieram, na gładką masę i smaruję wierzch upieczonego i ostudzonego makowca

Ciasteczkowy Potwór
Rogaliki z wiśniami 502

Rogaliki z wiśniami zawsze kojarzyły mi się z jedną z najlepszych lokalnych cukierni. Kruche ciasto i lekko kwaśne wiśnie. A na wierzchu gruba warstwa białego lukru. I chociaż zawsze byłem zwolennikiem zrobienia czegoś słodkiego w domu, a nie kupna gotowca w sklepie, to jednak zawsze w domu dominowały rogaliki drożdżowe. Aż do teraz. Do zrobienia tej wersji rogalików zainspirował mnie(...)każdego kawałka nałożyć wiśnie i całość zwinąć w kształt rogalika. Przygotowane rogaliki piec na blaszce wysmarowanej tłuszczem, w temperaturze ok. 175 stopni przez 20-25 minut. Gotowe rogaliki oblać lukrem z cukru pudru i odrobiny wody

Jacob Tastes
Makowiec na kruchym spodzie 1411

makową. Na masę makową ścieramy na dużej tarce pozostałe schłodzone ciasto i pieczemy w 175 stopniach około 50-60 minut (grzałka góra-dół). Po wystudzeniu ciasto lukrujemy. Aby zrobić lukier w małej głębokiej misce białko, cukier puder i sok z cytryny ucieramy okrągłą drewnianą gałką do ucierania, aż masa będzie jednolita, lekko gęsta, ale „lejąca” (w razie potrzeby można(...)zagęścić dodając cukier puder, lub rozrzedzić gorącą woda). Za pomocą łyżki lub woreczka cukierniczego na wierzchu ciasta robimy lukrem zygzaki. Przepis bierze udział w akcji

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania