lukier - 7892 przepisów (strona:218/527)

Makowiec zawijany 222

się rozwarstwiać) i ostawiamy na ok 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w 190 st. C przez ok 30-40 minut do złotobrązowego koloru.  Rozciąć papier i przestudzić. Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3-4 łyżki wody Cukier puder mieszamy z wodą, jeśli będzie zbyt gęsty dolewamy wody.  Lukrem  polewamy rolady makowe a na wierzchu posypujemy kandyzowaną skórką

Słodka Kraina Wypieków
Gniazdka czyli pączki wiedeńskie 228

gniazdka. Przepis na nie jest bardzo prosty, są wykonane z ciasta parzonego. Choć w smaku są bardzo słodkie, to w samym cieście nie ma cukru, całą słodycz dodaje im lukier. A takie gniazdka są pyszne :) Składniki: 200 g mąki pszennej, 250 ml wody, 100 g masła, 4 jajka,  szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, olej rzepakowy do smażenia(...)lukier. Przygotowanie:  W rondelku podgrzewamy masło z wodą. Do zagotowanej wody dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Ogień zmniejszamy i energicznie mieszamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Ciasto powinno przybrać formę kulki. Do ostudzonego ciasta wbijamy pojedynczo jajka i miksujemy. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na wycięte kwadraty (10x10cm) z papieru do pieczenia wyciskamy

Aga w kuchni
Pączki bez smażenia 146

mąki pszennej, u mnie typ 500 - 5 dag świeżych drożdży - 18 dag roztopionego ciepłego masła - 3 jaja - 5 łyżek cukru - 1/2 łyżeczki soli - 1/2 szklanki ciepłego mleka Lukier: - 1/2 szklanki cukru pudru - sok z cytryny, pomarańczy lub mandarynki Dodatkowo: - dżem lub marmolada do nadziewania pączków 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z jedną łyżeczką cukru, odstawiamy na 10 minut(...)ponownego wyrośnięcia na 35-40 minut.  3. Czas pieczenia ok. 15-20 minut, aż pączki będą rumiane. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Upieczone i wystudzone pączki można polać lukrem cytrynowym lub oprószyć cukrem pudrem

Apetyczna babeczka
Tort z kremem kakaowym i klawiszami z masy cukrowej (lukru plastycznego) 165

mnie się to sprawdza.  Biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Przekładamy kremem kakaowym. Klawiatura została wykonana z masy cukrowej. Wierzch posypujemy rozdrobnionymi orzechami włoskimi. Przepis na masę cukrową (lukier plastyczny) znajdziecie tutaj

tojestpyszne.blogspot.com
Rogale bakaliowe 615

cukru pudru, 200 g masła, 2 jajka, 3 żółtka, ½ łyżeczka soli, ponadto: jajko + 50 ml mleka do posmarowania rogali, mąka do podsypania, cukier puder na lukier, czekolada deserowa, kandyzowana skórka z pomarańczy. Przygotowanie: Nadzienie: Migdały należy sparzyć (zalewamy wrzącą wodą, czekamy ok. 10 min, odcedzamy), następnie obieramy, prażymy na suchej patelni, studzimy i kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni(...)powtarzamy z kolejnymi porcjami ciasta. Czyli 5 części ciasta, to osiem rogali, co daje 32 szt.  Rogale pieczemy ok. 15 - 18 min w 185°C. Rogale możemy ozdobić lukrem i skórkami z pomarańczy lub roztopioną czekoladą. Rada: najlepiej jak mamy 2 blachy, ponieważ w momencie kiedy jedne rogale się pieką, drugie już czekają i sobie rosną. Smacznego

Moniki Smakołyki
sernik krakowski 271

masie serowej tworząc kratkę, którą smarujemy żółtkiem. Pieczemy w 170 st. C. przez ok. 50 – 60 min. Po upieczeniu pozostawiamy go w wyłączonym piekarniku, aż ostygnie. składniki na lukier: ok. 150 g cukru pudru ok. 4 łyżki soku z cytryny wykonanie: Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny. Gotowym lukrem smarujemy wierzch sernika – kratkę z ciasta

Domowy Smak Jedzenia
Orkiszowe pierniczki 146

ciasto. Wałkujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy pierniczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu można ozdobić lukrem ale ja nigdy tego nie robię bo nie przepadam za słodkim lukrem ;) Smacznego! Artykuł Orkiszowe pierniczki pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Świąteczne babeczki 124

choinki zostaną przykryte.  Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy je ok 25 min. Wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.  Dekoracje: lukier waniliowy wiórki kokosowe 230 g masła 1-2 łyżeczki mleka ok 3 szkl cukru pudru  zielony barwnik spożywczy cukier waniliowy Delecta posypki Decorada Delecta Wykonanie: Miękkie masło ucieramy(...)mleka, gdy za rzadki dosypać cukru pudru. Na koniec dodajemy barwnik i miksujemy, gotowy przekładamy do worka cukierniczego z tylką np M1./otwartą gwiazdką Gotowe babeczki smarujemy białym lukrem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Następnie z kremu maślanego wyciskamy na każdej babeczce choinki, które dekorujemy posypkami Delecta

Malinowe Pocałunki
Makowiec japoński 201

masę: 500 g maku 4 jabłka 6 płaskich łyżek kaszy manny 1 szklanki zmielonych orzechów 1 szklanka cukru 6 jajek 1 kostka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Lukier: 1 białko cukier puder sok z cytryny Wykonanie: Składniki na ciasto siekam, szybko zagniatam, zawijam w folię i wstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę. Jeśli ciasto będzie zbyt kruche należy(...)dużych oczkach do blaszki o wym 26x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładam masę makową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 45 min.  Składniki na lukier ucieram, na gładką masę i smaruję wierzch upieczonego i ostudzonego makowca

Ciasteczkowy Potwór
Rogaliki z wiśniami 416

Rogaliki z wiśniami zawsze kojarzyły mi się z jedną z najlepszych lokalnych cukierni. Kruche ciasto i lekko kwaśne wiśnie. A na wierzchu gruba warstwa białego lukru. I chociaż zawsze byłem zwolennikiem zrobienia czegoś słodkiego w domu, a nie kupna gotowca w sklepie, to jednak zawsze w domu dominowały rogaliki drożdżowe. Aż do teraz. Do zrobienia tej wersji rogalików zainspirował mnie(...)każdego kawałka nałożyć wiśnie i całość zwinąć w kształt rogalika. Przygotowane rogaliki piec na blaszce wysmarowanej tłuszczem, w temperaturze ok. 175 stopni przez 20-25 minut. Gotowe rogaliki oblać lukrem z cukru pudru i odrobiny wody

Jacob Tastes
Makowiec na kruchym spodzie 1335

makową. Na masę makową ścieramy na dużej tarce pozostałe schłodzone ciasto i pieczemy w 175 stopniach około 50-60 minut (grzałka góra-dół). Po wystudzeniu ciasto lukrujemy. Aby zrobić lukier w małej głębokiej misce białko, cukier puder i sok z cytryny ucieramy okrągłą drewnianą gałką do ucierania, aż masa będzie jednolita, lekko gęsta, ale „lejąca” (w razie potrzeby można(...)zagęścić dodając cukier puder, lub rozrzedzić gorącą woda). Za pomocą łyżki lub woreczka cukierniczego na wierzchu ciasta robimy lukrem zygzaki. Przepis bierze udział w akcji

Trzeci talerz
Babka cytrynowa Madera angielska 133

migdałów (50 g) 180 g masła najlepiej śmietankowego 150 g cukru (ok. 3/4 szklanki) 1 łyżeczka skórki z cytryny oraz 1/4 szklanki soku wyciśniętego z cytryny 3 duże jajka Lukier cytrynowy: 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny Mąkę przesiać, dodać zmielone migdały na proszek, proszek do pieczenia i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na jasną masę. Następnie dodawać kolejno(...)minut w temp. 170 stopni (sprawdzić przed wyjęciem patyczkiem czy ciasto jest już dobre). Odstawić do ostygnięcia.  Do miski wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny - zmiksować. Gdyby lukier był zbyt gęsty należy dodać więcej soku, gdy zbyt rzadki - cukru pudru. Polać ciasto

Kubki smaku
Ciasto z czereśniami palce lizać 200

szkl. cukru pudru 2 łyżeczki proszku dopieczenia szczypta soli Mokre składniki: 1/2 szkl. oleju 2 jajka 1 łyżeczka olejku migdałowego 1 łyżeczka olejku waniliowego sok czereśniowy, pół cytryny Lukier: 5 łyżek soku z czereśni 1 łyżeczka olejku migdałowego 1 szkl. cukru pudru Czereśnie umyć wypestkować, lekko poszatkować i odłożyć na sitko, zasypać 1 łyżką cukru. Odczekać(...)między czasie wyciskać delikatnie czereśnie. Po czasie do powstałego soku wcisnąć pół cytryny. Odłożyć 5 łyżek do miseczki na lukier. Czereśnie zasypać 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Wymieszać składniki suche w miseczce. Zmiksować osobno składniki mokre plus sok z czereśni i powoli wsypywać suche składniki. Ciasto będzie bardzo gęste. Na końcu dodać czereśnie. Przelać do formy keksowej. Piec

Kubki smaku
Sernik waniliowy z polewą w kratkę 113

jajka 1 szklanka cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego ( 40 g) 1 laska wanilii 200 g śmietany 18% Dodatkowo: 150 g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka  Lukier: pół białka 1 szklanka cukru pudru Wykonanie: Wszystkie składniki na sernik powinny mieć taką samą temperaturę.Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami. Całe jaja miksujemy z cukrem ( masa potraja(...)wyłączonym przy lekko uchylonych drzwiczkach na 15 minut potem wyjmujemy . Kiedy ostygnie polewamy rozpuszczoną czekoladą i do lodówki na 30 minut do zastygnięcia. Z białka i cukru pudru robimy lukier i dekorujemy górę sernika jak chcecie,u mnie wyszła kratka

Różowa kuchnia
MAKOWIEC 106

mąki  50 ml mleka 50 g masła  2 jajka 40 g cukru  20 g drożdży  1000 g masy makowej lukier i orzechy włoskie do dekoracji  Mleko podgrzewamy i dodajemy do niego drożdże i łyżkę mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier, dodajemy rozczyn, mieszając, wsypujemy mąkę. Dodajemy masło(...)foremki wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, termoobieg na 60 minut. Gdy ciasto ostygnie, polewam lukrem i układam orzechy włoskie na wierzch

KuchcikoweLove

Proponowane wyszukiwania